Wednesday, February 29, 2012

Hari yg Berangin utk Aku !!

aku mmg pantang klu mintak tolong org wat tatau
byk sgt bg alasan
wlupun itu dlm skop kerja die
tak pe ..ingat aku heran sgt nk kerah tenaga ko ??

cam ni cite nye 
aku kan tgh 5S so byk ruang yg aku perlukan 
ruang yg aku rasa bleh menampak kan bilik aku yg kecik ni jd besar wajar aku usahakan
aku pun mintak la juruteknik opis aku ni tolong ubahkan kabinet panjang dlm bilik aku tu 
sue ibusyawal mungkin masih ingat kabinet yg aku cakapkan ni 

aku cuma nk ubahkan ia ke belakang tmpt duduk aku je 
just ubah position je 

aku rasa almost 2 weeks aku asek jumpe dan cakap 
dan b4 lunch tadi aku terserempak
masih bg janji kosong kat aku yg die akan ubah time lunch suruh aku clearkan kabinet
janji tinggal janji dan almost 2.20 pm tak nampak batang hidung

dengan tekad dan cekal aku kerah tenaga sendiri utk alih kabinet tu 
hanya 10minit utk heret seret sikit sampai posisi yg aku nk alih 
alhamdulillah berjaya 
mintak² la mlm ni tak sakit2 badan

tak mo tolong aku tak pe 
sila ingat jgn ko harap akan dpt bantuan aku dgn senang 

dan Allah Maha Mengetahui 
ape yg kite buat pd org lambat laun ia akan kena pd diri sendiri

lupa nk snap dah alih br teringat 

opsss bajet cam cun tolak sampai hujung 
tak jd kena ubah 

aku tolak ke tepi dinding




Note : jom start berkemas...aku ni  kuat kan

Flashback : Jiwa Kacau

bila otak byk digunakan untuk flashback balik kejadian 
badan amat penat 
itu yg terjadi kepada aku 

seriously after give birth mmg aku sorg yg kuat pelupa
byk sgt bende yg aku lupa sedangkan kejadian tu smlm je 

bila aku terlalu gunakan otak aku utk mengimbas balik kejadian 
mmg aku sgt² letih sedangkan seharian tu tak de wat kerja berat pun 
takat menaip, filing ngan blogging je 

bila cuba imbas balik hanya nampak samar² je 
tak jelas .... so sampai sekarang aku tak ingat ...huhuhu
mana aku letak punch aku ngan boss aku 

dlm gambaran samar² tu mmg aku lalu kat meja kakak kerani punch card tu 
dan disahihkan oleh PA level tu yg aku pegi tmpt die bw punch card 
dah cari kat tmpt aku tak de 

mana aku letak wei 
ke aku mmg letak meja kerani tu tp die yg letak tmpt lain
memandangkan tak tau sape salah
aku masih lagi menggunakan otak aku utk tracking/trace punch card tu

rasa cam nk guna khidmat hypnosis je



 Note : korg² yg bersalin lebih kurang aku iaitu bunga, CM, Mamalieyna, Ch@ alami perkara yg sama tak ??


Tuesday, February 28, 2012

Fahim Sedang Berkursus : Toilet Trainning

fahim skrg masih dlm proses free diaper
mama die sgt pemalas 
bila dah hantar taska cekgu ajar 
so balik rumah mama cuma amalkan je ..hehe 

dulu waktu cuti bersalin 3 bulan tu ade jugak aku try ajar free diaper ni 
tp asek die kencing atas lantai je ...dah kencing br bgtau
sblm aku hilang pedoman baik la aku pakaikan die diaper
aku ni kan agak kurang penyabar 

tp skrg ni aku pakaikan diapers gak klu weekend siang sbb aku sebuk dok wat keja takut tak leh handle 
wlupun pakai diaper fahim ttp ckp klu nk kencing ke berak 
klu gini la perangai aku sampai besar pun anak aku tu tak free diapers 

aku kena gigih dan tabah ni 




Note: tak sangka kan aku ni dah branak 2 dah .....

Huru Hara Tak Kat Rumah Skrg ni?

ape la agaknye jd kat rumah skrg ni 
enPanjang offer diri nk jg alisha
sbb alisha ade batuk² ngan selsema
rasanye cam baru lagi die kena ... ni kena lagi 
ade budak selsema kat taska kot sbb hari² sebelum smlm  ok je 
pegi taska br sehari dah selsema
mama nk cuti lagi ... tak sanggup rasanye 
bkn tak sayang ke anak tp risaukan prestasi 
sbb minggu lepas dah cuti dah 2 hari
agak² alisha worse gilir² jg ngan enPanjang la 
jap lagi dalam kul 9 am cam tu nk kuar jap bw alisha pi klinik paed wong tu again
minggu lepas baru je pegi

Fahim dulu pun sama jenis mudah sgt kena selsema sampai la skrg 
aku faham sbb tak BF cuma dlm pantang je 

alisha sampai skrg still BF even dah campur FM
tp ttp mudah sakit

hopefully ape yg doc ckp tu betui 
budak2 kecik yg mudah jatuh sakit tp bila besar tahap immunity diorg sgt tinggi
sbb bila diserang penyakit tubuh akan menghasilkan antibodi yg lebih
utk mencegah lagi penyakit sama berulang sikit demi sedikit

tp mmg klu kat fahim mmg betui 
bila dah besar ni demam pun dah tak selalu 3-4 bulan  cam tu
asthma pun dah kurang klu tak dulu mmg berpantang habis
tp skrg dah boleh mkn byk mende cth aiskrim la
dulu sgt pantang klu mkn sikit je dah batuk teruk yg sampai boleh attack asthma

Paed mmg penah ckp klu budak History Asthma among family 
mmg mudah selsema ngan payah hilang
so that y aku still bf ngan cekal nye wlupun tak sepenuh sbb dgn BF boleh dijadikan agen pencegah asthma keturunan ni 

gile panjang aku membebel pepagi buat ni

Note: aku lapo la tak kuar pi bfast sbb jap lagi nk kuar lagi p klinik ....

Monday, February 27, 2012

Kuih Taik utk Fahim

hari sabtu lepas aku tak de gi memana pun dok rumah saje 
sbb enPanjang kena keja pagi tu
belah petang baru kuar pegi JUSCO Equine Park 
beli bj 2-3 helai utk si adek buat basahan kat taska 
bw si abg yg sebuk nk main games 



so pagi sabtu dok la kami 3 branak kat rumah pagi tu

Fahim : mama wat kueh pe tuh ?
aku: kuih la
Fahim : cam kueh aik (sila baca taik)
aku : a'ah amik dr pampers abg tadi ..muahaha 


cekodok pisang 
bila tgk lelama mmg ade bentuk pun ...muahahaha

Fahim: mama cedap la kueh ni
aku: tu la mama ckp tak caya ..byk lagi tu semua utk abg



Note: sronok bila wat sesuatu org hargai

Ngecat Rumah Tgh² Malam

Abg Ayim yg dah lama tak inter-frame dlm blog mama



tah ape hangin laki aku ni nk ngecat rumah tumpangan kami 
katenye nampak comot sbb byk bergaris hitam sbb Abg Fahim slalunye naik basikal, motor, keta tergores dinding
dulu memula angkut brg kadang tu tergores gak

ate rumah org kena la jg cam ne org bg
cam tu la kena maintenance kan 

Abg Fahim pun sama geli nk menolong 
aku tak layan ... sebuk nk lipat kain 3 bakul ni 
stok simpanan almost 2 weeks ...gilosss

insyaallah khamis ni balik KG ku nun diseberang laut 



Note: tak dak modal la nk up entry 2-3 hari ni ....

Friday, February 24, 2012

Rambut Alisha dah Leh Tocang ....jgn Jeles

gaya baru Alisha
mama like ..like...
sgt comey hokey  anak aku mesti la comey 
rajin sungguh cekgu die siap request suruh  bw getah
sorry ye cekgu hari ni tak leh sbb aku belum beli sbb tak sangka yg anak dara aku ni dah leh ikat rambut
kecik kenit gini pun nk berikat rambut
dah gaya samurai ...hikhik

wajar aku wat entry ni sbb hari & kali pertama alisha ditocangkan



abg sebuk dok ckp "adek dok diam²" ..."adek dok diam²"




Note : br tau keseronokan ade ade baby girl.... semua nk cantek nk comey je 

Thursday, February 23, 2012

CUEPACS Tuntut Kesaksamaan Antara Pelaksana & Profesional

aku baru baca kat blog Mrs.K pasal pemintaan Cuepacs dlm SBPA
fuyyyoooo sgt memberansangkan

PUTRAJAYA: Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) menuntut kerajaan memberi kenaikan gaji antara RM700 hingga RM2,500 untuk Gred 1 hingga Gred 54.

klu dpt tu ....
makin marah la sektor swasta pada org gomen
sbb diorg pun kena menanggung sama kenaikan harga barang

pastu pada org gomen plak dah ramai yg pasang angan² tukar keta baru
dan byk lagi angan²

tp klu bebetui² kerajaan setuju ngan permintaan CUEPACS tu 
alhamdulillah 



Note: jgn dok brangan sangat nanti jd mat jenin

Wednesday, February 22, 2012

Jilat pe tu Sedapnye......


haaaaaaa adek jilat pe tuh....
asyik nye.... berjejeh² air liur tu



















mama panggey wat dek je tu ....budak ni !!

















































Haaaaaaaaaaa kantoi !!



progress terbaru alisha 
sebelum² ni dah jilat² tp tak terer lagi 
skrg dah pro dah 




Note : masih bencinta 5S

Friday, February 17, 2012

Aku Rindu Hari² Lepas

ape yg aku rasa masa ni adalah rindukan masa cuti bersalin aku ...
rindu sgt 
bila dihimpit ngna kerja² yg tah pepe ni
rindu dok rumah 

rumah kemas je
skrg rumah cam tongkang pecah sbb bila balik nk buat kerja rumah aku tak de mood sbb mood berkemas dah habis kat opis
pinggan mangkuk aku biar je dlm sinki tgh² mlm br aku bgn basuh
kain bj bersepah dlm bakul
anak wat sepah aku pandang sepi
kain baju tak berlipat
tak berbasuh
aku wat stok 2-3 hari br sumbat dlm mesin

klu bab memasak mmg dah lama la dapur aku tak berasap
takat berwap ade la ... aku masak air je 

enPanjang lapo masak sendiri aku tumpang hehehe
anak² makan kedai je 

abis setel kat opis ni insyaallah aku kembali seperti biasa
rajin lite²


sedap laki aku masak kalah mamak 
aku pun tak reti wat mee goreng rasa gini 



Note: tetiba rindu kat alisha plak 

tiada ideas utk entry hari ni

memandangkan aku sgt² sebuk ngan filing & 5 S
tak dak ideas ape aku nk nulis ape 
yg terlintas hanya setel kan keja je 

nk cite bab 1st dress alisha pun tak leh sbb tak dak gambo alisha pakai dress....




Note : bencinta 5S

Thursday, February 16, 2012

Alahai Sibuknya



pagi ni aku terpaksa sebuk kan diri 
sbb esok dah start pemantauan 5S
klu aku tak start² buat lagi bilik boss
mampuih klu gambo bilik boss aku masuk dlm perhimpunan 

belah petang plak aku nk pegi check dak kenit 
so skrg sampai tghari adalah masa utk selesaikan masalah aku tu 

daaaaa....daaaaaaa...


Note: sesambil 5S tu aku lari² BW sbb n hilang stress 

Wednesday, February 15, 2012

Nuffnang : Rezeki Permulaan Tahun 2012

akhirnye selepas hampir sebulan takde
die kembali 
wlupun amaunnye tak seberape 
tp bila kumpul² dah melayakkan aku cash out dah

TQ Nuffnang sbb masih lagi bg iklan² kat blog kerdil ni
UV pun tak sampai 100 tu 





Note : sbb dah lama tak de tak BE ngan tak brape active aku dah lama tak check acc ....TQ ye Nuffnang

Tahniah Ujang9897 & YanaMIB

Tahniah Ujang9897 atas kelahiran anak sulung 
Yana MIB telah selamat melahirkan baby girl, 3.++ kg pada jam 11 pm semalam 14.2.2012 secara pembedahan

Tahniah guys 
insyaallah klu aku ade masa aku akan sampai kat bilik private korg ek

tak sabo aku nk jumpe baby² yg lahir pd 14.2.2012 ni 





Note : berat baby tak tau spesific sbb ckp ngan mak yana tadi ....datin pun tatau yg yana sakit smlm .... ujang pesal ko tak call opis ....heeee 

WW - Semua Ni RM40 je




Note : murah kan .... mana nk dpt harga ni ... 

Tahniah Nick Ezan aka Tulis Pakai Hati

Nick Ezan telah selamat melahirkan baby girl 3.47 kg smlm pada 14.2.2012
secara pembedahan


Tahniah my dear fren 
dah sepasang ko kan 
insyaallah esok aku pegi tgk ko ek

ade sesape nk join tak ni 


Note: anak² geng² aku  ni sebaya je 

Tuesday, February 14, 2012

Jangan Cuba Memperkotak-katikkan aku !!

amarah kes smlm tak abis lagi 
setel bab menunggu marah bab lain pulak 
aku ni jenis yg tak suka diperkotak katik kan 
mmg pantang bg aku ...mula nk hangin satu bdn
tambah² bila rasa cam ditipu dan alasan yg diberi cukup menyakit hati

smlm kan aku pegi BANK RAKYAT P15
untuk wat buku ngan bank in duit anak² aku 

aku menabung kat bank rakyat mmg ade tujuan 
iaitu ganjaran tiap kali menabung
sbb bank lain tak dak wat gitu 
tabung nilai berapa² dpt hadiah ape²

smlm aku menabung untuk alisha melayakan aku dpt hadiah berupa beg galas dan hadiah² lain
tp aku consider bila petugas kaunter kate sekali menabung 1 je hadiah wlupun nilai lebih melayakan utk dpt 2-3 jenis hadiah 

ok aku faham ..lain kali aku masukkan duit ikut nilai hadiah aku nk...
2-3 kali pegi bank in pun tak pe asal aku dpt hadiah

tp bila sampai turn buku si abg 
ni buat aku tak puas hati 
bila aku tanya "yg buku tak dak hadiah ke ?"
jawapan :"hadiah tak dak stok"
"nanti saya dtg colect boleh ?"
jawapan:"hari ni bank in hari je boleh collect hadiah, itu prosedur"
"cam tu saya rugi la" 
jawapan:"tak de untung tak de rugi puan, itu cuma pemberian kami je sbb menabung dgn kami"

bila dgr jawapan die, hati aku panas, time ni klu telinga aku leh kuar api mmg dah kuar la 

"klu sy tak nk ke hadiah² tu baik saya menabung kat bank lain, lagi senang tak de cam kat cni buang masa je lama menunggu, sy dtg dulu tp entertain org lain dulu"

"nape tak ckp awal² yg hadiah tu tak de stok waktu saya tanya tadi
tak perlu la saya beratur lelama tp bila sampai masa ape pun tak dak"

aku mls nk dgr panjang terus blah je time ni, sakit hati wei rasa cam tertipu je 
siap buat pamphlet bagai ..tp hampeh 


hadiah tabungan alisha 





Note : pendirian aku : ape yg patut jd hak aku mmg aku akan pertahankan.
dan sekarang aku amat tidak puas hati


Monday, February 13, 2012

Jangan Nampak Org Gomen je Lembab Wat Kerja ....

cuba kalau org KERAJAAN buat keja ngok ngek lembab cam siput bab*
korg marah
maki,kutuk kate mcm² bila kami ni dpt bonus, gaji naik 

tp bila org swasta yg buat ....???
penah kena hinaan yg timba berkali²
kami ni org lain yg buat taik  turut sama terkena palitan sbb status  kami kakitangan awam

aku hangin ni bkn sbb ape ...
tadi aku pi Bank Rakyat P15, Putrajaya
nak buat acc anak dara aku tu 

No. aku 3005, No. Sebelum 3004
Almost 38 minit aku menunggu no. tak naik²
pastu no.  plak asek naik pangkal 1 je
sedangkan org pangkal 1 tu dtg lewat dr aku 
dok kat kerusi tak sampai 5 minit no. dah naik 

tanya guard bak pe jd gitu 
jawapan : " setel kan urusan pelbagai dulu, urusan puan ni lambat ckit sbb nk buka buku"

hey, sesuka hati gitu 1st come, 1st serve la.  
cuba  klu kat pej. kerajaan korg dilayan begitu...silap² masuk sorat kabar

tolong la perbaiki mutu perkhidmatan korg wahai bank rakyat
perbanyakan petugas kaunter
kurang masa pelanggan menunggu
dah la perkhidmatan perbankan cuma waktu bekerja, kami perlu gunakan waktu bekerja kami untuk berurusan dgn bank


Mood : amarah ni .....

Alisha @ 126 Hari

saje nak sematkan pderkembangan terbaru alisha dlm blog aku ni 

alisha skrg ni dah boleh pegang jari kaki sendiri dah 
dok kuit² jari die kat kaki comey tu

dah pandai mengiring 
meniarap slalunye tengah mlm ni mmg kena aware la 
time tgh² tido slalu alisha meniarap
bila berjaga tak dak plak 

dah pandai ba ba cak 
gelak ngekek ...comey 
klu tak salah fahim dulu 5 + bulan bln baru pandai ba ba cak

gusi dah nampak putih² dah
gatal gusi gamaknye asek menjejeh je air liur
asek geget teether tu 


umur alisha skrg dah 126 hari @ 4 bulan  6 hari





Note : bila tgk fahim ...kejap je aku rasa anak aku dah 107cm dulu kenit je

Kerana Wabak Rotavirus cancel Plan Bercuti

kerana Rotavirus kitorg cancel plan ke Cameron Highlands 
pada 25 -26 Februari 2012 ni
tp kitorg maybe balik langkawi je kot

tp yang pasti tak kan berhenti berehat & mkn² kat negeri perak
ini hanya langkah berjaga² sbb negeri perak tempat mabak ni tgh menular

risau plak aku  bila ade wabak berjangkit ni 
tambahan klu wabak cirit birit ni 
cukup la pengalaman aku waktu fahim kena food poisoning dulu 

hari ni MOH akan umumkan keputusan makmal punca wabak ni tersebar 

RotaVirus-ialah virus yang menjangkiti sistem perkumuhan dan menyebabkan diarrhea. selalunya ia akan menunjukkan simpton selepas 2 hari dijangkiti.Simpton²:
  • cirit birit
  • sakit perut
  • demam
  • muntah
Kesan :
  • kematian
  • dehydrated
Rawatan:
  • sama seperti cirit birit biasa dan tidak mempunyai ubat ia akan sembuh secara sendiri diantara 3-9 hari. cuma perlu lebih pengambilan air. selalunya yang dijangkiti akan dimasukkan ke wad untuk "masuk air" kerana takut dehydrated.
  • Rotavirus selalunya akan merebak pada sekitar bulan November hingga May.

Nak Tau lebih Pasal Rotavirus BACA NI


Sunday, February 12, 2012

Using blogger droid

Testing testing ....



Guna epon fahim buat main games....

posted from Bloggeroid

Friday, February 10, 2012

Hati² Beli Kain Batik Bersalib

waktu dalam pantang ari tu baru aku prasan yg kain batik yg aku dok pakai tu ade tanda salib
astafirullahal'azim cam ne le aku leh tak prasan waktu beli tu
dah la kain batik tu aku beli ngan pakai sejak bersalinkan Fahim
bila dalam pantang adek baru aku prasan 
dah 3 tahun lebih tu

waktu tu aku boring kot tu pasal aku dok belek² kain batik yg aku sedang pakai 

kain batik ni aku beli kat pasaraya terkenal ngan harga murah di PUTRAJAYA dimonopoli oleh org melayu 

pandai sunggauh si kafir mengkaburi mata muslim dengan corak², bila diteliti baru prasan klu tak nampak cam tanda X je 

subhanallah 

ape yg aku ptt buat ngan kain batik tu 
a) bakar 
b) buang je dlm tong sampah
c) carik² kan ngan gunting





Note: lepas ni kena berhati² waktu nk membeli ape sahaja