Wednesday, November 20, 2013

Jalan² Pasar Besar, Hat Yai

Pasar Besar, Hat Yai

lepas je sarapan kat Restoren Salma
aktiviti bebas klu nk berjalan pi sendiri 
aku naik Tuk Tuk ke Pasar besar 
20 baht sorg 

kat pasar besar ni byk org jual kain baju, kain pelikat, makanan dan produk² thailand cam sabun beras tu 
aku tak beli pepe pun dan kami kat sini sekejap sgt la
sbb tak de tujuan nk beli ape 
tp aku tgk mcm kain pelikat Siam mmg cun la 
boleh buat kain, bj kurung kosong  mmg cantek 
tapi aku tak beli pun tatau nape 
jalan² kejap rasa cam serabut sgt 
terus naik Tuk Tuk ke Pasar Buah(aku lupa nama tmpt ni)
tempat ni mmg jual buah² je tp xde jual buah tempatan. byk jual buah luar 
mcm epal bagai tu la
kami pi sini sbb nk beli buah²an tempatan tp sbb xde
lepas tu MIL asek berkicip letih 
terus naik Tuk Tuk balik hotel



enPanjang, Alisha ngan aku sambung jalan 
Fahim tinggal kat nenek dok hotel
kami jalan kaki je sekitar kawasan hotel 

niat nk cari mainan kat Fahim ngan alisha
tapi non hado cam kat sempadan tu 
kami jalan² cuma beli Tshirt I♥Hat Yai & kain pasang Thai Silk 4meter 800 baht @ RM80
harga asal 30baht semeter 
sbb aku 1st customer die bagi less sikit sbb aku ckp klu mahai² xmo la beli
dan tokey tu chinese Thai sbb ade nampak Tokong Merah ngan Buddha dlm kedai die 
cam kat Malaysia jugak kan klu tolak 1st customer mesti ong xdak kan ... 

lupa plak nk amik gambo kedai tu 
sbb bukan takat jual kain, kedai ni jugak amik tempahan utk buat long suit
kain die cantek dan murah²
klu nk tempah kat sini around 250 baht ikut jenis kain 
tp aku tak minat pun nak buat so tak de la beria nk tanya





antara buahan yg kebanyakan diorg jual 
tp tak beli pun kat Malaysia pun byk 
kami nk cari buahan tempatan diorg 
cam rambai, duku & mangga tu tak de plak nampak

ni tak sempat nk tanya ape mende tp aku ade nampak org mkn cam pulut yg disira ngan gula 

ni paling byk org jual ..kat mana² pun ade 
keropok ginseng katenye..tak beli punnn



ni pulak sami Buddha naik pikap 
sesapa nk restu dr sami ni kena bubuh sedekah duit dulu dlm tong 
pastu pi kat sami tu 
sambil baca mentera die bg sesuatu kat tangan org

sesuatu yg jarang aku jumpa sejak aku dah bermastautin kat KL
dedulu ramai je sami Buddha kat Langkawi 
org siam ngan duit siam pun byk
asal pi kedai kadang tu ingatkan seposen rupanye duit siam 1 baht 
rugi ..sbb zaman 90an 10sen tu masih bernilai besar 
rugi tau dedulu



Note : hari ni asek bergelak je ...dgr plak budak² jantan tu bercerita ... hisshhh tetiba je terpikir ape laki borakkan bila ngan geng die .... mintak dijauhkan ....






6 comments:

syawalsimpsons said...

macam tak beli apa je pon ko kat sana...tak pe la..dah kata jalan2 kan

eima said...

@syawalsimpsons

sbnrnye masa tu tak cukup utk berjalan ... klu ade masa yg cukup mmg sakan jugak membeli kot
tak sempat nk ronda sgt pun ..lagi pun cuaca sana hujan ...

~aYu~ said...

teringin nak ke hat yai... nanti leh baca kat sini utk info.. hehe

cheqna said...

seroknyer brjln2....
cuti dah beku woiiiiiiii

mama lieyna said...

Syoknye jln2 tgk tempat org kan.. :-)
*hehe.. kdg akak pun terfikir gtu gak, bila tgk cara lelaki bsmbg bila jumpa geng..huu..

Chekgu Azrine said...

Seronok dpt g berjln tmpt org kan sis