Thursday, March 7, 2013

Kisah Fahim ngan Chicken Pox

amik masa yang lama untuk sembuh Chicken Pox(CP)
lebih kurang 16 hari
lambat  pecah dan kering
fuh jangka masa yang lama utk fahim sembuh 
mungkin sbb antibodi fahim tak brape kuat utk lawan kot

ubat pun dah lama abis dose cukup utk 3 hari je 
antiviral, antibiotik & ubat gatal

aku mula detect fahim naik small blister(biji air) kat lengan 
waktu mandikan die b4 pi skool time ni mama dah siap pakai tudung dah
tgh rub whole body tetiba rasa berbiji
waktu nk pakai bj aku dok belek² bdn tgk 
dan ade 3 small blisters
aku sahkan sendri ngan was² tu CP
terus cabut tudung ckp ngan enPanjang sy cuti 

waktu memula naik small blister utk 3 hari pertama fahim sgt cergas, sgt aktif, sgt gumbira tambah die tau yang die tak perlu pi skool
selepas 3 hari dah start demam & high fever, ulser penuh mulut, blisters whole body
time ni aku tgk muka ngan bdn die pun takut, seriau

tp fahim ni good boy ape kite ckp tu die faham 
xplain serba ckit pasal sakit die 
bab² ni patuhi wlupun slalunye kemain degil :
jgn garu klu gatal gosok ngan tapak tgn
plzz dont play or touch his sister
dont ever try to touch d blisters 
and plzz take ur medication if u want cepat sehat
semua yg mama bebel die paham dan laksanakan dgn bagus
klu adek yg mmg suka melasak abg tu nk mendekati die... dr jauh lg die dah halau adek die jauh² tak pun die yg lari 

slalu fahim ckp kat aku :
"mama abg tgk adek, rasa geram je. Comey sgt !!"
luahan hati sorg abg yg tak dpt cium atau bergumpal ngan adek die 

paling aku kesian bila fahim menagis je sbb sakit bdn sbb dah start  demam 
asek merengek je, mulut sakit ulcer byk, tekak sakit tak leh nk mkn/minum tp lapar
bdn tak selesa sbb penuh ngan biji air 
seksanye aku tgk



ni baru lepas mandi nk sapu ubat 
hari ke 6




ni hari ke 8
mama jaga sbb nenek ade hal blk kg kejap 
die lapar tp sakit mulut

dlm sakit² selera besar jugak 
nk mkn pizza ptg ptg siang mlm
2 hari berturut pi take away dan delivery 
bila ulcer makin besar 
fahim langsung tak mkn terus, susu pun taknak 
time ni mmg high fever sbb air kurang

baru hari ke 11 ulcer dlm mulut elok dan boleh mkn 
dekat seminggu jugak die tak leh mkn 
kurus kering anak aku yg dah kurus tu 

alhamdulillah akhirnye fahim dah sihat
kemain aktif dan suka lagi die dpt peluk cium adek kesayangan 

hanya tinggal parut muda ..merah² pink lagi pd hari ke 17

semalam fahim dah ke skool 
selamat kembali ke skool Fahim ....



Note : berita baik yg bakal diumum PM ... harap² jd kenyataan TNB sudah mesti pas ni kite plak kan 



10 comments:

Mooniqueen said...

kesian kan kt budak klu kena ni macam ni... ye la ka gatal benda alah ni.. rase miang2 je.. get well soon my dear..

♥cikmOt♥ said...

hurmm...harap tak tinggal parut kekal cam iris dulu...pai skang masih ada...

owh irfan ari tu bukan CP..kalu CP sah berhari gak la dia kena kuarantin kat rumah...tapi gatal2 biasa jek...sebaik tau...

Nad MamaZN said...

Ksiannya tgk fahim tu
Huhu

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

siyes sedih sgt tgk pic fahim nangis menahan sakit tu..

x dpt bygkan camner la anak2 aku nnti kalau kena CP, demam panas pun dah mcm org lembik dah aku tgk..mmg cian tgk anak2 menahan sakit..

MRS. K said...

aloh.. kesiannyer fahim.. aku pon dok risau nih. hadif tak kena lagi nih..

eh kalau anak hfmd boleh ke kita dapat cuti kuarantin cam bunga amik tu? aku haitu hadif hfmd aku amik cuti rehat jer

maszmadi said...

alahai sian fahim.... skrg dah ok, piskool belajar bebaik yerk...

eima said...

@MRS. K

tak boleh la JPA kate utk cuti kuarantin klu kite yg sakit ... aku tak dpt la dulu ...

wei bw hadif amik vaksin CP ... 99% boleh elak kena ... pi tanya doktor utk nasihat ... klu kat azzahra aku amik utl alisha RM87 je .. klu klinik lagi RM110

Aty_Fared said...

Alahai..kesian nyer...takut pon yer gak aku nengok nyer...nnti2 anak aku pulak kene..mcmane lh nak handle ek..fahim bagus dengar kate..:-)

syawalsimpsons said...

aku tgk si fahim..teringat akan syawal pulok dolu CP...

bunga_rose said...

wei manja, ciannyeeee fahim, sedih aku tengok weh.. eqal yang 1 je ulser dalam mulut tu pun aku dah cebek2 mulut sedih, ni kan penuh 1 badan sakit camni.. sedih...

k, jangan salah faham, aku tak apply pun lagi cuti tu, baru dapat surat doktor je.. kelulusan dapat atau tak atas jabatan masing2 rasanya.. tp manja ckp kena refer JPA ek? aku tengok dlm blog ramai je yg dpt, tak sure la camne proses dia..