Friday, November 1, 2013

Hatyai Trip

25 - 27 okt 2013 yang lepas 
kami berhari minggu di Hatyai, Thailand

perjalanan bermula pada 25/10/2013 jam 10.30 pm 
dengan menaiki bas persiaran 
rombongan adalah 70% org berusia 45 tahun ke atas
kami joint sbb teman PIL
fahim la yg paling tak sabar sbb ni 1st time die naik bas 
berminggu² die menyebut pasal naik bas ni 
bermula dari kami buat buku merah 

seb baik la ketumbit dah kecut .... 

icha yg  dok tgk kak Qaifa Nur
time ni berpeluang berborak ngan kak Nur time tgh tgu bas nk sampai
wlupun aku slalu pi rumah sebelah rumah die ... tp ai kan is PEMALU
tp kami tak sempat pun nk borak lelebih time borak tu cik icha memberak pulak
kena patah balik ke rumah 




kami sampai di Napoh, Kedah sekitar pukul 7.30 am 
sbb bas byk kali benti ...almaklumlah rombongan kebanyakan makcik²
di sini  ketua rombongan nk buat insurans ngan permit bas ke Thailand
sambil tgu prosedur yg amik masa berejam tu ... kami breakfast dulu 
seb baik la ade kedai org melayu luar dr kaw kedai
hentian ni di own oleh chinese kot 
semua tulis cina pastu tukang tebar roti canai ade nandek

kat sini korg boleh amik insuran & permit pelbagai kenderaan
isi Arrival  & Departure Form yg imigresen Thailangd akan amik nanti
nk cari egen/ tourist guide kat sanna pun ade kat sini
nk sewa taxi atau coaster pun ade 
sewa kereta pun boleh rasa nye kat sini 
kats ini kita nk minta agen booking kan hotel pun boleh 

kami bergerak ke menuju ke sempadan pada pukul 9.30 am 
berhenti kat Imigresen Malaysia utk scan passport

kami yg tak mandi pagi

sempadan siam

kena beratur untuk cop passport dan serah arrival form
bandar yang nampak tu la Danok .. tmpt gilaan lelaki Malaysia yang tak puas ngan bini 


arrival form ni boleh diisi kat agen berdaftar kat CT Recreation sdn bhd

lepas dr sempadan kena berenti kat pondok ni utk serah dokumen bas/kenderaan
ni kami punya tourist guide ..nama die salmah
org thailand yg terer ckp melayu sbb buat degree dulu kat UUM, sintok 
lawa orgnye ...syg gambar tak jelas sbb bas tgh gerak bergegar

Pekan Khlong Ngae dlm 20 km dr sempadan
tumpuan aku tentu la pada wayar berselirat di tiang elektrik tu
rupanya wayar api tak berserabut sgt ...yg berserabut tu wayar telefon 
kata FIL aku yg bekerja ngan lektrik dr zaman Lebaga Lektrik Negara tu


Note : petang kang aku sambung lagi boss  bg kerja plak ... hiissshhh dr pukul 8.30 am sampai la ni tak abis² karang





11 comments:

syawalsimpsons said...

baru nak excited nak baca tau.adoi...cepat up lagi

Kesuma Angsana said...

lama tak pi sini.. dulu2 ada pergi hehehe

Qhaifa Nur said...

eima, kak nur tak sangka kita bole ketemu hari tuh...terima kasih tegur ok...seronok tau berbual walau kejap...dah jumpa real depan mata...lawa eima ni..puji kasi lebih tau ha..ha..

ingatkan nak borak lebih hari tu tapi bila eima dah masuk group cik yah yang ramai tu segan pula...

seronok jenjalan hatyai yup...walau sekejap...kalau nak tau lebih lanjut cerita hatyai suka korek rahsia dengan mak kak nur...azeem hepi nampaknya kesana...

tak sabar nak tahu citer selanjutnya dari eima ni..

azizah :) said...

laa kak ni baru nak tahu citer lagi dah bersambung pulak..ekeke :p

Nad MamaZN said...

Oo naik bas
Patut la masa p umah kak ejan tu nmpk kete tak bergerak...
Eh btul kan? Umah eima yg ada kete alza biru kelabu tu?
Ke salah umah.. Hehehe

deelira@deeliraz said...

cepat sambung cerita ye ;)

eima said...

@Nad MamaZN

ye ye ... pi 1st time nak naik keta sendri mau sesat ...dah la sign board tulis siam ... huhu

ADEEYA said...

Best jalan-jalan.. Bila lah dpt peluang macam ni hehe :)

Chekgu Azrine said...

Belum pnh sampai danok .
Teringin act nk ke sana..hehe

mama lieyna said...

Bestnye melawat tmpt org..time gini boleh bandingkan negara sndiri n negara org.. berselirat wayarnye..huu..

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah bestnya..cpt smbung sok ok.