Tuesday, May 21, 2013

Bayi & Karenah | Makan Sendiri


sejak 2 menjak ni 
bkn baru tp dah lama dah 
alisha makin menjadi² nk mkn sendrik je 
dah tak nak bersuap
asal je nk suap die ketap bibir, paling arah lain sambil ckp sambil geleng "dak..dak"

bila dah mkn sendrik kat rumah ok lagi 
boleh jugak disuap secara psiko 
bodek2 abg suruh tolong pura² nk mkn mknan die 
sbb rasa dengki mama nk suap abg die nganga jugak wlupun kadang tu jerit sekuat hati 
tak puas hati mama suap die mkn 

bersepah tu dah lali dah 
kena cekal hati nk kemas lantai je

bila mkn sendiri ni kenyangnye tidak pun, main je lebih 
nasi byk ke lantai bila dah bosan stop mkn 
perut belum tentu kenyang 

cam smlm mkn kat luar 
main je lebih ngan nasi ngan kueh teow
pastu tgh² mlm 4 kali mama bgn buat susu sbb die lapar
kejap² merengek 

ni la budak yg sebuk nk mkn sendirik 





ayu je kan gambo ni ... aku paling suka moment ni




faktor alisha semakin hari semakin kecik ni la sebabnye
mkn tak bersuap ... fahim sampai besar masih bersuap 
bukan fahim tak pandai tp aku suka suapkan mkn sampai sendawa
dan die tak pandai nk ckp tak nk klu mama pujuk "ala satu je lagi" mesti nganga punya
wlupun dah sepuluh kali satu je lagi tu 

dok taska bagus sbb budak sgt berdikari dan berdisplin
sgt cerdik tp diorg dah terbiasa mkn tak kenyang sbb byk main 
jadinya cam alisha la



Note : mood ngan pala yg sakit..... 








18 comments:

syawalsimpsons said...

sama ngan syawal la si alisha ni

Nad MamaZN said...

Pinggan lagi beso dr muka alisha tu ha
Pandai dh bergaya depan kamera
nayli plak suka bersuap tp tak bersuap lg dia suka
Tp peel dia takmo mkn nasi makn laukkkk jek huhu

MRS. K said...

dia prepare awai2 nak dpt adik tu.. heheheh

Kesuma Angsana said...

hehehe standardlah tu !

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

pandainyer alisha makan sendirik..comel jek..

ieda immi said...

biasanya time2 usia macam nie memang suke makan sendiri ..
x leh nak suapkan lahh .. dia lebih suke makan sendiri ;)

bunga_rose said...

wei, gambar kedua baru aku nampak alisha ni kecik je rupanya.. sblm ni gambar dia sorang je so aku tgk dia cam ok je beso je..

eqal pun nk mkn sndri weh.. tp, time makan sendiri tu, aku suap dia buka je mulut.. so mmg akan kenyang sbb pinggan sndiri pun dia balun, mama suap dia dia ngap..

aik dh nak ada adik ke weh?? tu komen k tu hihihih.. bagussss

mama lieyna said...

Samalah.. dak akeem pun mkn memalam skrg, nk bersuap sndiri, rasanya half je masuk mulut, half lg ke lantai.. tp mkn siang, msh bersuap...

maszmadi said...

anak mama dah besar, kan alisha kan.....

eima said...

@MRS. K

@bunga_rose

hmmm adek la sgt ... dlm perut ni kosong lagi wei ..

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

ololo tomeinyer dier makan....ermmm sedap nampak dia makan ayam tu...

Sweetmama said...

fahim mcm zaquan la sampai skrg suka mkn bersuap x suka mkn sendiri, tp dia jenis manja dkt papa dia, lebih suka papa dia yg suapkan.., Ziqry mcm alisha semuanya nak buat sendiri..hehe..

Papa Mifz said...

Berselera sungguh tgk dia makan...hehe


* Mifz bulan sepuluh ni baru 3 tahun...;-)

azizah :) said...

jijah rasa tu normal kot..hee budak2 baya alisha mmg main lebih time makan..

ch@ said...

mama aku pernah kata, kalau dorg mkn sendiri ni, lbh cpt perkembangannya, Adli masih juga aku suap, lbh puas hati. bagi juga dia suap sendiri tapi aku suapkan jg. Auni mmg dah suap sendiri, kalau hendak aku suapkan, dia cakaplah.

wahida said...

anak aku pulak si adik tu walau dah umur 4 tahun lebih, tetap mintak aku suap...jenis malas nak suap sendiri...adoi la...

tapi biasalah tu nok, kalau budak2 nak mkn sendiri ni bukan nak mkn sgt pun, main je lebih...

@e_da said...

betul la eima.. budak duk taska mmg berdikari.. igt mika dulu pun camtu taknak org suapkan.. atok nenek kagum dia suap sendiri

~aSHa~ said...

'mama alisha dah besar la....'

eeehehe mereka ni tgh belajar menggunakan jari....tu sbb suka makan sdri..wallau kita hangin juga bersepah2 jadinye umah...kan kan