Tuesday, December 17, 2013

Kronologi Alisha Warded Part 1 | Idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP)

pada 5 Disember 2013 Khamis malam 
waktu nk bg alisha mkn ubat cair kahak dan selsema 
aku perasan dlm mulut bhg dlm pipi alisha ade ketulan merah dan berdarah 
tp alisha tak sakit sbb bila aku sentuh²
aku bawa alisha ke klinik panel kat P.15
Doktor cuma bg oral aid ubat ulcer dan ckp ngan aku mungkin anak aku tergigit pipi die 
mlm tu mulut alisha berdarah lagi 


esok tu pada 6 Disember 2013 hari jumaat 
dah jadi kebiasaan kami laki bini 
jemput awal anak² taska setiap hari kot 
paling lmbt amik pukul 4-5 pm la slalunye 

waktu amik alisha hai jumaat tu kawasan mata kanan die lebam 
pastu aku check bdn die byk sgt lebam²
merah² cam love bite ade kat leher 

ibu mana yg tak risau .... 
aku risau kena rogol ngan dera je anak dara aku tu
tak bajet langsung yg alisha sakit time ni sbb alisha sgt aktif 
dan tak de tanda pun yg die sakit 

cepat² aku bw alisha ke Klinik Panel P.9
dan DR check minta aku refer ke Hospital utk blood test 
sbb dlm mulut alisha ade Hematoma 
rupa Doktor kat p.15 diagnose tergeget tu rupa hematoma 

lebih kurang cam ni yg ade kat pipi kiri dan kanan icha 

lepas dpt refer letter aku terus ke Hospital Putrajaya untuk buat blood test alisha 
mmg terlalu lama betui prosedur kat Hospital ni 
dari daftar pukul 2.50 pm sampai pukul 4 pm lebih br dpt amik darah 
pukul 7 pm lebih br result darah keluar 
dalam pukul 6.30 pm tu aku dah mintak izin ngan doktor nk balik sbb alisha berak 
pampers tak de ....

dlm pukul 7.30 pm Dr on call ER Hospital Putrajaya call suruh aku dtg segara ke Hospital 
sbb result darah alisha dah keluar dan keadaan alisha berkemungkinan bahaya
alisha disahkan Idiopathic Thrombocytopenic Purpura(ITP)
blood platelets alisha tinggal 6 dari 150 
atau bacaan sebenar 6000mcL dari 150,000mcL
normal blood Platelets adalah antara 150, 000 - 400,000 mcL
blood platelet juga dikenali sebagai sel darah kuning

risiko blood platelets kurang adalah pendarahan dalaman
samada pendarahan otak atau pendarahan tanpa henti atau pendarahan organ dalaman
alisha sangat berisko jika die terjatuh atau terluka

fungsi blood platelets ini adalah membantu dalam pembekuan darah dan antibodi 
bila blood platelets ni kurang sbb tu boleh pendarahan dalaman 
dan alisha jugak mudah terdedah pada jangkitan baru yang boleh merisikokan nyawa
sel darah kuning atau blood platelets ni dihasilkan oleh Tulang Sum Sum kita

pada malam tu alisha warded di Hospital Putrajaya selepas berlaku salah faham di kaunter ER
dan aku mohon di transfer kan ke Hospital swasta lain 
dan malangnye pada malam tu semua Hospital sekitar Putrajaya- Bangi - Kajang - Puchong - Nilai penuh 
sbb byk kes denggi 



gambar katil icha tp dari folder recovery  yg hilang tu ... huwaaaa
gambar kecik 32 kb je 

dan aku membuat keputusan untuk mendapatkan rawatan utk alisha di Hospital Putrajaya
tp tak de ape² tindakan pun diambil 
dari warded jam 9.00 pm sampai 12.00 tgh mlm 
HO cuma masukkan IV je kat tgn alisha 
ubat ke ape ke belum lagi 
sbb MO cakap ape² pun buat esok pagi dengan kelulusan paed

esok pagi pada 7 Disember 2013 hari Sabtu
aku masih menanti rawatan 
tp macam tak de perkembangan pun 
aku tahu alisha high risk if terjatuh ke ape ke 
sbb aku dah google pasal ITP ni 
tp sbb risau aku buat keputusan bila enPanjang dtg hantar barang 
kami bincang ... dan konfirm nk transfer ke Hospital Swasta 
dan sign AOR(Discharge At Own Risk)
kami terus ke Prince Court Medical Centre(PCMC), KL

time enPanjang naik atas kat wad kesian kat Fahim kena tinggal kat Pengawal Keselamatan kat lobi sbb budak bwh 12 thn tak leh masuk
kesian kat anak aku tu .. terkontang kanting sorg²
bila selesai AOR tu, aku trn ke lobi
Fahim ckp ngan aku die nangis sbb ingat abah dah hilang ngan tinggal die 
alahai kesian betui anak bujang mama tu 

sorry la terpaksa buat parts 
nk cerita semua dalam satu entry macam panjang sgt plak 


Note : skrg ni ade kat Paediatrician Clinic PCMC, utk buat blood test alisha..mudahan darah alisha ok dan bebas dari sebarang penyakit yg berbahaya ... mudahan²

18 comments:

~aSHa~ said...

kuat ye mama.....
ini semua dugaan dari Nya...
sbb dia sayang kat kita....

inshaAllah alisha akan sembuh

NinaAz said...

Semoga cpt baik... aminnn

Cik Puan Rara said...

Ya Allah.moga cepat sembuh Alisha!

syawalsimpsons said...

aku doakan alisha baik sejahtera..adoi risau pulok aku...tak sabar nak tau apa seterusnya..

Hafizah said...

moge cepat sembuh alisha....

ch@ said...

smg engkau tabah Manja,
smg Alisya kembali sihat sepenuhnya.
satu yg aku suka, engkau huraikan dgn details apa2 yg berkaitan dgn kesihatan.
tq mek.

wahida said...

siannya kat alisha....
semoga takde apa2 yang serius..
kita sama2 teruskan berdoa..

semoga cepat sembuh ye alisha sayang...

Ibu Lala said...

Allahuakbar. Moga moga alisha x apa apa. Nanti update lagi ye.

Chekgu Azrine said...

Semoga dipermudahkan urusan ye sis..
Akk doakan semoga alisha cpt smbuh sprt sediakala..
Hugs

eima said...

tq uoll...

eima said...

tq uoll...

Rasp said...

berderau baca citer ni sis...
smoga takde apa2 yg serious lah...
and smoga alisha cepat sembuh...
take care tau...
hugsss.....

MizzTina said...

ya Allah kak, smpi mcm tu ke sekali.. ingt dh boleh kuar wad.. hope alisha cepat sembuh..

Nad MamaZN said...

Allahu Akbar!
Cemane bleh jadi camtu?

Moga alisha cepat sembuh
Eima ngan panjang kene kuat n tabah k!
Ksian fahim..
Hrap dia faham apa yg terjadi p adik dia

Tq gak eima
Sbb entry camni byk info berguna
Jadi panduan pd yg membaca
Apa2 pun terus tabah k

Sweetmama said...

hopefully alisha bertambah sihat hendaknya, 1st time ni k.eija dgr pasal penyakit ITP ni, tq for the info..

kesian dkt fahim jgk, susah jgk bila emergency mcm ni x boleh bawa anak g melawat hospital..

mama lieyna said...

Baru sempat baca kisah warded alisha.. Allahuakhbar... dugaan... sakit yg tidak disangka.. akak pun kurang pengetahuan... baru ni terbuka sikit minda..
Eima kena kuat ye..moga alisha pulih ssepenuhnya nnti.. in sha Allah...

Aty_Fared said...

Ya allah ma.. semoga alisha kuat dan sihat... kuatkn semangat yer....aku akan doakan tuk ko ngan anak ko....

mrs kayrul said...

semoga alisha cepat sembuh dan kuat selalu