Tuesday, January 31, 2012

Balik Awal Sempena Cuti Esok

petang ni half day lagi 
nk bawa c abang check utk 3 tahun lebih 

aku pelik betul ngan fahim suka sgt pi klinik umpama pegi shoppin kompleks 
adek aku amik lambat ckit dr taska bw abg pi klinik dulu
si abg kan dah lama tak dpt nk bermanja sgt ngan mama sejak ber"adek" ni 

esok dok umah je la gaya nye .... 
enPanjang org selangor 
hopefully keja tak byk leh balik awal....
bleh gi jejalan



Note : lupa plak bw myKid Fahim hopefully bleh la aku register nanti .....

Kejapnye Masa Berlalu

umur alisha dah 115 hari @ 3 bulan 25 hari kirenya nk masuk 4 bulan dah tu
alisha skrg ni tgh improving new skills die 
tgn kecik dah pandai capai benda dan sumbat dlm mulut
dah pandai pegang botol susu sambil tonyoh² dlm mulut
dah boleh mengiring sambil angkat bontot nk meniarap tp belum berjaya meniarap

sekejap je rasanya 
ari tu terasa lagi aku ngandung 
cepat sungguh masa berlalu 



berebut ngan abg ..ultraman jack...
abg amik jerit²

suka sgt geget² ngan jilat pooh ni

cubaan meniarap tp tak berjaya .....



Note: tetiba je aku rasa tak larat dukung fahim .....dah besar rupenya buah hati aku tu....

Monday, January 30, 2012

Rawatan Kecemasan : Formula Pengiraan Ubat Demam (PCM)


kali ni aku nk kongsi Formula Paracetamol(PCM) 
in case kalau anak² kite demam dan tak de klinik berhampiran/malam/klinik tutup/kecemasan
walau bagaimanapun kite perlu jumpa Doktor rawatan selanjutnya

Amaran : ini hanya utk kecemasan 

PCM: 15mg/kg

15mg x kg / dose x 5

ex:    15mg x 15 kg  X 5
250 /120 

= 4.5 ml

4.5 ml adalah dose pcm utk fahim 

kiraan ini mengikut berat fahim iaitu 15 kg dan menggunakan pcm 250 mg

** Dose PCM ade 2 iaitu 120mg / 250 mg

slalunya kalau kite beli ubat demam dari farmasi/kedai runcit jenama panadol contohnya memang dah ade tulis   perkripsi di kotak tp tak ade pengiraan dose yg tepat mengikut berat anak kite. sebaiknya kita bg dose yg betul mengikut berat sbb jika dose kurang, not effective to reducing fever dan jika terlebih, anak kite terambil terlebih dose.

sebelum korang guna formula tu make sura korg tau berat anak korg dan jugak dose pcm yg akan digunakan serta tak de liver disease






Note : Formula ini diajar oleh Pediatrician utk anak² aku 



Friday, January 27, 2012

CH lagi tp Tahun Lepas

patutnye entry ni publish before 2012
tp tatau cam ne aku tak prasan die dok dlm draft 

25 Disember 2011 lepas 
cam biasa cam Mrs.K cakap dah boleh agak mana akan aku pegi tiap kali pi berjalan 
Destinasi sama lagi Cameron Highlands

dok kat hotel yg sama lagi Iris Hotel 

cuma yang tak sama dulu bertiga skrg berempat 
dah tambah ahli 






percutian kali ni best & menenangkan'aku mmg suka pergi tmpt yg tenang² je
yg theme park tak gemar sbb aku serabut pala

cuma yg tak best 
CH Jammed 
bayangkan cuma 14km dr tanah rata sejam tersangkut kat atas jalan
ade 2 kemungkinan nape jemmed teruk 
1. Jalan 1 way 
2. musim cuti - Xmas 2010 tak jem pun
jalan 1 way ke Brinchang
kat cni punca jem 




Note: aku tak penah jemu ngan CH

Thursday, January 26, 2012

Cuti CNY : Paka, Terengganu

before cuti plan cuti umum kemain byk 
sbb nk main terjah je 
akhirnye pegi ke tempat tak de dlm plan 

janji berjalan, enjoy ngan release tension
pegi isnin balik selasa 

sabtu dok umah, kemas² rumah bagai dilanda ombak tu 
ahad gi umah SIL 

cam biasa tiap kali ke Paka 
harus dok kat Residence Resort Paka
tatau nape 

aku ngan alisha dok lepak dlm bilik je
enPanjang ngan Fahim je yg pegi beriadah
sbb pengalaman alisha menangis tak berenti buat aku jd berwaspada




mkn malam kat Medan Ikan Bakar(MIB), Kerteh
tp pic tak dak 
cam biasa ai malu ....hik hik


alisha pun tumpang merasa abg fahim nye bot pelampung
baby tab tak dak nk mandikan payah, nk mandi dlm bath tab besar sgt  ... so guna kan pelampung ni



lepas check out 
kami gerak balik dan singgah kat Zoo Mini Kemaman
tp aku masuk je dlm tp dok diam² sambil sorok² kan alisha 
dan berdoa kpd Yang Esa mudahan tak de gangguan dr mende² tak baik 
alhamdulillah



pas gerak dr Zoo terus ke Kuantan 
Bukit Gambang Resort City tp ramai sgt manusia
sampai kami gerak balik KL terus tak jd nk main water park kat ctu 

seperti biasa Karak harus jem

sampai rumah 6.30 pm

yang penting Fahim Happy



Note: Minggu Ke2 Februari pun dah ade plan .....

Friday, January 20, 2012

Plan Jalan² CNY

cuti lama ni utk CNY 
nak pegi mana ek 

kitorg byk plan 
tatau lagi mana arah tujuan nye 
terjah je la 

plan asal melaka 
klu tak jd nk blk kg ku nun jauh di Langkawi 
tak pun penang
tp CH again pun dlm plan 

si Fahim tu sebuk je nk berjalan skrg ni 
asek la mulut die mama boring dok umah 
tak besh dok umah, boring la ...mcm2 hal budak sorg ni

alisha dari abis pantang ari tu aku bw die pegi berjalan merata 
tp sejak jd kes 2-3 hari lepas ...semangat nk bw die kuar tu menurun ckit
tp insyaallah aku akan amalkan semua pelindung²
ajaran ust ngan petua kawan²


Note : alhamdulillah smlm alisha normal, hopefully berpanjanganlah keadaan ni

Thursday, January 19, 2012

Harap Alisha Sembuh Terus

smlm aku bw alisha ke darussyifa, bangi
lama jugak la menunggu 
ust. ade sorg je

selepas 2 jam lebih
ingatkan dpt jumpa ust. yg dlm bilik tu tp ade pulak ust yg cari² baby je 
hopefully doa ust yang ubatkan alisha mustajab
alisha kembali spt biasa

mende² mcm ni kite kena percaya dan yakin
insyaallah dipermudahkan

wlupun ust tu tak ckp pepe 
tp aku yakin aku la  punca nya 
aku kan baru lagi habis pantang mende² yg tak elok suka 

ust. tu just buat air suruh lap alisha, bg minum diikut dengan selawat 3 kali
dan aku harus mandi ngan air jampi tu
amalkan Ayat Qursi + 3 Qul yg ni mmg aku amalkan sebelum² ni

smlm alisha dah tak menangis cam 2 hari lepas
dah boleh senyum, sembang², gelak²
alhamdulillah dan aku harap berkekalan

kite tgk ptg ni plak macam mana alisha tu 
klu tak ok jugak kite kena ikhtiar cari ust lain takut tak serasi 


Note : aku sgt² risau skrg ni ..mudahan tak de pe la yg ngikut aku lagi

yg pelik nye c abg tetiba demam... sedang br minggu lepas lega demam ngan mkn antibiotik ...

Wednesday, January 18, 2012

Nak Bawa Alisha Berubat

tgh tgu enPanjang ni 
nak bawa aku ngan alisha berubat
risau plak aku 

alisha budak baik 
klu tetiba die meragam 
mesti ade something

wlu ape pun kite kena berusaha
wlupun bkn kena pepe yg tak elok 
kite ttp kena cuba 


Note : aku harap serasi la .....

Jari & Nur Alisha

Alisha aku tgk dah keturun abg dah pun
cuma beza abg isap puting
Alisha isap jari
waktu bersarung tgn die isap sarung tgn tu 
sbb aku risau sisa² sabun
aku tanggalkan sarung tgn usia awal 2 bulan

aku prasan alisha start isap jari/sarung tgn usia dia dlm 6-7 minggu




awal²nya mmg aku slalu je tarik tgn adek dr dihisap
tp lama² aku mls sbb wlu camne pun dia hisap gak

Fahim pun slalu terjerit² kunun marah² adek jgn isap jari





Note : klu puting bleh gak buang nk bg tanggal puting tp klu jari takan nk kerat jari kot ....

Tuesday, January 17, 2012

Hadiah Dari Boss Utk Alisha



TQ TQ boss
meriah la hadiah ni 
saya suka...saya suka



Note: mama ngan abang tumpang ye dik.....

Rindu TV

aku sebenarnya masih belum dapat biasakan diri dengan bekerja
alahai pastu keja bertimbun plak tu
kerja yang tak dibuat oleh pengganti aku

tgh slow² catch up keadaan baru 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

hopefully hari ni alisha ok la 
tak jdi cam semalam

smlm lepas amik alisha dari taska
die menangis bersungguh², kuar air mata, menjerit²
tak benti² walaupun dipujuk
di sua nenen pun tak dilayan
dari kul 5.30 pm sampai kul 10pm
tak benti²

aku laki bini + fahim dah cuak dah
yang Fahim plak 
"mama ade hantu ke, adek nangis tu?"

aku mula dah terpengaruh dah ngan fahim
dah baca² pepe yg patut, buka CD ngaji 
alisha ttp melalak jugak

pala aku dah pening
abah take over pun sama
bila abg fahim take over adek dlm sesi memujuk
tetiba ade bleh benti menangis, senyum², sembang²

10.30 mlm br tido

korg rasa la pesal ek alisha jd gitu ??
merajuk ngan aku ke ??
sbb aku tinggal die 

ke ade sebab² lain
terbawa² menangis di taska ke rumah ?



Note: aku cukup takut klu baby menangis bersungguh², terasa cam bulu roma meremang je .....

Monday, January 16, 2012

Rentetan Kejadian Terkunci :Dr. Cermin Penyelesaiannya

sesi bubuh aka installation cermin tingkap keta
selepas dipecahkan untuk menyelamatkan alisha poyo kan

kedai Dr. Cermin Puchong dekat dgn Carrefour Puchong





seb baik murah je RM 170 sekali upah

aku call kedai kat Maluri, KL dlm RM100 je tak termasuk upah
tp memandangkan hari ahad, kedai byk tutup dan faktor keselamatan 
pilih yg terdekat dan senang je 

Duit @ keselamatan 
aku pilih keselamatan 

tak koser aku nk pegi KL ngan keta tak dak cermin 
skrg dah byk kes² jenayah berlaku kat trafik light 
cth: curah asid ngan samun/ragut



Note : puas jugak la nk cari kedai repair cermin nih .. almaklum la hari ahad..ptt nye hari cuti le kedai elok bukak time ni la pelanggan byk ...

Alisha Terkunci Dalam Kereta

kejadian ni berlaku pada hari sabtu 14/1/2012
jam 8 malam lebih
di petronas BB salak tinggi

cam biasa enPanjang nk bubuh minyak harus lock pintu 
untuk mengelak kejadian tak diingini di petrol pam
tp nk dijadikan cite c abg nk eskrem 
almaklum la org dah lama demam teringin sesgt dah 
enPanjang bg aku duit suruh aku pegi beli 
Fahim tinggal ngan adek dlm keta sbb Fahim dah pandai buka tutup lock 
tp time tu fahim terikut aku sama nk pi beli eskrem
enPanjang belum selesai isi minyak

dan alisha terkunci dalam keta
nk meraung mama time ni
fahim dah menangis dah ...sgt² sbb die tau die salah pi tinggal adek die 
dan kena marah ngan abah sbb kuar dr keta 

ade jugak la hamba2 Allah yg nk menolong tp tak dpt buat ape²
Alisha yg ralit tido dah terjaga, mencari mama
dah start menangis
Fahim dah lama menangis bila die tgk adek makin galak menangis

lepas 15 minit cam tu ..usaha nk buka pintu tak berjaya 
enPanjang pecahkan cermin tingkap belah driver

dan si adek berjaya diselamatkan
berpeluh² adek sbb lama sgt menangis 
sgt² cemas time ni, ape la sgt ade dgn keta berbanding anak 
spare part boleh dicari

waktu kejadian ni ... aku mmg nk berlari pi rumah lynn mintak tolong die balik amik kunci spare tp tah la nape tah aku tak lari pi umah die ..... 


Note: wlupun kite sentiasa cuba elak, berhati², perkara sebegini slalu terjah minda kite kadang tu ia ttp akan berlaku jugak .... 

aku call 999 .... lmbt betul diorg pickup ek....dah pecahkan tingkap br angkat .....


1st Day Kembali Bekerja Selepas 99 hari Bercuti

huh ....!!
mengeluh panjang aku 
bila tgk keadaan meja ngan bilik aku 
bau nye pun kurang gak 
mayb sbb yg ganti aku tu lelaki kot
tapi aku tak kisah pun .... anyway TQ zul ....


wlupun aku kat opis sekarang ni ... aku rasa jiwa aku kat rumah 
rindu TV rindu alisha

muka fresh pg tadi dlm keta

tah ape cite ngan anak dara aku tu 
boleh ke die biasakan diri ni ... mudahan tak dijangkiti penyakit lagi


bila dah lama tak bekerja ni 
pelik je aku rasa 
pagi² lagi dah dihidangkan dengan gossip²


Selamat Bekerja aku wish kan utk diri sendiri

lepas dari hari ni 
blog² korg akan selalu aku terjah.... o0oyeahh

Note: byk yg nk kena wat ni ... bertimbun²

Wednesday, January 11, 2012

Mmg aku penah terniat nk sambung cuti, kan tuhan dah makbulkan

hari ni hari ke 3 patutnye aku kembali berkerja 
tp memandangkan adek ngan si abg tak brape sihat aku terpaksa sambung cuti sampai hujung minggu ni

jumaat lepas aku bw fahim ngan alisha ke az zahrah bangi
Dr. just suruh aku increase BF je 
untuk fahim pun sama tak de perubahan 
Dr. kat az zahrah bangi terlalu muda (tak cukup pengalaman bg aku)

 hari ahad aku bw alisha jumpa paed di KPMC Dr. Afiffah yang rawat alisha 
ikut ckp Dr. Afiffah hari selasa kompom sembuh 
tp semalam suhu alisha tetiba panas balik sampai 38'c 

aku bw alisha ke paed Dr. Wong sungai Chua kajang 
klinik Dr. Wong mmg pilihan aku untuk dapatkan rawatan utk fahim dulu
tp hari ahad tu klinik die tutup terpaksa cari paed lain 
tak serasi gamak nye 

hari ni suara alisha semakin ceria ngan galak 
hopefully sembuh, aku tak mo la alisha kena cucuk amik darah
kesian kecik2 kena cucuk2 ni 

sbb Dr. Wong ckp klu khamis tak kebah jugak kena amik darah
die bg 1 hari je untuk alisha.


boss aku hari isnin lagi dah menunggu aku rasa nye ... bila waktu lunch die msg aku 
"kate masuk keja hari ni, takdak pun kat opis"



Note: berabis duit aku tak kisah janji anak aku sehat.......

Friday, January 6, 2012

Baru 2 hari dok taska dah demam

dedua budak kenit kat umah ni demam
alahai kesian nye

si abg demam berpakej, semua ade
adek badan dedar je

so dedua aku tak antar ke taska
hopefully dedua sembuh b4 isnin nih 
aku dah start keja dah

aku saspek abg demam sbb cuaca panas sgt, fahim ade ckp yg diorg pegi taman pg smlm
skrg ni pukul 10 am pun panas cam kul 12tghari.kejap kering kain bj klu jemur

si adek plak jangkit selsema kat taska sbb ade budak kat ctu yg selsema
nk wat cam ne.  resam dok taska gitu le
nk bw adek ngan abg jumpa paed mlm karang, hari ni c abah kena keja
nk tanya paed adek dah leh amik supp multivitamin tak utk ketahanan bdn bdn die x
aku risau la baby kecik2 dah kena jangkit2 gini

kul 5am pg td tetiba bdn panas suhu almost 38'c
hidung tersumbat, batuk2


tekejut aku smlm bila amik alisha rambut die gini ...hahaha

aku prefer spiky ..cepat2 aku cacak kan balik rambut die


Note : hari ni cukup 90 hari umur alisha

Wednesday, January 4, 2012

Journey : Alisha in Trainning II

aku baru je sampai kat rumah 
baru lepas hantar alisha kat taska
supaya adek boleh biasakan diri dengan keadaan baru bila mama tak de disamping 


aku tersangat sedih ni 
sgt sedih bila adek tak de ngan aku 
cam ne la aku nk keja 2,3 hari je lagi ni 

sebenarnya ni pun trainning untuk aku jugak 
berpisah ngan adek 

cam ne la keadaan adek karang 
dah la die tak brape nk lagi susu botol 
jgn la die meragam sudah

aku harap cam ne die kat rumah cam tu la die kat taska 
jd budak baik ...tak mo nangis2 




aku sgt sedih bila aslisha pandang aku tak lepas
bila aku bg die kat mek pastu bgn utk keluar

ape la yg alisha pikirkan 
mama tinggal kan aku ke 


Nur Alisha Maisara sila jg diri sendiri ye 
jgn nangis2, jgn muntah2, minum susu botol tau 
jgn ngade2 tak nk minum pengasuh mu byk lg budak yg die nk jg 
kompom mu nangis lapar je sepanjang hari klu still nk refuses 
bkn nye mama ade nk pujuk2 adek tau...






Note: jap lagi nk jumpe CM aka k.izan

Detik 2012, Warga Putrajaya Kecewa

detik 1200 am 01012012 mmg dinanti penuh semangat 
di atas jambatan putrajaya 
mata semua ke langit 
camera muncung panjang standby hala ke atas

10 minit berlalu tak de pepe pun meletup kat langit
mulut-mulut mula berbunyi
"kedekut betul...kedekut betul"

tetiba mercun KLCC ni yg org kg aku panggil korg aku tatau la 
meletup 10 das cam tu 


selepas 15 minit manusia-manusia masih lagi berharap yg jam kat putrajaya ni lambat 
yang akan ada tembakan bunga api yg meriah dan cantik

tp manusia-manusia pulang ngan hampa 
menunggu dr jam 9pm menempah parking keta 
dengan penuh harapan

Detik Tahun Baru 2012 penuh kehampaan
tp budak2 besar Fahim ape yg die tau 
even mercun yg ditembak die ckp besh ...sadis sadis....


Note : dr buat konsert baiklah tembak bunga api .....aku tak suka tgk org2 terkinja2 atas pentas ....