Thursday, June 20, 2013

Dah Tua² Baru nk belajar Baca Doa Harian

bila anak² makin membesar semakin hebat cabaran kita sebagai ibu nk mendidik anak² dan menjadi guru part time selain jawatan tetap ibu 

Fahim sekarang ni semakin pandai membaca doa² ringkas dan harian 
tp yang menjadi masalahnya mama die ni 
dulu² kecik tidak bertadika
terus masuk darjah 1
aku mmg tak penah ingat waktu darjah 1 sampai darjah 6 tu ade belajar & hafal doa² ni 
seingat aku cuma belajar fardhu ain je 

disebabkan itu aku mengaku ngan tulus ikhlas aku tak pandai baca doa harian selain doa mkn dan doa buka puasa
doa penerang hati kat sekolah ade baca tp sbb tak amal dah ingat² lupa 

sekarang ni aku tgh gigih berusaha menghafal dan jadikan amalan doa² harian 
sbb sebagai ibu juga guru part time amalan dan didikan di rumah sangat penting membantu dlm perkembangan anak² 

skrg ni fahim slalu bacakan doa tp aku tatau doa² nk bantu betulkan pun tatau 

oleh sebab itu demi menjamin kebahagiaan dan keberkatan dan pendidikan anak² aku dalam proses menghafal doa² 
lagi pun malu lah ngan anak² mama tak reti '
kate nk dijadikan idola oleh anak²




14 comments:

*SiRibenMerah said...

ok la tuh..
sebab dulu iyra pon belajaq kecik2.. lupa sebab tak amalkan..
skarang baru nak belajar balik..
erkk.. at least kita sempat belajar jugak kan sebelum menutup mata..
:)

Nad MamaZN said...

Belajar takde had umo
Selagi bernyawa rajin2 la blaja ;)
Renungan utk diri sendrik gak ni hehe

MRS. K said...

gud job mama

bunga_rose said...

aku pun dah ingat-ingat lupa doa harian weh.. bila nk guna baru gelabah cari kat internet or buku huhuhu..

Rasp said...

sis, i pun sama cam u gak....
mana2 doa yg jarang amal tu...
memang tak ingat...
so kena lah blajar and hafal semula....
demi anak-anak kannnn...

deelira@deeliraz said...

xpe ima.. cabaran utk kita tu.. secara x lansung kita pon dapat recall semula benda dah lama

anak2 zue sll tanya bahasa arab.mampuih nak menjawab. siap beli kamus utk mak dia ni haa hehe

Kesuma Angsana said...

xpelah kita belajar sama2 yer , x rugi pun !

ch@ said...

Kan mek kan? Aku pun gigih hafal. Yg slalu amal, doa mkn, masuk tandas, kuar tandas, doa nk tdo, doa kuar rmh.
Byk lg aku xtau. Huaaa...aku dulu siap hafal tafsir alquran ayat yg pendek2 tu. Skola agama Johor kan. Skrg? Wohooo habis hanyut.

Nini D.. said...

Btol.aku sokong!

syawalsimpsons said...

takpe selagi boleh belajar...belajar je...walaupun fahim yg ajar ko kan...

Lynn Damya said...

hahaha, xpe sama2 igt..sy ni pon kena belajar gak ni, selama ni hafal doa b4 makan lepas makan je ahh...ish3 ~~

Papa Mifz said...

masih belum terlambat untuk belajar kan...:)

Aty_Fared said...

Eeaahhh yer ar...aku pon rase kene hapal blk sume doa2 yg aku belajar dolu2..uhukksss...

mama lieyna said...

Hehehe... akak pun kena blajar blk eima, mmg lupa terus nih :p