Thursday, July 19, 2012

Progress Terbaru Alisha : Her 1st Nasi Ayam

pagi ni tetiba aku blur tatau nk tulis ape
dari awal pagi sampai la ni aku asek la BW je 

so aku cite menu adek alisha pada hari minggu yg lepas je la

NASI AYAM 

alisha sebelum ni pun dah byk kali dah aku suap nasi 
suap abg suap adek sekali
tp pd ketika kedua² sihat klu salah sorg sakit 
masing² ade mangkuk sendiri


semua bahan aku lenyek²
sup pulak aku amik dr sup nasi ayam yg belum di bubuh bahan perasa spt garam dan gula
kemudian aku just tambah sayuran spt brokoli, karot & kobis bunga
tp rasa sup tu sedap jugak sbb dah ade rasa stok ayam & sayuran

penerimaan alisha ok la die nk mkn 
sbb skrg ni alisha dah refuse to eat 
mayb sbb die demam @ pun mmg die mls nk mkn 

even si anak asek refuse si mama ttp akan berusaha 
aku tak penah hadapi masalah gini waktu membesarkan fahim
fahim jugak jenis yg aku bg mkn 1 hari 1 kali je tp montel 
alisha ni pulak aku  berusaha bg pelbagai jenis mknan tp tak nak besar
mmg betui org ckp lain anak lain dugaannya 

ape yg paling penting ialah usaha dan berdoa 



Note : Pengasuh alisha kat taska suruh aku stop dulu masak pagi² ...diorg nk bg alisha mkn bubur kat taska, maknanya selang seli ngan masakan mama ...takut² alisha jemu ngan masakan mama die ....

16 comments:

syawalsimpsons said...

try je la kalo pengasuh kata gitu kan...

♥cikmOt♥ said...

haah kan...kutlah dia nank berubah hangin...so senang keje mama dia kan

Kesuma Angsana said...

wa kcik2 dh mamam nasi ayam yek hehe

♥mama eza♥ said...

die nk mkn ciken cop tuh..hehehee

nuyui a.k.a miss YUI said...

ok la gtu..at least t dia nak makn mcm2.

Rasp said...

lain anak lain ragamnya ye sis...
rasanya dia tak sihat tu sbb tu tak lalu sgt nak makan....

Cute Mum said...

berusaha sungguh untuk alisha kan..
jangan risau sangat, insyaallah akan ok nanti..
dania sampai sekarang pon susah sangat nak makan.. nasib doktor kata ok kalo die mau minum susu.. berat dania pon hampir underweight.. tapi bila pegang tangan, die kat ok berisi taklah kering..

pasal adik dania dah tau jantina pon masa pergi scan 3D/4D..
http://mamiuyun.blogspot.com/2012/06/pendedahan-ekskusif-buah-hati-kami-yang.html

Saleha said...

salam singgah.. follow awak juga.,
ada kelapangan singgahla blog kita :)

Anak2 saya dua2 jenis tak suka makan nasik.. dah macam usaha buat.. umur 5 taunpun orang ingat baru 3 taun jer.. kecik sangat :(

Bionic women said...

macam meriah jer nasi tu..seronok tgk..ugi ler alisha x nak makan..
ada doc cakap kekadang budak xnak makan sebab dia nak tumbuh gigi, maybe gigi yg nak tumbuh tu amat menyakitkan gusi dia. x kisah ler gigi yang keberapa pun..
jadi dia rasa amat sakit utk menguyah, jadi otak dia sampaikan info, jgn makan, nnti sakit..hehe

CikPuan Ira said...

mcm best jew...xsabar nak bg makan mcm ni kat umairah..

singgah blog sy

http://kamiboolat.blogspot.com

maszmadi said...

hehe, alisha dah besar, x mor dah asik2 makan mende same jerk yang mama masak... kan

Nad @ MamaZN said...

insya-Allah
walau alisha tak byk makan
tp alisha membesar dgn sehat
insya-Allah

Chekgu Azrine said...

jangan risau sangat.. as long as dia minum susu.. insyaAllah..sihat..

ieda said...

insyaallah dikk
budak2 nie lain ragam dia .. x akan sama dgn anak2 lain ..
ok lah tu kalau dia nak makan macam tuu , ada budak ashik ngan susu aje kan ;)

mamalieyna said...

yelah..lain anak lain cara handlenya..lain kerenah n dugaannya kan.. be prepared jer..

apapun yg penting usaha..

sedap tengokkan menu alisha.. hakeem belum merasa ayam, cuma ikan bilis, kena selang seli menu baru tak jemu kan..

luckyferry said...

rajin nyer ko letak mcm2 syur..nmpk kemas je :-)