Thursday, November 22, 2012

Kuasa Sayang & Bucuk


dah 2 hari ni aku teramat la sibuk mende yg bg aku cam tak de faedah 5S tu 
tp layankan jugak 
sampai mood aku nk menulis pun hilang 
pening pala menyelasaikan perkara² yg akan mengubah kehidupan aku di masa akan dtg tu 
mmg rumit dan remeh la.... abaikan dulu lah

cam biasa aku mesti tulis pasal anak2 je la 
nk tulis pe lagi ....tu je modalnye 

Alisha si adek - sayang mama
Fahim si abg - bucuk mama

bg aku ia adalah ungkapan yg sama erti tiada kurang atau lebihnya
aku syg anak2 aku sama rata

tp selain tu, ini adalah mainan psikologi utk fahim jugak 
aku tak mau dia ingat bila dah adek kasih syg aku dah die pun kurang
fahim ttp akan jd kesayangan aku sampai bila²

dulu² waktu mula² alisha lahir 
aku slalu ckp jgn bising² jgn nakal² dengan fahim time aku nk menyusu, dodoikan adek dan tidokan adek. sbb aku nk main dengan die
klu adek jaga cam ne mama nk main ngan fahim
sampai sekarang fahim masih ingat dan faham 
klu adek tido jrg sekali die buat hal sbb die tau klu adek bgn mama kena bahagi kepada 2

tu dulu sekarang ni fahim dah makin faham dan beremosi 

ayat terbaru aku 

Alisha si adek - sayang mama
Fahim si abg - bucuk mama

memula tu fahim cam sedih sbb aku panggey die bucuk mama
tp tetiba die ckp ngan aku ...mama syg abg lebih kan sbb cam abg syg bucuk abg ni

adek tu anak abah .... die tak syg mama cam abg syg mama

lahai fahim ni 


bab² berkongsi pun fahim mmg suka mengalah
sekali pun tak penah lagi aku tgk fahim blasah adek die
mungkin die abg kpd adek perempuan ...jd sifat die menjd agak lembut kot
bab menjaga adek pun aku slalu serah kat die 
suruh die pantau adek yg suka sgt memanjat tu

alisha mmg tak brape nk ke aku pun 
die lebih ke abahnye 
semua nk abah 
cuma time mkn je cari mama

yang pasti diorg aku syg sama rata je 


Note : sebagai parent kite kena bykkan main/control emosi dan psikologi anak².....


12 comments:

Nad @ MamaZN said...

fahim ni jenis dalam hati ada taman
macam zakwan jugak

Kesuma Angsana said...

he he sweet2 aje

eB said...

Sweet tau.
Ema, oma bkn mil eB tau tp mama kndg eB yg bsrkn kami adeq bradeq as ibu tunggal. Skarang nih bela sumer cucu dier. My mil? Diff story. :-P

Chekgu Azrine said...

betul tu..semua ank kita syg..cma yg kck sure dpt perhatian yg lbh..normalla tu..

mamalieyna said...

bagus... boleh diharap utk menjaga adik.. mgkn sbb difference boy-girl kot..

kalau arif, susah sket nak beralah dgn adik, tp kalau ada org luar, dia akan menangkan adik.. bila berdua je, dia nak menang..huu~ mgkn jugak ikut peringkat umur, arif belum jejak 4 tahun.. hrp2 makin meningkat usia, makin pandai dia mengalah dengan adik..huu~

Rasp said...

abg yg bertanggungjawab tu....
dah leh harap....
pandai treat both your kids....
as parent kita memang kena pakai psiko skit kan sis...

::NureeN:: said...

so sweet...
mmg anak2 ni kita kena pandai ambik hati.. puji ituew ini mmg sng la.. pastu bila puji2 g2 mula la kan drg manja sgt2 masa tue :)

Papa Mifz said...

Bagus yer fahim boleh tolong tgk kan adik nyer

Si Matatajam said...

Sweetnya...anak2 ni mmg hepi bila dapat pujian dr Ibu bapa..

ch@ said...

Fahim sdh mengerti. Oh! Abg Fahim...

MizzTina said...

psiko jugak bebudak ni kan..

bunga_rose said...

fahim good boy.. baik je layan adik, suka aku baca kisah depa..

anak aku plak selalu cakap aku tak sayang dia.. tapi aku tau, tu cara dia nak amik perhatian aku kan... ermnnn.. kena banyak membaca pasal parenting aku ni gamaknye