Wednesday, October 23, 2013

Dugaan di Kelantan

hari ni aku siapkan BW dulu baru nk buat update 
sbb dah lama tak de masa nk baca blog korg kan .. byk sudah aku terlepas ...

aku citekan peristiwa yang berlaku kat K. Krai, Kelantan pada Hari Raya Aidil Adha yang lepas

kami sekeluarga bertolak dari KL ke Kuala Krai, Kelatan dalam pukul 10 pagi pada hari Raya Pertama Aidil Adha
dan sampai sana dalam pukul 4 pm lebih dengan rombongan 3 biji kereta 
kami menginap di sebuah HOMESTAY di kg Guchil 5, Kuala Krai
kami ke sini dengan tujuan utk merisik dan menghantar cincin tanda utk bakal tunangan adik ipar yg bongsu

disebabkan hari raya kan MIL ade la buat bekal juadah hari raya utk kami semua 
Lontong, Nasi Impit, Rendang Ayam, Daging Dendeng, telur rebus dan sup tulang + nasi 
kami berhenti mkn tghari kat RNR lepas jambatan nk ke Gua Musang

bila sampai di homestay ade  lagi mkn bekal 
belah malam pulak kami ke Tanah Merah, Kelantan untuk jumpa adek MIL untuk jd wakil utk majlis merisik esoknye.... kat sana pun ade mkn² lagi 
makan nasi ngan hati lembu fresh goreng & Sup Tulang Korban

tgh malam tu dlm pukul 2 am enPanjang kejut aku yg die sakit perut kena cirit birit 
aku jd penunggu setia depan pintu toilet 
tu dah jd perkara biasa bila laki aku tu kena cirit birit 
sbb enPanjang ni mmg lemah abis klu die sakit perut .... boleh pitam gayanye 

aku seperti biasa dh jd kebiasaan, klu berjalan ke mana² je mcm² jenis ubat aku akan bw
sbb aku suka berjaga²
standby ubat sakit perut ngan air suam sesambil tgh tgu die memerut 
bg die mkn ubat ...aku sambung tido enPanjang pun sama 

dlm pukul 3.00 am tu tetiba kami laki bini sekali ngan anak² terkejut bila SIL aku dtg dlm keadaan muka cual gile bgtau yang MIL aku dah jatuh 

tp cuak die ngan gaya cara die ckp, aku laki bini bajet ade perompak masuk rumah dah tolak ngan tikam MIL aku sampai jatuh 
enPanjang tu dah belari ke dapur capai pisau 
aku berlari pgg anak² sbb depa pun dah terjaga sama sbb dgr sore makngah cuak gile gitu 
bila dah realise yg tak de perompak ...aku bajet MIL aku tu kena strok ke hape ke 
sbb dgr sore die mengerang lain macam
menakutkan la dgr gitu pastu mata putih ke atas sambil nk muntah 
rupanye beliau jatuh sbb pitam sakit perut

dlm kelam kabut masing² panik 
bw ke klinik azhar kat Pekan Kuala Krai lepas kami pujuk tak jalan 
kami paksa MIL pegi jugak 
takut jugak jadi ape² sbb jatuh 
kemudian di refer ke Hospital Kuala Krai 





effect dari jatuh 
belakang MIL sakit dan lepas xray doktor kata ade retak 
lepas admit ward Doktor Ortology dtg 
tgk xray dan temusiasat kejadian
dan disahkan yg dlm xray kesan old fracture 
kami mintak dipercepatkan discharge sbb kami kat tmpt org klu boleh nk dptkan rawatan kat belah sini je 
lepas doktor medical dtg konfem esok boleh discharge klu cirit birit dah ok ....

alhamdulillah tak de yg teruk sgt 
wlupun pd awalnye kami semua sgt susah hati 
bila MIL masih kat ER 
dengan keadaan nye yg lembik tak bermaya 

takut sgt aku ketika ini ... kami hanya mampu berdoa yg keadaan akan bertambah baik 
bila terkenang yang kami di tempat org lagi buat aku sedih gile 
aku takut sgt untuk menjangkakan ini akan jd satu penyebab kami akan kehilangan die
tp alhamdulillah semua kembali baik ... aku tak sanggup kot kehilangan MIL aku yang aku telah angkat darjat die setaraf ngan ibu aku sendiri 
die bagaikan pengganti ibu aku yang dah lama tak de ....

Majlis Merisik ttp dieteruskan wlupun tanpa kehadiran MIL dan salah sorg SIL aku yg ditugaskan utk menjaga MIL
Janji & Lamaran dari kami ttp kami kotakan wlupun dlm keadaan yang kelam kabut 


Majlis Merisik Next Episode lah 
ni pun panjang sgt dah 


Note : sepanjang aku tak sana tidak sekali pun aku mengambil gambar dlm dah luar rumah, musykil bukan sebagai blogger kite tak amik gambar.... lg satu menjadi misteri nape MIL bw gunting ke toilet .....

9 comments:

syawalsimpsons said...

aku baca pon jadi misteri pulok..moga MIL ko sihat2 saja...risau pulok aku kan...

Ayu azmir said...

ya harap mil cepat sembuh

Nad MamaZN said...

Misteri gak...
Harap mil cepat2 sembuh

Qhaifa Nur said...

macam itu ceritanya...
moga MIL cepat sembuh...
petua orang tua kot...sebab tu bawa gunting agaknya

Chekgu Azrine said...

Semoga cpt sembuh ur MIL ye

nuyui a.k.a miss YUI said...

moga mil akk cpt sihat..

risau plak bc.

azizah :) said...

takutnyaa.. moga mil akak cepat sihat

ch@ said...

syukur smuanya slmt. cuak aku bc.
bw gunting tu petua org tua2 kot. mama aku pun soh aku bw gunting kalo p mana2.

mama lieyna said...

Allahuakhbar... dpt bygkan kekalutan n perasaan cuak tu..huu..
Moga MIL cepat sembuh..

Herm..seram plak part last tu...huu