Wednesday, February 6, 2013

Treatment ENT | Reda Gusar Hati


kerisauan aku pasal telinga alisha tu dah berkurangan 
sbb smlm dah jumpa specialist ENT 

dan doktor ckp tu adalah hingus yg keluar dr telinga 
sbb bila kanak² terutamanya baby bila diserang selsema & berkahak teruk 
diorg tak pandai nk keluarkan dan lendir tu akan mendap di salur penyambung  antara telinga dan hidung (tiub Eustachian) 
dan tiub Eustachian masih pendek dan menyebabkan lendir yg mendap tu masuk melalui telinga 
mungkin juga terdapat lubang kecil tetapi ia kan tertutup sendiri bila dewasa 
masalah ini mungkin berlaku pd kanak² usia 2 tahun ke bawah
semakin dewasa anatomi semakin memanjang dan membesar
jd tak ade ape perlu dirisaukan

semalam doktor dah buat suction 
utk sedut kahak dr paru² & telinga 
once paru ok ... so no more yg akan keluar dr telinga

doktor on antibiotik syrup zinnat & ubat cair kahak + steriod = bromhexine + prednisalone & ubat prevention for lung supaya ssh sikit nk kena kahak lagi = singulair
antibiotik & ubat cair kahak tu satu pakej utk sembuh kat paru² telinga sekaligus

nasib baik la aku ni jenis tahu jugak nama² ubat dan fungsinye 
so boleh la aku tanya sikit² ape yg perlu aku tau 
kadang tu farmacist bukan nk bg tau ubat tu kena mkn brape lama 
kecuali la antibiotik ..suruh habiskan 

mmg akan jd kebiasaan aku bertanya pd doktor ubat ape die akan bg
wlupun aku tak penah dgr...balik kite googles
bila doktor sebut je prednisalone...aku tanya baby can take it?
for how long .... for 7 days up to 14 days mengikut condition katanye

ye la aku risau jugak sbb alisha kan masih baby dah nk kena amik steriod
then farmacist tak de plak ckp nk mkn brape lama 
nasib baik dah tanya doktor td ..klu tak  aku tatau yg alisha kena mkn selama 7 hari
oleh itu aku nasihatkan korg klu jumpa doktor ajak la doktor menjawab pertanyaan korg 
sbb die dah amik caj consult..tak tanya rugi tau 

so harap² alisha akan bertambah sihat 
wlupun die mmg kelihatan sihat & aktif wlupun ade lendir dok keluar kot telinga

aku dah tak risau sgt dah sbb alisha bukan kena otitis media
klu otitis media ni effect nye bukan takat pekak tp boleh effect otak 

budak suka dpt limau sbb die  ingat bola


Note : aku tgh berkira² utk dptkan suntikan vaksin pnuemococcol & Chicken Pox utk dedua budak 2 org tu 





12 comments:

MRS. K said...

panjang lebar penerangan hang.. baguih baguih

hope alisha cepat sihat

TeacherAzimah said...

alhamdulillah...alisha takde apa. lega dah :-)

Nad MamaZN said...

Ye la..lega rasenya
Alhamdulillah...

♥cikmOt♥ said...

iris baru baik demam...ari ni dah p sekolah dah...

weii opis aku ni berlambak limau baru sampai...nak muntah nengok

ch@ said...

ni yg aku suka ngn kau ni, details pasal ubat-ubatan walaupun aku jarang mengambilnya. anak aku dpt ubat drpd doktor, mkn dua kali je biasanya.

MizzTina said...

seb bek xde pape kak oii..

aku geget gak dak alisha ni..

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Alhamdullillah alisha sihat..,

Ziqry dulu pernah gak selsema n batuk teruk n keluar ikut mata( bertaik mata), masa mula2 ingat dia kena sakit mata lps tu doktor explain taik mata tu lah kahak baby..

eima said...

@Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY

o0o kot mata pun boleh keluar ek....hmmm

@e_da said...

alhamdulillah lega dengar.. harap alisya terus sihat.. comel rambut dah bertoncet

Chekgu Azrine said...

semoga dipermudahkan untuk alisya..cepat sembuh ye nak..

LYAfrina said...

mujur xde y serius ...
moga alisha cpt sembuh ye.

mamalieyna said...

Alhamdulillah.lega dengarnya.. banyak ilmu kena ambik tau as a parents kan.. kena rajin membaca..

hakeem pun suka limau, siap geget2 kulit limau tu, haih..