Wednesday, October 31, 2012

2 Set Beriani Ayam Free utk aku & aku habiskan

17/10/2012 lepas 
kedai mamak glemer kat putrajaya ni 
ada buat perasmian kedai baru kat kaw kejiranan aku 
semua dijemput mkn free 
sebagai seorg yg amat gemarkan makanan mamak & pelanggan tetap kedai ni
aku harus terjah menunjukkan aku mmg pelanggan setia & nk mkn free

tokey tu hidangkan Beriani Ayam + Air Sirap
ok la sedap sbb free kan 



3 set utk kami - termasuk fahim
set fahim aku abiskan sbb fahim tak suka mkn nasi yg ade rempah

alhamdulillah kenyang aku mlm tu 






Beg Barney Pilihan Hati

dalam 10.30 am ni aku nk keluar jap pi klinik kesihatan
bw alisha ada appt ngan Peg Zat Makanan
asek tertunda je 
aku tak suka appt belah pagi 
sbb tak leh nk balik terus ke rumah 
nk kena masuk kerja balik 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

progress alisha skrg ni masih belum boleh berjalan 
takat bertatih cam org mabuk 2-3 langkah tersembam tu je la 
tp alisha skrg suka sgt buat perangai sgt cute 
antaranya dok galas beg merata2 
kadang2 tu nk keluar pun die sebuk suruh org galaskan die beg
mungkin terpengaruh ngan mama dok sandang beg simple dimple tu ke merata tempat kot








ruang rumah ni sentiasa bersepah ngan mainan 
nk paksa diorg main dlm bilik aku plak nk tgk TV 
jd biarkan diorg bermain
nanti mama kerahkan abg blajar menyimpan dan mam tolong simpan



Note : ok la nk tiap entry ni pun amik masa dekat 15minit ...dah nk sampai masa aku nk keluar dah ni ...dada

Tuesday, October 30, 2012

Istimewanya Utara Kerana Makanannya

utk sambutan hari raya korban yg lepas 
aku balik kg aku kat langkawi untuk meraikannya
alhamdulillah gumbira hati ni 
wlu pun tak dpt bw  anak2 berjalan sgt 
kenderaan tak de ... hari jumaat petang br jaya kuar jap pi sewa keta 
keta² kat rumah tok aku ni bz digunakan 
almaklumla hari korban byk terkejar² uruskan pelbagai 

paling gembira sbb aku dpt mkn byk mende yg tak dpt aku makan kat belah sini 
antara nye ni la 

PULUT INTI



mmg best la ....
lama dah aku tak mkn around 5-6 years kot
mmg payah nk jumpa

TQ la maksu sbb beli kan 

bila dpt balik utara mcm2 aku pulun mkn 
bukan senang nk dpt RASA UTARA tu kat belah sini 
tak sama ngan yang original sana



Note: byk betui mende nk buat sampai nk selit² dok ralit kat blog pun tak dan

Monday, October 29, 2012

Hebatnye kamu ....vroommmm

Hari aku agak bz
Tak sempat nk bw lagi
Nak buat entry pun asek hilang je idea sbb kejap2 terlari2 kejap masuk dgr taklimat kejap boss pangey, org panggey....hmmm ssh jd org penting ni...hahaha penting la sgt

**

layan dulu pic alisha nk balik kg nun di langkawi



Sj je bw anak2 jumpa tok aku tu...biar diorg kenai asal usul mama diorg...risau kot2 xde jodoh nk jumpa lg nanti



Note: byk dh aku mkn tp jeans aku ttp longgar



posted from Bloggeroid

Wednesday, October 24, 2012

patut la korang diam je

Mama arahkan si abg jg adek
Sementara mama kat dapur masak

sore si adek riuh rendah terjerit2 Si abg kejap2 terlari2 kat mama minta mcm2 sudip, senduk sbb nk bg adek diam
dan menda last die minta sudu
lepas tu xde pepe dah die minta
aku pelik pesal diam je 2 bradek ni
Jenguk ke depan tgk fahim rileks je dok main games tapi nampak pun byg si adek

Cepat cari kot2 lepas ke atas...memanjat tangga

Takde kat tangga rupenya celah meja mkn die sebuk buat kerja





Kerjaan anak dara semasa mama memasak

Ptt la si abng minta sudu ...rupenya nk buka tin biskut bg adek die main

Abis hancur buskut free dpt hamper waktu lucky draw jamuan raya opis enPanjang.

Note: dlm taklimat...rasa nk larikan diri je
posted from Bloggeroid

Tuesday, October 23, 2012

Manisnya Dynas Bertudung

Hari Sabtu lepas aku ade tgk TV Alhijrah
segmen Soal Wanita
cam biasa aku amat suka rancangan mengenai Breastfeeding
aku mmg support BF tp cuma aku tak berjaya je 
anak ketiga insyaalllah aku berdoa yg aku akan berjaya 
insyaallah ....

time tu aku terpikat pulak ngan dynas ni 
dulu2 pun aku rasa mmg dah cantek 
tp bila bertudung lagi manis 




Note : mood amarah ni sbb aku cuma jalankan tugas aku .... tp ckp aku plak yg cam lelebih ... bab edit mengdit surat sblm sampai ke tgn boss tu dlm skop kerja aku ye !!

Monday, October 22, 2012

Time Rajin .. mcm² ideas tu dtg

hari ni cam minggu lepas ideas masih xde 
tp aku syg nk  biarkan blog ni tak berupdate kerana aku masih percayai oleh pengiklan²
ape yg aku update sejak 2 menjak mmg tak bermutu

___________________________________________

 hari sabtu lepas selesaikan kerja rumah 
yang sentiasa  kembali menimbun 
walaupun aku dah setelkan berulang kali seharian

aku tgk anak² masing tak bgn² tido walaupun angka di jam dinding tu dah nk melepasi jam 8.30 pagi

aku terasa terlebih rajin dan gatai tgn nk 
meng'samosa'kan kulit popia dlm peti beku tu

inti  mmg sedia ada dah 
MIL aku ada buat karipap 2 minggu lepas aku amik sikit intinya dan sejuk beku kan

maka terhasillah samosa inti keledek daging, sardin & susu pekat F&N

yang susu pekat F&N tu utk fahim yg tak suka langsung ngan pedas
time goreng susu tu keluar ckit meletup² kuali ..... tak pe la janji fahim suka mkn

even tak brape kemas kon²nya 
janji nampak iras² jadi la 

aku belajar dr Youtube waktu cuti 3 bulan ari tu 



Note : kali  ni aku blur bila nk tulis di 'NOTE' ni 

Friday, October 19, 2012

kerana ayat² Mu

bg seorg wanita dan isteri 
kadang kita perlukan kejutan dr sang lelaki bernama suami 
untuk kembali passion towards him 
kasih syg sang perempuan tak penah pudar cuma perlu diasahkan agar kembali segar

kadang² lelaki ni tak sedar yg perempuan ni 
kadang kala perlukan kata² dorongan, pujian dan ungkapan cinta 
mmg la wanita jarang menunjukkan dia perlu dibelai 
tp ape salahnya luangkan 10-15 minit manjai dia
insyaallah cinta, hati & segalanya dia akan korban segalanya 
kepada sang suami dan keluarga tercinta

kadang² perempuan ni sensitif bila ditegur secara direct...
semua org cam tu kan 
ape salahnya ckp sesuatu indirect

cth: 
sedang sang isteri bersiap nk ke tempat kerja, peluklah dia dari belakang dan ckp:
"seksinya ayang, ala  siannye dia, nanti kite beli fareeda paling kurang 1 tetiap bulan ye, cepat sikit bersiap tak de la gini nk iron bagai"

tak ke kembang hati si isteri ...mood dia pasti gembira

ungkapan indah tp tersirat : nk ckp jgn terhegeh lelama depan cermin tu



Note : ape la aku merapu ni .....ideas tak de sebenarnye

Tuesday, October 16, 2012

Di Hari Besday Iris Anak CM

13 okt 2012 lepas
aku pi majlis besday dak gebu iris anak CikMot
meriah ...sampai aku jd malu sbb aku tak kenai org lain kecuali k.izan sekeluarga
dlm aku ingat tak de yg aku kenai ...rupenya ada
sorg dak kecik yg comey .... cuma aku tak prasan
MizzTina, mula diperkenalkan ...boleh aku blur ...hahaha
ai malu nk usha sorg2 ..kang korg takut nengok mata bulat ai ni 
ramai dah ckp diorg takut ...hahahha

TQ k.izan sbb jemput kami sekeluarga 
alhamdulillah kenyang ari tu ...jimat tenaga dan duit utk lunch ...hehe

aku tak de amik gambar pun sekitar majlis berlangsung 
1. sbb malu, 2. sbb enpon dlm beg, 3. tgh sebuk ngan anak²

kenyang je perut aku dok kat luar sbb nk bg peluang pd yg lain mkn pulak 
melayan dak kenit 2 org ngan abam mok & kak hanan 

teman buli yg mesra 
iris ni kenai je alisha tau ... alisha pun sama direlakan di buli oleh iris

budak yg suka dipakai ape sj perhiasan ...
klu org ckp die comey cantek lagi die suka .... 

Fahim & kak Hannan ....Mok berlari je kerja die ..... hahaha

pas balik dr rumah CM saje bw Fahim yg kemaruk nk berjalan tu 
die request Jusco pulak pastu 


alisha pun sama geli nk main .... behave je


 hari minggu yg gembira 


Note : aku tgu CM up dulu cite die sbb nk cilok gambo alisha ngan iris

Monday, October 15, 2012

Pelangi Pun Dah Tak Cantek Bila Kamu Gini

hari ni agak kalut sikit² pagi nk BW pun kelam kabut 
tgh setel kerja2 hakiki

alisha hari ni moody sikit 
nape tah ..slalunye die paling ceria tiap kali dpt keluar dr rumah 
bdn cam dedar² je 36.9'c pg tadi
muka die monyok je...
tak pun menjengah keluar cermin keta bila tingkap org buka 
dok diam atas riba mama
dah bertukar ke abah pun sama 

sian pulak ... klu cuti mama byk syg oi 
dah lama mama cuti jg kamu berdua

harap² kamu ok la ... mama sentiasa bekalkan stok PCM dlm beg 
supaya kalau demam cepat tindakan diambil oleh cekgu 

adek yg monyok tgh menggentel baju


td aku sms cekgu die 
cekgu yani ckp alisha ari ni tak ceria 
muka sedih nk nangis je .... nk manja ngan cekgu sorg tu je 
cekgu fav die ....



Note: cam ne la  Fahim tgh jawab exam tu kan 

Exam Akhir Taska Fahim



Selamat Jawab Ujian Penilaian Akhir Fahim !!
buat betui² tau 

hari ni fahim ade exam akhir utk tahun 2012
kat taska die 
harap² result die ok la 
bkn aku dambakan result yg baik semata tetapi aku nk tgk tahap pemahaman anak aku tu sampai mana 

exam yang lepas result fahim ok la memberansangkan 
cuma penilaian terhadap kendiri je kurang 
sbb Fahim ni kan pemalu, pastu die jrg sgt membangkang klu kena marah 
bila kena marah mmg slalunye die akan tunduk je buat muka terkebil²
klu mengira tu die dah pandai
klu suruh buat operasi tambah menolak ke, itu masih blur²

aku harap penilaian terhadap kebolehan & personaliti tu ade perubahan 
dan paling penting Fahim berjaya bergaul dgn kawan dan proses pembelajaran di Taska

Good Luck Fahim !!

ssh betui nk amik gambar normal skrg ni ...hahaha

kebetulan sama tarikh PMR kan

Note : alisha hari ni moody ....

Friday, October 12, 2012

Merempit di Dataran Masjid Putra

motor fahim ni dah lama terbiar kat dlm stor sampai bateri pun dah kong 
sbb dah lama tak penah main 
sejak adek alisha tu pandai dok nk memanjat motor 
asek merengek menjerit nk suruh org letak die atas motor
si fahim ni la budak rajin melayan 
dok bw adek ke hulu hilir dlm rumah 
disebabkan rumah sempit 
aku saje paksa enPanjang bawa diorg ke Masjid Putra

alisha org paling xcited
kemain die syok dlm ronda2 naik motor 
tapi tak lama pun sbb bateri kan kong 
nanti² la kite pegi lagi ye 



Note : bertuah adek ade abg ..rajin melayan karenah kamu yg cam budak dah besar tu

Thursday, October 11, 2012

Paya Indah Wetland ::aku ingat loji kumbahan sebelum ni::

hari ahad lepas
tak de pegi mana² sesambil nk keluar ke pej. enPanjang
ronda² kawasan dengkil usha² kaw perumahan baru
nampak signboard PAYA INDAH WETLAND
cepat2 aku suruh enPanjang menyinggah
org tak penah pegi tp dok baca ramai yg dah pergi 
terutamanya Mrs.K

tmpt die menarik la ...enjoys ...
besar tak penat sbb dpt pusing² naik kereta 

wlupun waktu register tu pekerja tu ckp klu dtg pagi byk aktiviti 
tp tak pe la...nanti dtg lagi dekat saja 

Fahim paling enjoy....
dpt tgk buaya, itik ngan hippo
suka die ...alisha pun pandai, kenai die ngan itik bila mana tanya
"adek mana duck ??"
laju je jari telunjuk tu menudi ...

dah abis dah kami pusing² benti tmpt last kolam hippo 
kebetulan k.izan aka CM plak baru sampai 
lepak ngan k.izan plak 
si Fahim kemain hepi dpt jumpa kawan die MOK anak k.izan
kami yg nk balik ni pun  tak jd balik ...sbb fahim dah jd tourist guide plak 
pandai je die ngatur mana nk pergi ....hmmm hahaha

tp pic ngan k.izan aku tak de ...tp k.izan ade ....
sbb HP dlm keta ..pastu aku sebuk mendokong alisha ...
tak pe la nanti k.izan tempek dlm blog die aku rembat ....

tp best la hari ahad tu sesambil habiskan masa ngan family dpt plak jumpa kawan ....lagi meriah 



Note : nanti nk jejalan nk deal ngan kawan² sekepala pun best gak .... k.izan nanti nk pi beriadah lagi sila ajak ye..sesapa nk ajak aku pun boleh jugak

Wednesday, October 10, 2012

jgn menyesal di kemudian hari kerana kelalaian kite

slalunye bila weekend kalau tak de keluar ke mana²
kami slalunye mmg akan bw anak² beriadah di taman permainan kat area rumah

disamping dok layan anak2 aku dok prati jugak gelagat budak2 lain
bukan penyibuk tp perihatin

diorg ni byk lakukan aktiviti yg bahye 
panjat sana sini 
tolak menolak 
lari sana lari sini 
bergaduh

kadang tu paent kena mainkan peranan memantau diorg 
bukannya biarkan diorg lepas keluar sendirian dengan kawan2
mmg la klu kat putrajaya ni boleh dikatakan bandar selamat lagi dr segi jenayah 
tp aktiviti yg budak2 ni lakukan juga bahya pd diorg 

yg aku prasan budak2 laki tak de la buat cam tu 
tapi budak pompuan pulak ... 
budak2 laki elok je main bola



klu la jatuh .....

aku harap ibu bapa elakkan membiarkan anak pergi bermain tanpa kawalan 
di putrajaya mungkin takde bahya dr segi jenayah tp bahya dari sikap diorg tu 



Note : sori parent kanak² ini ... bkn niat aku nk jatuh maruah korg tp aku cuma perihatin, mungkin korg tatau aktiviti² anak di luar rumah

Tuesday, October 9, 2012

Happy 1st Birthday Alisha

hari ini 9/10/12 genap setahun umur alisha
sekejap je masa belalu
saat² aku tak sedar sakit contraction, saat² bunyi 'POP' air ketuban pecah 
saat² aku masih mampu bergelak dlm labour room ngan nurses
dan saat² alisha selamat dilahirkan 
semua tu masih segar dlm ingatan 
aku rasa cam sekejap je masa belalu dah setahun pun saat² tu 

Selamat Hari Lahir Alisha 
semoga kamu menjadi anak yg berjaya dunia akhirat
mama sayang kamu !!





Note: cepat betul putaran bumi ni ... atau aku yg tak perasaan masa berlalu cepat sbb hidup dah ceria ngan segalanya ....tak sunyi lagi

Lokasi AES Fasa Percubaan



port² bagi fasa percubaan bg sistem AES
so ape lagi sila berhati²
klu nk memecut boleh tp slow bila dah dekat & lepas lebih kurang 3 KM 
selepas papan tanda ni  


hmmm Putrajaya pasang AES 
jalan besar 3 lane tp 70 km/h 
huh tatahan kaki nk tekan minyak .... geram je tgk jalan lengang besar plak tu .... hahaha


Note : semua komputer dah amik alih so pak pacak dlm semak & atas flyover tu nk buat pe ...... bajet baru umum ...ni cara baru nk kutip dana baruuuuu ...hehehe

Monday, October 8, 2012

Spender Kena Curi

seharian ini aku rasa sgt lemau 
bdn lemah sesangat 
lemah bkn sbb aku lemah tp sbb aku malas...hahaha

boss tak de seminggu OS obersi
pagi td plak bgn tido lambat kul 7.05am br bgn sampai opis macam biasa 7.40 am
setel hantar anak bagai ....pelik bgn kul 6.00am pun sampai cam tu jugak 

sampai sekarang masih terasa lemah sbb malas 
otak ligat memikir 2nd hand house ...hmmmmm

biarkanlah dulu masalah² tu 
meh aku cite kejadian klakar di opis aku 
____________________________________________________

spender hilang

kakak opis aku ade beli spender avon baru 
satu set 5 helai 
yang kelakarnye ade plak makhluk Allah ni 
berminat nk curi tp SEHELAI je 
alang dah nk curik ...curik la semuanya 
puas hati sikit 

sempat pulak die buka plastik
amik sehelai spender pastu tinggal atas meja
kate kakak(mangsa) tu waktu memula terima spender tu dr kakak(penjual) tu 
mmg die tgk ade 5 helai ...konfem katenye 
kakak(penjual) tu ckp yg sama ...die cek jugak

sabo je la ... mcm² kes 

yg warna oren tu hilang



Note : aku yg lemau ....


Thursday, October 4, 2012

Kedekutkah aku

aku slalu dgr org bercakap²
"tak salah kite puaskan diri sendri dgn bebelanja"
"reward diri sendri"
"terapi minda, shopping"
"bila lagi nk grab ape kita inginkan"
mcm² lagi la 

aku mungkin sorg yg sgt kedekut dgn diri sendiri kot
aku rasa sgt kedekut tak disangkal lagi
aku boleh korbankan keinginan aku bila² masa saje utk kepetingan anak², suami & keluarga
kadang aku rasa sgt la bodoh sbb aku slalu je teringat pasal mende yg aku nak tp aku tak mo amik risiko utk keluarkan duit utk membeli
wlupun suami sentiasa ingatkan aku bila aku dah ade depan kedai, kadang² siap benti depan kedai sbb nk suruh penuhi keinginan aku tu, bkn guna duit aku tp duit die

aku pun tatau ape dlm minda aku ni 
slalu mencongak² dimasa hadapan 
cukup ke duit klu aku beli, 
nanti anak² cam ne 
kang pepe jd duit tak de cam ne ....byk lagi la monolog² aku
aku hanya beli klu mende tu mmg keperluan dan aku guna setiap hari 

wlupun ramai yg tegur perangai aku ni 
aku masih tak boleh berubah 
mungkin sbb aku jugak berasal dr keluarga yg sederhana 
ia dah jd sebati ngan kehidupan aku kot

kadang tu aku juga rasa nk berubah 
sbb aku nk jugak bergaya cam org lain 
bkn aku tak mampu tapi aku yg tak mau 

dengan enPanjang ... tanya la die klu tak percaya 
aku mmg tak penah meminta 
aku terima je ape² pun klu die nk beli 


Note : cekgu fahim call ckp 2 kali dah hidung berdarah ...hmmmm normal la klu fahim tu sbb fahim tabiat die suka menggenyeh idung....nk balik pi tgk die pun keta tak bw ni .... aku dah pesan dgn cekgu die klu demam ke ckp aku cepat2

Tuesday, October 2, 2012

hari ni sy sgt rileks

jam dah kul 2.20pm ni aku masih belum gerak ke taska nk amik budak2 ni 
nk bw ke klinik si adek ade appoint ngan PZM = peg.zat makanan
followup checkup berat yg ak naik cantek tu ....

aku pun dah tak runsing2 pasal berat ni 
janji die nk mkn sikit ngan minum susu sudah 
dah berusaha mcm2 dah klu berat tak mo naik nk buat cam ne 

multivitamin pun mmg aku dah start bg dah kat alisha 
sama je selera budak tu 

tak pe la kite pi dgr je ape PZM nk ckp 


Note: pagi kerja tak byk, ptg half day ...

Besday Bash Taksa Fahim

cam tahun lepas celebrate besday fahim bersama² kawan² taska
bagi fahim dan kawan2 diorg hepi sikit
rasa tak syok pulak klu tak buat sbb kawan² yg lain semua buat rasanya
nk jugak bg fahim rasa cam ne kawan² die rasa 
hepi dikelilingi kawan² tunggu die tiup dan potong kek 



rasanye cam betui dah nama² kawan fav fahim...yg slalu die sebut²




sedikit buah tangan untuk kawan setaska


aku pun dah lupa yg aku penah ckp dlm entry ni yg aku nk buat kek boboiboy
tak pe la janji dikota... 




Note : smlm muka fahim ceria je time balik .... ok la tu kan

Monday, October 1, 2012

Fahim's Small Birthday Bash

29.9.2012(sabtu), perkarangan rumah ateh, Taman Batu Muda

semua ni adalah perkara yang tidak dirancang
kek mmg telah disponsor oleh ateh utk anak buah kesayangan 

kebetulan MIL dtg cni 
kami cam biasa harus la pi kat mak, air tgn mak kan d best 
maka terjadi la besday bash kecil²an utk Adib Fahim

ini adalah kali pertama ada celebration utk fahim
cam biasa fahim kan pemalu ...so sgt pemalu pd hari kejadian ... hahaha

suka sgt amik gambar muka org tahan kencing tau 

kek angry bird special utk fahim
teringat plak kes fahim merajuk dulu

sesi meniup lilin

potong kek

suap menyuap....mama tak bekesempatan...

adek icha semasa majlis berlangsung

kerjaan besday boy selesai majlis



adek icha dan basikal ... suka betui die ....



bila anak² hepi.... ibu bapa jg tumpang gembira


Note: wlu kecil²an hanya panggil jiran² SIL...inilah pertama kalinya ..jap lagi nkkeluar pi hantar kek kat taska die