Tuesday, February 26, 2013

Serba sikit Pasal Chicken Pox

sebagai parent terutamanya ibu 
pasti paling takut ngan penyakit berjangkit yg melibatkan perlu bercuti panjang 
dan dikuarantin

perkara pertama ditakuti adalah anak kita sakit dan perlukan jagaan rapi 
dan perkara kedua adalah kena bercuti panjang

Penyakit berjangkit seperti Chicken Pox dan HFMD ni adalah bermusim
HFMD aku dah penah entry kan rujuk HFMD keranaMu, aku ssh hati
Chicken Pox ni disebabkan oleh Virus Varicella dan ia bermusim bila sorg dijangkiti dan ibu bapa tak mainkan peranan bakal menjangkiti anak org lain 

tapi ade bagus nye kalau dijangkiti pd usia bwh 12 tahun ni 
kesannye lebih rendah dr dijangkiti bila dewasa
dari segi sakit, rashes, parutnye

Chicken Pox hanya akan menjangkiti sekali je seumur hidup
selepas antibodi recognised  dan bdn kita akan imun terhadap virus tersebut
bila terdedah kpd virus varicella pd masa akan dtg antibodi kita akan bertindak menghapuskannya

tanda² dijangkiti :
1. rashes pertama di sekitar bdn dan ade air
2. sakit perut 
3. demam yg tinggi

bg pendapat aku sebenarnya daun semambu tu hanya la mitos semata²
mungkin ada kaitan dlm penyembuhan spt daunnye dpt menyejukkan kulit dan hilang kerengsaan 
tp aku tak nampak kat mana kesan nye 
tp aku buat jugak ape yg tua² ckp dan aku jugak amalkan perubatan moden

ubatan moden utk merawat penyakit berjangkit ni dan mengurangkan hari utk sembuh dah lama dah ada
cuma kita tak tahu 
aku sendiri pun tatau sbb belum kena tak la mencari sumber

antiviral iaitu acyclovir/zovirax 
adalah untuk merawat jangkitan viral seperti Chicken & herpes 

klu aku membaca/googles lebih awal pd hari pertama fahim kena hari tu 
mungkin aku boleh kurangkan hari fahim seksa menahan gatal dan mama yg seksa kena cuti lama 

mengikut pendapat org lama penyakit ni perlu keluar habis mengelakkan penyakit lain timbul dan boleh membawa maut
nak bagi ia keluar habis bg minum air kelapa utk menggalakannya, itu mungkin zaman dahulu yg tiada cure terhadap penyakit ini

Paed yg merawat fahim adalah doktor melayu die ckp tak perlu menggalakkan ia keluar ngan air kelapa
bila dah mkn antiviral ia bunuh virus tu dr dlm dan ia akan keluar melalui najis
dan bdn kite akan ttp akan  imun terhadap virus tersebut.

tp kebykkan klinik mungkin tiada ubat antiviral ni kot 
sbb aku dah penah pergi gomen mungkin harga nya mahal tak provided
klinik swasta pun sama ...mungkin klinik yg aku pi ni je kot

aku bw pi spital swasta ...aku ckp pasal antiviral dan doc ckp mmg die akan bg ubat antiviral
klu aku tau dr awal mungkin fahim dah lama sembuh kot

aku sekadar nk berkongsi pengalaman yang Chicken Pox ada prevention dan ubatnya untuk mengurangkan hari jangkitan.

aku mmg salahkan diri sendri sbb asek bertangguh nk dpt vaksin CP pd Fahim dan alisha
aku harap alisha antibodinye kuat dan tak dijangkiti CP
kena tgu dlm masa 2 minggu ni nk tau alisha bebas jangkitan atau tak 
wlupun alisha dah dptkan vaksin pd hari pertama Fahim disahkan kena CP
kebarangkalian nk kena adalah sgt tinggi melainkan 

klu dah amik awal² vaksin CP tu sebelum terdedah kpd jangkitan 99% akan selamat dan klu dijangkiti pun kesan nye sgt kurang sgt mudah sembuh.


gile panjang aku membebel pasal CP ni 
sekadar berkongsi 
perkara paling penting yg parent kena buat adalah rajin meng googles dan membaca 


Note : aku menyesal tak bertindak lebih utk kebaikan tak pe la klu berabis duit sikit utk kesihatan anak²

11 comments:

syawalsimpsons said...

x pe , panjang lebaq pon, info yg baik

nuyui a.k.a miss YUI said...

bgus n bguna sgt info ni kak.. takpe pnjg un..aslkan bc habis =)

Papa Mifz said...

Kesian bila tengok anak2 kecil kena chicken pox...

Nad MamaZN said...

ZakwanNayli xkene cp lg ni
Huhu

mamalieyna said...

Thanks for sharing..dak arif akak dh kena masa umo nak sethun rasanya..cuti 2minggu, lps tu jangkit lk ngan k.eina sbb blm pnh kena, dkt 2 minggu gk cuti..waaah hmpir sebulan tu cuti masa tu..huuu...

Elya Roza said...

elya kene chicken pox masa kecik2..sibbaik kann sis..
tp ade org die kena 2 kali pulakk....cano tu

wahida said...

mmg kesian kalau anak2 kena CP ni...aku pernah merasa...

takpe la, sekarang ko dah tau kan...sama2 kita amek iktibar...

MizzTina said...

fahim xelok lg ke kak?

Kesuma Angsana said...

bagus share info2 mcm ni !

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Tq for the info, info yg berguna
kesimpulannya kena amik vaksin CP la kan..

Norhazlina Mohd. Zaki said...

Chicken pox anak yg sulung dah kena...tapi jeni yg kecik2 dan cepat baik...
Baru2 ni keua2 anak saya dapat penyakit HFMD...kesian... skang tinggal la parut2 berkuping2 tih... Kat klinik doc bg anbiotik utk kuatkn imun dan ubat demam...
Nsb dah googe awa pasal penyakit neh..so, tknk admit bile ditawarkn oleh doktor..huhu...seksa duk hospital...cari suplemen alternatif bg kat anak...disamping makanan sunnah...Ahamdulilah..ta byk ragam anak2 msa kna HFMD...
Yg kesiannya yg abang la...sbb ah melarat jd ulser...tu yg kesian...
Bahanya virus HFMD ni boleh mmbawa maut...kebersihan dan pemakanan tu penting kan...