Friday, December 20, 2013

Kronologi Alisha Warded Part 4 | Idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP)

pada 8 Disember hari Ahad 
aku perasan hematoma dalam mulut alisha dah takde 
cuma tinggal lebam² di mata dan kaki tangan je 
Alhamdulillah tu je mampu aku ucap bila perasaan perubahan dlm mulut alisha 

dalam pukul 9.00 lebih Dr. Anna datang melawat 
dan maklumkan yang diorg akan buat blood test untuk check platelets naik atau tak 

satu lagi perkara yang alisha takut...
Nurses  kerumun die 
Dr. Anna awal² lagi dah blah siap pesan 
uoll amik darah die .... nanti this girl takut ngan I pulak ....
pandai la Dr ni kan ... bg budak takut ngan nurses tp jgn takut Pediatrician 

tgh tgk jari yg kena amik darah

waktu tgh tgu alisha main kat play room 
Dr. Anna ade sbb nk bgtau result darah 
Alhamdulillah result darah alisha platelets naik 

Dr. Anna bgtau aku yg result Platelets adalah 52000mcL 
maknanye naik  49000mcL
Dr. Anna ckp ni berita baik sbb dpt naik lebih dari 20000mcL 

so Dr. Anna tanya bila nak discharge ...klu nak hari ni pun dah boleh dah 
cuma result darah abnormal cell belum lagi keluar
esok baru keluar ... 
lepas bincang ngan enPanjang 
takan nk tgu result abnormal tu kite nk dok lagi kat hospital ... baik tgu kat rumah je tgu Dr call klu serius 

Dr. Anna pesan ...
Alisha perlukan jagaan di rumah lebih kurang dlm 6 bulan 
dan ulang alik ke PCMC utk blood test dan sampai confirm bebas dari sebarang penyakit bahaya 
seperti cancer @ penyakit² berkaitan ngan darah 

aku dah merancang dan bincang ngan enPanjang sape nk kena jg Alisha bg tempoh tu 
samada bibik? nenek? mama cuti separuh gaji ?


berita baik ni aku sampai kan kat Alisha 
muka die kemain hepi .. perangai terus berubah ceria semcam ...aik cam faham je 
aku suka sgt anggap Alisha ni cam baby lagi ... takpaham pepe.... huh
she alway be my baby forever ....hmmm

lepas tukar bj alisha dan payment settle 
Nurse datang utk tanggal iv Alisha 
sekali lagi die menjerit .... trauma betui 
tapi nasib baik nurses kat sini semua baik²
mungkin sbb berbayar kot pastu KPI diorg berdasarkan 
komplen dr patient 
Nurses kat sini ... nk check BP, Temperature semua slow²
takut² hati² takut sgt Alisha terjaga dr tido klu tgh tido



lepas Dr. Anna bgtau aku result darah Alisha tak lama lepas tu die dtg kat aku 
minta maaf sbb tersalah bgtau 
waktu aku tgh layan alisha kat playroom tu result darah lab br hantar
tak sempat nk teliti betui²
sbb Dr. Anna pun happy Alisha recovering from 3000mcL
die tersalah tgk ... 
result sebenar adalah 160 000mcL
adalah normal
tapi Dr. Anna pesan takut dari kesan Intravenous Immunoglobulin (IVIG) tu 
so kena dtg balik utk checkup darah selepas 7 hari
pada 17 Disember 2013

pesan Dr. Anna lagi even dah naik ke tahap normal
tapi plzz jgn hantar taska sbb kita tak tau keadaan sebenar lagi 
lepas buat 2nd blood test next followup checkup br kita tau 
samada platelets yg skrg ni kesan dr IVIG atau she already recovered



sepanjang minggu sebelum Follow Checkup tu 
hari selasa aku Cuti
hari Rabu enPanjang Cuti Umum Selangor
Khamis enPanjang Cuti
Jumaat cuti mama ngan abah dah habis 
hantar kat taska lebih kurang 3 jam lebih
dlm pukul 11 am dah amik dah ...risau 


Tamat sudah Kronologi Alisha Warded 
cam Fairy Tales Happily Ever After 




cuma pesanan aku :
walaupun kita tgk anak kita luarannya sangat aktif seperti biasa 
tetapi dalaman nye kita tak pasti 
sentiasa la pantau setiap inci tubuh anak² perhatikan sebarang perubahan 
tindakan dan pemerhatian kita mampu menyelamatkan dan mendapat rawatan awal dan segera ank tersayang.

aku rasa aku lupa nk bgtau dlm entry lepas apa punca alisha disahkan Idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP) aku rasa nk buat entry baru la ... sbb entry ni pun cam panjang sangat dah ..... hihi


Note : besar betui expectation akob hubby si makjemah terhadap pendapat aku ..... huhu sekadar kongsi ape yg aku tau dan pengalaman aku je la ... Thanks for calling my dear

11 comments:

syawalsimpsons said...

aku call pon nak tau hal ko ngan alisha je..lagipon nak tau pendapat ko kan..alhamdulillah semua happy ending..wahh gaya macam tgk citer korea pulok.,,...kakkakakakak..baru nak tanya apa punca..tp tak pe la aku tunggu next entry

Nad MamaZN said...

Aaah nk tggu next entry gak
Alhamdulillah
Alisha mmg baby yg kuat!

ieda immi said...

akk memang x paham dgn penyakit nie .. apa2 pun alhamdulillah bila happy ending ..
insyaallah alisha always a brave gurl .. ;)

AnneRaini said...

alhamdulillah dah normal. tp tulah mmg nak tau punca sakit ni.

Chekgu Azrine said...

Alhamdulillah..at least ada berita baik

Sweetmama said...

Alhamdullillah, happy ending..hope kesihatan alisha akan terus bertambah baik hendaknya..

YanaUjang said...

alhamdulillah dh sihat..teringt time zafirah msk wad dulu...asl dgr org msk bilik je kemain mata dia meliar..pastu peluk mama kuat²! punya dia fobia, takut ya hamat dgn nurse..doc pn dia takut jugak...! sbb selalu cucuk² dia, amek darah segala..aduii luluh jantung tgk ank gitu T_T

boleh x nk ty, berapa kos abeh pi princecourt ni? :)

Kesuma Angsana said...

alhamdullilah.. adik pun pernah kena ITP dulu2 waktu kecik, ada ceritanyer di blog KA , alhamdulillah kini dah ok dah !

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

Alhamdulillah, alisha dah kembali sihat..
peliknyer bunyi name penyakit tu..

Ibu Lala said...

Camnr leh kena penyakit tu ek. Bahaya pulak tu.

Setuju sgt. As parents kita kena prihatin dgn ank anak. Kena pantau selalu.

Hepi dgr alisha dah sihat.

maszmadi said...

oho baru dapat jenjalan umah kengkawan.. baru tau alisha warded awal bulan ritu..
dia ok kan... alhamdulillah..