Tuesday, August 14, 2012

AKu suka Blog Tapi Menyampah ngan FB

pagi² biasa nye mmg enPanjang  buka FB 
sesambil tgu aku bersiap & siapkan anak2
saja die belek2 tgk kot² ade berita terbaru pasal kejiranan aku ni
terbaca plak komen sang jiran tak puas hati


aku sedikit sedih dan kecewa bila FB dijadikan sebagai medium melepaskan geram
kalau geram yg dilepas tu tidak melibatkan mana² pihak hanya diri sendiri sahaja
membuka aib sendiri aku masih lagi boleh terima
tapi ia melibatkan perasaan org lain
aku agak kecewa ngan sikap org kita ni

mmg la salah jika ada jiran tu main mercun
bising mmg la bising ( bkn main meriam buluh ngan mercun bola pun takat mercun naga, thunderclap, mercun das je)
tp jiran tu xtahu keadaan kita macamana
keadaan anak2 kita macam mana
jgn la maki² dlm FB, 
seelok² tegur la secara baik bukan doa²kan keburukan kpd jiran 

walaupun bukan aku yg main mercun tu
tp jiran yg lain
cubit peha kanan peha kiri turut terasa

sedih aku baca statement kat wall page tu
komen² die
aku harap die dapat baca dan hayatilah Hadith & sabda Rasulullah ni


bunyi mercun tu bukannye kuat pun 
rumah aku ngan die tu selang selorong je 
aku teringin  nk letak komen die
tapi aku harap die sedar makna hidup berjiran ni 


dan kenapa aku tak berape sukakan FB
dan join page² ni 
sbb ni la 
kadang lidah lebih tajam dari pedang



Note : dah rasa tak leh hidup berjiran rumah bawah sila pindah ke rumah apartment lampau yang mmg tak de nk dgr bunyi mercun tu.....sedap je doakan org buta mata ngan kudung tgn ...hissshhhh

24 comments:

syawalsimpsons said...

duduk apartment pon bunyik mercun...biasa la hidup berjiran...nak raya semua nak mercun kan...mmmm..sabo je la ngan org tu

♥mama eza♥ said...

hahaha..ko baca kat kejiranan kite yek..aku pon dgr gak...

Zue AnnaLeeya said...

kt umah akak pon bising gak bunyi mercun...
kdg2 kol 12 mlm pon duk bunyi lg... geram mmg geramla sbb kita ader anak kecik kan????
tp nak wat cmner sethn skali... huhuhu
tp tak baikla doa org buta dan kudung gitu kan????

Kesuma Angsana said...

KA pown x berapa nak aktif kat FB sendiri hehe

eima said...

@♥mama eza♥

aku dgr bunyi mercun tu tp tak kuat pun....
aku sakit hati bila baca die sumpah2 anak org gitu .... klu org sumpah anak die cam ne .... dah la anak die tu dah sakit jantung dah

*Miss Geli^ said...

sape sape?
aku jarang bukak page kejiranansekarang sebab semak..banyak iklan produk....

btw, aku main mercun tahun lepas..taun ni cuma pasang 3 bijik je..tak pasang sebab anak kenit takut..

meh aku bukak page kejiranan jugak..meh aku bagi skit...
sila rujuk

Chekgu Azrine said...

biasa la klu hidup berjiran..tp xbaik mendoakan bnda yg xbaik kt jiran2 kita..huhu

MRS. K said...

hohoho... aku tak main mercun.. bunga api pon tidak

Sidratul Muntaha said...

fb aderlah tmpt aku jual cake dgn bual bicara dgnkengkawan..
bab maki2 mgm la aku tak gemo sungguh..

♥ ROS ♥ said...

Btul tu..suma nak luah kt fb..huhuhu..harap kak sabar yer.. :)

Qhaifa Nur said...

salah guna FB lah gitu...bukan boleh berdamai lagi bermusah adalah....
betul seperti dikata FB ni ada baik buruknya....sabor je lah

ieda said...

setuju dikk
salah guna FB tuu
dah lama akk rasa perkara2 macam nie terjadi
masalahnya dia gunakan Fb untuk lepas geram sbb status Fb senang nak upload kan .. macam blog , sblm kita publish kita baca balik kan uhuhu

dah lama x berFB ..

eima said...

@*Miss Geli^

aku awal2 gini tak leh buka FB ... ko baca je la page kejiranan tu ...

Cute Mum said...

ala.. kat mana2 pon mesti akan tergangu dengan bunyi mercun musim perayaan nie.. saba jer..
kalo kat rumah mak aku lagilah.. bising giler time orang india punya perayaan..dengan berarak bawa aptung n gendang semua.. dah duduk berjiran, kenalah terima..

aTy _faRed~ said...

betul ar..dalam fb selamber jer nak maki2 ker bagai..tak sedar ker die jiran tu pon kawan fb die gak..selalu dah macam tu..jiran2 mak aku tu pon same..macam2 hal...yang mengeji2 tu satu hal..yang up2 diri dalam fb tu satu hal gak ar...huiisshh..malas aku nak cerite..

::NureeN:: said...

nureen mmg dh x activ FB 3thn asben x izin pasal kes bff nureen berc**** gara2 FB, so asben haramkan terus nureen buka wat masa ni, tp dh 3thn pon la hehhee....
klau bab mercun jgn dikata, kat umah nureen pon dum dam dum dam bunyi mercun haiyaaa

Cinta Misteri said...

Tktau nk komen, sbb mmg dh tk larat nk tegur prangai kwn2 yg telebih suda brstatus d fb. Kdgkala cerita rumah tangga pun canang kt fb. Klau yg baik2 tkpalh, tp smpi aibkn pasangan sndiri payah btul nk ckp.

Lebih baik dgr mrcun dr dngr org mengumpat sumpah seranah. Kannnnn

maszmadi said...

iskisk, kut ye pon doakan lah orang tu sedar kesilapan yang dia dah buat dengan main mercun tu, ini doakan orang tu kudung tangan plak.. x baik lah

erm, dah salah guna kemudahan teknologi, x best la macam tu...

ch@ said...

uiii dia tulis mcm tu. normalla tu bunyi mercun, kata nak raya. senyap sunyi saja pun tak best juga.

eima said...

tah la manusia kan ... salah satu sbb aku tak ber FB sbbtu la ..sekadar bukak kejap sbb nk tgk pe diorg up then ttp.... cam silent reader gitu ...

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Mmg byk pro n cont nye FB ni..

yg jd masalahnye bila dislh gunakan..

mama aleen said...

kadang2 mencarut dalam fb pun ada.. malas nak baca.. hehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

kalau smpai doakan yg tidak baik,itu tak ptut sgt...

azizah :) said...

hish tak patut sampai ke fb tu..tu la keburukan fb.. semua org nak post bukan2.. meyampah! tp tak larat nak tegur..huhuhu