Friday, September 28, 2012

Bonus Sebulan Setengah Untuk Kakitangan Kerajaan

harap² ada berita baik utk semua rakyat Malaysia
berita baik jugak kakitangan kerajaan cam aku ni 
org swasta tak leh kutuk² lebih² ye 
klu kami ni dpt ape² berita baik dari PM kita dlm Bajet 2013 ni
aku tuju ni ke laki aku tu ...suka sgt kutuk ...sape jugak untung klu ai dpt bonus ke naik gaji ke ...ceit hahahah

dgr cite dpt bonus sebulan setengah gaji dan elaun perumahan naik
hujung tahun 2012 dpt sebulan gaji sbb setengah bulan dah dpt pd hari raya lepas 


Note : rindunye kat anak²........

♥♥Happy 4th Birthday Fahim♥♥

esok 29 SEPTEMBER 2012
cukup umur fahim 4 tahun 
syukur alhamdulillah 


sekejap je masa berlalu, dulu kecik je 
aku rasa tak sedar masa berlalu 
hari demi hari semakin tinggi, semakin betah berkata²


Happy Birthday Fahim ♥☻
mama doakan kamu berjaya dunia akhirat 



Note : masih teringat detik² indah ketika aku melahirkan die.... sgt yg terindah.... tapi mama tak de yg special utk fahim ...hanya celebration bersama kawan² taska je 

1 utk Mama 1 utk Abah ♥

hari mood aku masih ke laut 
dar pagi² td asek berborak ngan rakan sekerja 
pasal pertukaran dalaman diorg semua tu ....
pastu terbantut misi aku nk menaip ..hilang terus ideas

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

oleh sbb dah hilang ideas aku dok godek pic dalam enpon ni 
jumpa satu pic yg aku suka 
pic adek alisha yg tgh merajuk bw diri 
sbb kena tinggal ngan abah yg nk pi kerja di pagi sabtu


budak merajuk bw diri atas sofa dok tertonggeng atas tu 
mama ajak borak pun die tak mo...ngan pampers penuhnye.....

last² die tertido balik
protes abah tak mo bw die jalan ... 
kerja nk ngikut abah je .... 

ngan mama mana penah die buat gini lentok²
syg sgt ngan abah tu ..sedangkan mama yg menjaga die tu
heeeee mama dengki ...wakaka


 memula dulu aku rasa tak leh terima kenyataan tau sbb dah terbiasa ngan si abg yg semuanye nk mama ... tetiba adek beralih arah .... rasa tak disygi .... tp ok la 1 utk  mama 1 utk abah ... klu dulu abah slalu terpinggir sbb abg slalu ckp yg die syg mama je ... abah bushuk ... hahahah


Note : esok besday fahim ...tp xde yg special utk die .....

Thursday, September 27, 2012

Misi Gemuk | 3 | Appeton Weight Gain

aku masih dalam misi menambah berat badan 
dulu aku ada mencuba produk dr dR. Rozmey Gain5
2-3 bulan lepas aku ade plak try Nutralife Maximum Weight Gain
dan sekarang ni aku try Appeton Weight Gain bermula hari ahad 23.9.2012

aturannya mesti minum sejam lepas makan
300ml air + 31/2 scoops appeton
aku minum 3 kali sehari
2 kali di opis 1 kali di rumah



di rumah

di pejabat


buat masa skrg ia masih menjadi rutin aku 
aku masih belum hangat² tahi ayam

berat aku sebelum minum aku tak sure lupa nk timbang
dan berat aku skrg ni pun aku belum timbang ....hmmm

tp pengukur aku adalah jeans aku tu 
aku rasa dah sedikit ketat ...ada perubahan memberansangkan 
aku nk teruskanlah pengambilan 

tp aku slalu baca & dgr,  kita selalu tidak berpuas hati dengan fizikal kita
yg gemuk nk kurus
yg kurus nk gemuk 
aku buat ni bukan hanya kerana desires aku je 
tp untuk kepentingan suami tercinta jugak
aku nk jadi wanita tercantik hanya untuk dia
wlupun enPanjang tak kisah tp aku kisah
mmg enPanjang yg keluar duit beli bahan makanan tambahan ni utk aku tp 
mmg aku inginkannya 

kiranya ini misi aku dan enPanjang 


Note : last timbang 40.5kg je dulu² .... harap² ade le perubahan nenanti

Dengan Jari Pun pun Dapat duit ...jom daftar SAYS

bila sebut menjana pendapatan 
hanya sekadar mendaftar dan tidak memerlukan no. acc bagai 
aku mmg sangat berminat
tambah² bila baca kat website 
mendaftar - dapat RM 5
share iklan - dibayar RM 0.20 RM 0.40 perclick

jom sama² kita mendaftar 
nk daftar Click Here

nak tahu lebih lanjut baca kat cini



aku dah daftar ..korang ??

Wednesday, September 26, 2012

Kepercayaan wajar kita amik endah

hmmm hari ni aku masih mencari mood untuk menulis
rasa mood entah ke mana 
tp syg jugak klu tak menulis sbb skrg ni BE rajin running
karang hilang plak kepercayaan nuffsnang klu aku biarkan sepi je blog ni
tu salah satu rezeki jugak tu ... rezeki atas usaha kite mengupdate

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

hari minggu lepas tak de ke mana pun 
dok lepak kat rumah je 
hari sabtu enPanjang kerja 
hari ahad petang bw alisha ngan fahim pi taman dekat rumah tu
bg diorg main² taman
alisha tu kejap je aku rasa die membesar ... tak brape hari lagi dah nk setahun dah 
dah pandai berayun sendrik dah buaian kat taman tu

lepas balik dr taman aku letak 2 makhluk comey ni dlm pool 
bg diorg berendam blakang rumah sambil mama berborak ngan jiran sebelah

alisha kejap je ...pastu menjerit ...takut mende tah die tu


budak yg dok goncang grill pintu tak puas hati sbb abah die kat luar
dok basuh keta, alisha ni budak yg berkepit & berjalan ngan abah je 



Note : rasa cam ketat ckit jeans smlm aku pakai ..... membesar ke aku ni..yeay

Monday, September 24, 2012

Gangguan Seksual di Pejabat aku


hari ni aku nk bangkitkan isu Sex Harrassment  atau gangguan seksual di pejabat

Gangguan Seksual terbahagi kpd 5 jenis

  1. Gangguan secara lisan
  2. Gangguan secara isyarat / bukan lisan
  3. Gangguan visual
  4. Gangguan psikologi
  5. Gangguan fzikal
kadang tu kita tak perasan yang kita telah diganggu & mengganggu secara seksual dari jenis² gangguan 1-3.
kadang tu aku jugak slalu je bergurau tanpa niat secara lisan memuji keindahan ciptaan Allah kpd kawan2 pompuan aku.

ni bukan cite pasal aku ...
cite pasal mangsa & pemangsa di pejabat² ni
pemangsa ni slalu je buat gangguan 1-3 tanpa rasa bersalah
bila sampai gangguan yg ke5 pun masih buat muka tak bersalah
kadang² tu kes² cam ni terjadi kerana silap mangsa jugak yang suka berlebihan melayan, cuba jd cam merpati "nampak jinak tp liar"

dah byk kes aku perhatikan ramai mangsa yg lebih selesa tidak melaporkan 
diamkan diri bercerita sesama sendiri

ape yang mampu aku ckp "next time die buat lagi kite repot ngan pengarah!!" dengan pengarah tak jalan kite repot polis.



Note : aku baru je selesai minum susu gemuk aku, aturan sejam selepas makan 

Friday, September 21, 2012

Girlishnye Kamu



pipi lebam tersadung pe tatau la 


alisha aku tgh biasakan die berhairbend 
nampak girlish walaupun pakai bj tido warna biru 
pemberian jiran yg hadiahkan waktu dlm pantang sbb ingat aku ngandung baby boy
permulaan je die dok tanggalkan 
lepas mama, abang & abah dok puji ..."heee comeynye awak"
mek alisha ni paham kot ...tersengih² tak de nk tanggal² dah
satu lagi waktu memula pakai tu bila nk capai je kepala die, cepat² aku pgg tgn die kunun wat tepuk amai²


payah jugak sebenarnye nk biasakan budak² ngan mende baru 
abg slalu kate "adek cam baby boy la mama"


Note : minda kosong & ideas tak de ....sedangkan klu aku tgh driving byk je ideas aku nk menulis...hilang hilang
posted from Bloggeroid

Thursday, September 20, 2012

Sakit Pala Aku Dok Tgk Harga Hartanah

hari ni dari pagi tadi masih berpikir ape yang patut aku buat
sgt² blur, tak de ideas
pening pala dok tgk harga hartanah
rasa cam nk beli hartanah kat KG je 
pastu dok sini kat rumah tumpangan dah tua² nanti balik kg je la 

tatau nk ckp pe lagi
yang aku tau  biar la masa menentukannya
masa menentukan??? jawabnya makin lama makin aku tak mampu la 



Note : dulu gaji aku kecik laki aku keja swasta ...mmg tak mampu jugak nk beli skrg kerajaan dah bg kenaikan ttp tak mampu jugak .....hmmmmmm


kerajaan patut pantau developer² yang hanya buat projek tak mampu milik utk golongan cam aku ni

Wednesday, September 19, 2012

Raksasa Belasah Otomen




Raksasa Blasah otomen 
bukan aku yg ckp tp 
budak ni yg ckp sambil terjerit panggey aku kat dapur

"amma...amma...sini la nenok otomen dah kalah ni....Rakcace belasah otomen"

aku ingatkan cite dlm tv tu rupenye adek die kate raksasa
sabo je la ....


Note : rindunya nk berjalan ...dah lama ni terperuk kat rumah....
posted from Bloggeroid

Tuesday, September 18, 2012

Tahniah Sue Ibu Syawal Atas Kelahiran Anak ke2



Tahniah pada Siti Suraya aka Sue Ibu Syawal 
atas kelahiran anak ke2 
pada 17.9.2012 jam 10.30 am
Baby Boy berat 2.5 kg


ada sesape ke nk pi tgk ... aku ingat nk pi hari ni la 



Note : aku demam tonsilitis, jangkit ngan fahim....tp ari ni dtg juga opis sbb ada yg kerja yg nk kena buat

Friday, September 14, 2012

Sesetengah tu Suka Menilai Tanpa Mengenali





insyaallah bakal ustaz aku, budak suka baca iqra'



hari ni ada jamuan raya opis aku 
cuti aku plak tinggal cukup2 je utk kecemasan 
mana la tau kot² anak2 aku perlu jagaan rapi aku 
aku perlu bercuti 
jd aku nk tak nak terpaksa bw anak ke pejabat 
sbb fahim demam tonsilitis 
takan aku nk tinggal die kat taska 
tak sampai hati 
aku nk bercuti aku syg sgt ngan cuti nyawa² ikan tu 
hari ni pagi ada perhimpunan bulan & majlis raya 
hari jumaat plak...sangat sesuai utk aku menjaga anak & half day
smlm aku dah ckp ngan boss yg aku akan bw anak die ckp ok
alhamdulillah

tp aku nk masuk perhimpunan tak bleh la 
jd dok diam2 dlm bilik ...time mkn kite mkn



Note: aku sedikit geram bila org dok tuduh anak aku tu nk cop² surat² atas meja aku ni .... helo anak aku bukannya nakal & degil cam anak ko yg bila dtg semua org geleng pala ....
posted from Bloggeroid

Thursday, September 13, 2012

KeranaMu aku Sanggup Langgar Pantang

mengikut org² tua belah utara wanita selepas melahirkan kena pantang LAKSA selama setahun 
tapi aku dah langgar pantang tersebut pada isnin 10/9/2012 
cukup 11 bulan 1 hari ...
ramai makcik² kate dah boleh 
so aku pun makan la makanan fav aku 

alhamdulillah aku tak de rasa lain macam
cth sengal otot, nk demam ke ....
tp masa² akan dtg tatau la 

2 mangkuk aku makan pd kali pertama

hari ni cuma semangkuk sbb dah mkn nasi arab dulu

aku dan laksa 



Note: tak tertahan napsu aku terhadap laksa .... waktu kali pertama masuk mulut, alahai mmg sedap betui la

Salah Ibu Bapa Ke Cikgu ke Pelajar?

lately aku tgk budak sekolah zaman sekarang rasa diri diorg mcm kebal je 
mungkin hanya budak sekolah sekitar putrajaya atau budak sekolah area p.9 je kot
klu melintas jalan lemah longlai, lenggang kangkung, bergurau senda
tak tgk dah tu trafik lite tu hijau ke merah
main redah je
tu belum yg berdiri tgh dauble line utk melintas jalan
bila dah melintas kemain lenggang kangkung sedangkan kereta tgh laju kejar trafik lite hijau 
kate la pemandu tu tak prasan ke tak sempat break ke...mmg berdentum melambung jatuh bergolek ke cermin keta tu
budak² ni main redah je trafik utk pejalan kaki sedang menyala merah
bahya tu, kami pemandu ni nampak hijau je tak prasan budak2 ni nk amik langkah langgar trafik lite pejalan kaki diorg tu kalau pagi² tgh kejar nk pi kerja

bukannya pemandu tak peka tp kadang² tu kereta dah dekat br diorg ni nk melintas
klu sempat break alhamdulillah kate la tak sempat cam ne 
semua kesalahan atas bahu pemandu sbb langgar budak sekolah beruniform

budak² sekolah zaman sekarang ni mmg kena ajar cara² melintas jalan ngan betui la 
dan patuhi arahan keselamatan & peraturan jalan raya 
pejalan kaki jugak harus dikenakan tindakan saman, tak adil la klu hanya kena kpd pemandu² sahaja 

moralnya: semua ni salah siapa? ibubapa tidak mengajar diorg atau budak sekolah tersebut yg tak syg diri sendiri 


Note : laksa ...laksa ..... aku nk langgar pantang 

Wednesday, September 12, 2012

Mood sedih : If i'm in Your Shoes::beliau dah tiada::


Al Fatihah dan salam takziah kepada keluarga arwah
mudahan arwah ditempatkan disamping kalangan yang beriman
dan segala urusan dipermudahkan 

insyaallah arwah dan xboss aku sampai sini hari khamis malam
sedihnya hati ini

sayunya hati aku bila dgr suara anak dia
sepi tanpa suara, hanya suara aku je yg berbutir
tak pe la Allah lebih sygkan arwah lebih dr kite....redholah

aku tahu anak² arwah ralat sbb diorg tak sempat nk beraya dan bersama² dengan arwah
2 hari sebelum raya arwah dah bertolak ke tanah suci, tp kembali ke sini hanya jasad
aku faham perasaan keluarga arwah sbb dulu aku dah hadapinya dah 
aku hanya sempat sentuh tanah je.....ralat sgt
tp aku tahu setiap yang belaku ada himah disebaliknya
kita sebagai anak kenalah mendoakan ibu bapanya hanya itulah harta diorg 



Note : tetiba terasa rindu pd mak aku ...... hanya doa dan ayat suci alQuran mampu anakmu ini sedekahkan...

Tuesday, September 11, 2012

Kanak² Tgh Membesar, mcm² kita boleh perhatikan


kesian peha alisha kena geget ngan rakan sebaya yg tgh gatal gusi 
ptt la time balik ari tu merah je mata ngan muka die
br lepas menjerit rupenye
mek kenit alisha ni jenis yg jarang sgt nk menangis
nk dgr suara die pun payah kecuali menjerit tak puas hati & membebel²

alisha skrg ni pandai dah buat muka tercebik² sambil pejam mata kemudian
die duduk diam sambil dok korek² tapak kaki die bila dgr/kena marah, 
biasa la mama mmg slalu je ckp terkuat sikit bila mendidik si abg 
si alisha plak yg tercebik .... alahai pandai nye 
mesti kat taska die rajin buat onar pastu slalu kena marah ni

alisha ni ade fav person die
tak semua org die nak ...kat taska die pun gitu 
cekgu fav, cekgu yg dia tak suka sampai die pgg bj aku kukuh 
jenuh jugak la berpujuk..kadang tu aku terpaksa bagi sambil die menjerit je
tp klu cekgu fav die ... tak yah tgu die dulu yg hulur tgn minta didukung

mcm² pe'el kan ..sronok tgk its means their brain developed 

Note: aku slalu ssh hati klu cekgu fav alisha nk benti kerja & cuti ....
posted from Bloggeroid

SONY HandyCam Untuk dijual

SONY HandyCam model DCR-HC32E
untuk dijual RM 650.00 **nego
Condition : tip top guna baru 4-5 kali je 
lengkap 1 set seperti asal & baru 

◙ kotak
◙charger - 2 jenis plug in & put in
◙ AV cables utk sambung ke TV
◙ transfer cable
◙ Memory Stick 
◙  manual book











gambar² adalah original aku snap 


jika berminat boleh email kpd aku : noor.izmaliza@gmail.com
atau FB Noor Izmaliza 





posted from Bloggeroid

Monday, September 10, 2012

Alisha dan caranya






Org dok atas kerusi... Die dok gini...
Elok je kerusi tu berdiri ...mek kenit ni terbalik kan
Then duduk..klu x kan tinggi cam ne nk duduk...
Cerdik jg die berfikir
Comey kan cara die duduk.....
posted from Bloggeroid

Mood sedih : If i'm in Your Shoes

aku baru je dgr & dpt tahu yang isteri ex boss aku yg tiap² bulan bg duit topup tu 
koma di Mekah semasa nk pulang ke Malaysia
paru² berair dan ada masalah buah pinggang

hari ni dah 12 hari 
dan my exboss sorg² kat sana menghadapi semua ni 
aku mengenali isterinya sikit² hati aku tersentuh 
aku rasa sedih 
aku juga sedih sbb ex boss aku  kat sana kena hadapi  sorg²

mudahan isteri ex boss aku sembuh dan sihat kembali 

kami di sini hanya dapat panjatkan doa

Ya Allah Ya Tuhanku, kau sembuhkanlah kesihatan Pn Nor Zilah Bahari seperti sediakala dan Kau panjangkan umurnya.

Note : Mood sedih sbb aku asek terbayang wajah isteri beliau, anak exboss ckp "ayah pasrah" 

Friday, September 7, 2012

Roti Jantan jadi Pilihan


smlm aku bw alisha checkup 
cam biasa masih bermasalah ngan berat die tak nak naik tu
smlm timbang naik 150gm je 
skrg ni mkn pun dah pandai memilih
bubur nasi, mende lembik mmg refuse terus
fav alisha skrg ni adalah telur goreng/dadar
roti  jantan adalah inisiatif aku utk tambah kadar karbohidrat dlm diet alisha
sbb alisha mmg refuse utk mkn nasi lembik 
kat rumah mmh aku suap abg suap adek ngan nasi yg masak lembut skit

jdnye tiap kali mkn luar kena la order roti jantan 
alhamdulillah ade la minat alisha utk mkn

Roti Jantan

budak yg kongsi roti jantang ber2 ngan abg die

dulu waktu dok dlm buggy kemain melalak2 
skrg dpt dok semeja ngan org, behave je


tak kisah la dik pe pun yg adek nk mkn....mkn je 
jgn tak mkn sudah ...risau mama 



Note : roti jantan diberi nama sbb ade 2 telur...klakar betui 





posted from Bloggeroid

Thursday, September 6, 2012

Guna GPS Je la Korg.....isskkkhhh

mood blogging ke laut betui ari ni 
dah la opis sejuk nk mampus
pala aku sakit
dok pikir cam ne print map kat google map tu 
tak reti aku nk print map besar tu bg keluar semua tak mo map kecik2 tu ... 
boss aku bg aku task ni ni plak sbb  die tak de masa nk buat 

so skrg ni ni aku gigih cuba bw 
even pala aku sakit



Note : harap2 ade perubahan tang berat mek isha tu ptg ni......

Wednesday, September 5, 2012

Setahun Sekali je




 kualiti gambar tak brape cun sbb tgh subuh td aku amik gambar


Langsir Baru aka Raya MIL buat 
dah pasang hari jumaat bersama decoder astro pinjam tu
set satu rumah bawah, rumah atas pun ade tp aku mls nk pasang besi penyangkut tu
rumah aku semua langsir MIL yg buat sejak dari aku mula berkahwin hingga dah beranak 2....
tu yg syg MIL lebih tu 

tak penah pun request tp dah jd kemestian beliau buatkan setiap kali raya 
setahun kali bertukar
habuk penuh kat langsir lama sampai kena cuci 2 kali 

tahun 2011 aku lupa nk snap
dah tanggal baru teringat nk amik gambo....
tak pe la tunjuk yg 2012 je la 
nk tgk yg 2010 tgk ni



Note: tumpang kasih mak enPanjang.......
posted from Bloggeroid

Tuesday, September 4, 2012

Boleh Plak Hidup klu x Tgk TV.....

kalau aku ada kat rumah mmg TV jarang betui la klu tak terpasang 
mesti pasang even tak dak masa nk tgk...dgr bunyi jadi la TAPI


start dari hari selasa minggu lepas 28/8/2012
tetiba decoder astro terpadam power off
rosak !!
kami tgk tv antena 2-3 hari sampai hari jumaat petang
4 hari fahim tak tgk channel 616 die

tp pening jugak la pala tgk tv kabur²

cite MY NAME is KHAN best!!


aku report selasa 28/8/2012
operator maklumkan aku proses penyelenggaraan 7-10 hari 
lama tu ... 
hari ni baru juruteknik astro nk dtg tukar decoder ngan piring baru 
selasa bertembung selasa genap² seminggu 

hhmmmm sgt tak mesra pelanggan kan 
cuba la contohi pihak TNB & Syabas menangani kes² blackout dan paip pecah 
TV pun skrg ni dah keperluan asasi tau 
dah la bill jalan je sepanjang seminggu tu 
klu die tolak xpe jugak sbb nk dtg repair kemain lambat

aku byk kali konfem ngan pihak astro pasal tak dak ape2 bayaran bila diorg dah pasang ..sbb risau gak kot2 juruteknik tu mintak service charge ke ape ptg karang.... 



Note : seb baik la MIL dtg sini jumaat lepas bw decoder lama die, klu x mmg sampai hari ni berbakul aku hamun astro 

posted from Bloggeroid

Monday, September 3, 2012

RezekiKu Murah Sempena Raya ...TQ Nad aka MamaZN

disebabkan mood raya ngan kalut nk raya dah menular dlm diri 
2-3 hari b4 raya aku tak peka terhadap entry² blogger² fav
aku tak prasan pun ngan entry PENERIMA DUIT RAYA RM50 Adalah... ni
rupanya rezeki aku sgt murah untuk terima duit raya dr Nad aka MamaZN ni 
Alhamdulillah...


hari raya ke 7 @ ke 8 br nad sms aku minta no.acc klu tak sampai hari ni aku tak prasan kot 
tp aku sms balik pd nad pd isnin naik kerja 27/8/2012

aku tak berharap pun sekadar memberi support kpd kawan²

TQ nad 

duit pun dah lama aku dpt tp hari ni br aku terbukak M2U aku tu 




Note : nak simpan la duit ni buat ibu duit ....M2U aku ni mmg tak penah ade duit sbb tu nk beli brg online tak leh ...hahahha

Progress Terbaru Alisha : Gigi dah tumbuh

2-3 bulan lepas aku agak kerisauan sbb my lil alisha tu gigi tak tumbuh² lagi
sedangkan rakan setaska dan se ape tu ala yg lahir sekali beza 2 hari je tu 
dak iris cek mek bolat gebu anak CM tu kemain byk gigi dah

aku idak la risau sgt tp cam pelik la nape alisha tak tumbuh gigi lagi sedangkan sia abg die pun dah gigi seawal umur 5 bulan
tp aku paham setiap budak lain tumbesarannye

sekarang ni alisha dah ade 3 batang gigi 
2 bwh 1 atas
yg pertama keluar tgh² bulan puasa ari tu 
pastu berturutan

ssh betui nk amik gambo gigi die
ni pun tido ternganga mulut

sejak ade gigit ni mamah biskut kemain lagi berbunyi....comey !!


Note : lemaunye nk dtg kerja, syok cuti