Saturday, June 30, 2012

Kalau la aku surirumah sepenuh masa

Huh..... dr td buat mcm2..
ni br dpt berehat...
Sbb anak2 dh tido...
Yg penatnye bkn buat kerja tp terkejar melayan karenah anak2...
yg adek asek menjerit nk keluar dr walker...bila dh letak bwh mmg kena pantu sokmo risau mengutip...
Abg plak asek berckp tak henti2...asek suruh mama melayan...jdnya buat kerja separuh2 ...jap2 berlari tgk adek...pastu abg plak mcm2...

wlupun cam tu aku ttp hepi wlupun penat....




Klu la aku jd suri rumah sepenuh masa??? Tk dpt bygkan.....ni br weekend...klu hari2......

aku kagum dgn semua surirumah sepenuh masa...terutamanya nad@mamaZN
posted from Bloggeroid

Friday, June 29, 2012

aku rindu blog & manga online

hari ni aku agak bz sikit 
nk siapkan SKT boss & claim bulan ni sbb start next week boss bertugas rasmi di luar negara ::YEAY!!

oleh sebab itu aku nk buat kerja dulu sebelum dpt pk kan idea nk mereply komen kat blog fav²
aku tak suka jengah jd silent reader je ... hehehe 




Note: target aku 2 jam je ... belah petang nk berbog/baca magga online

Thursday, June 28, 2012

Stim Ke Gentel Bantai Bucuk ??

aku yakin dan pasti penggentel bantai bucuk adalah disebabkan keturunan 
adek dan abg mmg penggentel bantai bucuk tegar termasuk penyalur gen keturunan diorg 




bantai bucuk abg pun adek amik peluang...slalu berebut nk bantai abg 

tah la ape yg beshnye 
yang pasti diorg mmg slalu menggentel 

si adek yg kecik pun die kenai mana satu die punya
pandai je ...nk tido pi laju² kat bantai die 
landing/peluk terus tido 
tak perlu bertepuk bagai janji perut kenyang 
cuma kadang² je alisha ni ngada2 ckit

bantai bucuk ade asalnya ada spare 3 
tp 2 dah hilang
yang pertama die lempar kat jusco aku tak perasaan 
yang ke2 tertinggal kat klinik aku rasa tp sbb tak pasti aku wat tatau je
minta2 la yg last ni jgn hilang lagi


Note : alisha suka lempar brg kadang lempang muka mama klu die marah...kemain ko nye

Wednesday, June 27, 2012

Progress Terbaru Alisha : Merangkak

tahniah utk alisha sbb dah berjaya merangkak pd 20/6/2012 jam 8.30 pm lebih kurang gitu
pada usia 8 bulan lebih
xcited melayan abg tetiba boleh merangkak dlm 2-3 meter 
tp cam biasa la alisha cepat penat, sakit lutut & malas kot
sehari hanya 1-3 kali je die cuba

pd hari ahad lepas die byk kali merangkak sbb ada sepupu yg sebaya dok belajar merangkak  jugak 
semua org dlm rumah xcited tgk alisha berjaya 
tp cuma abg ayim je...mood merajuk masih ade


alisha dan Iris anak CM sebaya hanya tua alisha 2 hari 
tp iris lebih advanced segalanya 
dr bab makan, berat, gigi hingga progress
mmg semua budak berbeza²



Note : lepas ni aku harus lebih rajin dan bersedia utk mengawal keadaan rumah aku ... tak leh malas2 dah



Tuesday, June 26, 2012

Kanak-Kanak Juga Punya Perasaan

Fahim aku mmg sorg abg yg baik
nampak cam ganas bila beraksi ngan abah  lawan otomen
tp berjiwa sensetip & lembut
sgt mudah terasa hati & merajuk
tp rajuk tak lama, bila mama kiss² terus hilang

ari tu aku tersentuh bila baca kisah zakwan@ abg zack anak Nad aka MamaZN
yang bersedih pd ulang tahun sepupu dia
begitu jugak dengan Fahim 

pada mulanya mmg peel fahim mmg yg jenis xamik port ngan suasana sekeliling melainkan mama suruh join
bila dah mama suruh join, asek dok ajak die tgk kek angry bird pink
die agak² malu, br berdiri nk tgk dah kena usik ngan Mak Ngah 
"tu bukan kek awak, tu kek dadam, besday awak lambat lagi"

fahim terus tersentak, mungkin ada rasa malu sekali 
die terus cememey....mulut dah muncung..muka sedih ....
mama pun sedey bila tgk anak mama sedey

dah teresak² tanpa bunyi suara ....
dipujuk amik gambar ngan kek 
potong, tiup lilin pun tak mo 
die biarkan pinggan berisi kek, pizza, ayam, sotong, udang dr pizza hut tanpa bersentuh 
sikit pun tak jamah .... die lebih rela keluar dr rumah main buaian 
begitu sekali rajuk nya wlupun muka dah ceria 

bila dah mlm nk balik br aku sua kek ......hanya sedikit je die jamah ....
selebihnya masuk perut mama ... pizza pun sepotong je sekadar alas perut


anak manja mama even dah ade adek 


nampak je ganas bila bertukar jd otomen tp dlm hati ade taman bunga ni 


Note: kadang² hati ibu mudah tersentuh bila ia berkaitan dengan anak² permata hati

Monday, June 25, 2012

Seram : Ye La² aku blah.... Jangan la Dok Takutkan aku

sbb kan aku pun tatau nk cite ape 
aku cite pasal 2 minggu lepas la 
pada hari slot akasia Seindah Sakura, si shakira nk pi Paris 
cam ne aku leh tau pasal cite ni ni ..sedangkan aku tak layan pun ...

sbbnya adalah aku balik lambat pada hari tersebut
enPanjang mesyuarat, kul 7.25pm br amik aku kat opis
sepanjang 2 minggu lepas aras aku semua tak de 
diorg outstation yang tinggal aku ngan boss & sektor kat hujung aras 
boss plak mesyuarat tak habis²
bahagian aku ni mmg sunyi habis 

slalunye aku brani tgu sampai kul 7pm dlm bilik aku 
tp hari tu kul 5.30 pm dah berdebar² dah 
dah sunyi, aku tau org tak de tp dengar BUNYI ORG DOK SELAK² KERTAS
bila pi tgk ade org pun, tp bunyi sgt dekat cam kat tempat kerani sebelah bilik aku ni je 
bila pikir logik tempat yang ade org pun jauh dlm 25 meter dr bilik aku logik ke leh dgr bunyi selak kertas tu bunyi sgt dekat ....aku pi usha kat bilik tu, tuan die tak abis meeting lagi .... haaaaa seriau

tetiba dlm kul 6.00pm lampu depan bilik aku TUTUP PASTU BUKA PASTU TUTUP BALIK  kendian jd lagi 2-3 kali lagi 
aku shutdown pc, ttp lampu terus belah ke aras 3, ke admin 
kat ctu ramai lagi PT² klu kul 6pm 
pastu sorg² balik aku tinggal tgal sorg je kakak ni ngan exec lelaki 
diorg plak dok start cite bebukan sesambil tgk cite seindah sakura ...huuwaaaaaaaaaa
dah la aku ni ade anak kecik, mana la aku tak seriau 
aku cuma perbanyakan bacaan 3 Qul & Ayat Qursi agar jd pedinding aku 



klu takat bunyi² aku tak kisah lagi....tp klu die main tutup² lampu mmg aku risau ...kang tetiba semua lampu tutup cam filem seram tu....mmg aku tak dpt bayangkan la ......::pengsan::

pandang dr tepi pintu bilik aku ... kat sini la bunyi org dok selak kertas



mungkin dah sampai masa utk diorg plak bekerja, that y diorg warned aku suruh blah tu .....


Note : hari yang sgt lemau ....

Saturday, June 23, 2012

Perkara banyak org malas buat

Kerjaan hari minggu
Melipat kain bj yg aku kumpul hampir 2 minggu
Stok bj berlipat dah abis.....


Sesi membasuh dah selesai sbb setiap hari lepas balik kerja aku basuh bj tp bab melipat ni....seksa batin ...huhu







posted from Bloggeroid

Friday, June 22, 2012

Berpeluang Sua Muka Dengan Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY

hari ni 1st time dpt bersua muka dengan Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY
wlupun tak dpt berborak tp happy 

TQ sbb sudi hantar milk dispenser tu ye
slalu juga usha kat jualan opis ni 
tak mo jual satu² suruh beli set 
tp smlm saje je tanya eija die ckp ok boleh beli 1²
sgt la hepi.... TQ tau 

sape² nk beli brand TUPPERWARE boleh la beli ngan eija 
harga sgt berbaloi²
bg aku murah sgt dah .... mana nk dpt 
nk tau harga ngan barang leh pi tanya eija

pinjam pic dr eija


Meh Terjah Blog  Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY



Note : nk try dulu, ni 1st time guna milk dispenser brand ni klu ok, kedap udara nk beli lagi 1 utk abg fahim plak

Apa Yang Aku Suka Dalam Nasi Kerabu

pagi ni bfast nasi kerabu 
bila dah jatuh cinta dengan nasi kerabu yg aku dok kate pelik dulu
asek la dok nk mkn je 
ape yang aku suka dlm nasi kerabu 
mesti la TELUR MASIN
ni la lauk fav aku 
jarang sgt aku mkn nasi kerabu lauk lain melainkan yg mmg dah bungkus siap berlauk 
wlupun nampak cam tak cukup lauk tp ia sedap bg aku 
nikmat tu lebih .....

aku suka sgt ngan ulaman, budu ngan sambal
 aku tak brape suka  kuah budu yg dimasak tu 

jom mkn dulu .....



Note : mknan pantai timur ni byk yg dah jd mkn fav aku .....

Thursday, June 21, 2012

Antara Bahaya Memangku Anak Semasa Drive & Anak Jatuh Tergolek

hari ni alisha cam demam sikit dedar² gitu ptg smlm
ingat nk balik awal amik die 
tp ade pulak taklimat keselamatan 
mintak² tak demam anak aku tu 

dlm dok pikir nk balik aku teringat hari² aku pickup alisha dari taska sepanjang abah dia O/S ari tu 
slalu ade abg ayim mengagah...dok bergelak gitu² je
bila abah tak de nenek ngan ateh ade kat rumah meneman 
fahim mmg dok rumah la tak ke taska 
tak de sape nk mengagah alisha dah pandai menjerit sambil nk bergolek dr car seat die 

last² sedap je die tolong mama bw keta 
klu ade polis mampus kena saman .....


gini la hari² selama 3 hari abah xde
kemain syok die tolong bw keta sama

sori ye nak ...mama tak dpt nk amik kamu awal hari ni 
tp janji abis je taklimat kul 4 .. gegas mama half day  


Jangan Dimarah Anak Jika Kita Yang Ajar

bila anak² dah meningkat besar dari peringkat bayi ke kanak² 
diorg sudah bijak dan memahami 
diorg belajar dari ape yang diorg lihat dan dengar 
sebagai ibu bapa kita perlu lebih berhati² apabila melakukan sesuatu 
contohnya ape yg berlaku pd aku dan keluarga aku 

sudah menjadi kebiasaan bg aku dan enPanjang 
akan tercabul sikit mulut apabila sedang drive 
ada kereta lembab, ngokngek, dan menyusahkan pengguna jalan raya lain 
perkataan yang biasa aku & enPanjang guna adalah BENGONG & BODO

pada suatu mlm, Fahim sedang main games kat laptop 
tetiba terkeluar dr mulut die perkataan BODO 
serius mmg aku marah sgt time ni, sedangkan aku yg mengajar die selama ni 
aku tegur Fahim, nape ckp cam tu mama tak suka, mama tak syg budak yg ckp cam tu dan kalau ckp lagi mama babab mulut 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

selepas 2-3 hari enPanjang tercakap lagi perkataan BODO waktu tgh memandu 
"Abah jgn ckp cam tu"

aku terdiam, pandang je muka anak aku tu 
serius tersedar time tu semuanya salah kami
mmg fahim akan slalu akan tegur enPanjang yg slalu lupa diri bila memandu 
dan pernah sekali aku tercakap wlupun menahan diri ..kadang tu terlepas jugak 
"Mama jgn la ckp cam abah, mama baik kan"

time tu tuhan je tahu perasaan aku, terharu sgt 
anak kecik aku ni lebih bijak dr disangka, sgt perihatin dan ingat nasihat2 aku terhadap dia
dan aku terpikir kenapa fahim ckp ngan aku "jgn ckp cam abah"
mungkin sbb abah die tak dengar nasihat fahim kot .... die pun fedup nk tego lagi 

yg buat aku sgt bangga dengan fahim adalah :
apabila die buat sesuatu dan ditegor aku nampak kesungguhan die untuk berubah dan tak mengulangi perkara yang sama cth yang lain :

aku penah tegor fahim pasal beli mainan 
nape beli klu tak mau main, main sekadar mula beli je ... ade le setengah jam pastu dah tak main dah 
buat semak je stor rumah tu, dari beli mainan baik beli makanan

sampai skrg klu pegi ke kedai mmg fahim tak mintak mainan
dah lama dah tak beli mainan utk die 
cuma aku rajin donlod games je kat HP die tu
sbb die cuma main laptop ngan HP je 

baru aku tersedar anak dah besar 
semua mende yang kite buat kena ade had nya 
contohnya kena elakkan mandi sama², bermesra suami isteri pun kena ada masanya

yg buat aku lagi syg kat fahim ni 
die cukup menitik beratkan ape yg kite pesan dan cakap 
cthnya: abg tlg jg adek, mama kat dapur, make sure adek tak jatuh katil"
aku sekdar menduga dia ...mmg die tgu hujung katil, agak2 alisha nk ke tepi katil Fahim naik atas katil pgg kaki adek.
gitu jugak situasi bila aku pesan ngan die jgn buat adek 
so die biarkan je adek tarik sambut, cepuk muka, korek telinga, jilat² pipi
kadang tu aku gelak je .... cuma sesekali dah rimas gamaknya die jerit panggil mama


situasi adek sedang mengacau 
direlakan abg je 


Note : sedang tekankan dlm diri dan semangat aku utk berubah menjadi lebih baik agar menjadi contoh & idola anak²ku

Wednesday, June 20, 2012

Piknik di Belakang Rumah

kadang² sebagai ibu bapa kite berusaha untuk menambah selera anak² kita makan 
kadang tu mencuba pelbagai resepi baru 
mempelbagaikan rupa makanan anak²
membeli alatan mkn yg cun²
membeli supplement tambahan spt multivitamin +lysine dengan nasihat pakar 
tp kadang² anak² ttp tak nak mkn jugak 
mkn sekadar mengalas perut sahaja 

aku dah slalu alami .... 
sampai kadang tu buntu ...pe nk buat
risau tgk fahim yg nampak kurus tp 18kg tu 
berat tulang kot .... alisha plak dah masuk kes bayi kurang zat makanan 
even budak tu sgt berselera time mkn 

kadang² nk menaikkan selera anak²
ajak diorg berpiknik di belakang rumah 
sesekali waktu weekend, klu dah selalu jemu plak budak2 tu 



alisha paling suka bila dpt dok  kat luar ngan walker ..hihi

Note : piknik blakang rumah pun syok jugak ....

Tuesday, June 19, 2012

Kerana Anak Ibu Sanggup Buat Perkara Luar Jangkaan

sambung cite smlm Sport Day taska Fahim 

memandangkan bateri henpon aku habis aku wat backup henpon lagi satu 
dlm keta pg² tadi kelam kabut dok transfer dr henpon tu ke henpon aku 


disebabkan semangat aku nk biasakan Fahim ngan aktiviti sukan seperti ni 
gigih aku berusaha utk paksa Fahim ke tgh padang walaupun 3 kali fahim melarikan diri 
last² mak redha join perhimpunan, perbarisan, berikrar dan nyanyi lagu negaraku




perbarisan, yg bj pink tu pun sama, mak join anak .... tu lagi la nangis je tak henti seb baik mak pak jenis lembut, anak plak sulung ...layaannnn

yeay menang hamper cabutan bertuah ... enPanjang jumpa kerusi ade nombor  
Lucky No. 7

hadiah fahim 
tipuware apple lady rasanye 
hikhik jd la ....

janji semangat tu ade .....
kerana mu anak .... mak sgup join even kat sekolah dulu tak penah pun join 




Note : kadang tu ibu bapa ni cuba lakukan yg terbaik utk anak²...kadang² korban malu, kemahuan, dan segalanya asalkan anak² bahagia

Monday, June 18, 2012

Parent Tolong Kawal² Anak² Anda

cite ni lama la jugak dah 
dlm 2 bulan lebih kot dah kot 
tp still menimbulkan hangin aku jugak la bila terpandang

aku mkn mlm kat SOHO Sg. Merab 
tetiba ade la 1 meja ni 1 family suami, isteri & sorg anak dlm usia 2 tahun lebih 

parent budak tu, muka boleh tahan, kemas, cantek, tp hampeh 

anak die tersangat la berani
tersangat la penyebuk
tersangat la boleh tahan nakal
tersangat la pengacau
tersangat la tak dok diam

asek la usik² alisha 
tarik² tolak² buggy alisha 
korek² pipi, muka, mulut, mata ngan sumbat puting ke alisha
cuit sana cuit sini

mmg mengganggu ketenteraman aku sekeluarga nk mkn 
mana nk jg alisha lagi mana nk tgk² ape die buat kat alisha 
yang MAK PAK die rileks je mkn wat bodoh je ke anak die tgh dok mengacau org 
serius aku mmg tak suka ngan menyakitkan hati 

aku tak marahkan budak yg belum cukup akal tu tp MAK PAK yang lalai dan tak perihatin terhadap org lain serta anak sendiri 

bila aku bgn nk basuh tgn ... budak tu ngikut aku 
MAK PAK die masih buat tatau, aku saje tak de panggil² budak  tu 
buat tatau je, sbb nk tgk reaksi parent die 
diorg selamba je mkn lagi tanpa pikir keselamatan anak diorg, kata la ade org yg tak baik tarik anak die masuk keta ...terus hilang erti kata lain kena culik .....
dah la budak tu jenis tak takut ngan org main ikut je 

dah kenyang perut diorg, PAK budak tu dtg ajak anak die ke meja diorg 
sambil budak tu dok main tolak2 buggy alisha 
hati aku tak yah kata la ... muka manis tp hati dah cam taik dah 
sbb pikirkan aku ni melayu berbudi bahasa ...aku layan je senyum 

PAK die boleh amik budak tu ... tolak buggy alisha 
then aku tatau la cam ne die nk lock buggy tu ngan kaki die sampai PATAH lock tu 
ganas betul la gayanya 

sakitnya hati aku 
sekadar minta maaf dan blah ...
woi...woi ... takan maaf je ...tu dah rosak guane tu ..
tp itu semua dlm hati aku je .... tak terluah pun 
sbb enPanjang in a good mood mungkin, die ckp tak pe 
klu aku mau dah aku mintak ganti rugi...kang aku pandai2 kang enPanjang sound aku plak ....heeeee

tp pada ibu bapa yang lain, kawal lah anak² anda 
jgn biarkan diorg mengacau dan menyusahkan org lain
dan merosakkan mood mkn malam org 
lagi satu kawal la diorg ...kita tak kenal hati budi org rambut sama hitam.... tgk² penculik
dah rosakkan brg org sila la ganti 
zaman sekarang semuanya bernilai bkn free sekadar maaf tak mencukupi


wlupun buggy ni bkn la brand mahal² cuma SC 
tp aku beli RM200++ gak tau 
baru je beli sejak alisha ade .....time patah ni br guna dlm 2 bulan gitu 



Note : aku rasa budak yg hilang kena culik selain kes culik kerana wang adalah parent seperti ini.... mesti punya

Fahim Menang Tempat Pertama dlm Sukan Taska

Generasi Educare Sport 2012

hari sabu lepas 16/6/2012 fahim ada masuk acara lari bawa bola
dan kumpulan Fahim berjaya menjadi juara
dapat tempat pertama

macam mana tak dpt nombor satu 
fahim lari laju bebenor 
dari jauh asek la pangey "amma...amma" mama tgu hujung lane
cekgu suruh lari je ..terus die pecut campak bola dlm bakul dan peluk kaki mama 

2 jam setengah sebelum perlumbaan 

sambung tido lepas mandi

tido lagi dlm kereta 

terpisat²/tergaru² kena paksa bangun, puting ngan bucuk ttp bw 

sblm perlumbaan 3 kali fahim melarikan diri 
menangis² menjerit mencari mama

cubaan pertama mama meninggalkan fahim kat padang
tak sampai 5 minit meronta² cekgu dah tak dpt nk kawal lepas kan die sambil mengejar dibelakang
fahim terus berlari ke khemah ... die tau mama de kat ctu

cubaan ke 2 pun gagal 

cubaan ke3 gagal lagi sambil sedu sedan .... risau dah aku time ni takut die demam ngan attack asthma 
lama dah tak attack 5-6 bulan ... gaya² nk sembuh dah .... dah tak de pantang pepe dah ..alhamdulillah kuat antibodi budak ni dah terhadap asthma 

cubaan ke 4 mama masuk lane sekali ngan Fahim 
beratur & berarak ...hahahaa
fahim asek la memeluk mama, kepala kasi letak kat montot leper mama tu ....sambil menangis² tak nak 
tinggi dah anak aku kan .... dah separuh bdn mama dah ... tinggi mama 160cm 


jom duduk bersama kanak²

menunggu giliran utk berlumba

Perlumbaan bakal berlangsung

get set ... get ready....

priiiitttt........GO .... terus berlari campak bola dlm bakul dan peluk mama.... hahaha 
sblm tu aku dari jauh ... asek cakap & isyarat tgn  "sabar ...sabar ...mama kat sini ..."
laju sgt berlari sampai aku tak sempat nk amik gambar die tgh berlari .. tetiba je sampai terus peluk ...

budak pompuan ni pun sama asek la menangis panggil mama ... tp mama die tatau kat mana ...
anak aku ni xtreme ckit ... mentang² paling tinggi & tough 
die punya meronta ngan melarikan diri tu lebih ckit ...cekgu tatahan dah

org pertama dlm kumpulan fahim amik medal .... yeay .....

ala....... bateri henpon abis plak ... seb baik ade backup henpon lagi satu 
tp hari ni tak bawa itu henpon so gambar belum transfer 
entry ni terpaksa bersambung 

ada gambar mama dpt hamper .... 

br aku prasan yg aku langsung tak amik gambar adek .... sian nye adek 
tu la sape suruh sumbung ngan mama....sikit² abah je 


Note : pengalaman .... mmg indah dipahatkan dlm ingatan 

Friday, June 15, 2012

Misi Aku Menaikan Berat Alisha

smlm checkup Alisha utk umur 8 bulan 
sepatutnya 2 bulan sekali dah tp disebabkan alisha ada masalah dengan kurang berat badan
berat bulan lepas tak naik & berada di border line merah 
misi, doktor & pakar zat makanan nk observe 
tp appointment alisha dengan Pakar Zat Makanan kat Klinik P.9 tu lambat lagi bulan Julai 2012

disebabkan aku jugak risau ngan berat anak aku ni 
selepas dengar penerangan dari doktor bertugas dan bertanya pada Doktor klinik panel yg slalu aku pegi 
tambahkan masa mkn alisha mengikut kehendak dia

oleh itu, aku sediakan jadual hidangan alisha mengikut kesesuaian dan minat
dengan target untuk mendapat sedikit kenaikan berat


alhamdulillah misi & jadual ini berjaya naikkan berat alisha sebanyak 600gm
Berat Alisha Terkini adalah 6.2 kg
berada di border line kuning

aku akan masak 1 @ 2 jenis bubur setiap pagi mengikut tahap kerajinan & masa


antara² bubur² alisha yg sempat aku amik gambar



skrg ni alisha dalam proses mengenal makanan yg dilenyek
still refuses tp slow²




Note : org tua² pesan jgn ditegur berat anak kita....klu tegur nanti die tak nak mkn .....

Update : Sedih Dengar Berita Kematian Baby Staff Opis

smlm aku tak tgu lama kat rumah arwah sbb nk kejar masa utk ke Klinik bw alisha checkup 
so tak xdpt la aku nk tgk arwah 

selepas ditanya² pada kengkawan opis puncanya
arwah umur 36 hari
arwah meninggal kerana jangkitan kuman dalam darah
arwah kena jangkitan Chicken Pox dari abg die
meninggal dunia sekitar jam 2-3 pagi 
tp mak arwah perasan jam 6 pg 

post mortem menunjukkan organ dalaman spt jantung & paru² pecah 
disebabkan oleh CPR 

Pengajaran kpd kita sebagai ibu bapa : anak adalah amanah & tanggungjawab yang Allah swt kurniakan jagalah dan peliharalah mereka sebaiknya. jika anak² kita sakit jgn kita lengah²kan untuk mendapatkan rawatan. Ada kisah disebalik semua yang berlaku ..... seumur hidup akan dibayangi sesalan tak sudah.








walau bagaimana pun semua ini adalah kerjaan Allah swt, setiap apa yang belaku ada hikmah disebaliknya.  semuanya telah ditetapkan Jodoh, Ajal & Maut.  Kita sebagai hambanya perlu redha menerima.

Thursday, June 14, 2012

Sedih Dengar Berita Kematian Baby Staff Opis

aku nak keluar melawat kematian baby usia dlm 40 hari
baru meninggal pagi tadi 
anak staff kat opis aku ...

sgt sedih......

belah petang aku bw alisha checkup bulanan


Note: Mood sgt sensetif skrg ni, bcoz i'm a mother .....

Dah Korek Hidung Pegang Anak Korang ...eeeuuuwww

APA PENDAPAT KORANG, BILA BABY ANDA DIPEGANG² OLEH TAK DIKENALI??

ok aku bg situasi :

anda bawa anak² ke shopping complex seperti pertama sbb dengan niat mencari gadget baru.
berhenti kat satu booth jual pelbagai jenis gadget IT spt HP & Tab
tetiba jurujual booth berkenaan menyentuh baby kecil anda
sentuh tgn, sentuh pipi sentuh rambut

selepas 5-6 minit menyentuh anak anda, beliau yg berkenaan mengorek hidung ngan kuku yg panjang di jari kelinking & membuang TAIK HIDUNG menggunakan kuku yang panjang di ibu jari.

adakah sebelum menyentuh baby anda beliau tersebut telah mengorek hidung berkali²??

ini adalah yang berlaku pada aku 
apa yang aku buat semasa beliau cha ya nun alif  menyentuh anak aku tu 
adalah bergerak kejar anak yg lagi satu sbb tak nak nampak sgt aku tak suka pd keadaan itu
dan aku terkejut lepas die sentuh² alisha die korek idung plak .....

ape yang aku lakukan kat alisha adalah menyembur cecair antiseptik 99.9% pembasmi kuman

spray kat tgn², pipi & bdn die 

lepas ni kena beragak² la nk bagi org sentuh anak kite 



Note : bila la batuk ni nak berkurangan, ubat dah mkn, gas nab pun dah amik ....tp belum berkesan 


Wednesday, June 13, 2012

Abang & Adek ::tiada erti tanpa kamu berdua::

di mana ada abg di ctu ada alisha
aku pun tatau la ape yg besh sgt abg die tu 
bknnye slalu pun abg die ajak die main 
sesekali je die ba ba cak adek tu 

wlu pun abg dok gelak tgk kartun kat 616, alisha kemain selak ketawa 
ingat abg dok buat lawak ngan die 
prasan betui dak kenit sorg tu 

alisha jenis bgn awal pagi ... tak kira la hari minggu pun die mesti bgn kul 6.30 am
mama tido² ayam sampai kul 8 am sbb nk awasi pergerakan kenit yg suka pi merayap merata² tu
dlm tak sedar die melangkah bdn mama golek² kat abg

pagi² b4 nk siap pi kerja, die dulu bgn 
selak bj abg tarik² rambut
nasib baik la abg ni jenis lembut syg adek 
tak penah nk marah, nk jentik, nak pukul lagi la 
merelakan dan meredhokan je 
cuma sesekali mintak tolong mama 


2 bradek yg slalu buat hati mama cair 
contohnya bila celik mata pagi² dipaparkan keadan gini



adek yg takleh xde abg 
minggu lepas kan abg ikut nenek ...mmg alisha tercari² abg & abah 
naik pening mama nk tidokan budak kenit ni 

sanggup panjat sofa semata² nk kacau abg main games 
laju je die panjat lepas tu pastu mengesot atas sofa 
ke laptop .... budak ni mmg slalu berebut ngan abg HP ngan Laptop cam pandai je main kununnya, sebenarnya nk jilat² je mende alah tu 

hopefully fahim akan senantiasa menjadi abg yg baik cam skrg ni 
tak mo pukul² ngan sakat adek teruk² ye 
sayang kamu ber2 sgt²



Note : abg manja ngan mama, adek manja ngan abah