Thursday, February 28, 2013

Really Not MeLah | Terjah Ekspo Buku

lunch hour tadi
aku ngan kakak² opis ni pi jejalan kat 


Ekspo Buku Islam 6 Putrajaya 
kat Kompleks PPJ Presint 3

antara booth yang ade 
aku amik gambo booth yg nampak cam besh je la 
ada booth kaligrafi, karikatur (hubby kakak opis aku, motif pi td sebenarnye nk anto nasi ke laki die)
yang lain byk nye buku la 


booth ni paling ceria ...sape ainmaisarah pun aku tatau... novelis terkenal kot ....
comey gak orgnye...rasa td die ade kat booth 

tang ni kebanyakan nye novel ....

antara novel² ainmaisarah

aku pun singgah jap sini menderma ke Gaza 
tu tudung kakak opis ai tu dr butik D'Jasmin P.15 
nama pe tah nama tudung die rega RM179, lebih mahai dr cik eedah nye 
lawa jugak tudung tu smlm kami pi usha die sambar satu 
tudung lace, ai cam biasa tgk sajork la ...

hasilnye : aku beli buku ni dgn harga RM 12 selepas diskaun 20 % untuk Fahim yg sgt obses ngan dinosour


haaaaaa yang paling penting aku dah cuba ice blended Kopiesatu yang CM dok ckp sodap tu 
ai amik No.11



Note : CM sila pergi depan opis akak je kan ....

Naik Bas Buat Pertama Kali sejak 7 Tahun

semalam seharian aku sgt bz 
nk nengok blog pun tak sempat 
pg ngan perhimpunan bulanan ptg pencatat minit pulak 
balik pun lambat semalam

_______________________________________________


hari ni dimulakan dengan menaiki pengangkutan awam 
BAS NADI PUTRA dari depan rumah sewa lama aku, flat hijau 
aku rasa sejak 2006 kot aku tak naik bas  sejak mampu beli keta sendrik 
kelam kabut jugak pg tadi nk keluarkan duit nk byr ...hihi
1st time ni naik bas NGV, dulu bas nadi puta ni bas mini je 
berebut² sampai ade yg tergolek dlm bas waktu bas brek 
skrg ni selesa je sbb batch aku dedulu pakat kawen ngan beli keta kot
dan bas pun terlampau byk kat Putrajaya ni sampai Presiden Nadi Putra kot 
kuar statement kat paper nk kurang lambakan bas dan nk adakan bas dr stesen serdang dan stesen terdekat ngan  putrajaya ni 

sbb aku naik bas ni adalah : hantar alisha pi taska
pukul 7.05am dah selamat dah aku parked keta kat parking bgnan opis
enPanjang tgu depan opis utk gerak antar alisha ke taska
sampai taska dah dekat pukul 7.30am kesian plak enPanjang nk kena hantar semula aku ke opis
sbb dia ade janji ngan kawan opis die nk pi shah alam nk pi amik ujian CP ke hape tah, utk kerja lektrik depa tu
kawan die tu tgu kat stesen ERL 


gambo kelam dlm bas .... malu siot nk amik gambo sendrik ade org kat sebelah plak tu



Note : bila la aku nk pakai tudung fesyen2 baru ni ke opis ....betui la kate CM tanpa keberanian mimpi takan menjadi kenyataan 


Tuesday, February 26, 2013

Serba sikit Pasal Chicken Pox

sebagai parent terutamanya ibu 
pasti paling takut ngan penyakit berjangkit yg melibatkan perlu bercuti panjang 
dan dikuarantin

perkara pertama ditakuti adalah anak kita sakit dan perlukan jagaan rapi 
dan perkara kedua adalah kena bercuti panjang

Penyakit berjangkit seperti Chicken Pox dan HFMD ni adalah bermusim
HFMD aku dah penah entry kan rujuk HFMD keranaMu, aku ssh hati
Chicken Pox ni disebabkan oleh Virus Varicella dan ia bermusim bila sorg dijangkiti dan ibu bapa tak mainkan peranan bakal menjangkiti anak org lain 

tapi ade bagus nye kalau dijangkiti pd usia bwh 12 tahun ni 
kesannye lebih rendah dr dijangkiti bila dewasa
dari segi sakit, rashes, parutnye

Chicken Pox hanya akan menjangkiti sekali je seumur hidup
selepas antibodi recognised  dan bdn kita akan imun terhadap virus tersebut
bila terdedah kpd virus varicella pd masa akan dtg antibodi kita akan bertindak menghapuskannya

tanda² dijangkiti :
1. rashes pertama di sekitar bdn dan ade air
2. sakit perut 
3. demam yg tinggi

bg pendapat aku sebenarnya daun semambu tu hanya la mitos semata²
mungkin ada kaitan dlm penyembuhan spt daunnye dpt menyejukkan kulit dan hilang kerengsaan 
tp aku tak nampak kat mana kesan nye 
tp aku buat jugak ape yg tua² ckp dan aku jugak amalkan perubatan moden

ubatan moden utk merawat penyakit berjangkit ni dan mengurangkan hari utk sembuh dah lama dah ada
cuma kita tak tahu 
aku sendiri pun tatau sbb belum kena tak la mencari sumber

antiviral iaitu acyclovir/zovirax 
adalah untuk merawat jangkitan viral seperti Chicken & herpes 

klu aku membaca/googles lebih awal pd hari pertama fahim kena hari tu 
mungkin aku boleh kurangkan hari fahim seksa menahan gatal dan mama yg seksa kena cuti lama 

mengikut pendapat org lama penyakit ni perlu keluar habis mengelakkan penyakit lain timbul dan boleh membawa maut
nak bagi ia keluar habis bg minum air kelapa utk menggalakannya, itu mungkin zaman dahulu yg tiada cure terhadap penyakit ini

Paed yg merawat fahim adalah doktor melayu die ckp tak perlu menggalakkan ia keluar ngan air kelapa
bila dah mkn antiviral ia bunuh virus tu dr dlm dan ia akan keluar melalui najis
dan bdn kite akan ttp akan  imun terhadap virus tersebut.

tp kebykkan klinik mungkin tiada ubat antiviral ni kot 
sbb aku dah penah pergi gomen mungkin harga nya mahal tak provided
klinik swasta pun sama ...mungkin klinik yg aku pi ni je kot

aku bw pi spital swasta ...aku ckp pasal antiviral dan doc ckp mmg die akan bg ubat antiviral
klu aku tau dr awal mungkin fahim dah lama sembuh kot

aku sekadar nk berkongsi pengalaman yang Chicken Pox ada prevention dan ubatnya untuk mengurangkan hari jangkitan.

aku mmg salahkan diri sendri sbb asek bertangguh nk dpt vaksin CP pd Fahim dan alisha
aku harap alisha antibodinye kuat dan tak dijangkiti CP
kena tgu dlm masa 2 minggu ni nk tau alisha bebas jangkitan atau tak 
wlupun alisha dah dptkan vaksin pd hari pertama Fahim disahkan kena CP
kebarangkalian nk kena adalah sgt tinggi melainkan 

klu dah amik awal² vaksin CP tu sebelum terdedah kpd jangkitan 99% akan selamat dan klu dijangkiti pun kesan nye sgt kurang sgt mudah sembuh.


gile panjang aku membebel pasal CP ni 
sekadar berkongsi 
perkara paling penting yg parent kena buat adalah rajin meng googles dan membaca 


Note : aku menyesal tak bertindak lebih utk kebaikan tak pe la klu berabis duit sikit utk kesihatan anak²

Jalan - Jalan 2013 | Minyak Free

percutian yg lepas ke Pantai Timur tu 
dpt jimat sikit tang duit minyak
TQ WowCheer sbb bg Voucher BHP RM50


cuma topup lg RM10 utk full tank

cukup la untuk sehala ...rezeki terpijak 


syok aku nengok org pi bercuti fully sponsor ...
cam k.izan aka CikMot dpt surprise besday bash abang 



Note : fahim belum sihat lg ....tergaru la die ... byk lagi yg belum kering & pecah kudis CP die tu ....


Friday, February 22, 2013

Jalan - jalan 2013 : Review Shahzan Inn Kuantan

kami pilih Shahzan Inn pd persinggah lepas 
sbb ade connecting room available & rate nye 
Harga pd CNY lepas utk connecting Room RM320+ pernight include Breakfast






pandangan bandar kuantan dr level 10

aku rasa bertaraf 3 bintang kot hotel ni 

keseluruhan hotel ni adalah ok la 
cuma kena tingkatkan kebersihan di ruang lobi & swimming pool
ade byk puting rokok dan cotton butt di swimming pool & lobi luar eeuuwww
kena tingkat kecekapan & keperihatinan terhadap komplen
aku ade komplen  bedroom yg MIL dok bau rokok kuat sangat pd receptionist
die ckp nk suruh housekeeping pi tgk sampai sudah tak dtg²
seb baik MIL jenis ok je ... mls nk byk bunyi 
cuma aku je la yg rimas sbb tak biasa dikelilingi bau rokok 
sbb enPanjang not a smoker also his family members, mostly 


lain kali nk pi lagi hotel ni ... jwpannye yes 
sbb mungkin time tu CNY maybe restoren hotel ditempah utk celebration mkn besar
so tak sempat nk clear kawasan lobi kot ...

tp tang swimming pool tu, hmmm manager kena pi tgk lebih kot....
cleaner cuci ke idak....


ini hanya review berdasar pengalaman aku check in kat sini utk pertama kalinye 



Note : fahim flat tak bgn²...aku nk balik half day ni ....




Jalan - jalan 2013 | Kuantan

sambung lagi selagi tak selesai kisah jalan² CNY 11/2/2013
hati aku ni ssh hati sikit la teringat kat Fahim tu 
_____________________________

lepas keluar dari Mini Zoo Kemaman ingat nk terus balik Putrajaya je 
tp tetiba enPanjang ckp die nk singgah kuantan 
gigih la aku call 2-3 hotel sekitar kuantan 
kebanyakkan nye penuh 
dan tak de connecting room 

last² kami check in kat Shahzan Inn Kuantan



teringin jugak nk mengimbau zaman kegemilangan remaja ngan enPanjang dulu
main² cinta, jenguk² tmpt deting tapi disebabkan hujan agak lebat 
kami hanya ronda² dlm keta je dlm kuantan 
byk jugak dah yg berubah dlm masa 8 tahun 

aku sebenarnya suka kehidupan waktu zaman study dulu
enjoys je ... tak de nk pikir pepe masalah
bosan ajak boipren iaitu enPanjang jalan

rumah sewa zaman study 


belah malam adalah masa memenuhi kehendak mulut ngan perut la 
tak puas ngan seafood kat ganu kami cari lagi kat Peramu Kuantan
tp FIL tak ikut kenyang katenye ...

Bawal sweet sour, sotong bakar, paprik campur, udang goreng tepung, sup daging & tomyam campur
RM61 je mmg murah

hanya 3 dewasa 1 kanak² & 1 baby je
kanak² dan baby tu mkn bawal sweet sour  & sup daging

tukang perabih ofcoz la aku 
boncit ..sbb tu ramai tegur perut ni boncit 
mana tak nye aku yg slalu jd DBKL tolong perabih


Note : lama x pi kontan sejak skuad tok gajah jatuh liga premier, klu tak dulu sanggup tu enPanjang mengejar perlawanan....


Thursday, February 21, 2013

Jalan - Jalan 2013 | Taman Rekreasi & Mini Zoo Kemaman

sambung cite jalan cuti CNY ari tu 
__________________________________

lepas checkout terus bertolak utk balik 
lalu jln dalam aku pun tatau jalan pe namanye 
tp tau la jalan nye sbb dah slalu lalu 

singgah Mini Zoo Kemaman
dulu pergi waktu alisha umur 3-4 bulan gitu la 

seronok jugak even mini zoo 
klu ikutkan keluasan kawasan tak macam mini zoo cuma haiwan tak byk la 
byk haiwan yg disumbang dan ditaja 
haiwan² basic semua ada 
gajah, rimau, singa, burung²an 

klu zebra ngan zirafah tak de lagi coming soon kot
sbb Mini Zoo ni masih dlm pembinaan

penat jugak la meronda dlm ni tambah² dlm hujan renyai² kejap turun kejap benti 
kebetulan terserempak ngan Menteri Besar Terengganu YAB Dato' Seri Hj Ahmad bin Said
biasa² je die 
pakai bj pun selekeh 
rambut pun serabai 

sampai aku tak perasan tu adalah Menteri Besar 
2 kali aku toleh sampai die senyum 
br aku kenai senyuman itu 
mungkin time tu die dtg buat lawatan tgk progress zoo kot 

Bayaran utk :
Dewasa RM 10
Kanak² 5 Tahun ke atas RM 7

ada trem free je 
selang 10 minit gitu je trip je 
sbb tak jauh pun entrance masuk dlm je 



waktu menunggu next trem nk balik 
saje ajak Fahim masuk hutan tgk sangkar burung 
pe tah nama burung golden pe tah ..lupa plak 
ada la perbualan anak beranak ...dok bercerita mcm2 hal 

Fahim : mama tgk tu macam mok la 
mama : ????? 
Fahim : mama ....cam mok la
mama : ape ..bird tu gemok ke ???
Fahim : dak... cam mok la kejar momo, tapi momo tak mau kawan ngan mok 
mama : hahahaha aku teringat fahim mmg slalu cite yg mok slalu keja
r
 momo kat skool.

waktu aku pergi ni aku rasa musim burung mengawan kot ..sbb si jantan yg warna kuning tu asek kejar si betina je ... 
mok dalam cerita ni adalah Irfan anak CikMot & momo adalah kawan skool diorg & bakal menantu CM kot

lepas tgk burung dr dlm hutan tu fahim nampak trem 
terus die tarik tgn aku lari laju2 nk kejar trem
gile la budak ni .... tak sabo nk balik ...dah penat katenye


Note : elakkan pi Pantai Timur time CNY sbb kompom hujan





Nasib Baik Nenek Sudi Tolong

Alhamdulillah .... TQ Mak 
sbb sanggup dtg sini tolong jaga adib fahim 

hanya pd MIL aku la aku menumpang syg
menumpang kasih
meminta tolong

klu tak tatau la mcm ne gaya nye aku nk bercuti lama menjaga fahim tu 
ssh hati kejap ari tu 
pelan asal bercuti selang seli ngan enPanjang
tp TQ mak sbb sudi dtg tolong kami

semalam aku tgk dah byk dah keluar
kat bdn dah byk dah penuh 
muka pun dan keluar sikit² kat kepala ngan kaki pun ade 2-3 butir
tak sabar nk tgu semua keluar 
kesian plak aku nengok 
wlupuna ku tgk fahim rileks je 
aktif tak serupa org sakit 

tp paling risau adalah si adek la 
harap² alisha tak terjangkit 
ssh hati klu adek yg kena 
budak tu kecik lagi kompom suka menggaru 

sebagai langkah mencegah & mengurangkan risiko jangkitan
aku bw die pi amik vaksin Chicken Pox
risiko dijangkiti ttp ade cuma kurang la sikit sakitnya


Note : tgh pk² nk pi ganu lagi ke minggu ni ....

Tuesday, February 19, 2013

Bercuti 2013 | Chicken Pox

aku terpaksa bercuti di awal tahun 
sama seperti tahun lepas jugak
tahun lepas fahim warded sbb tonsilitis dekat 2 minggu jugak aku cuti 

tahun ni 2013 pun die kena cuti panjang jg die jugak 
kena Chicken Pox (CP)
semalam baru nampak 2-3 butir yg baru keluar
aku prasan waktu mandikan die pagi semalam
ade 2 butir biji merah berair 
terbantut mama nk pi kerja 
terus tanggal baju kerja 

bw pi klinik gomen ...DR ckp kompom CP
smlm bw pi az zahra pun sah CP
pg tadi bw pi Klinik  Mediviron pun sah CP ni mama nk amik MC

smlm aku dah bg minum air kelapa 
harap²  cepat² keluar semua 
cepat sembuh ... cepat la mama boleh jimat cuti

harap² nenek boleh dtg  tolong jaga Fahim 

sebagai langkah pencegahan takut alisha jugak terjangkit dan mengurangkan risiko jangkitan
aku dah bw alisha amik vaksin CP 

dari ari tu lagi aku nk amik vaksin ni kat anak² tp aku asik bertangguh 

selamat bercuti utk aku dan selamat mengawal 2 org kat rumah tu 
agar die tak menggomol sesama sendiri 


Note : pengajaran utk aku jgn tangguhkan sesuatu utk kebaikan sebelum terlambat 

Friday, February 15, 2013

Jalan - Jalan 2013 | Harus Pekena Tiap Kali Ke Paka

pagi tadi aku attend Tazkirah Perdana Kementerian aku
harus la pergi sbb yg bg takzkirah tu Mufti Besar Perak 
Tan  Sri Dato' Seri  Dr. Hj. Harussani Zakaria

intipati menyeluruh ... untung aku dok depan sekali row ke 2 

__________________________________________

meh sambung jalan² ari tu 

lepas selesai mandi pool 
terus gerak pi makan² kepok kat tepi laut 
mmg aktiviti wajib tiap kali pi sana 


port mkn kepok klu kat paka ni kami selalu mkn kat tepi laut sebelah  ngan Residence Hotel, Paka
rupa bentuk kedai ari tu angin kuat ngan hujan 
so idak la aku hendaknye mengambik gambo

lain kali aku pi lagi aku review deretan kedai2 ni 

Menu wajib slalu pekena:
ikan goreng tepung
sotong/udang goreng tepung
kepok lekor
cendol
nasi air & laksa 


time kami pi ni dah nk tutup tinggal kepok ngan ikan je
yg lain2 abis dah 
laksa sup² ade la ...cendol pulut bagai tu dah abis dah
dah dekat pukul 7pm br sampai kedai tutup pukul 7pm 
makan je la ape yg ade 



Note : tgh cr chalet² nk buat family day ni ... tak reti aku jd organiser ....

Thursday, February 14, 2013

Doodles Google Comel Mengikut a Day

cam biasa aku mmg suka sgt ngan doodles google
sgt² comey dan sentiasa berubah mengikut peristiwa

sempena 14 Feb ade aku kisah ngan ade ape 14 feb ni  

tekan button ♥


happy ending love story


only one gumbira


alone 

byk lg doodles yg comey²
sbb setiap tu cerita lain² dan kelakar 

sepagi td aku menghabis masa ngan dok tekan button love tu 

jom click Google

Note : mengantuk betui la .... 

Jalan - Jalan 2013 : Review Rumbia Resort Villa, Paka

jalan² kali ni kami pilih utk menginap kat Rumbia Resort Villa





konsep penginapan kat Rumbia Resort Villa adalah sama seperti homestay cuma management hotel je la
ada 2 jenis Semi D & Bungalow
dan bertaraf 3 bintang 

pilihan kami adalah Semi D 3 bilik sbb ahlinye cuma guna 2 bilik je 
My Family & My Parent in law je 
SIL tetiba tak jd dtg plak

Rate pada 10.2.2010 adalah RM 255.20 + tax (government rate)
ok la murah even double peak

No. 12

jom kite masuk tgk ape ade 

ruang tamu yg luas nk masuk 15 org pun boleh rumah ni 
TV kotak 21 inci

ruang dapur & meja makan

6 botol air mineral


masterbed room + ade bathtub

bilik 2 & 3 


ade swimming pool tp kecik je 
tak de children pool


include bfast for 2 persons
bilik ade 3 tp breakfast for 2 je ...hmmmmm
tak byk choice ni semua aku amik dlm tray 
-bihun 
- nasi goreng
-roasted bean
- sotong ball
-keropok 

utk alisha amik bubur 

mknan yg ade telur separuh masak 
scramble egg 
bijirin (honeystar etc)
Roti + jem


ni muka budak tak mo mkn sebuk ngan mini iPad je ...hisshhh


keseluruhan : agak berpuas hati sbb waiter/waitress baik² pekerja² kat sini pun jenis berbudi bahasa
accamodation pun berbaloi ngan harga 
cuma tak rasa cam dok hotel la rasa cam dok kat rumah je 

Rumbia Resort Villa ni sgt sesuai klu dijadikan tmpt family day 
semua keluarga berkumpul dan buat aktiviti membakar (BBQ)
mmg besh 
 klu nk dok reramai konvoi pi kenduri kawen pun ok kot 



Note : ade 123 cuti org aku nk kena lulus ...hrmis tlg la jgn lembab sgt 

Wednesday, February 13, 2013

Jalan - Jalan 2013 : Paka, Terengganu

aku ni jalan² dlm semenanjung je 
tgu anak² besar ckit kewangan stabil baru plan nk jalan yg naik belon
__________________________________________

cam Mrs.K cakap die dah boleh agak dah mana aku nk pergi 
cam biasa jalan² penuhi kehendak mulut dengan perut je 

kami mulakan perjalanan dengan selesa dan lancar pd hari ahad 10.2.2013
kereta byk tp trafik lancar 
lepas tol bentong lalu jalan lama karak - kuantan
sampai seri jaya terus masuk hiway terus ke cherating
cuma kat cherating je la jem sekejap 
mungkin faktor hujan lebat selebatnya dan byk kereta berkonvoi kot 
semua pakat nk benti tunggu menunggu 
menggangu flow traffic je 

kali ni menginap kat 


kami sampai pun hujan renyai² lepas check in dan letak brg 
tgu hujan benti jap terus terjah pool 
sementara hujan tak kembali dan hari pun dah petang dah pukul 5 pm dah kot 
tgh tgu abah balik salin bj

sbb pelampung bw satu je 
adek je la duduk abg dok atas abah
ni pun mama sempat capai letak dlm keta 

adek yg paling hepi .... tak penah takut pepe la budak ni 

model seluar dalam mama 


sementara diorg nk sudah main pool 
aku pi order fries  ngan nescafe panas kat rumbia cafe
kudapan pemanas bdn 

lepas mkn terus terjah mini playground dan ke muara sungai paka 
jalan kaki saje 



beredar sebelum pukul 7pm...ngeri ngan muara sg. maghrib² ni 
lagipun nk terjah mkn kepok plak


Note : nanti nk belikan alisha swim'in suit ari tu pakai romper je