Thursday, August 30, 2012

Aku perlukan Ketenangan

hari ni aku sgt la sebuk sampai pala aku pun dah sakit ni ... 
nk BW pun tak dan ....
byk betui la plak surat ari ni
slalunye aku releks je ... bila byk kerja cam ni sampai tatau nk wat yg mana dulu
bila dah siap ade lagi bertimpa

esok la aku cover jalan²


Note : almaklumala org jrg byk kerja .... bz lite² je slalunye

Tekak Belagak, sedangkan sama je spesisnye

hari raya ke 2, lepas balik beraya kat Pekan, pahang 
MIL singgah Lebai Condong jalan nk ke Muadzam Shah 
tempat strategik membeli Udang Galah sungai Rompin

mmg MIL rajin beli tiap kali anak² ramai2 balik 

12 ekor = Rm120


makan sekor pun dah muak 


aku tak mkn udang tp klu udang galah ngan udang laut kaki merah yg besar mmg aku mkn ....
pelik kan selera aku ni ..sedangkan tu udang jugak klu yg kecik2 tu 
klu yg kecik2 tu aku cam geli arrr ....

Note : sejak aku start study jauh dr family dan dok sendiri byk mende yg aku tak mkn sedangkan kecik2 dulu tu la mknan aku .....hmmm

Wednesday, August 29, 2012

Anak Bangun ....Dah Raya Sayang ..... ::tahun 2012::

seperti tahun² lepas jugak 
dah tahun die buat perangai yg sama
Fahim mesti buat hal di pagi raya tak mo bgn tido

mlm² berjimba² tido tak mo
bila dah pagi raya mula la meragam

comeykan diorg tido 

si adek yg dah terjaga meragam sikit

 tp bila lepas mandi kemain ceria


 Fahim puas mak die pujuk ..tak mo jugak bgn 

nk kejut fahim dekat sejam ...aku awal2 lagi dah bgn bersiap 
sbb nk kejar enPanjang nk solat Aidilfitri 

ni la kerjaan die bila dh bgn tido
seb baik abah sempat solat Aidilfitri 



Note : aku rasa tahun depan ade lagi kot entry ni 

Tuesday, August 28, 2012

Baju Sekayu

rasa seronok bila dpt sedondon ngan anak dara 
mama die kecik kain 4 meter leh lebih buat bj anak dara die ...hehehe
bj raya pertama mmg beli lebih
bj raya kedua tailor sj buat bj utk alisha

Raya pertama

Raya Ke2
-tudung bantai hitam je ....



tatau la plak aku ... ko yg tgk muka hari² kan ..ko kate tak, tak la ...kiki
aku tgk tak pun tp org yg slalu kate aku dak sekolah...hahaha
tahun lepas time boyotkan alisha 8 bulan pun dpt duit raya time beratur marhaban....muhahaha
tahun ni tak dak sbb kantoi pakai sedondon ngan alisha




Note : Baju Raya Alisha 5 pasang pakai 2 je .... 

Org sebuk persiapan nk beraya, Kamu pun Sama

29 Ramadhan 1433H yang lepas genap 4 tahun umur Fahim mengikut bulan Islam
budak yg tak sabar nk beraya bersama mama die 
aku rindukan masa² tersebut 
di saat Fahim selamat dilahirkan 
dan sekarang sekejap je masa berlalu die dah pandai segalanya terutamanya bab
gadget pc, smartphone semua terer
budak² zaman sekarang mmg dilahirkan terer ICT kot

seperti tahun² yg lepas, a day b4 raya mesti ada celebration utk Fahim
walaupun potong kek kecik, Fahim hepi kami sekeluarga hepi jugak

kek kedai kat kg je 



Selamat Hari Lahir ke4 Tahun Sayang Mama
semoga kamu jd yang terbaik di dunia dan akhirat ..insyaallah



Note : bila tgk anak makin besar br sedikit sedar muka dah tak baby face dah ... byk wrinkles

Monday, August 27, 2012

Sedondon Kami Ngan Hijau

aku sebenarnye petang² cam ni mls nk wat entry dah ...
mood aku kan masih mood nk raya pastu sebuk nk BW lagi
baca komik lagi 
kerja² aku tu sikit sesambil dok depan pc leh buat
tp disebabkan Mrs.K nk sgt tgk bj raya 
aku buat jugak la petang² ni 
bj raya tak comey pun ....tudung pun bukan tudung raya main sarung je 
ye la mana tak main sarung je ..puas aku beratur pastu kena marah lagi tp balik tidak la  tgn kosong tp warna lain je la 

 seb baik ade SIL yg sudi ngambik gambo ..klu tak mmg tak de gambo raya kami anak branak 
gambo ni semua dah pakat penat ngan busuk dah ...dah tghari dah ni ...




Note : tahun mkn ketupat sikit je .... tak berulang pun ... nape tah ..dah balik rumah baru nyesal....hahha

Org Sebuk nk Balik Kg Kite Sebuk Ke Klinik

aku tgk ramai sudah yg up cerita hari raya 
aku nk up cerita pun tak pasti yg mana satu 
mood bercuti masih ada
klu tak kerana cuti tinggal sikit ......lama dah aku sambung ....

aku balik raya seperti tahun² lepas
belah enPanjang dulu ROMPIN
then raya ke 4 baru aku balik ke kedah
slalunye raya ke2 aku dah balik dah kedah tp kali ni langkah panjang sikit


+++++++++++++++++++++++++++++++++

2 hari b4   balik  kg mek kenit alisha demam balik 
Doktor Klinik Panel risau kot² ada jangkitan yg teruk @ denggi
sbb alisha br je abiskan antibiotik dlm 4 hari gitu
kena la refer ke spital kerajaan utk amik darah
tp aku tak pi spital sbb aku tau cam ne org kat kecemasan wat kerja 
kena cucuk² perah² darah kate nye .....ni pengalaman aku yg sebenar time fahim dulu

aku pi klinik kerajaan p.9 tu ... SN makmal lagi terer amik darah 
sekali cucuk keluar darah lebam pun tak 
cuba suruh MA kat wad kecemasan .... ko nk tgk anak ko menjerit sakit meronta²
aku bukan nk kutuk ke ape ni kenyataan ....misi kat klinik lagi terer

result darah ok, cuma darah putih tinggi sikit ... tandanye ade jangkitan
alhamdulillah sehari b4 raya alisha clear demam 
so beraya tanpa kerisauan la 



 dedua belah tgn kena cucuk sbb tgn pertama darah tak leh baca terlampau pekat kena amik lagi sekali 


Note : ni nk cerita raya ke nk kutuk org ni ... aaahhh lantak la .... pendapat aku je ni.... hehehe

Sunday, August 19, 2012

Anak2ku di pagi aidilfitri

Raya pertama utk mylilgirl....
Terserlah gumbira diwajahnya....
Sebenarnya mamanye yg lebih2...

Si fahim yg manja dan dah cukup besar utk faham sikit2 tentang erti raya....





Note: tgh tgu abah bersolat hari raya....
posted from Bloggeroid

Saturday, August 18, 2012

Iftar terakhir

Beriftar bersama keluarga besar enpanjang ....
Semua mak pak sedara belah MIL ada...

Meriah terasa....










Bubur lambuk pucuk paku merah..fav aku


Berakhir sudah ramadhan...tah sempat aku berjumpa kembali ramadhan tahun2 akan akan datang....


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI SEMUA!!!



Note: ari besday fahim ke 4 tahun mengikut bulan islam....semoga kamu membesar bagaikan juara segalanya dunia & akhirat
posted from Bloggeroid

Thursday, August 16, 2012

Mysweetzlife Mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri

aku nk ucap awal² sbb mostly esok ramai yg nk balik kg dah 



sempena Hari Raya Aidilfitri kali ni aku mengucapkan 
SELAMAT HARI RAYA &
MAAF ZATIN BATIN 

serta Selamat Pulang Ke Kampung

mudahan persahabatan kita semakin erat terjalin 

kehangatan raya kali ni lebih sbb 
kami beraya berempat dan alisha tahun lepas dlm perut mkn ketupat
kali leh mkn real punya 



Note : boss suruh balik ni ... sbb die tgk PA die kemain pucat.....tp PA die refuse....td DR offer MC, aku refuses MC skrg ni refuse balik awal plak..... ngok kan 

Demam Raya

demam aku semakin teruk ... suhu dedar je bila check 37.8
tak turun2 cam ne nk turun ubat mkn time sahur ngan berbuka je 
aku dah pi klinik pg tadi Dr just geleng je sbb die suruh jgn puasa
mkn ubat klu nk cepat sembuh 

tp hati ni sygnya nk berbuka ...aku sygkan puasa aku 
insyaallah aku masih mampu berpuasa
tak pe la klu batuk ngan tak larat bdn ni bermaharajalela
aku masih mampu tanganinye 

Ya Allah sembuhkanlah aku 
semoga ibadat puasa aku lancar 
dan perjalanan aku pulang ke KG juga lancar...amin

Note : nk jalan kaki jap ....nk pi alamanda enpanjang ngan anak² tgh menikmati KFC...

Wednesday, August 15, 2012

Nak Pk Tajuk pun Berejam

hari ni aku demam la plak 
harap sempat la lega bila sampai masa nk balik kg nanti
bkn takat aku je demam enPanjang jugak 
alisha on off

perit tekak aku ni 
hidung plak meleleh je

pala tintong² mls gile skrg ni ...

hari nk berbuka ape pun aku tak dpt pk 
yg pasti aku dah mls dah.... jgn enPanjang suruh masak lagi sudah la
nk mkn kat luar pun malas gak ...

econ kat opis ni kemain lagi sejuk 2-3 hari ni 
aku rasa sbb ni la demam

ape la aku dok merapu ...jari main taip je
BW dari td dah selesai



Note : mood raya rasa nye tak mari lagi tp mood tak mo kerja dah lama dah....

Duit Raya pertama Tahun ni

duit raya dari boss
nilai die tak yah la bgtau sama cam tahun lepas jg
walau cam ne pun TQ boss sbb bagi duit raya 
ni kali ke2 sepanjang aku berkhidmat dgn boss² aku dpt duit raya
boss² lampau tak penah pun bg .... pegawai rajin la jugak bg
aku sgt hargainya ....





Note : CM mu dah ade sampul ni ???

Tuesday, August 14, 2012

AKu suka Blog Tapi Menyampah ngan FB

pagi² biasa nye mmg enPanjang  buka FB 
sesambil tgu aku bersiap & siapkan anak2
saja die belek2 tgk kot² ade berita terbaru pasal kejiranan aku ni
terbaca plak komen sang jiran tak puas hati


aku sedikit sedih dan kecewa bila FB dijadikan sebagai medium melepaskan geram
kalau geram yg dilepas tu tidak melibatkan mana² pihak hanya diri sendiri sahaja
membuka aib sendiri aku masih lagi boleh terima
tapi ia melibatkan perasaan org lain
aku agak kecewa ngan sikap org kita ni

mmg la salah jika ada jiran tu main mercun
bising mmg la bising ( bkn main meriam buluh ngan mercun bola pun takat mercun naga, thunderclap, mercun das je)
tp jiran tu xtahu keadaan kita macamana
keadaan anak2 kita macam mana
jgn la maki² dlm FB, 
seelok² tegur la secara baik bukan doa²kan keburukan kpd jiran 

walaupun bukan aku yg main mercun tu
tp jiran yg lain
cubit peha kanan peha kiri turut terasa

sedih aku baca statement kat wall page tu
komen² die
aku harap die dapat baca dan hayatilah Hadith & sabda Rasulullah ni


bunyi mercun tu bukannye kuat pun 
rumah aku ngan die tu selang selorong je 
aku teringin  nk letak komen die
tapi aku harap die sedar makna hidup berjiran ni 


dan kenapa aku tak berape sukakan FB
dan join page² ni 
sbb ni la 
kadang lidah lebih tajam dari pedang



Note : dah rasa tak leh hidup berjiran rumah bawah sila pindah ke rumah apartment lampau yang mmg tak de nk dgr bunyi mercun tu.....sedap je doakan org buta mata ngan kudung tgn ...hissshhhh

Monday, August 13, 2012

Terasa Meriah Nak Menyambut Raya

sejak 2-3 minggu
kami ni asek la nk terjah uptown, downtown 
ari tu kat Jalan Reko Kajang, pastu ke Danau Kota, pastu ke Jalan Reko Balik kemudian ke Mines pastu asek dok ulang alik je ke sana 
nk kate beli barang idak la plak 
cam sekadar jalan² 
aku cuma beli seluar legging alisha
sepit rambut alisha tu je 
harga pun bukannye murah sgt pun ... jualan kat opis la murah kot

tp cam meriah je 
ptt la masjid bila di pertengah ke hujung ramadhan semakin sunyi
rupanye ramai yg meriahkan DownTown ngan Uptown
pandai je aku kan ... DownTown ngan Uptown kan buka  kul 10pm ke atas 
hehehe 

berenti berehat mkn yong tau fu 
aku ngan alisha tgk je diorg mkn ....



Note: dah 4 tahun lebih kot tak penah pegi ke up & down town ni ..sejak fahim lahir 

Baju Raya Mak 2 je anak 5 pasang

Baju Raya Anak Dara lagi Banyak dari mama die 
total baju raya alisha dah 5 pasang
klu bj berjalan cam tshirt, jeans & dress aku tak kisah ni bj kurung
lawan tokey nampak anak .....


1. Baju ni beli ngan CM sbb mek iris tak muat
2. & 3. baju nenek beli sedondon ngan semua cucu gegirl
**4. baju sedondon ngan mama tailor lupa buat, so tgh tgu die buat la ni harap² sempat siap
5. nenek ckp ade lagi sehelai bj sedondon mama ngan alisha tailor tgh buat

baju kurung mama cuma ade 2 helai je tp alisha 5 helai
raya sakan kan kamu nak .... mentang² ni raya pertama kamu
anyway TQ nenek sbb buatkan bj utk alisha ngan mama cam tahun² sudah 



Note: byk benar bj kurung alisha, rasanye ade yg tak terpakai nanti, takan nk pi rumah org baby nk pakai bj kurung, tak ke rimas ...aku tgk die pakai dress pun aku serabut 

Friday, August 10, 2012

Semakin Dekat Hari di Nanti Semakin terasa Berdosa

cepatnya masa berlalu 
tinggal lagi 9 hari je lagi kite nk kejar fiesta Ramadhan
semua yg berlipat ganda ni ...subhannallah

aku rasa mood raya semua org dah rasai kan ...kan ...
tp bg aku masih biasa² lagi even semua kelengkapan dan hampir setel 90% 
bab anak² aku dah setel .... harap tailor tu siapkan bj sedondon alisha-mama ..leh plak die lupa buat alishanye
10% tu kuih raya 1 hape tak beli lagi 
haaa tudung raya pun tak dpt lagi ... asek pi beli kaler lain je ...hahaha lantak 
pakai bawal sedia ada je la klu dah payah sgt nk cari .... ade aku kisah

mood aku skrg ni steady ngan ok la
tak de rasa pepe .... 
sian plak abah kat kg., mak aku dah tak de tok aku pun dah tak de 
harap² mak² sedara aku je yg sediakan die ketupat ..klu aku ade pun sama gak ttp tak de ketupat sbb aku mmg tak reti buat ...hmmm

rasa diri ni berdosa plak sbb tak leh nk bahgiakan abah aku ....
suruh dok ngan aku tak mo ..... kate nye tak leh nk tgalkan abang aku .... hmmm

klu la aku byk duit & rezeki lebih aku mmg berniat nk bahgiakan abah aku ....
nk jg die cam ne die besarkan aku dulu ..... insyaallah 

aku harap anak² aku tak jd cam aku ..... 
tp Allah maha adil


tahniah Pandelela Rinong Pamg
bronze medal for malaysia, aku bangga 



Note: hargailah mereka selagi mereka masih berpijak di dunia

Thursday, August 9, 2012

hari ni aku makan gaji buta kot... astafirullahal'azim

hari ni sikit je masa aku ade kat opis 
pg tadi dah keluar ke satu kedai tu tp idaman hati ttp tak dapat
aku grab je warna lain 
esok klu masih aku larat ngan mood ok aku pi lagi kali ke4

belah petang plak ni aku nk pi klinik bw alisha checkup
hopefully berat ade la perubahan 

penatnye bdn hari ni 
mls masak lagi boleh tak ....hehe



Note: aku tak paham betui ngan rules kedai tu ... cer perihatin ngan paham masalah pelanggan sikit ... ko humban je la stok ...pe masalahnye ko ttp untung jugak ....kerek

Wednesday, August 8, 2012

AKu Jarang Nak Kan Sesuatu tp bila nak Cam ni la

esok aku nk bw kereta la 
sbb tiap kali pi satu kedai tu slalu je takde stok 
strees tul 
hari ni terdetik nk call kawan aka blogger 
die nk pi, tp tak leh nk pickup aku la plak sbb die pi ngan boss die
enPanjang plak blk slalu dah petang 
then mlm br leh pi kedai tu ...mmg la out of stock la 
klu ade pun warna langsung tak cun.....


kejadian ni buat aku cukup down
dah la skrg ni aku cam addicted sikit ngan brgan tu ....


Note : tgh pujuk hati ..kite tgu esok ....


Tuesday, August 7, 2012

Aku Yang Tak Pandai Ke, ke Sebab Aku Pandai Sendiri ni ???

dah 2-3 hari dah aku beli tepung kek segera nona
baru merasa nk kenai whipping cream bagai 

petang smlm dlm kul 6.00 pm aku try buat 
senang je proses nk adun 
aku ikut 1 per satu arahan
lepas panaskan oven 180'c selama 30 minit aku masukkan adunan tu 
tp smlm mmg niat nk berbuka kat luar
disebabkan nk tgu kek tu masak dlm masa 30 minit
jawabnye kul 7 br leh keluar rumah 

aku tinggal je kek aku tu dlm oven kul 11.35 pm smlm br jenguk 
mendap sikit kek tu ...
nk kate bantat ... tak kot sbb semua masak elok 
serata je cuma mendap je ...klu bantat kan tgh die tak masak kan 

aku rasa la sbb aku tinggal dlm oven lama sgt kot 
kan org ckp klu dah masak kena buka sikit pintu oven ...kan kan 

oleh itu aku nk tau pesal kek aku jd gitu ...
para pakar pembuat kek seperti Lynn, sue ibusyawal & kak pidah dll sila bantu 

deco ttp deco sbb nk pujuk hati ku
tp aku main tabur je sbb time aku deco ni kul 2 am td bgn buat susu fahim ..hehe


Note : aku ttp paksa org rumah aku habiskan ...muahahahha

Olympic Cara Google

layan plak main mende ni 
aku mmg suka tgk google home 
cam² pic kat kotak carian tu 

yang hari ni aku paling suka kot 







Note : satu lagi harapan Malaysia di Olimpik ...go jojie go .... putar²

Monday, August 6, 2012

Ku harapkan Cuti Free tp aku redha

aku sangkakan hari ni seluruh Malaysia sedang bercuti free 
rupanya aku sedangkan bekerja 

walau ape pun aku ucapkan tahniah utk Dato' Lee WC
sbb kalah umpama menang bermaruah

kamu la satu² harapan Rakyat Malaysia untuk merangkul Emas Olimpik 
nanti lagi 4 tahun mungkin harapan kita semakin tipis sbb pelapis² akan dtg mampukah ... hmmm

dah² ttp cite olimpik .... kesian kat Dato' Lee WC
sedih die kan sbb tak dpt nk gumbirakan kite semua 



Sunday, August 5, 2012

Mungkin esok kita dapat cuti free

Set pertama chong wei menang 21-15

aku dambakan emas....

Harap2 set kedua chong mudahkan hati kami dgn menang

Talyah tgu2 set ke3 dah


Klu dpt emas pertama mungkin PM umum cuti seluruh m' sia esok.....


BERUSAHA DATO' LEE CHONG WEI !!!

posted from Bloggeroid

Friday, August 3, 2012

Kalau Kena Tangkap Sia²

agak² kena tangkap x aku bila bw mende alah ni 
saje nk meriahkan aidilfitri 
semua ni berlesen bukan yg haram ye ke berlesen jgn die tipu sudah
kat bazar ramadhan pun ade jual tp ni lagi murah 
harga kengkawan 




yg illegal idak la aku hingin
dah la bahye mahal plak tu
aku hingin yg tak bahye je ... takat dpt pantau & kawal tak terbakar tgn ngan bj boleh la

tp bila nyalakan api aku terasa spt membakar duit kan
tapi disamping tu rasa hepi tgk anak hepi
ape perasaan korg ??



Note : ssh plak nk bw balik, panjang plak mende alah ni ..puas dah cari beg...hmmm

Mende Yang Paling Aku Rindui

aku sebenarnye rindu nk masak bubur² mcam² ni lagi 
dah lama tak masak 
labu sayuran  & buahan byk tak berusik
beras dah di blend 1 bekas pun tak berusik 

aku suka masak bubur/puri sbb warna warni cukup aku tertawan 
cantek pastu nampak besh je 








semua ni antara varisi bubur alisha yg aku teringat nk snap 
tp alisha dah refuse mkn mende lembik² gini
even whipped potato KFC pun die tak nak 

so aku kena varisi mee²an pulak la 



Note : nasi lembik ngan ikan goreng pun die tak nk ... tu pun aku suap ngan tgn , klu suap ngan sudu pink die lagi die ttp mulut dgn tgn terus tp klu ikan goreng ratah tanpa nasi kemain laju nganga ...hmmmm


Thursday, August 2, 2012

Hati² Wahai Drivers, Speed Trap Dah Pasang

hati² jangan melebihi Had Laju di Putrajaya skrg ni 
pihak berkuasa dah pasang Speed Trap kekal kat tepi jalan
klu lebih dr had laju yang ditetapkan flash camera tu menyala
maknanya korg bakal dpt saman la 


pic kredit google
cam ni la bentuk camera tu 

lokasi camera tu kat susur ke persimpangan presint 9 laluan lebuh sentosa dari Persiaran Utara



so warga putrajaya sila berhati² 
saman musim perayaan Ops Sikap ni 
saman maksimum no diskaun²


Note : klu semua mesin dah amik alih, tenaga manusia buat ape ... kasi pecat separuh la 


Wednesday, August 1, 2012

Tarikh Tukar Duit Raya 2012

mesti ramai yang tertanya kan bila tarikh tukar duit raya 
meh tgk jadual ni 
hasil aku rajin sebentar tadi
mudahan dapat membantu kawan² sekitarPutrajaya 


harap² boleh dijadikan panduan & dapat bantu korg

ni dah dekat lunch hour ni 
boleh la korg terjah ke bank² yang buka untuk pertukaran duit raya


aku dah selesai dah tukar 27/7/2012 lepas kat bank Islam



Note : ada sesetengah bank tu melayan customer cam kite ni buduh sgt, boleh dia suruh aku tanya Bank Negara Sendiri, ko kerja bank takan ko tatau ape duit baru skrg ni ...dasar pemalas & kurang ajar

**bank RHB nye employee 0388892549 lelaki

Progress Terbaru Alisha : Laksa Lemak Pertama


Laksa Lemak

alisha skrg ni mmg refuse utk mkn nasi 
segala jenis nasi/bubur/oat/puri/nestum
semua yg lembik cam bubur die tak nak 
yg berjurai² cam mee tu die suka 

minggu lepas MIL aku ade masak laksa lemak 
saje je aku try suap alisha 
die gemarkannya 
mkn bertambah²
mungkin sedap kot ade rasa lemak, rasa ikan





so skrg ni dak alisha mkn mee² an je 
tp aku sebolehnye cuba letak pelbagai jenis khasiat la 
cam letak ayam, ikan, sayuran dan tak de perasa 
sebenarnye ssh jugak bila anak refuse nk mkn bubur/nasi ni 
kena pikir cara lain nk bg die mkn 

fav alisha adalah mee megi
mungkin lembut kot ...besh tgk dia  sslllrrrppp 


Note : tak pe la nak ...dah kamu nk mkn mee, mkn je la janji kamu mkn