Tuesday, March 19, 2013

Semakin Berani Minta Derma Budak² Tahfiz ni



dulu kite slalu tgk budak² yg kunun dr Tahfiz² ni
minta sedekah atau derma kat Petronas² dan kedai² makan

tp sekarang TOKEY diorg lebih berani 
suruh diorg² ni minta derma kat rumah² tumpangan kakitangan awam pulak
sangat² berani



aku amik gambar dr perkarangan rumah aku 
ingat nk snap muka die tp waktu aku nk buka pintu ckp kat die 
"tak pe la dik " tu tp enpon aku tak jumpa cari plak

dari giat beroperasi di stesen² minyak kini diorg ini semakin berani 
sampai premis kediaman pulak 

cam biasa budak ini tak dapat kot keuntungan kat sini 
org gomen² amat takut ngan jurujual dan org minta derma
dari rumah tinggi sampai rumah atas tanah aku tak penah buka pintu pd diorg

budak ni asek bg salam tp tak de pun org buka pintu 
yg aku prasan jiran² terdekat aku laarr

cam kes minta derma cam ni mmg aku  tak layan 
tak sekelumit rasa simpati... sbb aku tau tipu semata 
wlupun kite tak tau ape TOKEY diorg buat kat diorg klu tak dpt bw balik ape² hasil
tp disebabkan sendiket ...aku tak de perasaan


yg pasti budak ni cepat blah bila die prasan aku dok snap gambar die .....



Note : ideas masih takde..kesian aku ....

.

25 comments:

wahida said...

mmg semakin berleluasa...kesian kat budak2 ni sebenarnya...

♥cikmOt♥ said...

aku pun kadang tak bukak pintu...tapi ada yang lebih tangkas membuka pintu bila terdengar ketukan diluar...geram tul weii...

minta derma suh bli kalendar ke apa, tapi dah ditetapkan harga berapa...haiya, tu derma ke apa...

syawalsimpsons said...

mmg bijak la sekarang sampai ke depan umah

Chekgu Azrine said...

umh akk mmg dr dulu lg dh dtg..mgkn xd org lyn kot..dh xda dah skg..huhu

deelira@deeliraz said...

bawa nama tahfiz ke sana ke mari.. busukkan nama tahfiz je. padahal sindiket

Qhaifa Nur said...

betul tu makin berani mereka ni...

Nad MamaZN said...

Taktau la kan..
Anak sedara papazakwan ada skolah tahfiz
Die citer ustaz mmg suruh p jual2 tu
Dh mcm termasuk dlm syllabus pelajaran plak
Kite no komen la kan
Sbb tu anak sedara papazakwan
Terpulang kt makpak budak tu la
Depa yg anta ke sana

AdanyaKauUntukku said...

kadang2 dia orang terpaksa tau
tu blom masok yang jurujual tu..
depa tertakhluk kepada kontrak..
ye lah....kite ni tak pandai benor bab2 kontrak kan...tetiba kena tipu..nak tak nak kena ikot tokei...

kes cam ni pun sama kot...
cam ne nak banteras yek

~aSHa~ said...

sian kan kat mereka yang menjadi mangsa sindiket..jgn la mcm dlm tibi tu..siannye Ya Allah...

mungkin kalo sedikit kita boleh kurangkan tangisan mereka....

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

kesian dierang jadi mangsa...haritu kiteorg isi minyak datang sorang budak tu siap paksa kiteorang derma nak jugak duit sepuluh ringgit...

bunga_rose said...

kat rumah aku, aku pesan siap2 kat kimi kalau orang datang jgn buka pintu, ramai orang jahat kat luar sana... sbb kat area rumah aku ada kes pukau weh.. hati2 manja..

Ya ALya said...

samala hati ya pun kering gak.....ni mmg sindiket...sian dkt budak2 tu kan.....

maszmadi said...

ooo kat sana pon dorang ada gak, ingat kat rumah kampung2 jerk.....

mamalieyna said...

Baik jgn bukak, dok dendim je..makin beraninye dr rumah ke rumah pulak..

Papa Mifz said...

ada jugak budak2 mcm tuh datang rumah tempoh hari, den memang tak bukak pintu pun...

eima said...

@bunga_rose
dun wori my dear ... aku tak buka pintu pun cuma jerit dr sliding door je ... hihiih mmg fahim aku wat bodo je dok main games sbb dah lama die mkn hasutan aku semua org jahat ...hahahha

syariza09 said...

hamboi..dasyat sungguh dorang ni..sian budak2 tu kena kutip derma

Cho Zila said...

tuler pasalkan... tak baik sungguhler.... mak bapak suruh mengaji tapi diaorang di suruh buat benda2 gini... tak patut

Ummiarissa Mahdi said...

susah dah nak percaya yang mana betul mana palsu...selalu kena kat stesyen petronas...

TeacherAzimah said...

kesian sbnrnya kat budak2 ni...diorang ni mangsa. tapi sy pun tak bg kalau diorang mintak sbb dah tau ni semua sindiket menipu semata2.

Rasp said...

yg mangsanya budak2 tu lah kan...
kesian tengok kat dorang tu...
kkdg tu bila dah nampak dari jauh kat petronas tu...
ahkak belikan air & food je...
bila dorang datang kat ahkak...
i bagi je tu kat dorang...
dorang cam tolak lah...
tapi ahkak kata ahkak tak sedekah duit...
akak ikhlas bagi ni je...
mostly akan ambil....
puas hatiku....
at least budak2 tu dpt makan...
duit si tokei tu tak dapat...

cheqna said...

better bagi makanan...

ieda immi said...

aduhhh niat mereka mungkin baik tapi cara macam nie org akan jadi x nak dah menderma ..
bukan dgn cara macam nie lah koot
akak pun x suke kalau dtg ke rumah macam nie ..

seyesss mereka berani huhuh

Crew Fathi said...

Yup... tapi kesian gak tengok depa.. Mmmm... Berkerja cari duit mkn.. Huhu

MizzTina said...

hurmm, menjadi² lak.. nk report kt sape ye ni..