Tuesday, April 30, 2013

Langsir Baru Tahun 2013

Langsir Baru/Raya tahun 2013

setiap tahun rumah tumpangan kami ni 
harus berlangsir baru 
hasil usaha MIL aku 
cukup tempoh die akan usulkan, pemilihan warna corak, jahitkan dan membantu dlm pemasangan

2011 
tak jumpa cari ...aku tak wat entry kot 



dan latest 2013


corak & warna moden 



tukang turun langsir lama, dan pasang cangkuk dibantu MIL

tukang pasang langsir...seswai sbb die ni tinggi mudah nk capai

aku tukang goyang kaki sambil ke hulur hilir kejar anak kunun bz
setahun sekali bertukar ....bygkan la brape byk habuk kat langsir tu ...
tu yg buat² bz tu tak rela nk tahan hidung ni wei ... berair


kali ni beli kat Nilai 3
sebelum ni MIL beli kat segamat ngan Jakel je 







Note : aku demam ngan sakit tekak... nyesal tak amik byk amik air masak sbb bz ...smlm mesy abis kul 6.30 pm

Monday, April 29, 2013

Cuti Umum Sempena PRU13



insyaa Allah KSN akan umumkan cuti umum sempena PRU13
menunggu hari je ...mungkin hari esok mungkin lusa mungkin tak umum²
kita tunggu je la

klu umum ..alhamdulillah selamat cuti rehat satu hari 
bagi pengundi yang akan mengundi di kawasan² masing²(kampung)

klu kampung tmpt bermastautin tak dak masalah
klu bermastautin di KL tp kg kat Utara 
tu masalah 


Selamat Mengundi & Selamat Membuat Pilihan Terbaik Utk Kebaikan Sejagat
Pilih Kerana Layak Bukan Emosi
Jadi La Bangsa Yg Bersyukur & Berterima Kasih






Note : maklumat dari sumber² yang boleh dipercayai....



Friday, April 26, 2013

Patutnye Hari ni Nk Join Blogger Shantek Lagi Gorgeous

aku telah dijangkiti conjunctivitis

































aku yg sakit mata 

smlm aku half sbb nk bawa alisha pi klinik utk rutin checkup
tp ade pulak peraturan baru kat klinik kesihatan tu 
sape terlepas appt kena amik  appt baru dan tak dibenarkan walk in

disebabkan tu aku rasa sgt tak mesra pelanggan 
bazir je masa aku nk half day dtg tetiba tak dibenarkan langsung daftar

waktu tu aku kat kaunter pendaftaran tgh isi borang maklumbls pelanggan
tetiba ade le mamat ni dtg tanya kat mana nk check sakit mata kat receptionist
aku rasa la ...mesti  die dah genyeh mata die pastu die pi sentuh  kat kaunter tu 
aku pulak pi pegang kaunter tu 
mungkin aku ade plak tenyeh2 mata
haaaaaaa kan dah jangkit ....


smlm lagi dah mata aku merah gile .... tp tahan diri 
sbb mls nk pi klinik ... pg ni br pi gomen punya ... 

aku dtg opis sj nk tunjuk kat boss yg ai sakit mata 
sbb smlm half day .... pastu bulan ni byk half sbb anak demam la, aktiviti taska anak la, lupa punch la
takut boss ai tu tak caya plak kat PA die ....wlupun boss ai tu caya je ... ai je yg takut...





Note : sedih sbb plan nk pi Wong Solo ngan 3 blogger cantek lg gorgeous tak dpt dilaksanakan..... klu u all nk keluar lagi jgn la lupa ajak aku tau ... tringin nk dok semeja wei ...
posted from Bloggeroid

Thursday, April 25, 2013

Siapa Tahu Ape Jadi Ngan Dunia ??

ape sudah ngan dunia pun aku tatau 
jgn kate dunia di bumi Malaysia pun aku tatau 

berita² di peti televisyen 80% politik ...politik dan politik lagi 
agak musim pilihanraya ni tak de jenayah tak de ape² berlaku kecuali 
kempen, ceramah, kutuk mengutuk sesama bangsa, tuduh menunduh ...politik semata je ke

adakah berita² lain di sekeliling kite tak penting??

org awam seperti aku ni perlukan informasi lain selain dari politikal semata ...TAHU ?

adakah TV1, TV2, terutamanye TV3, TV7, TV9 & Awani 501 ni mmg rasa PRU!3 lebih penting dr berita lain 

aku ni tatau ape yg terjadi diluar sana 
yg aku tau YANG NI tuduh YANG TU dan YANG TU tuduh YANG NI 


dunia ape jadi pun tatau ....hmmmm

Wednesday, April 24, 2013

Hasil Seni di Pejabat Aku | TQ Ch@

TQ ch@ sbb ingatan tulus ikhlas kamu dear 
setiap tahun aku dpt birthday kad ngan kad² lain
aku dah dpt 4 dah kad kreativiti Ch@ Quilling ngan art craft

aku rasa gumbira ngan sengih je tau 
ramai budak opis dok cuit² quilling tu 
fahim pun klu dtg opis die asek nk pegang quilling tu 
"eskrem..api...i lep u...M"




aku tampal cecantik kat dinding aku 




Note : nape la aku slalu sgt dpt extra nutrien dlm mknan aku ... ari tu kaki lipas kali ni lalat lagi...huwaaaaa

Pengaruh Rakan Blogger | Beli kat Deals

bila ramai geng blogger ni asek dok sebuk beli ngan deals
ingat aku ni tak terpengaruh ??? terpengaruh wei........
tambah² plak tgk deals kesukaan anak ...
berkaitan ngan dinosour
laju je la aku beli wlupun aku ni jenis paling tak suka beli online 
tp sbb dah terpengaruh sikit sebanyak aku jd cam suka plak ... huahuahua

aku beli 2 Tiket ke Melaka Wonderland Dinosaur Park hanya RM10 instead of RM15
ok la tu jimat RM5 X 2



tapi masalahnya sampai sekarang aku belum pi redeem lagi voucher ni 
dari aku beli bulan janauari ari tu 
dah nk tamat tempoh dah hujung minggu ni
weekend ni adalah yang terakhir pi klu tak burn sesaja duit aku 

kekangan masa betui la sekarang ni 
enPanjang kerja je tiap kali weekend ..huhu

so kite tunggu je la aku pegi tak tunaikan permintaan fahim nk nengok dinosour 
tahun lepas tak berjaya tgk sbb show dah lama abis kat PSN tu 





Tuesday, April 23, 2013

Guna Amoi Bantu Lariskan Jualan Rokok

sejak erokok dijual secara meluas 
dan permintaan dan pasaran meningkat 
selain dari pelbagai bentuk dan perasa
ramai pekokok tegar telah bertukar arah dan memilih erokok sebagai inisiatif penjimatan dan mengikut trend

wlubagaimana pun erokok dikatakan lebih baik dari rokok 
ada pendapat dan kajian mengatakan erokok merbahaya kepada kesihatan 
dan ada sesetengah negara telah mengharamkan nye 


disebabkan erokok semakin popular 
pasaran rokok semakin merundum
byk rokok dipasaran tidak laku
dan ada sesetengah kedai mengambil inisiatif lain utk melariskan dengan 
melantik eksekutif jualan 


amoi cun yg dok promote rokok kpd pelanggan²





Note : i hate smoker yang tak beradab tak prihatin dan kurang ajar 


Monday, April 22, 2013

Ingatkan Hujan Hingga Ke Malam rupenya hanyalah hujan panas

ALHAMDULILLAH....
ingatkan selamanye kena blocked oleh admin ministry aku ni 
rupenye satu hari je .. harap² berterusan la blogger tak diblocked

_____________________________________________________

dulu alisha tak pandang pun almari ke kabinet ke 
die tak cam budak lain yang bila boleh merangkak je dah tuju ke kabinet dapur 
tapi alisha dah 1 tahun 6 bulan ni baru je mula berminat 
dulu die tak heran pun memunggah kain baju ngan brg dapur 

tu la org ckp lain budak lain perkembangan
ingatkan alisha mmg tak berminat rupenye lagi hebat dr budak yg mula² merangkak

lepas kabinet ni ...kejap lagi die bosan ... pi main kat tmpt lain die dtg plak buka plak kabinet lain ...
budak dah cerdik die ingat mana yg die punggah ...



ni salah satu tmpt die yg suka 


nasib baik la mood mama baik 
pastu mmg niat dihati nk simpan kain baju alisha yang kecik² tu dlm stor
jd biarkan die kecah sampai puas ... pastu ckp kat die sambil goyangkan jari telunjuk "no..no"
dan bg ceramah kecil


ingatkan anak dara ai ni tak mengkecah cam abg die tp ai tersilap .....progress "mengemas" die lambat 



Note : nk pi terjah satu persatu blog hari² aku terjah tu 

Friday, April 19, 2013

Become unactive Blogger

Sepanjang pagi aku xleh buka blogger kat opis...ingat down cam sebelum2 ni....buka rumah boleh plak....

Sampai hati tau..... Kena guna hp je la pasni....

Note : Wei sue mu boleh buka blogger

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, April 17, 2013

Bogel Bersama Dalam Kolam

hari ni masih blur ... tatau nk tulis ape....

tempek gambo 2 bradek tgh bersuka ria kegembiraan main air kat belakang rumah 





2 budak bogel tgh bersuka ria 

dah lama dah tak guna kolam kecik ni 
rupenye dah bocor dah tang gelung bulat tu ... tp sikit je 
masih boleh isi air tak tumpah 
kena cari yang lain la pas ni jawabnye 
sbb dah bw keluar kena jugak bg depa main 


disebabkan depa berdua ni berendam  3 bakul bj mama tak kering sbb tmpat ampaian telah di reserved utk depa  ...





Note : hari ni mkn free lagi ...kali Pizza Hut plak .... hihihihi


Tuesday, April 16, 2013

Lawatan Sambil Belajar Ke Pusat Sains Negara Bukit Kiara, KL

sbb hari ni masih xde ideas
gambar2 ni pun dah lama dah 
icha aka alisha tu pun tak leh jalan pun lagi ...

Lawatan Sambil Belajar Ke Pusat Sains Negara, Bukit Kiara KL

25/11/2012  yang lepas 
MIL aku amik anak² buah enPanjang yg kat johor sana bw ke KL 
sbb time ni dh cuti sekolah ..kesian budak² tu dok rumah je 
enPanjang bw anak² buah die jejalan kat PSN sbb ingatkan ade Pameran Dinosour lagi 
rupenye last bulan Jun 2012 yg lepas ... alahai rugi itu yg ditunggu² Fahim 

sumber : PSN

masuk je  terus jumpa akuarium ni 


kat sini ade touch screen boleh tau lebih lanjut pasal spesis ikan²


klu tak salah ingatan aku la...
alatan ni menerangkan pasal pusaran air 
bila kite pusing tombol pusaran terbentuk dan menenggelamkan bot dlm tu

ni tatau la dah lupa dah...

klu tak salah aku ni cam tenaga kenetik tu ....hmmm 

aku amik gambo je tp tak amik port pun ape anak aku buat

cubaan membawa gelung besi tu ke atas tersentuh rod besi ..mencabar tp aku tak try pun aku tgh dukung icha

ni aku tak pasti ape anak aku buat ngan sepupu die 

klu tak salah lagi ... ni utk test kelajuan bola yg menuruni terowong yg lurus dan berbentuk

ni kat sudut Flight 
kayuhan menggerakkan kipas..aku tak try jugak sbb malu ..hihi



Sudut Peneroka Comey terjah jugak tp sempat nk maik gambar sbb alisha kan merangkak time ni 
sebuk nk memimpin ngan jg si Fahim 

Sudut Alam Kanak² ni pun Fahim tak sempat nk masuk 
sbb tutup pukul 3.30 pm 
time aku nk bw fahim tu 3.15pm org yg jg tu dah xbg masuk .... sampai hati


time ni nk balik dah ...
penat gile weh dok dlm ni dah besar 
byk sgt aktiviti 
tu pun byk yg skip sbb ai dah letih tp depa ni steady je tau 



Note : hari ni kite pekena Nan Cheese kat Mr. Kabab & Biryani Putrajya ...org banjer lagi lalala

Monday, April 15, 2013

JJCM | Restoran Wong Solo, Bangi

ni pun 1st time jugak ni aku pi 
nk harap pi sendri ngan enPanjang mmg tak sampai la 
sbb enPanjang pun jenis tak reti nk mencuba kedai yg  die rasa pelik 
tambah² makanan org seberang lagi die tak mo 

jumaat lepas aku ngikut kakak opis ni pi jejalan kat kedai tudung bangi nun
depa dah benti kedai ni ...aku follow je 


aku amik set No.2

Air Sirap Seksi rasanye betui dah ingat2 lupa plak

muka org tgh tahan pedas..sampai stim biji mata ...



set yang aku order ni marbeles la ...sedap 
sambal yg pedas tp sedap 

TQ pd yg belanja .... kakak yg sama banjer nasi arab yg banjer 



JJCM | Restoren Upin Ipin, Bangi


hari ahad semalam ....
kebosanan kat rumah sbb MIL awal2 pagi dah balik kg
cam biasa MIL mesti sediakan sarapan pagi
lempeng kelapa ngan sambal ikan bilis tp ai mkn ngan nasi lebih smlm jugak
mmg kenyang perut ....cuma dak Fahim je yg kosongkan perut sedih nenek dah balik ...

enPanjang cam biasa la hari minggu die mesti pi bangi ni ... (x hari minggu pun die pi jg) 
kedai aksesori keta ...ade je mende die nk buat nk beli ... hmmm
jam baru pukul 12pm 
Fahim dah asek kate pening ... pening nk muntah 
perut lapar tp mogok gitu jdnye

sbb tatau nk pi mkn mana ...saje suruh Fahim pilih die nk pi kedai ni
wlupun ramai review kurang aarrr

Restoren Upin Ipin, Bangi


gambar dr kedai aksesori keta ... ni kali ke 2 pusing ...
waktu mkn td kami parking depan kedai ..tp lupa nk snap gambo

order kena tulis sendrik ....

order bihun soto utk fahim ngan alisha
popia goreng fizi & coke utk enPanjang 
dan sorg sebotol air upin ipin epal ngan blackcurrant 
utk aku tak dak ...aku dh kenyang

add on : ayam goreng Ipin 
gambar tak amik pun sbb hp dah nk abis bateri ... flash pun tak dak ....kelam

abg tgh pujuk adek amik gambo...icha tgh memberontak sbb kena paksa lepas air botoi

Fahim yg pilih kedai ...die yg tak nk mkn ...
sbb kate nye tak de rasa pepe ... tak sedap ...
nk minum air je.... sbb tu aku side order Ayam Goreng Ipin tu 
die tak mo jugak katenye tak sedap 

last² mama yg paksa mkn ...wlupun perut dah kenyang mkn nasi ngan lempeng nenek

kanak² besar Fahim pun ckp gitu ... org dewasa yg deria ngan citarasa lebih ni  lg la ...
Fahim yg ckp bkn aku ye ..." tak nak dtg dah... tak best ... nk nengok upin ipin dlm keta pun boleh..."

ni pendapat aku je ....klu org lain pi mkn dan kena pd citarasa..tu selera masing²

Friday, April 12, 2013

Weekend | Bagan Lalang

hari dah pukul 11.45 am ni pun pala aku ni masih blur lagi 
dok pikir pe la entry aku ni tulis ni ni ... muahahha 

dari pukul 9 kot dok nengok gambo² ni

hari ahad lepas ...mmg tak de pepe aktiviti 
enPanjang pun dah bosan nk mai ke sini 
tempat die kerja hari² kate tgk jalan pun dah muak 
tp kami dah lama tak pi ... rasanye dah dekat setahun kot 
tp ai cam biasa la mmg jrg nk berbunyi ..diam saje ....
cume Fahim je asek dok tanya bila nk pi ke laut(sbb abah die ade sebut nk bw pi laut) ...
sedangkan dah byk kali dah pi ke Paka sekali pun tak jejak kaki ke pantai ...hmmm

akhirnye lepas   mkn tghari ngan pusing² cari barang
enPanjang lajak ke Bagan Lalang 
tanpa bgtau pepe pastu fahim dah lentok2 ngantok die suruh budak tu tahan sbb dah nk sampai dah



budak paling best dpt main air ngan pasir

budak ni memula ok lagi ... tp tak lama tetiba die boleh plak menjerit

bila rasa terancam die cuma rasa mama je boleh selamatkan die kot
tu pasal klu takut je mesti lari cari mama 

tahun lepas rileks je alisha main laut waktu kat langkawi ari tu ...
kali br kena ombak sikit kat kaki die dah takut dah ...

ingat nk mkn seafood ...
tp budak2 masing² tak tido siang
mls nk layan ngan tahan arukkan masing²
pukul 6.00 pm dah balik dah ....


lain kali la kite pi lagi .... MIL ade kat rumah ni ..klu enPanjang abis kerja awal kite repeat lagi pekena seafood 









Thursday, April 11, 2013

1st Time | Mr Kabab & Biryani, Putrajaya

aku jarang sekali nk mencuba sesuatu  yg baru 
payah sikit la ... bkn tak pandai nk mkn tp tak pandai nk order
jenuh pk nk order ape 

ni kali ke2 aku mkn nasi arab selepas Restoren Saba' Cyberjaya 

kali ni aku di belanja oleh kakak opis TQ yo kak
kami pi Mr. Kabab & Biryani P.15 Putrajaya 


aku pilih 
Grilled Chicken with Mendy Rice RM 13.00

portion die ok ngam² perut aku tp tak kenyang sgt ...hihi


Mango Juice RM5.00
gile pekat ... tp sedap sbb manis² buah

Side Order 
Tandoori Nan Cheese + Kari Kambing
(gambar tak amik sbb perut sudah moncit dan tetiba aku hilang ingatan)
sedap aku akan repeat lagi nan cehese ni....

dan paling tak leh blah 
TQ pada yg sudi belanja & sudi bw aku pi mkn 

yg buat peace tu tukang  belanja kami semua ... yg specky boy merah tu tukang angkut aku 


makanan kat sini sedap... dan tak besar sgt ... harga pun ok 
aku mesti mai lagi ....
sebelum² ini ingat cam Saba' tu 
klu org kate nasi arab je mesti aku ingat byk ngan besar ....
tu yg aku tak suka pi ... rupenye lain ... hahahha