Wednesday, November 6, 2013

Kilang Gajus & Nora Plaza, Hatyai

kami sampai di Hatyai lebih kurang dalam pukul 12.30 pm 
tourist guide Cik Salmah bw kami ke Kilang Gajus 
kat sini ada pelbagai jenis mknan kering 
paling laris megi TomYam ngan pes tomyam la 

waktu memula sampai tu aku rasa se bas je dlm kedai ni 
sekali lagi aku pusing ...dah penuh gile .. tgk kat luar ade 6 buah bas
sesak gile ...mmg terseksa 
klu harga murah ok lagi nk beratur ngan puas hati 

210 baht = RM 21.00
buah longan kering 
mahai gile 

pes tomyam rega tatau sbb aku tak beli ngan tgk pun 
tp ramai yg berebut beli, tah halal ke tidak 

25 baht = RM 2.50
sama je rega kat Malaysia kot

org yg niat nk membeli tp cuma beli kacang gajus je 

sesak gile .. brg² kat sini mahal² belaka 

dekat sini kami dibehentikan dlm 30 minit 
 lepas tu  gerak dari Kilang Gajus  ke Nora Plaza


Nora Plaza ngan Kilang Gajus tak jauh pun klu jalan kaki dlm 15 minit je kot 
kat sini byk jual barang kemas, tshirt, souvenir dan paling byk dan dpt rekemen dr tourist guide tu barangan kulit la 
handbag, tali pinggang, purse dll la 
kat sini tak boleh tawar menawar
 fix price ye kawan²


barang kemas kat sini tak macam negara kita ade 916, 999 & 750
kat sana guna karat ...18, 15 karat ...tah aku pun tak paham 

kat sini kami tak membeli ape pun jugak cuma beli Tshirt sorg satu

yang pasti dlm ni semuanye mahai 
Tshirt starting 220 baht utk kanak²
harga berubah mengikut saiz 
S 220 baht M 250 baht dan seterusnya 
yang dewasa pun sama 
klu FM seketui 75 baht ...huhuh

belum tgk mainan lagi tu 
terkebil aku nengok nye ... betui² up harga
aku rasa Malaysia lagi murah kot

Rekemen dari aku, beli kat night market lagi murah dr beli kat sini 
klu takat nk cuci mata ok la kat sini 
sebenarnye menyesal sbb terbeli Tshirt kat sini ngan total 4 helai 670 baht 

tapi setiap pelanggan yg masuk ke Nora Plaza ni akan diberi sekeping kad diskaun 20%



dan lagi satu kat sini kita nampak cam satu kedai yg besar sebenarnye ada part² dan tokeynye lain²
cthnya bekenan tshirt kena bayar kat situ dulu tak leh nk hold²
sbb nk cari brg lain dulu pastu nk byr sekaligus gitu ...ssh ngan kerek je depa ni tau 

klu kita byk songel nk cari warna sama corak sama tp size lain² pun depa ni cam marah je ...lagi depa marah klu kita dah byr pastu nk tukar sbb depa terbagi size salah .... org mintak lain depa bagi lain ... huhu 

kat sini depa² ni tak brapa sgt pandai ckp melayu & English
klu belah town, Lee Garden Plaza, ramai ..mudah je 


Note : skrg ni aku tersangat la bz mendengar minit mesyuarat yg lepas ... dah 6 bulan nk kena dgr balik ..............huaaaaaaaaaaa


10 comments:

Qhaifa Nur said...

kat umah masih ada lagi....
siap bawa gi opis lagi...entah bila nak makan tak tahu

Chekgu Azrine said...

Sakan berbelanja kalau murahkan sis..hehe

MizzTina said...

amboi kak, jauh berjalan...

JunAina said...

Walaupun saya org Perlis tapi Hadyai tu belum pernah sampai lagi pun...

mama lieyna said...

Mahal eh.. jln2 dpt tgk tmpt org pun jadilah kan.. :-)

LYAfrina said...

waa..seronoknyer ke hatyai..kwn lya pon bru balik dr hatyai..

Kesuma Angsana said...

hatyai mmg best, dulu2 KA perhi lagi murah harge , giler bershopping ajelah koje.. tapi skang ni, harge lebih kurang cam kat mesia je kan !

maszmadi said...

owh x payah gi lah kalu ke sana nanti.. mahaiii..

wahida said...

kalau mahal dan kerek, mmg tak yah la pi sini...baik shopping kat tempat lain...huhu...

meluat dgn peniaga yg kerek...eiiii, sabo je la...

Anonymous said...

cadangan saya lebih baik ke Hatyai Plaza barangan kulit rasanya lebih murah dan boleh tawar menawar.
kedua sebenarnya kilang gajus terdapat di Phuket. Rasanya kedai tu kalau kita masuk dia akan bagi tag nombor. hihihi tujuannya ialah setiap orang dari nombor yang sama aakan ditanda jumlah pembeliannya. Lastly tip pada orang yang bawak kita.