Thursday, October 4, 2012

Kedekutkah aku

aku slalu dgr org bercakap²
"tak salah kite puaskan diri sendri dgn bebelanja"
"reward diri sendri"
"terapi minda, shopping"
"bila lagi nk grab ape kita inginkan"
mcm² lagi la 

aku mungkin sorg yg sgt kedekut dgn diri sendiri kot
aku rasa sgt kedekut tak disangkal lagi
aku boleh korbankan keinginan aku bila² masa saje utk kepetingan anak², suami & keluarga
kadang aku rasa sgt la bodoh sbb aku slalu je teringat pasal mende yg aku nak tp aku tak mo amik risiko utk keluarkan duit utk membeli
wlupun suami sentiasa ingatkan aku bila aku dah ade depan kedai, kadang² siap benti depan kedai sbb nk suruh penuhi keinginan aku tu, bkn guna duit aku tp duit die

aku pun tatau ape dlm minda aku ni 
slalu mencongak² dimasa hadapan 
cukup ke duit klu aku beli, 
nanti anak² cam ne 
kang pepe jd duit tak de cam ne ....byk lagi la monolog² aku
aku hanya beli klu mende tu mmg keperluan dan aku guna setiap hari 

wlupun ramai yg tegur perangai aku ni 
aku masih tak boleh berubah 
mungkin sbb aku jugak berasal dr keluarga yg sederhana 
ia dah jd sebati ngan kehidupan aku kot

kadang tu aku juga rasa nk berubah 
sbb aku nk jugak bergaya cam org lain 
bkn aku tak mampu tapi aku yg tak mau 

dengan enPanjang ... tanya la die klu tak percaya 
aku mmg tak penah meminta 
aku terima je ape² pun klu die nk beli 


Note : cekgu fahim call ckp 2 kali dah hidung berdarah ...hmmmm normal la klu fahim tu sbb fahim tabiat die suka menggenyeh idung....nk balik pi tgk die pun keta tak bw ni .... aku dah pesan dgn cekgu die klu demam ke ckp aku cepat2

20 comments:

cheqna said...

bila dah jadi isteri ibu..memang suami dan anak2 menjadi keutamaan kan?

maszmadi said...

sanggup ketepikan kehendak sendiri demi anak2 n keluarga... samelah kita...

tapi dalam ati asik ler berkata2 "nanti dapat gaji nak beli baju, nak beli tudung, nak beli kasut"..... tai bila sampai masa, erm x payah lah, beli susu anak lagi bagus...

Shinnaz Ahmad Rasid said...

dengar kata hati, kalau u selesa nak mcm tu, silakan..sebab kita yang tahu keadaan kita macam mana :) kalau awak kedekut pun, tak menyusahkan orang small matter :)

Nad @ MamaZN said...

org yg bekerja cam hang pun pk camtu
apatah lagi la yg tak bekerja ni eima..
mmg 100% utk anak2 je..
utk sendri kene pikir banyak-banyak-banyak kali, huhu

syawalsimpsons said...

aku pon macam hang gak kot...mmmm....kalo duit sendiri tu nak beli tok diri sendiri..alih2 untuk anak jugak di rembat..selaloo gak kena sound ngan akob...

*SiRibenMerah said...

just be your self :)

Fida Ghazi said...

betul la sikap macam tu eima...tak ada salah pun bersikap macam tu. pada aku itulah sikap yang sepatutnya.

Membeli hanya apa yang betul2 perlu..bukan sebab orang lain..bukan sebab ikut trend.

itulah diri kita.. jadilah diri kita. tak payah terikut orang sangat.

susah payah hidup kita.. kita yg tau..tak semua orang nak bantu..kan?



Qhaifa Nur said...

baru ni tgk nona TV3...citer segmen mewah belanja...betul juga kata Dato tu semua ini tanda terima kasih utk diri sendiri setelah penat bekerja...tapi kena tgk keperluan juga kalau hal anak2 yg penting dahulukan...

bila nak shopping dok fikir anak2..tak jadi pula lama betul x shopping nih...

ieda said...

X salah berjimat cermat, anak2 akan paham
Akk pun selalu amalkan macam tuu, skrg lak mereka ingatkan akk ekekek

MizzTina said...

biasala..msti fkr keperluan anak² dl..

Saleha said...

terpulang pada masing2
saya dulupun camtu gak, tp skrg dah mula berubah
bukan dah mula berkira
tp fikir juga, sesekali apa salahnya reward untuk diri sendiri.. duit banyak mana sekalipun takkan cukup.
simpanan untuk anak2 perlu ada juga tp sesekali rewardlah untuk diri sendiri.. hidup ini sementara tp jangan teralpaa.. bersederhana saja

Nens Collection said...

bagusnyer akak..sy siyes sdikit boros, tp xdelah sampai kering saat ujung bulan

Rasp said...

rasanya kebanyakkan ibu2 memang pe'el gitu lah sis...
at times tu...
cam paksa diri sendiri to spend utk diri sendiri....
TAPIIIIII lepas tu dan dan gi beli something utk anak2 & hubby...
cam rasa bersalah gitu hahahahhaha....
walhal duit sendiri and hubby pun tak kisah kan kan kannnn...

Si Matatajam said...

Kadang2 tu perlu ada gak reward untuk diri sendiri..tp sebagai ibu, keperluan anak2 mmg jd keutamaan kan..

Kesuma Angsana said...

KA faham sangat tu.. dah moga anak ok ye!

maya amir said...

eh awak sama dgn saya.. saya pun camtu..nak beli apa2 utk diri sendiri pun pikir byk2 kali..nanti anak2 camne pulak..nanti hsbnd tak beli ape2 tak syok pulak..ended up takyah beli apa2 lah utk diri sendiri..hehe

salam perkenalan:)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

rasanya perlu juga reward tuk diri sendiri boleh klu nak bejimat tu xsalah....

moga fahim xder apa2 la yer...hidung dia slalu berdarah ker?anak sedara sy hidung berdarah juga g chekup dr kata ada liang-liang dalam hidung dia bermasalah.....

mamalieyna said...

samalah.. bila nk membeli sesuatu brg, tmbh2 brg mahal, memang rasa sayang sgt duit.. last2x tak beli pun...huu~ padahal mampu jer kalau nak ..:P

asal usul kita dari keluarga 'tak senang' kot.. tu la pasal, tp utk anak2 boleh je penuhi..herm..

samalah~

aduhai fahim, hope takde yg serius, tak demam ye..

wahida said...

takpe, itu namanya pengorbanan utk keluarga...


semoga fahim cepat sembuh ye...

~aSHa~ said...

dah jadi ibu gini la...anak yg diutamakan...kita berlapar takpe kan...