Thursday, November 29, 2012

Ngauman Harimau Jantan

tahniah utk Harimau Malaya smlm 
menang 4-1 dengan Laos

ni baru betui² mengaumm

tp aku tak leh blah ngan muka Rajagopal separuh masa pertama
muka xde senyuman langsung 
risau kena paksa letak jawatan klu kalah lagi 
risau nk kena menghadap Duli Yang Mulia Sultan Pahang Selaku Presiden FAM 

tp bila Wan Zack Haikal jaring kan gol minit ke 75
muka Rajagopal dah berseri dah ade senyuman di situ

tp game smlm mmg wajar Malaysia kena menang besar utk point dan aggregate 

Kedudukan Kumpulan

Kumpulan A

TeamMP W D LGFGAPts
Thailand2200616
Philippines2101223
Vietnam2011121
Myanmar2011151

Kumpulan B
TeamMP W D LGFGAPts
Indonesia2110324
Singapore2101313
Malaysia2101443
Laos2011361

Sumber >>  SANoktah

malaysia kena menang dengan Indonesia utk melayakan masuk separuh akhir
bukan takat menang tp kena menang besar jugak 

harap² Rajagopal ada kata semangat utk bakal pengantin, si bujang, si teruna dan si duda utk terus kekalkan prestasi 


Note : aku dan bola ...hmmm kena paksa tgk

Wednesday, November 28, 2012

Alisha's 1st Hair Cut



gunting rambut kat salon biasa je kat BB Salak Tinggi 
RM5 je 
dan alisha sgt behave xde pun dok tak diam 
senang nk potong
potong dlm 2cm

gaya rambut terbaru
klu alisha tak pakai bj gegirl mesti org ingat die boy 

aku tanya fahim adek comey tak 
jawapan: 
"adek comey byk klu rambut gegel"

"skrg rambut boboi comey, ckit je"



serius aku mmg syg sgt ngan rambut alisha 
aku suka tocang² kan
buat 2-3 jenis tocang
tp maknanye lambat lagi la aku boleh buat semua tu 

abah buat keputusan nk potong rambut sbb dahi ngan kulit kepala naik biji² merah
tp aku buat keputusan nk sapu ubat dulu tp sapu² lmbt plak nk hilang
kena la ikut kuasa veto ....

harap² cepat panjang² 




Note : minta maaf yg kawan² ai tak sempat nk bw .....

Monday, November 26, 2012

Faktor Harimau Malaya Mengiau Semalam

aku rasa ramai yg kecewa dengan perlawanan semalam 
Malaysia vs Singapore 
Harimau Malaya mengiau je semalam 

aku rasa faktor kekalahan :
Player yg dibawa masuk semua player yg kontroversi
ada yg sebuk ngan kes cerai 
ade yg sebuk nk kawen/gossip panas
ade yg kes khalwat
kes awek²
putus tunang 

klu displin kehidupan pun tak ter "handle"
displin kat padang lagi la out

kadang² tu terbawa masalah di luar ke dlm padang

lagi faktor penyebab adalah RAJAGOPAL
kenapa aku cuba salahkan die 
player yg dibawa masuk player yg jrg bermain dlm liga harapkan title "STAR" je
ayam tambatan tua
pengalaman bermain kurang
player asek bertukar so diorg nk serasi ssh 

tah la ni antara pendapat aku sebagai pompuan yg tak pandai sgt pasal bola sepak
tp kenyataannya aku malu friendly ngan bangla pun kalah



Note : aku tgk 35 minit pertama je ... pastu tido menyampah tgk player kendur lutut

Thursday, November 22, 2012

Kuasa Sayang & Bucuk


dah 2 hari ni aku teramat la sibuk mende yg bg aku cam tak de faedah 5S tu 
tp layankan jugak 
sampai mood aku nk menulis pun hilang 
pening pala menyelasaikan perkara² yg akan mengubah kehidupan aku di masa akan dtg tu 
mmg rumit dan remeh la.... abaikan dulu lah

cam biasa aku mesti tulis pasal anak2 je la 
nk tulis pe lagi ....tu je modalnye 

Alisha si adek - sayang mama
Fahim si abg - bucuk mama

bg aku ia adalah ungkapan yg sama erti tiada kurang atau lebihnya
aku syg anak2 aku sama rata

tp selain tu, ini adalah mainan psikologi utk fahim jugak 
aku tak mau dia ingat bila dah adek kasih syg aku dah die pun kurang
fahim ttp akan jd kesayangan aku sampai bila²

dulu² waktu mula² alisha lahir 
aku slalu ckp jgn bising² jgn nakal² dengan fahim time aku nk menyusu, dodoikan adek dan tidokan adek. sbb aku nk main dengan die
klu adek jaga cam ne mama nk main ngan fahim
sampai sekarang fahim masih ingat dan faham 
klu adek tido jrg sekali die buat hal sbb die tau klu adek bgn mama kena bahagi kepada 2

tu dulu sekarang ni fahim dah makin faham dan beremosi 

ayat terbaru aku 

Alisha si adek - sayang mama
Fahim si abg - bucuk mama

memula tu fahim cam sedih sbb aku panggey die bucuk mama
tp tetiba die ckp ngan aku ...mama syg abg lebih kan sbb cam abg syg bucuk abg ni

adek tu anak abah .... die tak syg mama cam abg syg mama

lahai fahim ni 


bab² berkongsi pun fahim mmg suka mengalah
sekali pun tak penah lagi aku tgk fahim blasah adek die
mungkin die abg kpd adek perempuan ...jd sifat die menjd agak lembut kot
bab menjaga adek pun aku slalu serah kat die 
suruh die pantau adek yg suka sgt memanjat tu

alisha mmg tak brape nk ke aku pun 
die lebih ke abahnye 
semua nk abah 
cuma time mkn je cari mama

yang pasti diorg aku syg sama rata je 


Note : sebagai parent kite kena bykkan main/control emosi dan psikologi anak².....


Tuesday, November 20, 2012

Pizza Hari² Mau

aku bz sepanjang hari² sbb tgh buat 5S ni 


aku nk cite mknan fav anak²
seminggu 2-3 kali pun diorg layan
tp tekak mak diorg ni prefer nasi la jugak
wlupun nasi ngan ikan masin bwg & cili potong pun dah buat sendawa kekenyang

Alisha & Fahim bab mkn pizza 
mmg syok tgk diorg mkn
fahim slalunye 3 slices abis
alisha 1 slice abis

alisha sejak dah keluar dari zon larangan < 1 tahun
semua mende aku bg die mkn 

teruk kan mama ni 
bg anak² mkn fast food aka junk food
kesian perut diorg tu 
aku sedar perbuatan aku ni salah
tp tak sampai hati bila fahim asek dok belek flyer PHD & Dominos

Pizza Fav 2 Beradik 
PHD - Wakiki Chicken
Dominos - Aloha Chicken




budak² 2 org ni mmg mama yg suapkan
mkn ape pun mmg aku suapkan
salah didikan kan ...kan .... 
tak ajar anak berdikari



Note : ape ek alasan terbaik utk tak pi kursus ??? cer korg bg cadangan sikit


Monday, November 19, 2012

Antara BoboiBoy Tanah & CD Ultraman

Tebus Ying dgn Point Kad Mesra



fahim dah ade BoboiBoy ANGIN, YAYA & YING
TANAH die tak mo 

alasan yg Fahim bagi
"Ayim bukan main pun"

aku tanya balik dah tak main nape beli
"suka"

mudah dan ringkas betui jawapan die ... die tatau nilai RM untuk seketui animonsta tu
boleh bubuh minyak ulang alik pi kerja utk seminggu dlm putrajaya ni



Note : Lokasi di Kedai CD speedy Alamanda

Friday, November 16, 2012

Gaya Alisha dlm Troli

aku dah jarang amik gambar sgt anak2 ni sbb slalu rasa tak cukup masa dan kelam kabut 
tp aku slalu rasa rugi sbb tak amik gambar2 diorg membesar

bila tgk2 dibanding2 kan nampak la beza 
even sebulan ...
nampak tinggi bolat kurus kemetot bagai 




kejap je masa berlalu 
anak makin membesar


Note : aku suka nokia yg mesra ngan aktiviti amik gambo

Wednesday, November 14, 2012

Sedutan Pertama Alisha

alisha officially dah pandai sedut guna straw pada 12/11/2012
yeay 

seklai ngan mulut abah muncung menyedut sama 


mmg betui org ckp setiap anak lain perkembangannye 


Note : masih berharap alisha kembali rajin bertatih .... dah boleh berjalan 5-6 langkah die terus merangkak .

Percaturan Kehidupanku

aku lari kejap dr opis
pergi memulakan perubahan terbaru dlm kehidupan kami sekeluarga
aku harap ini adalah jalan yg betul dan terbaik 
dan aku harap ini bukanlah pencaturan kehidupan yg salah aku buat
puas dah aku berfikir dan aku rasa aku tawakal 
insyaallah ia nye jalan betui dan strategik 

Note : laki ai dah miscall bye ...

Monday, November 12, 2012

Mulakan Hari ini dengan Ceria

kami mulakan hari ni penuh keceriaan 
sbb hari ni jalan pun lengang 
driver pun tenang tak de kalut nk cepat sampai ke presint 9 nun 
nk hantar anak2

disebabkan pagi ini smooth 
kami breakfast dan mulakan hari dengan ceria

lepak kedai mamak utk sarapan sambil melayan tgk merpati
mmg best 
org paling besh of coz la alisha
abg fahim pun ceria jugak sbb hari ni dalam sejarah die tak tido atas bahu mama waktu hantar ke skool dan
menangis ckp kata mama "mama amik awal ye "




kan syokklu hari2 cam ni 
jalan xjem jiwa pun tak meroyan pepagi 




Fenomena Hujan & Deepavali

Fenomena Hujan & Deepavali 
ade kaitan ke 
tp ikut ckp org tua²
musim hujan sampai deepavali je 
musim hujan lebat berkurangan & banjir akan kembali surut
hmmm aku pun tak pasti 
tapi yg aku prasan smlm hujan yg lebat semakin reda dah
dah tak lebat cam seminggu lepas
panas sampai petang pastu mlm pun sekadar rintik² je 
dah tak de guruh kilat berdentum sampai bulat mata alisha tiap kali petir

hmmm aku rasa ade betui jugak ckp org tua²
mungkin diorg bercakap dr pemerhatian dan pengalaman kot 

ape yg aku suka bila musim hujan semakin reda 
kain baju aku berbau segar dengan bau soflan
tak de bau hapak lembab

tp musim hujan jugak besh sbb tido semakin lena 
anak² pun lena ... tak de yg asek selak baju tergaru² alisha la tu 

aku bersyukur dengan keindahan yag Allah swt kurniakan 

semoga krisis air selangor dpt diselesaikan dengan kurniaan Allah ni 







Friday, November 9, 2012

Nasi Goreng 10 minit

2-3 hari lepas fahim nampak aku dok mengemas kat dapur
tgh dok susun² tipuware
dia dtg dan ckp 
"amma semua kawan abg bw bekas cam ni, abg je takdak"
aku tanya fahim buat ape bawak?
"mkn la"

baru aku tau byk budak bw bekal pi skool
sejak die pandai bercakap ...slalu je mintak mcm2 
ok selagai boleh tunai dan masuk akal ..mama usahakan

hari ni hari ke2 aku buat bekal utk fahim
semalam bw roti sapu susu F&N

ptg semalam waktu balik ... fahim ckp die tak mau roti nk nasi ...
kawan die bw nasi 

so pagi ni mama gigih goreng nasi yg hanya amik masa tak sampai 10 minit
ingatnye nk bgn awal nk masak tp tertido lajak sbb smlm alisha meragam sakit perut rasanye
dah terbgn kul 6.15am

tp sbb niat murni ikhlas utk anak2
sempat dan tak lewat 

bekalan utk fahim & mama utk pagi ni




seb baik sedap cukup rasa 
sbb aku main campak je ..pas tu buka api kuat kacau sambil berlari pakai bj mekap segalanye 
seb baik ko ...klu tak mampuih budak tu komplen balik karang


harap² esok² aku masih cekap & rajin utk penuhi permintaan fahim pd waktu pagi





Thursday, November 8, 2012

Mana Cat ...Mana Bird ?

soalan mama kpd dak kenit :

mana cat ?

mana bird ?

menudi jari menunjukkan hewan tersebut wlupun pd ketika tiada pun sekor yg lalu lalang

hheeeyaaaaauuu - sengau sikit sebutan
menunjuk sambil membunyikan sore hewan tersebut
bird pun bunyi sama je 

sesi membuli cat lovely lace 
tp klu the real cat ... mmg alisha takut die suka tgk tp klu kucen tu dtg dekat die dah gabra

klakar betui gelagat die 


Note : kerana tak cukup persediaan dan pengetahuan ... 5S jd perbuatan sia²....

Tuesday, November 6, 2012

Bas Kosong agak2 berhantu tak


aku mmg slalu memerhatikan jalan raya 
ketika menjadi co-pilot
sambil memangku anak² mmg aku suka tgk ke luar tingkap 
aku memerhatikan kat putrajaya ni terlampau byk bas
sampai kadang tu aku merasakan bas ni membazir NGV je 
ke hulu hilir tanpa penumpang
majoritinya bas tanpa penumpang atau penumpang kurang dari 10 org

kalau lalu kat kawasan tempat parking bas kat p.14 tu 
mak aih byk nye ..lebih dari 15 biji kot 

nape ek org tak mo naik bas aku rasa la ....

pemastautin di putrajaya 
majoritinya ada anak yg perlu di hantar ke taska/sekolah
so mmg konsep park & ride sangat la tak munasabah utk dilaksanakan 
untuk mengelak jem & kekurangan parking

aku yang mempertikaikan bas di putrajaya ni bkn sbb ape 
sbb sikap pemandu bas tersebut 
memandu dgn sgt merbahaya
berenti sesuka hati kat jalan org, tak benti di tempat sepatutnya
bw bas laju
laluan bas yg tak munasabah 
dah elok dok kat laluan bas tetiba die tak mo benti sebuk bg signal nk menyusur waktu aku nk masuk simpang susur parcel E

hmmmm zaman tahun 2004 hingga 2006 zaman tak dak keta
mmg aku naik bas...berebut.. takpenah dpt duduk
skrg ni bas kosong ...ape dah jdi semua dah beli keta ke 


Note : aku mati kutu tu pasal tak de ideas, tu yg tah mende2 aku ckp ni ..... hmmm korg baca ...buat2 faham je 

Monday, November 5, 2012

Buah Tangan Dari Vietnam 2 | TQ MAK

MIL baru je balik dr pi jejalan kat Vietnam utk kali ke 2
cam biasa mesti bawa balik buah tgn utk anak cucu menantu
TQ MAK 


utk mama

utk Fahim

utk alisha

utk enPanjang die tak mo amik ... katenye kain panas bg pd yg lebih memerlukan ....how sweet baik betui laki aku ..... huh belagak betui enPanjang....


Note : bila teringat hari MIL balik dari vietnam 2 tahun lepas .....hmmmmmmmm

Thursday, November 1, 2012

Harus Cari CKT klu dah ade di UTARA

klu aku balik belah utara 
pertama pertama yg terlintas adalah nk cari makanan yg best²

tp slalu tak bernasib baik sgt nk dpt mknan yg kat kedai yg best
sbb aku slalu balik sana time cuti perayaan 
for sure semua kedai cuti raya jugak 

tp kira bernasib baik jugak la hari raya korban aritu 
sempat jugak nk merasa Char Kueh Teow 
yang slalunye lalu depan kedai je 
aku tringin sgt nk try CKT sg. dua yg laki aku sebuk kate sedap + nad mamaZN pun asek review tu 
tp sygnye kedai tu tutup 

so kite cari kedai lain 
kite masuk simpang lain main hentam je 
Simpang Permatang Pauh kami pilih 
jumpa kedai yg penuh ngan org 
Adam Char Kuey Teow 
servis agak lambat la ... pekerja agak tatau nk kate sumbung kot lebih seswai 



ai malu nk bgn nk snap depan² 
dari jauh je 

CKT kecik

satu utk abah satu tak pedas utk fahim

nasi lemak utk mama & adek

Total makan malam tu 
RM 11.70

enPanjang bayar RM 51.70
pulang RM30

short RM10
dah bergerak masuk hiway baru enpanjang prasan tu pun aku tanya 
brape ringgit mkn tadi ... 
cuai betui pekerja tu ....enpanjang pun sama jugak

Komen mengenai CKT oleh penggemar iaitu enPanjang 'so so' la
sedap lagi CKT sg Dua, pekerja pun tak sumbung senyum je 

next time mungkin boleh datang lagi kalau kedai lain tutup