Tuesday, November 12, 2013

Khlong Hae @ Floating Market, Hat Yai

lepas lunch rombongan kami bergerak ke Khlong Hae atau lebih dikenali Floating Market atau BM nye Pasar Terapung
Floating Market ni adalah yg klon dari floating market yg terkenal di Bangkok 
kiranye ni floating market yg ke 2 di Thailand la 
cuma bezanya floating market die Bangkok kite kena naik sampan waktu nk membeli kat sini kita berjalan di tebing sungai dan membeli dari peniaga dlm bot
perjalanan ke Khlong Hae dari Pekan Hat Yai mengambil masa lebih kurang setengah jam

tapi sayangnye pada bulan oktober hingga disember adalah musim hujan di Thailand
sama seperti di Malaysia iaitu musim tengkujuh

hujan lebih lebat pd sebelah petang dan akan berhenti sebelum malam
aku hanya dok dlm bas je 
sbb ade anak² yang perlu dipikirkan 
klu ikut nafsu mmg nk terjah nengok cam ne la rupa floating market tu 

hanya enPanjang je turun 
dan aku dah pesan amik gambar 



 di sini kebanyakan barang yg dijual adalah makanan 
peniaga di Khlong Hae adalah kebanyakan orang Muslim Thai 
dan sini senang nk dpt makanan yg halal 


keadaan di luar bas ... hujan lebat ....

ape yg enPanjang beli 
takd e pepe ..katenye tak mood nk membeli sbb rimas 

die cuma beli fish ball cucuk²  & potato twist tu  je


Note : bila tah nk abis entry jalan² ni tah....




8 comments:

Masni Syafie said...

bestnye dapat jln2 makan angin...hihi

Kesuma Angsana said...

kat sini mmg bestlah ! lama sungguh KA x pi !

deelira@deeliraz said...

ala.. hujan plak yek.. kl tidak leh turun beli2

azizah :) said...

macam klasik kan... best! nasib la hujan..

syawalsimpsons said...

seronok tak sampai sana..aku gak tak penah sampai lagi..ikkikikkiki

Zuraidah Butang said...

hujan2 ni mati mood nak jalan2..hehe..tapi mesti besh shopping kan

Qhaifa Nur said...

bila hujan semua terbatas...tensionya eima
nampak best juga pasar terapung ni..

Masya said...

kalau hujan mmg pikirkan anak² dululah.. naya kalau ikut nafsu ni huhuhuhuhu ... habis x merasalah naik sampai shopping yer..