Sunday, April 29, 2012

Aku suka kecohan....

Smlm aku dtg rumah SIL .....tgh mlm gerak balik putrajaya....pg2 dtg balik ke sini sbb kesian kat fahim semua sepupu dia ade....


Mmg happy la budak tu....
Smlm beria menangis time nk balik...






Note: syok kat cni perut mama kenyang je...MIL ade

posted from Bloggeroid

Friday, April 27, 2012

Teknik Mendapat Harga Murah Ketika Membeli di Jualan Opis

dulu aku mmg payah sgt nk membeli kat jualan bawah opis aku ni
mmg payah la 
tapi sejak aku ade BABY GIRL
mmg tetiap minggu aku beli cam terkena sumpahan utk mengabiskan duit je 
sampai kakak yg jual bj kanak2 tu mmg akan bg murah ckit la kat aku dari harga yg die jual
slalunye aku belikan bj utk alisha je 
tapi hari ni aku belikan Fahim baju tido utk die 
ye la asek2 alisha je kan... jeles jg c abg tu .....
tp die tak ingat yg mama rajin beli bj die kat AEON tu
adek nye beli kat gerai je ... heheheh



lepas je balik ke opis td 
dok borak² tp dlm pala otak dok pikir nk beli tak ... nk beli tak ....
balik ke bilik dok pikir lagi 
kul 3.10 pm aku lari pi beli ..... kul 3.15 pm dah ade dlm bilik sendiri
ini la perangai pelik aku ..... waktu ramai² mmg tak leh nk berpikir panas plak tu 
kakak jual bj tu ckp dah dpt agak dah mmg tetiap jumaat aku wat perangai gitu 
seluar harga RM12 die bg RM 10 
klu beli time org ramai td mau die bg kat aku RM 10? rasanye tak kot 

ni la bj yg aku lari pi beli tu ..seb baik boss tak tgk luar tingkap klu tak kantoi ....ke die nampak ek ..... mampus aku

saje je amik bj hijau ...alisha tu dh byk warna pink la 



Note : br paham perasaan org ade anak pompuan .....

Lembaga Yg Selalu Menindih, Menghisap, Menggigit

opis tgh ade perhimpunan so aku lari laju² mai up laju² pasal anak² je tatau nk up entry lagi, blog ni kan mmg cite sal depa je


si abg ni mmg payah sgt nk tido siang 
klu die tido mmg suka la hati mama ni 
tak perlu nk risau² pasal kesihatan die 
sbb fahim ni jenis klu tak cukup tido die mmg akan jatuh sakit
selsema la, demam la batuk la 
tu pasal aku slalu jadi tarzan bila hari cuti 
semata² nk tido kan anak yg sorg ni 

tp bila si abg tido ade plak budak yg menggangu
suka sgt menyakat abg die 
abg tgh tido tu die pi cabut puting
isap/geget jari² abg die
panjat badan abg
dok celah kangkang dok jilat² seluar/montot blakang abg die
tarik rambut abg.... jilat pipi abg
haih byk betui la yg die buat 
sampai mama kena tarik die jauh ckit dari abg
pastu die golek2 pi lagi 


salah satu aktiviti alisha bila abg pengsan


Nasib la Fahim pun sayang adek... rela je dibuli 
mmg aku rasa bangga tgk fahim klu jg adek die 
wlupun cubaan adek untuk meruntuhkan rumah die 
tak de pun nk babab adek die ....cuma asek la jerit minta tolong mama 



Note : bahgianye tgk anak²

Thursday, April 26, 2012

JJCM: Hot Bangi Char Kaoy Teow

Terletak kat Bandar Baru Bangi Seksyen 9
bersebelahan Bangi Kopitiam




harga masuk akal la 
berbaloi ngan rasanya

Kecik - RM 4.50
Besar - RM 5.50

menu kat sini cuma ada Char Koay Teow & Nasi Lemak je 

tempat ni adalah tempat Fav my enPanjang sbb die mmg penggemar CKT tegar 
aku slalu nye mkn nasi lemak kosong je sbb akurang gemar nasi lemak berlauk sbb aku suka telur rebus sahaja klu mkn nasi lemak ni 

Fahim plak slalu Koay Teow Goreng kering
putih je warna nye tp rasa nye uummpphhh lah 

korg bleh la try ... bg penggemar CKT mmg akan dtg lagi kat cni 


dah lama slalu mkn kat cni cuma hari ni baru tergerak hati nk promote kedai ni

Note : enPanjang paling syok klu balik utara sbb die dpt mkn CKT yg sedap ... mana nk dpt belah KL ni

Alisha Dijangkiti Oral candidiasis @ Kulat Susu

pada masa badan alisha dipenuhi dengan bintik² merah disebabkan oleh alergik, alisha dijangkiti kulat susu @ Oral candidiasis



lebih kurang gini la dalam mulut alisha

Oral candidiasis/thrush ni adalah jangkitan kulat/yeast di dalam mulut. ia menyebabkan kawasan oral(dlm mulut) dipenuhi tompok² putih,.

simpton² nye adalah : 
hilang selera makan
tompok putih dalam mulut
demam bila dah menjangkiti kawasan esophagus 

punca yang aku kenal pasti walaupun doktor pun tatau sebab ape cuma ckp kena jg kebersihan, baby mmg slalu/mudah kena,   ia adalah kerana alisha isap sarung tgn pd tgn yg disapu cream H-Cort( hydrocortisone topical). 

Hycort  adalah sejenis steriod untuk merawat eczema, ruam, dan merah² yang bukan disebabkan oleh viral (jangkitan virus), bakteria & fungus.
walau bagaimanapun, infection ini tak berbahaya cuma alisha akan hilang selera makan sbb deria rasa akan berkurangan/mulut rasa tawar je .... itu la paling merisaukan aku sbb berat alisha dah la ditahap line kuning dah... kurang berat bdn ....


aku jumpa punca ni bila aku googles pasal kulat susu ni ... klu tak dok ingat punca nye dari puting dan perkara² lain.  Alisha dah dapatkan rawatan dari paed az zahrah sejak 19/4/2012.  tapi masih belum menunjukkan perubahan yg ketara selepas 8 hari.  Insyaallah hari ni kite dapatkan pendapat dan rawatan kedua. hopefully alisha semakin sembuh dan semakin berselera.


Info kredit to Wikipedia


Note : kadang tu kite kena guna power of google utk lebih tahu hinggakan doktor pun ingat kite ni org medik .....

Wednesday, April 25, 2012

Yeay aku dah beli rumah

tapi rumah utk Fahim la ... hehehe


mmg dah lama nk beli rumah utk fahim 
slalu usha rumah ni kat Giant tp rega tak penah nk turun 
skali tgk kat Tesco minggu lepas hanya RM39.90
terus mak sambar



sesi deco rumah 


sbb ruang udara kurang rumah ni mmg bleh buat sauna jugak la 
so abg fahim pasang kipas kecik sendiri dlm ni 



Note : beli rumah sendiri masih lagi dlm pertimbangan wlupun slalu sakit mata tgk rega hartanah mkain naik tak turun²

Tuesday, April 24, 2012

Sape Kenai Labu Zukini ??

ahad lepas jalan² tesco kajang beli pe yg patut tetiba nampak la labu ni 
terus teringat Cik Mot sbb die ade wat entry pasal  BUTTERNUT SQUASH 

agak² la labu zukin kuning ni leh buat masak pe ek 
klu buat puri bleh ke ???





dalam pala hotak ni asek la nk main blander je skrg ni .....





Bekalan Solid Food utk my lil Alisha


start dari semalam isnin pagi aku bgn kul 5.30 pagi gigih masak utk alisha 
untuk berbekal ke taska
semangat ni dapat dari CikMot serius kakak ni mmg rajin kagum 



smlm aku bekalkan alisha bubur kentang & bubur labu
hari ni bubur karot & bayam

alisha masih dalam proses berpantang dan mama die nk clarify dulu ape yg boleh dan tak boleh alisha makan
so buat masa ni semua bubur alisha berasaskan makanan yg tidak mendatangkan alergik & gatal 

maknanye lambat lagi la alisha boleh nk merasa ikan, ayam, ikan bilis & sayuran lain 
aku jd sgt fobia nk mencuba resepi baru bila bdn alisha penuh ngan rashes 
takut jd kembali wlu cam ne pun aku akan ttp cuba 1 per 1 mknan tersebut untuk tahu alisha ni alah pd ape 

buat masa ni ....aku ade nampak perubahan pd kulit alisha semakin kurang ... itu bermakna diagnosis Paed Yong tu tepat dan ubatan tu serasi 
hopefully kulit alisha kembali mulus cam dulu 




Note : sejak kembali bekerja, mlm² rasa nk tido awal je sedangkan tak byk pun keja ....

Monday, April 23, 2012

Kes Alisha Berbintik Merah : 5 Doktor 5 Diagnosis

rentetan dari Kes Alisha Berbintik Merah seluruh badan minggu lepas
aku bw alisha jumpa 5 Doktor 




mmg tgk dlm gambar bintik merah tak nampak sgt klu luar sian tgk die 



PUSRAWI

aku bawa alisha ke pusrawi jalan ipoh pada 14/4/2012 jam lebih kurang 10.30 pagi
sbb pagi tu aku bukak bj alisha tgk seluruh bdn, tapak tgn & kaki ade merah² halus
selepas terangkan pasal solid food & tukar susu.  Doktor paksa amik darah sbb suspect denggi sedangkan aku dah ckp yg anak aku tak de demam langsung
then doktor diagnosis sebagai jangkitan kuman dan bgtau aku dlm masa 2-3 hari hilang la merah² tu, 
bila aku tanya nape naik merah² mmg die tak leh jwb cuma ckp kat aku jangkitan kuman ni klu tak attack dlm bdn die attack kat luar that y naik merah²...alahai jawapan
doktor bg antibiotik amocycilin & cream calamine 
aku tak bg pun alisha antibiotik tu 

sian alisha .... nangis jerit² kena perah darah ....


KLINIK KESIHATAN PUTRAJAYA P.9

disebabkan aku rasa tak brape puas hati ngan Pusrawi aku bawa Alisha ke Klinik Kesihatan Putrajaya untuk dapatkan pandangan ke2 pada 16/4/2012 lebih kurang jam 2.30 pm dan dpt masuk bilik 8 jam 3.30 pm.  Doktor Indian yg amik kes Alisha selepas aku terangkan simpton² alisha dan terangkan pasal solid food, tukar susu, dan tunjuk result darah  tp doktor tu ttp consider as a HFMD wlupun aku dah terangkan kat bintik² merah tu seluruh bdn bkn hanya di kaki, tangan & mulut je 
Doktor bg Orregel utk ulcer, Hcort steroid ni & Calamine Lotion 
doktor jugak arahkan kuarantin selama 7-10 hari


KLINIK PANEL

aku masih lagi rasa yang anak aku bkn HFMD sbb aku dah ade pengalaman HFMD. Fahim waktur umur 14 bulan dah penah kena dulu .... infected waktu aku jalan² melaka ...aku suspect mandi kat pool....

disebabkan itu pada 17/4/2012 aku bawa Alisha ke satu klinik di kajang nama klinik terpaksa dirahsiakan sbb aku ade kepentingan disitu 
Doktor kat ctu suspek Alisha demam campak pulak dan cakap kat aku yg dlm masa 5 hari mesti hilang merah² ni 
ubat tak bg sbb demam campak adalah viral so antibodi yg sembuhkan


KLINIK PAKAR KANAK² AZ ZAHRAH

hari ke 5 19/4/2012 aku tgk Alisha tak perubahan pun, rasa tak puas hati dah timbul aku bw alisha ke Klinik Pakar Kanak² Az Zahrah jumpa Dr. Nazim doktor yg rawat Fahim waktu warded ari tu
mungkin disebabkan aku ade mintak refer letter dr Pusrawi utk dptkan rawatan pakar. Dr. Nazim jugak sahkan Alisha kena jangkitan kuman tp bkn HFMD, bukan Campak cuma jangkitan virus yang akan hilang dengan sendiri selepas 7 hari. aku ckp ngan doktor hari ni dah hari ke5 so maknanye ade 2 hari lagi la merah² dia akan hilang & doktor ckp insyaallah. Doktor cuma bagi ubat tahan gatal & ubat kulat susu last entry ni nanti aku cite cam ne alisha kena kulat susu dlm mulut die 


KLINIK PAKAR KANAK² J YONG, Balakong

selepas 2 hari aku mmg dah  set dlm mind aku klu sabtu petang masih tak dak perubahan aku jumpa Doktor Pakar lain plak ..pada 21/4/2012 aku nk bawa Alisha utk jumpa pakar kanak² Wong tp Klinik tutup awal plak ari tu ... so terpaksa la aku mencari klinik pakar kanak² lain yang Doktor dia harus la berbangsa Cina ... sbb kepercayaan aku pd Doktor Wong tu buat aku set mind gitu .....

Doktor Yong diagnosis Alisha Allergic, so doktor bg ubat mandi, krim sapu & ubat tahan gatal. doktor ckp dlm masa 7 hari mesti dah hilang .....ok aku akan tgu 7 hari 
tp selepas guna ubat Paed Yong ni bdn alisha nampak la kurang ckit tp tgk la mcm mana klu masih tak ok mungkin ke Pakar Kulit la kot.....

aku sentiasa berharap yang alisha akan semakin pulih ..... aku sanggup berusaha untuk mencari rawatan terbaik untuk anak² aku ... selagi aku mampu aku akan berusaha mencari selepas aku bermohon pada yang Esa Ya Allah Ya Tuhan ku utk kesihatan anak² aku

mudahan² ubat dari klinik terakhir ni akan serasi ngan alisha 






Note : Kulat susu yang Alisha infected adalah disebabkan oleh Cream Hcort (Hydrocortisone) sejenis steriod.  selepas jumpa Paed kat azzahrah sahkan alisha kena candida oral infection aku googles² pasal kulat susu jumpa pasal cream Hcort ni .... alisha kan baby lagi for sure la die isap² tgn die wlupun dah pakai kan sarung tgn 







Saturday, April 21, 2012

Mlm2 ku yg sibuk

Huh..... Memula aku luahkan rasa berat di hati dulu...lapangkan dada......

Baru je selesaikan kerja rumah....seharian kuar beli2 brg rumah ....tgu klinik paed bukak...sbb td pegi terlambat so tepaksa la tgu lebih kurang 4 jam gitu.....so pegi tesco kajang mkn2....

Diagnosis doktor kali ni lain plak.....5 doktor 5 diagnosis....skrg ni masih tak berkesempatan nk tulis panjang2.....sbb tgh buat puri/bubur alisha.....berkejaran sambil jenguk bdk kecik tu terjg bising bunyi blender......

posted from Bloggeroid

Dah seminggu berlalu alisha masih sama

Ahad lepas aku ade buat entry pasal bdn alisha naik bintik2....
Aku terpaksa cuti seminggu utk jg alisha/kuarantin...

Cuti tahunan aku dah luak...mc swasta pun tgal 1/4 je....

Nanti aku akan citekan diagnosis para doktor.... Semuanye berlainan aku nk percaya mana satu pun taktau.....

Bdn alisha masih penuh ngn bintik merah....tgu sampai sabtu ptg...jika masih tak dak perubahan aku nk dptkan pendapat pakar kanak2 lain...jika masih sama nk jumpa pakar kulit la kot....




Note: alisha dah leh angkat bdn gaya merangkak.....tp mengesot masih belum......

posted from Bloggeroid

Sunday, April 15, 2012

Badan alisha naik bintik2 merah

Pagi td aku prasan bdn,tapak kaki,tapak tgn, seluruh bdn berbintik2 merah....

Mula tu yg aku terpikir alisha mayb alergik.... Smlm aku ada bg alisha try bubur brokoli ngan bilis......

Pagi td mmg niat ke kl ygk SIL br discas operate lutut terus bw alisha ke pusrawi..... Serius doc tu mmg menyakitkan hati.... Paksa suruh check darah tp bila result keluar tatau ape sakit cuma ckp jangkitan kuman..... Motip jangkitan kuman ngan bintik2 merah kat bdn takleh nk xplain....

cuma bg antibiotik amocycilin je....

Aku takmo bg lg antibiotik tu takut kot2 demam campak...fahim diusia alisha ni pun kena campak jg.....




Note: pas sorg2 ....dugaan betui la

posted from Bloggeroid

Friday, April 13, 2012

Misi Gemuk | 2 | NutraLife Maximum Weight Gain


smlm lepas balik dari klinik 
enPanjang beria ajak aku singgah farmasi kat p.15
aku tanya nape .... die ckp ade mende nk beli
aku layan je la.... sambil dok tgu dlm keta punya la lama 
rupa²nya die belikan aku mende ni


 ubat gemuk jenama Nutra Life 

lepas dibancuh guna air ais/sejuk

rasa nye sedap arr kena la ngan selera aku 
tp kau ...enPanjang beli sampai 2 bekas tu ....
mmg sesungguh die nak aku berat .....

aku tak timbang pun lagi brape berat sebelum ni 
balik² karang la nk cari penimbang berat digital 
aku rasa la berat aku dlm 42 kg gitu je 

nk jg tgk keberkesanan susu ni 
dulu mkn Gain5 2 kotak tak jd pepe kat aku 
rasanye plak tak sedap




Berapa Berat Alisha ?

smlm kan aku bw alisha checkup bulanan + injection
berat alisha masih sama je 
yang peliknye kat Az Zahrah ngan klinik pakar kanak² Wong minggu  lepas berat die kat sana 5.9 kg
dedua klinik sama 
tp kat klinik kesihatan 5.6 kg je naik 200 gram je
setiap bulan naik 200gm je


adakah penimbang tu prob atau alisha ni yg beratnye naik turun .....
nk kate alisha ni tak kuat minum susu mmg kuat la setiap 2-3jam mesti minum  abis 90-120 ml/ BF cuma mlm @ bila dok ngan mama je
alisha dah start solid food buahan+sayuran 
ikan, ayam, bilis aku stop dulu sbb mata die still bengkak sikit lagi 
tak brani nk bg lagi takut bengkak balik 

alisha dah nk la mkn dah 
wlupun refuse mkn sambil duduk mama dokong² bg 
refuse dokong panggey abg suruh tego² die mkn 
abis jugak la semangkuk 

klu fahim dulu usia alisha ni berat dah 7.2 kg
ni membuatkan mama risau ni .....



Note: mama pun dlm usaha abah utk gemukkan mama ....

Thursday, April 12, 2012

Berapa la Berat Alisha nanti kan ...

jap lagi kul 2pm lebih aku nk bawa alisha monthly checkup 
tak sabo nk tgk berat alisha 
sbb budak kenit tu berat tak naik² menten gitu sejak die dah hisap susu FM
waktu BF sepenuhnye sgt la gebu sebulan naik 1.5kg gitu
berat die dok menten sampai paed wong tu risau 




Kucen Sedih :: TQ CikMot ::

memula sekali aku nk ucapkan Terima Kasih kat CikMot sbb bagi kegembiraan pada anak aku & kawan² irfan kat taska

aku rasa semua budak hepi waktu besday irfan bulan lepas 
antara budak yg hepi adalah 

mmg aku tgk Fahim dah serupa kucen kesian dah ...hahaha
comey sgt

Fahim pakai topeng ni dr putrajaya sampai ke rumah ateh kat Batu Caves
benti mkn kat dengkil pun die tak mo cabut lepas kena brain wash baru tanggal 
malu mak nak klu mu wat gitu ...mkn sambil pakai topeng

motif tak mo tanggal topeng sbb nk tunjuk kat ateh die topeng ni .....



Note : cite lama ni mlm aku nk bertolak ke Langkawi


Tuesday, April 10, 2012

Trip Balik Kampung ::Langkawi:: 4

aku sambung lagi pasal balik kg ari tu
entry byk gambo


MAKAM MAHSURI

lepas je selesai tukar² keta buat buat kali terakhir
kami pi Makam Mahsuri dulu
tgu MIL ngan Mak Sedara dok tgk pe yg patut
kami lepak kat luar je




MANGROVE TOUR


lepas tu kami pi usha dulu Kilim Geopark
tgk² harga dulu sbb ime tghari rembang 
taknak aku pi ke laut time tu mau demam ngan hitam karang
hantar Family balik hotel dulu
aku ngan enPanjang ngan anak² ke Pejabat Daerah selesaikan ape yg patut dulu

dalam kul 3pm lebih gerak ke Kilim Geopark 
Kitorg amik pakej Mangrove Tour yang 1 jam RM 100
**Bat Cave tukar kpd Andaman Sea Tour sbb alisha kecik lagi seram aku nk masuk gua
Eagle Watching
Fish Farm

mmg syok la naik bot kali ni 
ni kirenye kali ke2 aku naik 
dedulu zaman fahim umur 4 bulan kitorg pegi Dayang Bunting

Alisha yg baru 5 bulan pun dah berpeluang naik bot 
tak takut pun ...rileks je budak tu 
cuma aku je yg risau² sbb bw ke tgh laut kot ade 'mende' yg menganggu
alhamdulillah takdak



dreba bot 


tukang amik gambo org

budak yg kejap dok kat nenek kejap dok kat ateh die 
nk dok kat mama tak leh mama pgg adek

bagus budak ni mmg happening dgr explanation die


 aku konon brani pgg pari idup 
Mrs.K zaman ko pegi ade pari besar kan ..kan...
dah tak dak dah pari tu tinggal Husin, Hasan, Omar, ngan Fatimah je

alisha yg dok ngan nenek sbb panas lagipun kan tgh laut tu

budak yg dah start lalok ..mama bg mkn ubat batuk waktu kat hotel

kan dah pengsan dah .... ahahah


mmg best 
nanti nk cari Geopark lain plak 



Note : melancong di kampung sendiri

PROTON Test Drive Model Baru di Putrajaya

hari rabu 4/4/2012 aku otw ke Klinik sbb kena Tonsillitis 
tgh² drive berdesup² keta bercorak² tampal sticker
laju amat la semua nye 

bila diamati logo keta² tersebut semuanya bentuk logo PROTON tp kena tampal ngan sticker
rasanya ini model baru PROTON yang bakal launch tak lama lagi kot

cantek jugak model ni 
ala² Honda Hybrid tp ape²  hal kite tgu die launch je la br leh ckp lebih 
sbb aku tgk pun sekilas lalu je sebab semua berdesup² nk snap pic sisi pun tak sempat 
pala tgh tintong² drive sambil anak² tgh ngaruk time tu





Note : nak tanya 'org dlm' pun die dah keluar dah.... hehehe

Monday, April 9, 2012

Progress Terbaru Alisha : Berpusing 360'

alisha hari ni 9/4/212 cukup 6 bulan
perkembangan terbaru boleh pusing 360' darjah
dah pandai jerit panggey mama ke abah ke suruh dokong
pantang tgk mama pakai tudung sure jerit kuat² suruh amik die




dan 2-3 hari ni dah pandai angkat dada  dan mengundur ke belakang 


budak baru belajar nk mkn solid food, 4-5 sudu dah refuse
klu bg jugak die jerit sambil protes.... 



Note: mata alisha bertambah ok dah lepas bw jumpa ophthalmologist pakar mata...


Trip Balik Kampung ::Langkawi:: 3

aku sambung lagi yg tak abis²

Meroyan ngan Kereta Sewa

balik kali ni punya la byk masalah ngan keta sewa 
sampai 5 buah kami tukar sebenarnya 6, aku declare 5 je ...hehe
semua nye adalah masalah tersendiri 
seb baik la bukan time cuti sekolah owner nk layan karenah kami ni 
TQ la en owner sbb sudi melayan karenah family ai ni ek ....


Kereta Sewa No.1 (space wagon Mitsubishi)
Masalah : seat blakang tak leh laras ::kan nk muatkan 7 dewasa 2 kanak² 1 keta kan::


Kereta Sewa No.2( Nissan Serena Lama)
Masalah: interior buruk/busuk gile/separate seat(tak muat utk semua org)


Kereta Sewa No.3(Model Sama No.1)
 Masalah : aircond rosak plak ...memula ok 



Kereta Sewa No. 4( Van Model tak ingat la)
Masalah : semua ok, aircond ok tp terlalu besar lebihan dlm 3 seater & cuma agak pening dlm van tu standard la naik van kan..kan...pastu maksu aku komplen plak ke MIL cam naik van beras la pe la , MIL ttp berkeras suruh tukar...tukar lagi 


 dan 

Kereta Sewa No.5 (Avanza)
kereta terakhir sbb baru semua ok je la ... muat la kami semua ni tak de la rasa sempit sgt pun ...



Note : aku tak kisah naik pe pun janji ade aircond ..langkawi kan panas