Friday, March 30, 2012

11 April 2012 Cuti Umum

Sempena Pertabalan Agong





Note: yeay cuti lagi....manyak syok....

posted from Bloggeroid

Alisha bantu mama jg abg

Alisha mmg good girl. sgt behave bila kat spital ni. Cukup time tido. mama tgh sebuk uriskan abg die dok main sorg.... Cuma nangis bila lapo je...

Bila abg nangis alisha agah2 abg...
Bila abg boring die golek2 atas katil abg tarik2 selimut abg..

Wlupun penat uruskan abg hati mama terhibur ngan gelagat alisha...

Tp alisha dok cni 1 hari 1 malam je. Ptg semalam nenek dah dtg amik alisha paed pun suggest alisha balik sbb byk penyakit berjangkit..

Mlm smlm abh ada bw alisha kejap mmg nampak muka ceria alisha bila nampak mama.sgt gelengat.. Kaki tgn di kepar2...

hari ni alisha abah hantar ke taska.ptg karang br alisha ke spital ni...









Note: nk up cite langkawi pun mls...hukhuk....

posted from Bloggeroid

Thursday, March 29, 2012

Fahim kena Tonsillitis

Dr. Nazim paed kat cni maklumkan sel darah putih fahim agak tinggi kerana jangkitan pd tonsil. Selain tu bacaan protien dlm darah jugak tinggi. Paed ckp tu tandanya Tonsil fahim membengkak agak teruk tisu tonsil pun byk yg luka....that y fever fahim tak kurang2. so today paed dah up dose antibiotik dari 250mg ke 500mg sbb fever tk reduce dan tak sampai 4 jam dah naik balik sampai 39°c.

Aku harap lepas up dose tu jangkitan bacteria tu akan berkurangan.

Aku yg demam takat suhu 37.5°c pun dah tak daya mmg melepek ni kan pulak budak suhu always up sampai 39-40°c. klu masih tak dak perubahan aku aku nk mintak Discharge at own risk tukar spital lain. seperti korg tau aku mmg kurang ckit ngan az zahrah ni.

Niat memula tu nk check darah je sbb lama sgt dah demam tak kebah. tp kena admit plak.

Aku berharap fahim akan ada perubahan esok. Kesian sgt tgk dia menggigil2.

Note: berat fahim 14kg turun ssb demam. Tp pcm bg tak cukup dose.bg pcm syrup 4 ml je.ikut kiraan 4.2ml.camne nk reduce fever die... Dah klu kurang dose.
posted from Bloggeroid

Fahim warded @ az zahrah Bangi

Live@Bilik Khadijah


my boy abg fahim demam dah 5 hari on off tp x tunjuk tanda nk kebah.. Dah bw ke klinik pakar tp xdak perubahan..

Smlm bw ke az zahrah doc bg pilihan nk admit @aku pantau dr rumah..



Hopefully fahim cepat sembuh..


Note: berkampung kat bilik khadijah utk 2-3 hari.....akahai

posted from Bloggeroid

Wednesday, March 28, 2012

Trip Balik Kampung ::Langkawi:: 2

Pasar Malam Pekan Kuah

masih lagi cerita hari pertama 
kami menginap di Hotel Baron Langkawi 
depan hotel setiap hari Rabu ada Pasar Malam Pekan Kuah, wajar la pi

lepas p Farmasi beli PCM supp utk Fahim standby kot² demam ::pcm syrup ada tp fahim tu ade angin die time die nak ok la::
sbb sepanjang hari tak tido² asek bermain je 
dan mmg Fahim demam pun mlm tu 
seb baik la dok area kuah senang nk pi farmasi 
sbb Langkawi ni klu emergancy memalam buta mmg kena terjah Hospital la 
sbb cni tak cam belah daratan byk klinik 24 jam

budak dah start dedar je badan mula meragam tak larat nk berjalan 

kami berjalan² je tak beli pepe pun 
sbb MIL ngan SIL aku dah bantai beli  mknan kaw²
ai balik tolong perabis je 

tp serius sate die mmg terbaik la sedap ...manis² rempah ngan madu kot
aku geram je tgk laksa 
seb baik ai masih berpantang

slalu klu balik utara aku akan lupakan nasi hanya bantai laksa disemua kedai yang kami singgah
apa kan daya ade lagi 7 bulan sebelum aku leh menikmati laksa .....



Note : byk plak nk crite ...1 entry cam terlalu padat

giloss cerita cam pi bercuti je gamaknye sedangkan balik kg je tu 

Kerana Solid Food & Kerana Mu Mak

bila memikir hal semalam membuat aku sedikit sedih 
sedih saje je la marah sikit pun tidak, kecik hati lagi la tak 

skrg ni adalah mood mencari resepi solid food terbaik utk my lil princess 
aku dok usha page Solid Food intoduced by CikMot kat FB
terjah blog Ch@ tgk ape die bg Adli mkn 
godek² FB Breastfeeding Mommy Zetty84
google resepi

tapi bila aku cuba bertanya pada kakak opis aku ape diorg bg anak diorg mkn 
aku nk kan resepi yg aku belum pandai 
klu takat bubur ikan bilis, ayam, daging, ikan, carrot, bayam, brokoli tu semua aku dah reti buat 
sbb itu je Abg Fahim mkn dulu tak de campur nestum pun
jenama heinz lagi la ...biskut milna pun Fahim tak suka mkn ::mayb manis::

bila sampai turn alisha aku nk buat lebih terbaik 
bg die khasiat yg terbaik seperti aku cekalkan diri BF + FM 
::fahim bf dlm pantang je::

bila mintak kan pendapat bg pendapat cam tah pepe je 
bg mkn biskut meri campur air la
nestum la 

mmg aku tak leh nk terima la .... dah memang perangai aku buat tatau je mls nk beta²::menjawab::
bila aku ckp aku google ade resepi pumpkin & MIL aku ckp alisha boleh mkn 
diorg mula mempertikaikan yg pumpkin tu angin 
ok angin pun angin la tp MIL aku ckp tak 

so aku jawab "mak org kate boleh mkn, so sy ikut ckp mak saya la"
tp bila ada sorg kakak opis ni cuba buat aku sedih ngan berkata seolah² aku ni ikut sgt ckp MIL aku sbb aku ni dah tak dak mak .... serius time ni hati hanya tuhan je yang tahu 
bertapa sedihnya aku, hampir mengalirkan air mata ...aku tahan²
klu tak byk bersabar time tu mmg dah sedu sedan 

aku sayangi MIL aku sama taraf, sama kasih seperti aku penah menyayangi mak aku dulu
bagi aku dia adalah pengganti ibu aku 


Note : Korang² & especially yang ade baby sebaya alisha, Ch@ ngan CM sila kongsi ilmu solid food ngan aku ek ...

Tuesday, March 27, 2012

Trip Balik Kampung ::Langkawi:: 1

balik kampung aku ni setahun nk 3 kali pun payah 
bila ade peluang keemasan cam ni kena la grab 

disebabkan ada urusan yang memerlukan aku balik kg pada hari bekerja 
terpaksa la aku paksa rela klik cuti pd HRMIS aku 

aku gerak balik dgn jalan darat dan laut pada mlm selasa 20.3.2012 lebih kurang jam 10.00 pm
lepas selesai enPanjang punch card, singgah dinner kat dengkil ke Batu Muda, Batu Caves jemput MIL,FIL, SIL ngan mak sedara 

kami pegi 2 biji keta (7 Dewasa 2 Kanak²)

sampai kat K.Perlis lebih kurang jam 6.45 am 
yang pasti aku tak sedar ape² sbb aku tido sepanjang jalan ::letih sbb jg tmpt boss besar::

anak² cam biasa la, si adek asal masuk keta tido ...
abg plak br sampai rawang dah selamat dah
abg tido, aku sama tido seb baik FIL ade peneman enPanjang ..hehehe 

amik feri jam 8.15am sampai langkawi lepas sejam pttnye 
tp disebabkan penumpang tak ramai feri bw kadar jimat bahan api ::ceit::
9.30am lebih baru sampai 

cari keta sewa gerak cari hotel 
sbb harga berpatutan dan ade Connecting Room 
Family Room + Standard Room + 1 Extra Bed
RM 300 per night


Motif nk jugak connecting room sbb senang fahim main lari2 ke bilik sebelah tak le die boring
kali ni tak de sebuk dok cari hotel ade swimming pool sbb kanak² cuma 2 je yg sorg kuak lentang atas katil leh la 

hari pertama berlalu ngan byk berehat di bilik dan melawat Tok aku kat Kg. Gelam Mukim Kedawang
My Only One Tok Siti Gayah Ibrahim

tua dah tok aku ni ...almost 80's + kot 
dah tak brape nk sihat dah 
cicit kena la bw balik jumpa 

mesti ramai yg pelik kan nape aku balik kg tp dok hotel kan 
sbb kali ni kan aku bw family inlaw
diorg tak mo susahkan² Maksu ngan Tok aku 

aku cam biasa la tumpang sekaki 
tp mmg kejap² balik rumah tok sbb kuah ngan kedawang tu bknnye jauh pun tak sampai 15 minit dah sampai dah ....


Note : gile panjang aku tulis ..hukhuk

Rasa cam dah ade anak bersekolah dah ♥

hari ni Fahim ade ujian kat taska die 
sbb smlm cekgu die sms suruh die hadir jugak taska sbb ade ujian utk menentukan tahap kecergasan minda kanak² umur 3,4,5,6 tahun

nak tak nak aku terpaksa jugak la hantar fahim, yg demam lagi tu 
tp dah tek berape nk demam sbb dibwh kawalan ubat

cam biasa la  2-3 bulan sekali Fahim mesti akan demam teruk cam ni sbb tonsillitis 

tengahari nanti abah die abis keja awal 
amik la dak Fahim tu bg rehat kat rumah 

hopefully cekgu die tak lupa bg ubat demam yg aku bekalkan tu 

Selamat Menjawab Ujian Wahai Anak
buat yg terbaik tau !!

pic pg td 

hari ni ade ujian Pendidikan Islam & Bahasa Melayu




Note : jap lagi aku cite blogger mana aku jumpa kat Langkawi ....☻

Thursday, March 22, 2012

Live@Langkawi

Lintas langsung dari baron hotel langkawi.

Kami dah sampai sini kul 9 lebih tadi naik.bot kul 8.15am.

Petang2 ckit baru nak balik rumah tok aku..

Trip balikbkg kali ni 7 dewasa 2 kanak2.
MIL & FIL ngan mak sedara pun ikut sama.






Note:entry ni ptt publish hari rabu jam 2.30 pm

posted from Bloggeroid

Wednesday, March 21, 2012

eima dah beruban ??

auto published ^^

2-3 hari lepas pas mandi aku dok ralit sikat rambut
tetiba terjuih sehelai rambut yg masih pendek dan baru tumbuh 
ia berwarna PUTIH diulangi berwarna PUTIH

haaaaaaaaa tetiba terkedu
aku diambang ketuaan ke ni 

tetiba aku sedar diri 
slalu prasan kanak² gadis muda remaja 
sbb ramai yg dok ckp muka ai ni budak tak abis spm lagi 

2-3 hari lepas sape tah share katFB yg bab jgn cabut uban tu 
pe sbb tah lupa plak 
nk kena cari la jap² lagi

wlu cam ne pun aku nk simpan la uban nan sehelai ni 
kompom je sehelai ... hahaha




Note: kejap nye masa berlalu umur pun dah dekat 30 dah ..

Tuesday, March 20, 2012

Malam ni Gerak Balik Langkawi


malam ni aku sekeluarga akan gerak balik kampung 
nun jauh diseberang laut 

hopefully perjalanan pergi dan balik selamat hendaknya



Note : abis la cuti aku..... balik kg tgh² minggu .....

Tahun ni Aku Masih Lupa Birthday enPanjang


tahun ni aku lupa lagi besday my enPanjang seperti tahun lepas??
yea aku lupa nk wish lupa tu idak la 
pepagi aku bgn sambil terpisat²
aku wish pastu sambung tido ...muahahaha


Happy 29th Birthday My Dear Husband 
on 18 March 2012

semoga kebahagiaan milik kita selamanya

Note:  seb baik Mrs.K wat entry besday laki die....huahua

Monday, March 19, 2012

Fiesta Hot Air Balloon 2012 ::3rd Time::

hari ahad pegi lagi 
fahim mmg peminat belon udara panas ni
sepanjang tahun asek tgk kat youtube 
tak tgk belon udara panas ni die tgk hafuh hafuh(air puppet)
mmg wajar pegi 2-3 kali la 
utk anak tersayang



alisha yang tido sepanjang masa 
dari sampai lebih kurang kul 10 am lebih
budak ni panas² pun leh layan tido 

nk amik gambo berempat punya la payah sbb dak fahim tu tak mo amik gambo langsung sebuk main lari² dari mama .... 
tp dpt gak pic candid yg tetiba fahim dok blakang buggy adek die ....

Fahim waktu mmg sgt hepi 
aku pun tumpang hepi even panas terik 
berpeluh² cam mandi dah gaya nye 
bila tanya fahim panas tak ?? letih tak ??
jawapan die tak letih, hepi, tak panas, tak berpeluh & tak lapo

tp bila dah masuk dlm keta die la org paling penat dah landing kat seat blakang sikit lagi nk tertido 
tp mama tak bg die tido sbb fahim tu tak mkn lagi 
pegi AEON Cheras Selatan 
die la budak dok jerit² kat foodcourt tanya bila mkanan nk sampai 
mana abah pegi lama sgt ...

hahahaha tu la org ajak balik awal tak mo asek ckp tak penat
kan dah lapo ...padan muka 

balik rumah budak tu cam biasa klu penat cam ne pun mmg takan tido 
main je keja nye sampai mama ngan abah nk kuar semula kul 6.30pm 
nk pi mkn pun terbantut sbb bila masuk keta je die minum susu bantai tido sampai pagi ni tak bgn²
 

so mlm tadi dinner
abah masak megi sendiri ..mama bantai mkn roti je 
makin kurus la aku ...huwaaaa


Note : sronok tgk anak2 seronok

Fiesta Hot Air Balloon 2012 ::2nd Time::



memandangkan jem gile² pada petang sabtu lepas 
abah bw fahim tgk kat tasik seberang P.8
ok la jugak nampak la jugak 

aku ngan alisha dok dlm keta je 
almaklum la tasek pastu dah petang dekat² kul 7 pm dah 

sekejap la Fahim tgk pastu ajak balik boring gamaknye sbb jauh kot

pi Giant Sri Kembangan

bw fahim utk mkn 
menu hari² fav die ::megi goreng::
sedangkan siang td bfast ngan lunch meggi goreng tu tp mama la wat kan 


Note : pala tgh pening ngan tmpt org ni ....

Hari ni Jaga Boss Besar

pagi ni aku jaga boss besar (••,)

ni kali pertama ni 
jaga boss level lebih dari pengarah .....hohoho

update ttp update wlupun jauh dr bilik sendiri

PA² kat cni main tarik tali 
dah lapor diri lari pi Bahagian lama pulak 
pastu HR kasi surat kat PA lain plak lapor diri 
pastu boss besar ni plak nk bw PA sendiri 
macm² hal 

disebabkan boss kesayangan aku tu jg admin terpaksa la die buat keputusan pinjamkan aku ngan PA timbalan 1 lagi utk boss besar ni 


Note : ok la jugak klu kadang gain new exprience kan ..... ☻

Friday, March 16, 2012

Fiesta Hot Air Balloon 2012

smlm aku EL sbb nak amik Fahim & jugak checkup + Injection 5 bulan alisha


lepas selesai kat KK p.9 tu 
awal lagi dlm kul 12.30 pm 
terus gerak pi terjah fiesta Hot Air Balloon  2012
tp sayang 1 belon pun tak dak 
panas kot tu pasal diorg tak pasang lagi ataupun smlm kan hari pertama 
mmg kurang meriah berbanding tahun lepas 
yang buat fahim asik nk lalu kat tapak tu je 

esok kite terjah lagi kot² kali ni lebih meriah 

aku sanggup pergi 2,3 kali sbb Fahim aku ni sgt xcited ngan belon panas 
sanggup dok tgk youtube berulangkali 
sejak tahun lepas ... alahai
tu youtube yg video dlm enpon mama tu lagi lah...




pic abah tak dak mama terlupa nk amik ...muahahahaha



Note : la sronok mende yg dah ade kat umah pun mama beli lagi sbb mls nk korek dlm store ..as long as my baby happy sudah ... 

Progress Terbaru Alisha : Bergolek

pada 10.3.2012 alisha berjaya meniarap
selepas 2 hari alisha mula bergolek²

bila tido gaya cam org besar tak selesa tido mengiring kanan pusing terlentang
tak selesa terlentang pusing mengiring kiri 
tak selesa jugak tido meniarap siap boleh tarik² bantai sendiri letak pala 








alisha ni slalu nye die akan berusaha sendri utk dptkan sesuatu 
cthnya puting, belon, bola, mainan 
so die bergolek2 la ke arah brg yg die nak cth spt pic no.2 tu 

budak kecik  ni dah byk kali dah kedebum atas lantai 
tp muka menten gelak²

Progress terbaru alisha adalah bergolek²

Note: abg ayim dah sronok sbb tak lama die ade kawan yg boleh main kejar²

JOM AMALKAN GAYA HIDUP SIHAT bersama Duta Sihat, Aznil Hj. Nawawi

JOM AMALKAN GAYA HIDUP SIHAT
bersama Duta Sihat, Aznil Hj. Nawawi

Tarikh : 17 Mac 2012(sabtu)
Masa : 8.00 pagi
Tempat : Dewan Komuniti Appt SUB 14-7, 
Presint 14 Putrajaya
Anjuran : KKM


pic disnap di KK Presint 9

Sesape yg dok kat kejiranan Presint 14 tu boleh la bgn awal sikit pagi sabtu ni 
dgr tip² sihat dari Duta Sihat, Aznil 

yang sekitar putrajaya boleh jugak join ni 




Norefal Placenta Oil + Vitamin E di Muka enPanjang

sebab semua org dok kecoh pasal Norefal Placenta oil + Vitamin E
ai pun terpengaruh la 

tp bukan untuk diri sendiri ye 
utk enPanjang tersayang la 
muka dah sunburn abis dah 
dah legam dah laki aku tu klu nk banding dr memula aku kenai die .. 
mak aih gebu, jambu lite²

skrg ...hohoho macho kot ....waakakaka




enPanjang start guna pada 11.3.2012
pic sebelum menggunakan produk Plancenta Oil + Vitamin E

memandangkan aku beli ngan Cik Geli 
1 Sachet ade 20 biji sebagai trial pack

kite tunggu 20 hari 
ape perbezaan terhadap muka my enPanjang

Hopefully sunburn, parut jerawat, kusam dan masalah muka lain dpt diatasi 
sbb Plancenta Oil + Vitamin E adalah untuk penghasilan sel baru utk melambatkan penuaan


klu cantek je muka laki aku tu 
boleh repeat order utk die ngan aku sekali ....




Note : fahim pun sama geli nk massage muka abah die ... hahaha



nk order boleh contek Cik Geli  dia bkn saje jual Norefal Planceta Oil + Vitamin E tp1. Tudung Fareeda Nyata Jelita 2. Keropok Keping, Kerepek Pedas & Kacang Krup Krap 


Wednesday, March 14, 2012

Boleh Sasau Aku dibuatnya

malam yang suram utk kami 
tak de keriuhan langsung
senyap sunyi cuma bunyi TV je 

adek cukup time tido 8.30pm
nk pi mkn kat luar pun tak dak mood 
dah kuar tp masing² dok tarik tali 
last² tapau je 

sbb hati dok memikir kat fahim 
dah mkn ke 
buat pe 
ok tak die 
cari mama tak 

anak oi cam ne la mama nk makan kalau kamu tak dak disisi
slalu kan hari² mama suapkan kamu mkn 
berebut air slurrpee 711 tu 

mama sgt² berharap rumah ateh kamu kat taman batu muda, gombak tu tak dak air 
cepat sikit kamu balik ke mari 

klu tak ptg karang mama ngan abah pi amik ye 

<><><><><><><><><><><><><><><><>

kerjaan aku semalaman sampai kul 11pm dok membelek pic² lama fahim 
zaman baby die 


Note : ni baru berpisah sekejap klu yg berpisah selamanya tu ..... speechless

time ni adek ade dlm perut lagi ::4 bulan::

Tuesday, March 13, 2012

Hadiah Birthday Alisha utk Mama♥♥


Alisha Maisara hadiahkan moment paling menerujakan utk aku 
itu lah hadiah yg terbaik utk aku yg bergelar ibu ni

selama² ni aku tertunggu bilakah anak dara aku ni akan meniarap
sbb iris anak CM dah meniarap ngan jaya nye siap dah boleh bergolek dah 

wlupun aku abg Fahim dulu menjangkau usia 5 bulan baru leh meniarap 
aku ttp risau sbb alisha dah membuat percubaan untuk meniarap sejak usia 3 bulan lebih 
tetiba masuk usia 4 bulan die stop buat percubaan cuma tau jerit² suruh org tiarapkan die

...........................................................

pada 10/3/2012 jam 4.40 pm aku tinggalkan alisha atas tilam depan TV 
aku naik atas jap dlm 5 minit, amik kain bj nk basuh 
waktu aku turun tangga tgk alisha tertiarap ngan sebelah tgn bwh perut 





Yeay my lilbaby dah berjaya meniarap
tanpa prapercubaan langsung
umpama surprise utk mama die 
mama dh terjerit dr atas tangga panggey abah 

progress terbaru alisha adalah meniarap


TQ wahai anak sbb meniarap pd birthday mama ye 
itulah hadiah teristimewa dari mu anak


alisha is 5 bulan 1 hari pada hari die berjaya meniarap

Note : hati ibu sentiasa gembira tgk anak² berjaya tanpa minta balasan....

Sedih Mengenang Nasib Aku

tajuk tak hengat kan kan...


Mood sedih ni 
sbb 




My Adib Fahim dah ikut nenek ngan ateh pi gombak eleh gombak je pun kecoh
hari ahad lepas aku ke Simpang Renggam amik anak² sedara enpanjang aku kan tak de anak sedara
so 2 hari ni fahim sgt hepi sbb ade kakak² kat rumah 
so today turn rumah mak sedara lain plak 
fahim smlm dah monyok dah bila aku suruh die buat pilihan either mama or kakak²
choosing me at d beginning ....keputusan akhir abah ngan nenek bw fahim ke rumah ateh 

so my fahim tak dak utk 2 malam
hari ni dan esok 
hopefully fahim ok dan boleh la idup tanpa mama ye nak 
tido berpeluk itu budak ... even adek menetek die ttp nk berpeluk gak 
alahai ini baru mak sedara amik, klu hilang cam kes kanak² hilang pastu kena bakar bagai tu ....
mau aku gila seumur hidup pe ....

mama balik keja karang for sure mama akan rindukan kamu abang

tak de lagi kekecohan ngan riuh mama menjerit suruh abang jgn main bukan²



Note: aku tak suka anak² tak de disamping ........huuuwwaaaaaaaaa

Monday, March 12, 2012

Happy Belated Birthday to Me♥



Happy Belated Birthday to me ♥♥♥♥
semoga ape yang dihajati dan didoakan sentiasa dan akan dimakbulkan
semoga rezeki ke atasku dan anak² dimurahkan

Aku berharap hidupku dan keluargaku bahagia ke akhir hayatku
mudahan Allah swt tuhanku panjangkan umurku supaya aku dpt beramal kpdMu dan mendidik zuriat²ku


Selamat Ulang Tahun ke 28 eima !!
pada 10 mac 2012


Note : aku lupa besday aku ... bila dpt 1st wished msg ...br aku tersedar hari tu birthday aku rupanya ...

Friday, March 9, 2012

Selepas 4 Tahun Berlalu♥♥♥

tempat yang sama cuma masa berbeza
& pertambahan ahli

Genting View Resort

Februari 2008

Mac 2012


Cable Car Genting Highlands

Februari 2008

Mac 2012


Dulu hanya kami ber2 dan sekarang kami ber4
kejapnye masa berlalu
dlm masa 4 tahun byk rupenye mende yg berubah





Note: dok tercari jugak pic pi genting ngan fahim tp tak jumpe .....


laki aku paling byk berubah ... dulu pipi tak kembung skrg kembung belum tgk tang perut lagi tu ...muahahahaha