Monday, June 17, 2013

Cerita Hal Peribadi Pada Rakan pejabat

masalah peribadi di pejabat 

bg aku sebolehnye masalah peribadi/hal rumah tangga biar la ianya rahsia suami isteri dan ditangani di luar pejabat 
tak perlulah diceritakan, ditanya pendapat, diminta pendapat, dan diluahkan di pejabat 
ia boleh menimbulkan niat buruk org lain yg berada di pejabat itu untuk menjaja kisah anda 
wlupun ia diceritakan kepada org paling rapat dan dipercayai ...adakah dia boleh dipercayai 100% untuk tidak membocorkannya??


aku kesian kepada org² yg terbabit 
kesian bila kisahnya dah diketahui oleh org² yg rapat dgn  individu yg dipercayai itu
wlupun sahabat² individu terbabit tidak menceritakan pd org lain 
tp ia jd bahan kutukan dan penilaian ...

klu ia sekadar isu biasa 
gaduh laki bini pasal nk mkn mlm kat mana 
gaduh laki bini sbb suami asek londeh spenda merata dilemparnya
gaduh laki bini pasal masalah kewangan ke 
not a big deal bg aku klu bab dah aib, zina lahirnya anak zina, suami dayus
ia sesuatu yg besar bg aku 

pastu ade plak yg suruh a guy dlm geng ni tackle, masuk jarum, test market la
dan hamba Allah tu cam tangkap syok plak dah
hari ni saja dah 3-4 kali dok ulang mai kat kawasan aku ni 

dari nk redakan gelodak dln hati 
dah jd bahan mainan org pulak 
tp hamba Allah tu tatau yg die jd mainan ...kesian 


oleh itu, kawan-kawan sekalian silalah jgn mengadu nasib dan cuba mendapatkan nasihat dr kawan² di pejabat, risiko utk bocor sgt tinggi
dimana maruah dan air muka kita nk letak klu dah bocor
klu dah tak tahan sgt ...xde tmpt mengadu 
cari la kaunselor kaunseling yg boleh membantu 
yg free kat Jabatan Kebajikan Masyarakat ke Kementerian Wanita ke Jabatan Agama Islam ke  


Ya Allah Ya Tuhan ku jauhi la aku dan keluarga serta keturunanku dari zina dan maksiat


Note : motipcite hal pejabat hari ni ai tak modal lah ...hihi

14 comments:

syawalsimpsons said...

bukan mudah nak percayakan org 100% kan..

Masya said...

ermmm kalau blh mengadu dgn allah jerlah .. mmg manusia ni ssh nak dipercayai..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

setuju2, bukan semua orang kita leh percayakan...

Nad MamaZN said...

Setuju dgn masya...

Jue a.k.a Ibu 2F said...

bukan semua orang kita boleh percaya...

MRS. K said...

hohoho.. hal dalam selimut simpan diam2 sudeh..

MizzTina said...

seboleh mungkin xnk cerita..takut

TeacherAzimah said...

Btl sgt2...sgt setuju dgn ur opinion. As for me yg suami isteri mengajar kat sek yg sama lg lar kena avoid benda ni. Bahaya!

Chekgu Azrine said...

Tak berani haihh nk citer mslh cmtu kt org..sbb sebaik2nyaengaduk kat Allah..

mama lieyna said...

Agreed.... diam2 sudah.. atau ikut pendapat eima yg last tu, ada baiknya... org skrg, mmg tokleh percaya 100%.. kasihan org yg jd bahan tu.. :(

Tumpang simpati utknya..

bunga_rose said...

Laaa keciannye, apsal la dok cite menda yg patut jd rahsia laki bini.. setuju dgn ko, baik gi kaunseling klu tak leh nak pikul sorang dari bagitau member yang tak tentu boleh simpan rahsia tu..

wahida said...

nauzubillah...

bukan semua boleh percaya...kawan pun boleh mkn kwn tau...huhu...

Kesuma Angsana said...

KA mmg simpan apa saja rahsia ! lagi2 kisah kita suami isteri kan ...

Aty_Fared said...

Mohon semoga aib kite terpelihara....insyaa Allah...:-)