Wednesday, December 18, 2013

Kronologi Alisha Warded Part 2 | Idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP)


lepas Discharge AOR dari Hospital Putrajaya 
kami terus bergegas balik ke rumah kejap utk amik bj²
sbb nk admit kat Prince Court Medical Centre(PCMC)
jauh jugak tu klu nk berulang alik klu bj tak cukup

wajah alisha otw ke PCMC, nampak bintik merah kat bibir die tu 
pecah darah tu dah sampai kat luar bibir dah. kat kaki tgn dah byk keluar bintik² merah dan lebam²
luka kat dahi tu sebenarnye dah hampir kering tergores ngan kuku die tp bila Platelets rendah pembekuan darah dah down ..luka yg hampir kering dah jd merah gitu

lebih kurang 15 minit kat rumah terus gerak ke KL 
sampai kat PCMC terus ke ER untuk register dan serahkan History Letter dari Hospital Putrajaya
dan Alisha kena ulang balik semua prosedur dari mula
check berat, check BP, masuk IV dan paling alisha takut amik darah 

memang time ni aku paling sedih sbb alisha terpaksa lalui kesakitan ni berulang kali  
Alisha sampai satu tahap die nampak org yg pakai uniform die awal² lagi dah jerit 

lepas dalam 30 minit buat blood test 
Dr. Anna Padmavatty Soosai Pediatrician datang dan marah kami kenapa minta transfer dan keluarkan Alisha dari Hospital Putrajaya 
Dr. Anna marah kami sbb Alisha High Risk of  Brain Bleed klu terjatuh atau terhentak dan aku ingat lagi ayat² die 
"Did u know anyhing can happen in between 30 minutes from Putrajaya to here! Please dont do this again. And why Putrajaya release your daughter?? ok we'll start the treatment and i'll start with Intravenous Immunoglobulin(IVIG) and its high cost. Its about 10k.  ok forget about the cost.  We fix her condition 1st"
DR. Anna Padmavatty Soosai

Dr. Anna marah jugak nape Hospital Putrajaya bg kami AOR sedangkan Alisha time tu berisiko tinggi 
aku ckp mende yang benar ngan Dr. Anna yang kat Hospital Putrajaya tak start treatment wlupun bacaan Platelets darah alisha 6000mcL dan Hospital Putrajaya tak terangkan yang alisha ni berisiko tinggi 
tapi Hospital Putrajya mmg bagtau aku kos untuk sebotol IVIG kat Hospital Putrajaya RM 1K+ dan bgtau aku ttg mampu tak kami nk byr kos tu ....bkn nk terangkan high risk tu .... hmmm

bacaan Platelets Alisha pada masa ni adalah 3000mcL
very low ..maknanye turun 3000 mcL dari 6000mcL

klu DR. Anna tak bgtau aku pasal risiko² tu ...aku pun tak sangka ...
nasib baik waktu balik rumah amik bj dan dlm perjalanan ke PCMC tu Alisha tak jatuh ke ape ke ...
klu tak tatau la ape akan jadi ngan Alisha 

dalam pukul 2.00 pm lebih alisha terus di hantar ke Wad Kanak² 6B Bilik 6
Bilik depan Kaunter Nurses 
kami request bilik sorg tapi sebab alisha under observation dan bilik depan kaunter twin sharing dan dinding kaca
patient bilik tu terpaksa di transfer ke bilik lain 
sbb dalam keadaan Alisha time tu die sangat mudah terdedah pada jangkitan 
xboleh berada ngan ramai org 
dan kat pintu bilik pun ditampal Restrict Visitor
even abg die pun xleh nk dok kat spital teman adek 

Nurses yang datang untuk check alisha pun berulang kali pesan 
"mommy plz make sure alisha tak turun atau tinggalkan alisha alone atas katil, mommy tido sekali ye"


sumber google: lebih kurang cam ni la botolnye
aku tak sempat nk amik gambar sbb mama kan kena dok je atas katil ngan icha
lagi pun icha menangis klu aku cuba turun even nk pi toilet ....


Intravenous immunoglobulin (IVIG) ni adalah antibodi yang di extract daripada plasma  lebih 1000 penderma darah. digunakan utk merawat penyakit yang berkaitan autoimun, kawasaki dan penyakit yang menunjukkan antibodi kurang termasuk jangkitan akut.


tiap kali Nurses dtg nk check alisha selagi tu die akan menjerit menangis
trauma & fobia sudah 
sampai cleaner atau org hantar mknan pun die menangis


hari pertama Alisha Fobia & Trauma so tido je die 

bgn tido bg die sandwiches 

hari ke2 dalam observation

dah boleh sesuaikan diri ngan bilik ni dan dah boleh bagi mama naik turun katil tp alisha kena stay atas katil tak leh pi mana sbb DR nk tgk bacaan nadi & oksigen dlm bdn die ... 



cara die menyorok bila dengar org masuk bilik ... sembunyi disebalik bucuk die 

tukang teman mama 

pemandangan dari bilik ni 

seb baik ade set ni sbb mama tak bw toiletries


Alisha warded kat PCMC 3 days 

terpaksa buat part 3 





Note : kadang tu kes budak meninggal di bawah jagaan taska atau rumah org ..pendarahan otak atau kekejangan DR cakap boleh disebabkan oleh ITP ni ..sbb tak de tanda yg menunjukkan budak tu tidak sihat kecuali klu parent perasan simpton lebam²...

17 comments:

syawalsimpsons said...

takut pulok aku baca mek...sabar ye..alhamdulillah semua selamat....aku nak baca part 3 pulok...

nuyui a.k.a miss YUI said...

kesian tgk keadaan dia..

deelira@deeliraz said...

Ya ALLAH manja.. takut sgt aku baca pasal ni.Aku faham perasaan kau masa tu.

cpt up entry ye. nak tau lagi.

Rasp said...

kesiannnnn tul kat alisha...
seriau pun ada kan masa tu...
syukur lah nothing terjadi in between u nak bawa dia ke Prince Court tu....

MizzTina said...

nape mcm seram je ni kak.. ya Allah, seb bek xde jatuh ke apa..

Nad MamaZN said...

Menda ni bleh tetiba kena kt budak ke?
Aduhhh ksiannya tgk alisha
Lain sgt muka dia dgn lebam kt mata tu
Huhu
Tak sbr nk tggu sambungan

Fai CeritaCinta said...

semoga alisha cepat sembuh. kesian bila tengok budak mcm alisha ni kena tahan ward.. MIL Fai pun doctor suspect kena ITP ni. semalam baru buat test darah kat Hospital Sultanah Aminah JB. Next week baru tahu keputusan sebenar..

Chekgu Azrine said...

Akk baca akk yg bedebo..
Semoga alisha fully recovered soon

AnneRaini said...

ya allah scarynya...penyakit ni rare ke? Tak pernah dengar pun sblm ni. Takut pulak bila baca ni.

Ibu Lala said...

Aduhai. Kesian kat alesya. Miga cepat sembuh ye sayang. Mcm mana boleh dapat penyakit ni ek.

Sllnye klw anak msk hsptl sy berdua je dgn anak. Jarang sgt ayahnye tido kat sepital. Baru baru ni anak nak op pun ayah keje lagi. Kdg tu sedih gaj sbb kwn kwn sll suami sentiasa ada di sisi susah dab senang sedangkan saya kena independent sendiri. Pujuk la hati sendiri. Ingat lagi time nak bersalin yg no 3 pun dia sebuk nak pi keja lagi.

Sweetmama said...

kesiannya alisha, sampai trauma dibuatnya..,yela anak demam biasa pun kita dah risau apatah lagi bile kena penyakit yg kita x jangka..

ch@ said...

Strong Manje. Strong.
Seriau plus rs sayu. Smg smuanya dipermudahkan dan kembali sht.

YanaUjang said...

menakutkan oii penyakit ITP ni...mmg xde simptom apa² ek? alisha aktif mcm biasa? demam, lembik tiba² xde ke?? herm herm

mcm nk mrh lak bc psl sepital putrajaya tu..dh knp sebok cerita psl kos..xkn dorang xtau ko keje gomen kn kak...pedulik aa byr berapa pon janji ank tu sihat..klu sy kt tpt akk dgr dr anna tu bebel kompem sentap pastu jantung stop 5 saat, darah berkumpul kt otak! adoyainyepun! -.-'

Kesuma Angsana said...

faham sgt keadaan ini.. KA pun pernah alami perasaan mcm ni... ! Plg berisiko bila anak2 ada ITP dan terjatuh !

MyRule said...

Salam sis..anak saya pun comfirm ITP. Macamana keadaan Alisha ye? Sekarang kami berubat di demc, plan nak dptkan 2nd opinion from hosp putrajaya. Tapi baca citer sis ni macam payah gak kan kalau diorg macam tu

MyRule said...

Salam sis..anak saya pun comfirm ITP. Macamana keadaan Alisha ye? Sekarang kami berubat di demc, plan nak dptkan 2nd opinion from hosp putrajaya. Tapi baca citer sis ni macam payah gak kan kalau diorg macam tu

MyRule said...

Salam sis..anak saya pun comfirm ITP. Macamana keadaan Alisha ye? Sekarang kami berubat di demc, plan nak dptkan 2nd opinion from hosp putrajaya. Tapi baca citer sis ni macam payah gak kan kalau diorg macam tu