Thursday, December 19, 2013

Kronologi Alisha Warded Part 3 | Idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP)

pada 8 Disember 2013 hari ahad 
keadaan Alisha aku pun tak pasti sama ada semakin ok atau sama sahaja 
sbb lebam² dan mulut  dan hidung berdarah masih ada 


selepas 2 botol IVIG diberi dan Dr. Anna berikan 24 jam utk ubat tu berkesan dan bertindak 
dan akan buat blood test pada pagi 9 Disember 2013
jika blood test menunjukkan platelets lebih dari 50,000mcL  itu adalah berita baik 
tetapi Dr. Anna terangkan alisha perlukan jagaan di rumah tak boleh ke taska
sbb mudah terdedah pada jangkitan dan berisiko  jatuh dan boleh menyebabkan pendarahan 

aku ada minta kebenaran dar Nurses untuk tanggalkan wayar pda kaki alisha
sbb nk bw alisha jalan² sbb alisha dah start boring sbb asek kena dok atas katil
sampai mama nk bgn turun minum air pun die asek merengek je ...

aku ngan enPanjang bw die pi Playroom dpn bilik depan kaunter Nurses
bg die main² tp Nurses dah pesan 
klu ade ramai budak jgn masuk...klu nk bw jalan jgn kawasan ramai org ....

baik cik Nurse ... arahan akan dipatuhi ...
ye la utk kebaikan icha jugak kan ... klu jd ape² Nurses jugak kena marah ngan Dr.

so aku bawa Alisha Jalan² kat Play Room depan bilik 
tapi biasa budak mmg ramai .. bkn budak sakit tp budak sihat yg dtg melawat 
kejap² aku pi usha kat dinding cermin 
bila line clear cepat² aku bw Alisha 
tp dengan pesanan .. jgn panjat² jgn nakal² nanti kena cucuk lagi 




bila budak lain dah dtg ..terpaksa la bw lari alisha wlupun 
mengamuk jugak sbb tak puas main 
lepas tu keja budak alisha ni nk keluar dr bilik la
sbb die da tau ada keseronokan kat luar tu 

kami saje je bw turun alisha ke lobi 
bawa die jalan² ngan tgn berbalut gitu 
bawa die mini mart kat lobi 
beli ape² yg die nk mkn 

sambil tu terus mengelat pi kat parking teman abah die nk claim Patient Parking 
dapat la murah sikit 
mahai sungguh parking kat sini 



sambil makan sambil tgk tv 

mkn mee kosong ... bosan asek mkn bubur ayam je ... 
camne mama tak order bubur je kat die sbb Dr. pesan jgn bg mkn benda yg keras 
sbb takut terluka dalaman dan tak prasan berlaku pendarahan dalaman


dalam pukul 3.30 pm cam tu Nurses datang suruh kami transfer ke bilik lain sbb nampak keadaan Alisha semakin baik ...sbb cuma sebelah pagi je mulut berdarah bila petang Nurses datang check pendarahan semakin kurang 

kami pindah ke bilik sorg Wad 6B Room 4 
mula² tu alisha tak leh nk get use sbb dah terbiasa bilik lama tu 
menangis jugak die 
lepas pujuk² die boleh bermain ngan bebas ...semakin galak pulak budak kecik ni 
dah la mak pak die risau die terjatuh ke terhentak ke 

aktiviti bebas Alisha ade je mende yg die nk buat



ni tatau round ke brape layan die pi play room
dah bg mama ikat rambut die ..mood sudah baik 

layan pemandangan sambil mkn 

abah tgh dok cite kat die yg abg pi KLCC tgk fish

sesi minum susu sambil manja ngan abah die 

Time ni fahim dah tak ingat dah mak pak die ..adek die pun die tak ingat 
sbb dah syok terlebih berjalan ngan pakcu ngan bakal makcu 
sepupu² die pun ramai 








10 comments:

Eyriqazz said...

get well soon adik..

Cik Puan Rara said...

alahaiii~ get well soon alisha~

msredcheesecake said...

takutnya kalau anak sakit tapi kita tak nampak.... bismillahi syafi...alisha cepat sembuh yea...

syawalsimpsons said...

cepat sihat alisha...risa lak aku...nasib pemantauan mak pak dier terbaik...nak tau part 4 pulok...kikikikikkkii

cheqna said...

cepat sembuh sayang..
mama kena kuat gak r.. =)

nuyui a.k.a miss YUI said...

CIAN TGK DIA...

p/s: boleh emel yui kak.. fashanusha@gmail.com. takpun akk leh bg emel akk. =)

Sweetmama said...

aduihai kesian sgt tgk muka alisha x sihat, hope alisha cepat sembuh ye..

Nad MamaZN said...

Aduuhhh sedih sgt
Moga cpt sembuh alisha

MizzTina said...

alhamdulillah icha makin sihat.. mcm mn la sy nt bila ada anak.. mohon kuat mcm akak gak..

ch@ said...

Kagum ngn ko mek. Setia menanti disisi. Comel je Alisha mcm anak patung.
Get well soon Alisha.