Thursday, May 31, 2012

Teknik nk buat jemput² bulat²

aku boleh dikatakan mmg  fail klu bab nk buat jemput² bulat
guna tgn penah guna ... guna sudu pun penah cuma senduk belum lagi 

nk buat jemput yg lembut gebu sedap masuk mulut pun kadang tu fail ikut piawai aku 
mesti aku kena bubuh soda bikarbonat br lembut 
klu main adun ngan air suam, bubuh bawang, bubuh kentang ke telur ke 
ttp tak lembut & berongga dlm 

tp slalu je dengki tgk org tua² buat
cantek je ...comey² bulat²

_________________________________________________

nak senang beli je Tepung Cucur Bawang Cap Adabi
konfem menjadi jemput² yg bulat² tanpa bersusah payah nk guna tgn guna sudu pun boleh






Tips: sukatan harus ikut..



Note :lemau sungguh hari ni

Progress Terbaru Alisha : Belajar Duduk

pagi ni aku sgt lemau 
smlm tido lambat pg ni terjaga awal plak 
bdn pun dah sengal² otot
bfast aku tgal sepi even nasi goreng homemade aku bw
lapar mmg lapar tp tak de mood

so cite pasal anak dara je la .... mls nk pk² cari ideas ..hehehe

_____________________________________________


Alisha semakin aktif.... semakin laju berlari dlm walker 
semakin laju mengesot megejar mama kat dapur 
aksi/gaya merangkak dah lama die buat tp 1-2 langkah merangkak dia tersembam 
aksi terbaru adalah cubaan duduk 
dlm 3-4 minit die buat .... tergolek 





Note : kejap je budak ni dh nk masuk 8 bulan dah ... tak trasa pun masa berlalu..... 

Wednesday, May 30, 2012

Ini Je Mampu aku bg ...janji ikhlas

sebagai tanda terima kasih sbb bg aku sesuatu yg tak penah dpt sejak aku berkhidmat dgn kerajaan Malaysia 8 tahun
dan sebagai tanda menghargai Boss yg baik 

aku belikan die sepotong kek dan sekeping kad kecik 
utk Birthday die kali ke 54 

HAPPY BIRTHDAY BOSS!!




ini je aku mampu beri....
lagi pun aku bukan pandai mengampu 
laki aku pun aku tak bg pepe 
kira oklah janji ikhlas 



Note : kek pre-hepi beday to yu jugak utk fahim.....

Tips Membunuh/Menghapus Lipas Kereta

aku rasa ramai yg mempunyai kereta berlipas kan ....
sgt menggelikan 
sgt menyakitkan hati
sgt menyampah
sgt geram bila diorg keluar time kite tgh² bw kereta
dan ssh hati & risau takut² dijangkiti penyakit bawaan lipas


dulu aku pun sama ...
even kereta baru berusia 5-6 bulan masalah ni dah timbul 
mungkin sbb mknan yg berterabur dlm kereta ex: serdak jajan

baru² ni enPanjang telah menjalankan misi menghapuskan serangga kecil ni 

Bahan Utama adalah : Shieldtox Outdoor

**ihsan google


Cara² Menghapus Lipas Kereta:

  1. Keluarkan semua brg peribadi dari kereta
  2. spray shieldtox outdoor di sekitar bhg pintu kereta(bawah), kaki seat kereta di depan & belakang serta kawasan bonnet 
  3. biarkan seketika around 30-35 minutes(jemur tgh panas lagi effection)
  4. pada ketika ini anda boleh nampak lipas² tu keluar dr kereta menyelamatkan sambil meletup²(mmg bunyi pop²)
  5. yang tak sempat keluar mmg mati kat dalam kereta 
  6. selepas agak² semua dah mati, cuci dengan menggunakan penyedut hampagas (vacuum cleaner)
  7. cuci kawasan yang disembur ngan racun sieldtox outdoor dan pastikan anak² anda tidak menyentuh kawasan tersebut untuk jangka masa yg lama (maybe 3-4 minggu) 
  8. Jemur kereta tgh panas dengan membuka kesemua tingkap & pintu kereta untuk menyahbaukan bau racun tersebut, boleh juga menggunakan febreeze.
** lepas 2-3 hari masih akan nampak lipas² kecil yg mati di karpet kereta.

** Lipas peringkat pertama yg keluar menyelamatkan diri kemudian mati adalah lipas yg besar² diikuti lipas sederhana dan yg mati dlm kereta kebanyakkannya adalah anak² kecil 


** ihsan google

pic selepas 2 hari, masih ade lagi yg mati bergelimpangan di karpet kereta



kaedah ini mungkin agak merbahaya eloklah diamalkan pd hari cuti sementara untuk hilangkan bau & kesan racun.


Note : tatau nk tulis pe di note hari ni ..muahahhaha

Tuesday, May 29, 2012

Stimnya Genyeh²

selsema fahim mmg tak penah hilang 
dan Paed sahkan yang fahim sinusitis
sinusitis yang disebabkan alahan 
asthma yang disebabkan alahan
eczema jugak alahan

alahan fahim more kepada environment 
cuaca, alam persekitaran & habuk 

disebabkan selsema mungkin fahim tak selesa pd bahagian hidung 
dia akan selalu menggosok/menggenyeh hdung sampai berdarah 

semalam fahim buat lagi 
tanpa aku prasan 
klu aku prasan mmg tak sempat la nk berdarah
kebetulan time die menggenyeh tu aku tgh tidokan si adek 



tetiba dtg je... panggil "amma ...amma" org panggey mama die panggey amma ceit podahhh
die tak prasan lagi yg dah berdarah²

iksh budak ni .... dah slalu pesan pun die buat lagi 
sedap sgt kot dok genyeh hidung tu .... 
org besar cam kite pun ade yg suka korek hidung gaya stim ..... aku cukup geli tgk org simpan kuku panjang kat jari kelingking ..eeuuuww




**Fakta : salur darah di dalam hidung mungkin akan kembali pecah jika pernah trauma; iaitu pernah luka & pecah.  Peratusan sembuh juga tidak 100% & sempurna. Ia akan kembali berdarah jika ada sentuhan kuat @ suhu badan terlampau panas.
sumber : Paed kpd Fahim

Note : hari yg lemau

Saturday, May 26, 2012

Dok rumah pun besh dlm cuaca cam ni.....

Hari ni terasa sungguh mls nk keluar jalan2...
Hari pun panas....
Anak2 pun mcm xbrape sihat......
Alisha batuk2 time tido.... Tah pe mende dia jilat masa aku tak prasan....cerdik budak kenit tu....klu nk buat sesuatu yg terlarang die pandai usha line dulu.......mama abah abg ralit die cepat2 jilat.....
Skrg ni kat rumah mmg make sure bersih la......

Abg ayim dah lama tersadai....pengsan keletihan.... Aku nk tido cam tak leh nk lyn tido siang.....konpom bdn letih lepas bgn karang.... So jom melipat bj.....






posted from Bloggeroid

Friday, May 25, 2012

Risiko Alahan Pada Bayi :: Ikan Kembung & Bayi::

sebagi menjawab soalan kepada Ch@ 
aku gigih membawa buku Nutritionists' Choice Cookbook 
yang aku mintak kakak ni orderkan bg pihak aku utk harga yg memberansangkan iaitu RM16 dari RM20




soalan ch@ adalah kenape ikan kembung tak leh bg kat baby ?
alasannya kerana: makanan tertentu boleh meningkatkan risiko alahan terhadap bayi anda.
tp bg pandangan aku jika bayi tersebut dah dibagi mknan yg mempunyai risiko alahan tetapi tidak menunjukkan tanda alahan ia adalah berita baik kerana anak anda tidak alah pd makanan tersebut.

buku ni mmg wajar parent beli sbb byk sgt info yg berguna & resepi²  baru 


Note : tak salah jika kite berusaha menimba ilmu kerana nk berikan yang terbaik untuk anak² kita

Thursday, May 24, 2012

Puting & Bantai Bucuk Adalah Penyakit Keturunan

Puting & Bantai Bucuk Adalah Penyakit Keturunan 
sape setuju ??
_________________________________________________

adek & abg mmg tak dpt dipisahkan dari bucuk 
aku rasa ni seperti penyakit keturunan la 

ubat penenang Fahim & alisha adalah bucuk & puting
klu tak de la ...ssh hati mak ni 
risau jika diorg ngaruk aku tak dpt nk handle 

klau si adek ok lagi la klu berputing si abg tu ....
jarang die dpt isap puting .... dpt isap pun klu mlm nk tido, dlm keta klu die asek sebut² lapar tak nyempat, ngaruk berlebihan tapi klu bantai bucuk die tak de lagi haru ....
kiranya pakej la klu ade puting mesti ada bucuk

si adek dah berjaya menurun ngan jayanya peel si abg
gentel bantai bucuk 
setelah dikaji punca penyebab perangai diorg gitu 
rupanya penyakit keturunan ... virus tu dr abah diorg  hahaha mampus aku klu enPanjang tau aku bocor rahsia





Fahim dah boleh dah tgalkan puting tp kadang tu aku kesian aku bg lagi kat die 
kadang tu aku tak tahan bab nk bersabar ...aku bg lagi
kiranya aku la yg salah ....jiwa tak kental 
tp aku tgk gigi fahim ok lagi tak de nampak gaya nk jongang pun ... 

haaaaa lagi 1 sah puting ni sakit keturunan sbb  arwah TOK fahim iaitu my arwah mak adalah penghisap puting tegar hingga berusia 7 tahun ...hehehehe



Note : jiwa mesti kental klu nk melentur buluh ....

Kita Takkan Maju Jika Sentiasa Disuap

2 ekor kuen yg dok ngejar aku ptg smlm ....
mungkin org yg bg diorg mkn tu xde kot 
seblm pi anjung tu tak de plak kejar ... berbunyi pun x
mana la aku tau diorg lapar 
bila dah  balik dr anjung beli panadol + waffle sbb aku tak de selera + sakit pala 
depa 2 ekor ni dok pusing keliling aku plak 
mengiau² lapar..sian plak 
memikir kan aku sakit pala mmg aku tak layan la depa² ni 
cuma koyakkan waffle bg diorg sikit 
nk patah balik pi beli nasi ... tak la ngan panas tgharinye.....

"lain kali klu lapar bg la tau awal² "
itu la ayat dok bebel sesorg kat diorg ... asal ade org lalu je aku diam 
malu siot..kang org ingat aku ni gila ...hahaha


Nad MamaNZ kenai x bj ni ... lalalalala



Note : sbb dah slalu mkn bersuap depa ni tak pandai nk berusaha sendiri .... gitu la jugak manusia

Wednesday, May 23, 2012

2 Majalah Dari My Boss

boss aku bg majalah MIDI ngan Mingguan Wanita 
tp xde le br sgt 20-26 April nye edisi 
katenya dah lama dah ade dlm beg tp lupa nk bw keluar bg kat aku 
mana dah die pegi taklimat dpt 2 majalah ni

bg kat aku ....cam la aku baca majalah
tp tak pe la aku terima ngan ucapan terima kasih & aku hargainya
TQ boss


majalah ade adalah perkara terakhir yang aku akan beli 
tu la klu mak pak die tak minat membaca cam ne nk pupuk anak² '
kena berubah aku ni !




Tuesday, May 22, 2012

Khasiat Buah Zuriat

Buah Zuriat @ Buah Adam/Hawa @ Buah Koka
buah zuriat ini adalah dari pokok koka 
iaitu kayu koka yang Nabi Noh a.s jadikan kapal semasa banjir besar dahulu.



Khasiatnya:
Mendapatkan zuriat bg pasangan yang telah lama berkahwin dan tidak mempunyai zuriat, insyaallah dengan izinNya jika meminum & mengamalkannya. Allah swt akan mudahkan.
selaian dari untuk mendapatkan zuriat khasiat buah ini jugak untuk menyembuhkan lenguh² & sengal² badan.


Cara² penggunaannya:
1. rebus 2 biji kerana ada berpendapat selain nama buah zuriat ia dikenali sebagai adam & hawa
2. selepas kulit luar lembut dan boleh di belah, ambil isi dalam 
3. rebus isi tersebut hingga bertukar warna air, kemerahan spt warna air teh 
4. minum air tersebut selama 44 hari @ mengandung
5. diminum oleh suami isteri
6. boleh rebus berulang kali sehingga air bertukar warna cerah/putih

**ulang langkah yg sama semula untuk rebusan ke2


Sebelum minum air rebusan tersebut, bacalah bismillah diikuti petikan ayat 38 daripada al Imran sebanyak 3 kali: 
“RABBI HABLEE MINLADUNKA ZURIATUN TOIYIBBAN INNAKA SAMEE U-DOA”Maksud Ayat: “Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa.” ayat 38, surah Ali-Imran.
(Doa untuk mendapatkan zuriat juga boleh dibaca di dalam Surah Al-Imran Ayat-200 dan Surah Al-Anbia Ayat-89).



air rebusan tersebut boleh diminum pd bila² masa sahaja dan jadikan amalan serta jgn lupa niatkan dlm hati. Insyaallah jika ada rezeki & izin Allah swt, maka termakbullah niat suci kita.

** buah ini boleh didapati di mekah. boleh minta sesiap yang menjalankan umrah/haji untuk belikan 
tp boleh jugak didapati di kedai jual air zam² atau brg dr mekah, arkib mara ade rasanya.


Malam Karang Aku Nk Tido Awal!!

sebenarnya hari ni aku ngantuk ngan sakit pala dr awal pg td 
tetiap mlm asek la tido kul 12 am lebih 
melayan c abg tu .... 
bgn pulak awal nk masak mknan alisha kul 5.30 am
wlupun alisha masih lagi refuses mkn tanggungjawab aku sebagai ibu tetap dijalankan 


1st time aku letak alisha bermain kat luar rumah
hepi sgt dak kecik sorg ni 
org 1st time dlm tgk alam sekeliling belakang rumah 

motif awal sbb pagi² weekend aku sebuk membasuh bagai
Alisha plak asek la menjerit boring suruh org dokong
so letak die kat luar ...diam la 


Note :aku prasan bj² alisha semakin membesar adakah bj² tu dah genjur @ alisha yg semakin kecik???

Sarapan Dari Rumah 3

hari ni masih lagi bw sarapan homemade 

Nasi Putih + Sambal Bilis + Telur + ayam goreng + Air Milo Panas

yang aku masak pd pg ini hanya la sambal bilis + telur 
yg lain semalam punya .... hehehe


sejak bgn masak bubur tetiap hari ni 
aku jd rajin plak nk msk berbekal 
lagi mood mkn kat cafe sudah kurang...asek la mende yg sama je bosan 

sesekali mkn masakan sendiri pun sodap wlupun recycle ..hehehe




Monday, May 21, 2012

Progress Terbaru Alisha : Aksi Angkat Montot

hati ibu mana yg tak gembira bila tgk anak tersayang berjaya dalam perkembangan minda & pergerakan

Alisha dah lama dah cubaan mengangkat bontot seperti ini 
tp kesempatan aku nk snap pic die sgt la payah 
wlupun sentiasa on je camera kat henpon cabuk aku ni 
slalu je tak sempat, bila alisha nk buat lagi percubaan 
die pandang aku dok tala camera ke die .... die blah ke pi buat mende lain plak 




hari ni usia alisha 7 bulan 13 hari 




Note : dah 3 hari alisha refuses mkn plak .... dah mcm² mama try bg mkn ...dr bubur pelbagai jenis sampai la nestum pelbagai perisa..biskut pun try ..semua refuses buat gaya nk muntah ... bila disua lagi ....abis kuar semuanya ....

Sarapan Dari Rumah 2

sarapan aku pada pagi ini 

Nasi Goreng Kampung + Milo 3in1 Panas
homemade




jimat² & sedap sendri masak harus puji

ade nasi lebih smlm punya 
gigih pagi² goreng utk tapau 
dari bazir nasi berkulat dlm rice cooker sbb terlupa nk buang ...muahahaha


Note : dah kul 10.30 am dah .. ptt la perut kemain dok menyanyi td...

Saturday, May 19, 2012

Mendobi rutin pada pag sabtu

Kerjaan pagi2 hari sabtu seperti biasa adalah mendobi......

Utk 3-4 hari lepas... Mmg 3 mesin...






Ni br yg dijemur yg tak berlipat plak....huhuhu




Zaman cuti 3 bulan ni adalah perkara paling suka buat.....

Tapi skrg.....camne nk beli CD ni....
Mesin bsuh kat luar...mlm2 takut nk membasuh.....



Tgk mesin basuh pun pakai bj...takut reput dok lama2 kat luar....


Note: aku nk sambung main games plants vs zombies

posted from Bloggeroid

Friday, May 18, 2012

Trip Balik Kampung ::Langkawi:: 5

aku nk sambung cite balik kg bulan 3 ari tu la ...hehehe 
punya la lama nk abis .... gilo 
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>:

JUMPA BLOGGER

lepas je balik dr aktiviti meredah lautan GEOPARK KILIM
kitorg gegas ke Ismail Group sesi soppin moppin
beli coklat je ...

dlm kedai mail group tu tetiba kedengaran cam sore org panggey nama aku panggey ke ek ? ke aku yg prasan ..lupa la
tp aku jenis wat pekak je .... kunun ade org lain nama eima ni 
enPanjang menoleh, "oit tu jiran sebelah meen tu"


rupenye SHINNAZ la 
die pun tgh shopping coklat gak 
selepas berborak sambil paksa haizi amik gambar aku ngan die 
rupenye shinnaz dok TM resort 
turn kitorg dok ctu hujung tahun ni la .... meriah ckit sbb ramai adek bradek jalan Langkawi hujung tahun ni, leh buat BBQ 




Note: boring nye hari ni ..pesal tah byk dgr cite yg tak sedap hati pasal Family di KG.....

Thursday, May 17, 2012

Fresh Food vs Instant Food for Alisha

aku dpt semangat ni dr kakak ni  die malu nama die slalu aku sebut²
bg anak mkn fresh food bkn mknan segera 
spt biskut & nestum
dulu mmg aku penah berborak ngan kakak ni 
pasal biskut ngan nestum
dan mmg aku bercadang nk bg mknan segera kat alisha klu aku travel dlm semenanjung je la mampu

dlm borak² thru FB die ckp die akan bw rice cooker kecik, blander bagai
aku ikut cadangan die dan try 
serius mudah & mampu bw 
tak spt bygan aku sblm² ni ..remeh, pyh & menyusahkan
selagi tak mencuba kite tak tahu tahap kepayahan tu
TQ KAK

<><><><><><><><><><><><><><><><><><><>


utk memudahkan proses memasak 

1. aku bw balang beras yg telah die goreng + diblend halus



2. potong dadu semua bahan yg nk dicampur dlm bubur


3. bw rice cooker kecik

aku bw tp tak guna rice cooker aku, sbb tgk rice cooker MIL dah ade kat luar guna je die punya ... besar pun besar la

4. Blender 
**ihsan google


untuk anak² kadang tu ibu bapa perlu berkorban tenaga lebih sedikit untuk pastikan mereka dapat yg terbaik 



Note : dulu zaman fahim kecik aku belum jumpa kawan² yg dpt membantu aku membesarkan anak²...TQ kawan². Blog bkn sekadar suka² tp byk yg dpt aku pelajari

Jalan² ke PD

memandangkan aku baru naik kerja hari selepas 2 hari el disebabkan menjaga dak kenit alisha yg muntah² cirit birit 
sebenarnya alisha tak de muntah & cirit birit yang teruk pun sikit² je 
cuma aku sebagai ibu ... risau tu lebih 
klu cirit tu masih lagi boleh aku buat² rasa tk risau 
tp klu muntah aku sgt risau .... takut la ngan risiko tersedak & lemas 
ngan rela hati mama el je ....
<><><><><><><><><><><><><><><><><><>

disebabkan aku tak de cite nk cite aku cite je la weekend aku yg lepas ....
kitorg jalan² ke PD, dh lama tk pi PD rasanye setahun ade kot
jalan² ke namanye ni .... check in kondo pastu esok tghari gegas balik rumah, pi PD semata tido je


dalam kul 3.30pm lepas enPanjang balik dari kerja 
kitorg gerak ke PD ikut jalan lama lalu ikut sepang - lukut - PD
alasannya sbb mls nk lalu PLUS konpem jem 

sampai PD lebih kurang dlm 45 minit 
lepak depan pasar mlm tgu Family SIL ngan MIL 
yang tah kat mana tah diorg ... punya la lama 
dlm 6.30 pm br diorg sampai terus check in kat Kondo TNB
sesi petang tu anak² buah dah turun mandi pool tp Fahim pesal tah mood takde
main pool tak nak, mkn xnak, minum susu tak nak semua perkara die tak nak 
asek nak dok dlm kondo tu je ...puas aku pujuk suruh jalan²

last² dah dekat maghrib so jgn harap la mak die nk bagi kuar dah .... 
tp mmg nampak la fahim tak brape happy .... moody semacam tp klu bab main ngan sepupu ok la lagi 
masih bermain 

esok pagi ahad tu 
puas jugak la aku nk pujuk die pi bfast kat Gazebo tu, RM 7 dewasa RM5 kanak²
mknan tak besh la ..... die mkn cococrunch & bubur je 
tu pun sikit, susu masih refuses lagi 

pujuk turun ke bwh main pool ngan laut pun die tak mau 
pelik sungguh kelakuan die ari tu .....
lepas dipujuk² 

still refuses mandi pool ..moody puting tak mo tanggal





alisha ngan sepupu die 
si adek je tak wat perangai, elok je .... menangis pun tak ... 
meragam lagi la...



Note : Fahim dah xrefuse susu lagi ... tatau pe tak kena ngan mood die 2-3 hari tu .....

Wednesday, May 16, 2012

Tak Semua Perkara Ibu Bapa Mampu Mendidik ::TQ Cekgu & Selamat Hari Guru::

SELAMAT HARI GURU cekgu² Fahim



TQ cekgu² fahim sbb berjaya ajar anak saya 
1. berjaya ajar free diapers
2. butangkan baju

mama pernah berusaha utk ajar ke2² nye tp tak berjaya 
fahim pun mmg tak nak ikut pun ape mama ajar 
kadang tu sesetengah perkara kite harus biarkan pihak lain membantu dalam mendidik anak² kite 





Abg ayim pulun bukak kancing butang bj adek.....
pastu kancingkan balik 
almaklum la budak yg dah terer butangkan bj sendiri 








adek yang membiarkan & merelakan ape pun yang diperlakukan oleh sang abg
sebenarnya alisha ni suka klu abg die dok ulit² gomol die 
asek la gelak²
alisha ni tak mo mkn klu abg tak dak area tmpt die mkn 
ngamuk² sakan sambil paling² muka ke arah lain ...ade abg elok je die nganga mulut 

Note : asek cite pasal diorg je ...ate tak de modal kan.....


posted from Bloggeroid

Tuesday, May 15, 2012

Blog Dr. Zubaidi Hj Ahmad ::jom jengah menambah info::

td tgh² google penyakit di kalangan kanak²
mencari info utk tambah pengetahuan aku 
bila berdepan ngan doktor senang aku nk paham ape yg dituturkannya
terjumpa la blod Dr. Zubaidi Hj Ahmad 

isi kandungannye menarik
byk info berguna & boleh bertanya mengenai medik 
beliau sudi membantu 



lagi mudah la nk paham tanpa membaca 2-3 kali ayatnye utk paham ...
kan bahasa melayu penulisannya




Note: info mengenai medic + drug adalah kegemaranku

Monday, May 14, 2012

Alisha Kurang Zat Makanan

hari khamis lepas 10.5.2012 aku bw alisha monthly checkup kat klinik kesihatan p.9
sejak alisha bercampur susu tak bf secara tegar berat die tak naik² cuma 200gm setiap bulan sejak berusia 4 bulan
mula² cantek je graf line putih checkup 5 bulan line kuning 
checkup 6 bulan border line merah 
sbb berat tak naik² 5.66kg je 
kena refer ke MO 
MO bg date jumpa Pakar Pemakanan
dan sekarang ni alisha kes Kurang Zat Makanan (KZM)
kad lawatan dah ditampal sticker merah

yang aku pelik nye alisha menyusu ok
mkn pun ok ..klu 4-5 sudu besar bubur habis 
mkn pun sehari 3-4 kali bergantung pd pemintaan
aku jg mmg bg sneak cth biskut milna @ rusk
bg die sesaja kunyah time die tgh main antara waktu mkn 
tp yg peliknya berat die tak mau naik 

mmg merisaukan aku la 
tp buat masa ni nasihat MO adalah bg alisha mkn lebih sementara nk jumpa Pakar Pemakanan tu sbb date nye julai ni 
klu lepas jumpa still tak naik kene refer ke Hospital Putrajaya

Alisha ni seleranya ok 
pemakan budaknya cam maknya 
tp tak mau besar ...keturun gen aku ke ni 
hopefully tak la 




slalunya kalau alisha tido belah petang die akan tido lmbt ckit belah mlmnya dlm 9.30-10.00 mlm 
klu aku tgk mulut/lidah terkeluar mmg aku kan panas kan bubur yg aku masak siang td tu suap die mkn 
tp tu la berat tak nak naik .... tgk la petang ni bw c abg jumpa Dr. Wong sbb tak mo mkn ngan minum susu dah 3 hari dah ... kite tanya sekali pasal si adek 


Note : bubur alisha kayangan vege + sumber protien cth karot, kentang, labu, bayam, sawi, stok bilis, ayam ....ikan belum lagi dlm proses mengesan tahap alergik 

Fahim Hilang Selera & Org Mempertikaikan Kebolahan Kita Sebagai Ibu Bapa

aku sebenarnya risau, ssh hati ngan fahim
bdn makin melidi dah 2 hari selera mkn ngan minum die berkurangan
susu die tak nak, asek la ckp tak sedap dan tak sedap
makan lagi payah ... bila mkn je die asek buat gaya nk muntah sama jugak ngan susu gitu jg gayanya

sejak dar hari sabtu die tak mau minum susu 
hanya sebotol je pd hari tu 
pd hari ahad semalam 2 botol dengan paksaan 
mcm² dah aku buat nk bg die minum susu 
pertama ofcoz la pujuk
ke2 ugutan cth: die tak minum mama tak mau tolong main games, tak minum mama tak mau tlg cari mainan, tak minum mama tak mau carikan puting
ke3 berjanji akan penuhi keinginan die cth: bg pi rumah ateh die, hotel & jalan² main games 
ke4 aku merajuk 

fahim ni kecik lagi ... mmg niat aku tak nk stop susu selagi die tak mencapai umur 9-10 paling kurang
even die nk menyusu guna botol pun aku tak kisah 

hari ni aku nk belikan die susu lain plak .... mayb coklat ....

2 hari kat PD bw die enjoy jumpa sepupu² & maksedara + atuk nenek pun die cam tak enjoy sgt la
suruh main pool die tak nak suruh main laut lagi la tak nak ... nak dok dlm kondo je 
main pun gitu² je tak aktif sgt 
tp bila malam tgh tido die muntah ² dah 2 hari gitu 
memula ingat die salah mkn ...tp tak plak die cirit...

aku jg penah terpikir kesan dr tak menyusu dlm botol kat taska ke die tak moau minum susu tp rasa cam tak munasabah plak sbb mkn pun die tak mau ....

bila tanya die sakit tekak ke ... takut tonsil die infected balik tp kejap ckp tak kejap ye 
tah mana satu ...hari ni jumpa doktor wong balik la ... risau betui aku klu anak² tak mo mkn ni 
lain la klu aku tak bg Fahim ni supplement multivitamin with lysine mmg akan dijangka kurang selera mkn
ke die ade cacing ek ...last amik ubat cacing last year tetiba bila dok taip entry ni aku teringat yg anak aku tak amik lagi ubat cacing dah 6 bulan rasanye ...last amik bulan 12/2011

||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

dah la kite cam risau anak tak mau mkn 
tetiba plak ade plak yg bercakap kite ni tak menjaga anak yg sulung dengan baik asek lebih kan yg kecik je 
asek pikir nk bg adek je mkn tak berusaha utk si abg 

aku tak penah bezakan anak² aku pun 
sama rata je, adek minum susu abg harus jg 
klu waktu weekend mmg aku akan bgn awal ckit sblm anak² bgn utk sediakan sarapan diorg klu abah kena kerja, klu abah takkena kerja bgn semata utk masakan mknan adek je sbb for sure dah mmg bfast kat luar ....

wlupun fahim dah besar dah pandai baca doa mkn 
dan slalu ingatkan mama pasal doa ni ... mama baca bismillah terus ngap je 
kadang tu sampai tersimpul malu mama depan waiters yg gelak² kan mama sbb bila mkn sampai terus laju je tiup nk suapkan fahim 

wlupun fahim dah pandai mkn sendiri aku tak penah harap utk die mkn sendiri aku lebih rela suapka die dr aku menyapu kendiannye ... wlupun nampak aku tak benarkan die berdikari 
sebenarnya aku tak puas melayan die lagi ..cukup la kat taska die dah belajar semua tu ..kat rumah biar mama manjakan die seperti dulu .... aku mcm tak sedar yang Fahim semakin membesar...sbb kadang tu dlm ingatan aku yg die masih lagi baby ....

mama syg kamu & mama tak akan abaikan kamu nak

wlupun aku sakit hati dgr org ckp² pasal aku tak amik berat pasal fahim 
pentingkan alisha je aku buat tatau je la 
cadangkan aku amik bibik byr RM600 je dr byr kat taska mahai²
semua kerja kerja rumah selesai balik tak yah penat²
tp terjamin ke keselamatan anak² aku dr diorg berada di TASKA ?
terjamin ke makan minum diorg dr diorg di TASKA?
bkn aku tak mampu menggaji bibik tp aku takmau org lain berada dlm keluarga aku, aku tak selesa
lgpun byk sgt kes pasal org seberang ni .... 

pastu ckp aku bg kat fahim ni susu murah, susu tu panas la, tak byk khasiat la 
cerita plak pasal medical² anak²
kate aku tak amik berat, cite pasal ade adek bradek die kena kanser pe tah kecik lagi budak tu dlm umur 2-3 tahun ...sblm detect tu asek demam je ....

serius aku ckp ...anak² aku nk jarang benar dr rawatan dr MO ...slalu mmg paed je ...
even enPanjang berpanel ... kami lebih rela bw diorg ke pakar sbb nk kan yg terbaik 
tp org tatau ape yg kite buat .... takan la perlu kite riuh sekampung klu buat sesuatu 
aku cuma amik tindakan berdiam diri .. itu yg terbaik ....



Note: bg aku anak² adalh no.1 dlm hidup aku ...perkara lain adalah no.2

gie panjang aku taip ... luahan semata ni