Friday, June 28, 2013

Misi Makan : Makan Malam Kampung Dish

Seronok betui bila dpt balik kg....
Makan tak sudah2...

TQ my mak2 menakan...
Sbb masak lauk2 fav ai dan jamu sedara sebelah mentua ai...simple tp itulah yg jd fav aku

Gulai ayam kedah, ikan goreng garing, sambal belacan terbaik dan sayur kobis goreng kunyit....



Lepas selesai mkn nasi...dijamu pulak ngan durian dusun arwah tokwan aku... Terbaik la..durian br jatuh dan maksu aku ade simpan sebijik durian dari pokok durian yg menjadi fav moyang aku dulu2...durian kampung yg terbaik...ade rs gas2...sedap...







Mkn mlm yg cukup meriah ngan gelak ketawa dan sesi bercerita ... i miss that moment....tak puas lg layan family aku berborak..

Tgu raya pulak la nk merasa semua ni......
posted from Bloggeroid

Thursday, June 27, 2013

Demi Teduhan Kasih

aku idak la minat sgt 
tp aku suka melayan ahli keluarga aku menonton
sejak balik kampung dan bercuti ni 
aku balik kg ..family aku bercuti

demi teduhan kasih drama hot masa kini 
Papa Adam yg tangkap leleh tuh 

Atok aka FIL aku 
rela tgk online
asal pukul 7 pm je die dah gelisah dah 
"ala cite atok dah start dah" 
sedangkan ahli rombongan yang lain masih lagi shopping sakan 
tinggal aku ngan Fahim dan atok  je dlm urvan tu 
yg lain tah mana² depa pi 



tp tak puas la nengok dlm tab ni 
tak feels la ....



Note : fahim ade ngan aku kat opis ... asek la bercakap je ...

Langit Pagi ini

jam 7.25 am / 27.06.2013


alhamdulillah 
cerah langit hari ni 
walaupun pandangan bawah seperti kabur² berjerebu
tp langit dah cerah ..matahari pagi pun dah muncul disebalik awan di putrajaya 

_____________________________________________________

cerita semalam tanpa gambar sbb bateri low camera enpon tak leh on

Fahim aku kejarkan ke spital smlm 
sbb batuk die sampai lelah dah
dah lebih 2 tahun fahim tak kena attack asthma
smlm mula la nye aku nk tgalkan 2 beradik tu pada nenek sbb nk keluar kejap nk pi amik MC utk diri sendrik 

tp bila naik atas nk amik kunci keta tgk fahim yg tgh tido tercungap²
terus aku dukung die masuk dlm keta 
ingat nk pi klinik p15 je 
tp tutup mkn tghari pulak 
aku terus bw pi Az Zahra, Bangi 

mungkin disebabkan jerebu, kes Fahim diambil tindakan cepat
terus ke Asthma Unit, tgu DR. x dtg² ...MA dtg check bg Nab Combivent dose pertama
lepas DR check ..lung masih berbunyi ...pastu masih tercungap²
bg injection Hcort pastu Nab 2nd dose
mmg meraung la Fahim sbb kena inject tu 
kesian die ... sbb aku tipu die kate misi nk nengok belakang die yg naik² ruam tu 


balik rumah aku masih on bg Nab 6 hourly 
sampai lung betui² clear br aku stop 

harap² Fahim ok kat taska  ni ... tghari br aku lari kejap nk pi amik die  
bw ke opis ... nk pantau kesihatan die ...





Wednesday, June 26, 2013

Gembira bila hujan

Perjalanan semalam dipermudahkan...
Bila sampai je kat kedah dah xnampak dah langit biru...
Kelabu je langit....




Sampai je kat perak br hujan...rasa bersyukur sgt...





Cuma wak dah msk sempadan selangor area bukit beruntung...hujan terlampau lebat sampai tak nampak jalan....semua pakat slow...
Mcm hujan batu yg dicurah guna baldi sbb bunyi jatuh ats bumbung kuat ditambah ngan jln taknampak ....

Hari aku mc sbb fahim x sihat....batuk2 ala2 nk lelah....

posted from Bloggeroid

Monday, June 24, 2013

Langit Nan Biru di Langkawi






Sebagai menjawab pertanyaan dari kawan2 yg nk tau pasal keadaan di langkawi ni...jerebu ke tak dan keadaan cuaca di sini...

Cuaca sgt cerah ...
Cuma ramalan cuaca mengatakan ribut angin kering tanpa hujan akan melanda langkawi smlm tidak di izinkan Allah....inshaa Allah cuaca akan ok...doa2 kanlah....

Ni langit biru lagi cerah di sini


Gambar jelas balkoni apartment kami


Inshaa Allah esok bertolak balik selepas selesai urusan di DO

posted from Bloggeroid

timing cantek pi bercuti

timing yg cantek pi bercuti
mlarikan diri KL/ putrajaya yg dilanda jerebu sampai sekolah.kena.tutup

jom jalan....tak puas aku melancong tmpt sendirik

Saturday, June 22, 2013

Blk kg nun di seberang Laut

Sebelum puasa ni mmg dh lama niat nk jumpa sedara2 semua....
Mkn puas2 mknan utara fav
Oleh itu harus la blk kg ai nun di seberang laut tu

Nk jumpa tok...
Nk jumpa abah
Nk jumpa abg
Nk jumpa mak2 sedara
Nk jumpa sepupu2
Nk jumpa kawan klu kesempatan
Nk mkn puas fav foods


Mlm ni nk bertolak blk kg mudahan pergi dan balik dipermudahkan dan selamat...

Parent & sis in Law pun ikut sama....

posted from Bloggeroid

Thursday, June 20, 2013

Dah Tua² Baru nk belajar Baca Doa Harian

bila anak² makin membesar semakin hebat cabaran kita sebagai ibu nk mendidik anak² dan menjadi guru part time selain jawatan tetap ibu 

Fahim sekarang ni semakin pandai membaca doa² ringkas dan harian 
tp yang menjadi masalahnya mama die ni 
dulu² kecik tidak bertadika
terus masuk darjah 1
aku mmg tak penah ingat waktu darjah 1 sampai darjah 6 tu ade belajar & hafal doa² ni 
seingat aku cuma belajar fardhu ain je 

disebabkan itu aku mengaku ngan tulus ikhlas aku tak pandai baca doa harian selain doa mkn dan doa buka puasa
doa penerang hati kat sekolah ade baca tp sbb tak amal dah ingat² lupa 

sekarang ni aku tgh gigih berusaha menghafal dan jadikan amalan doa² harian 
sbb sebagai ibu juga guru part time amalan dan didikan di rumah sangat penting membantu dlm perkembangan anak² 

skrg ni fahim slalu bacakan doa tp aku tatau doa² nk bantu betulkan pun tatau 

oleh sebab itu demi menjamin kebahagiaan dan keberkatan dan pendidikan anak² aku dalam proses menghafal doa² 
lagi pun malu lah ngan anak² mama tak reti '
kate nk dijadikan idola oleh anak²




Wednesday, June 19, 2013

Fahim Alisha participated Sukan Educare

hari sabtu lepas 15.6.2013
Taska Fahim ade anjurkan Sukan 

cam biasa aku akan participate kan anak2 aku 
bg diorg biasa bergaul 
sbb Fahim tu kan manja terlebih + selalu terlebih cuak

Fahim masuk acara tarik bolang dlm gelung 
Alisha bw belon berair masuk dlm bakul - cemerlang





abah ckp abg ayim cam anak org asli ...hua hua
Fahim dlm perarakan


tempat berkumpul sebelum aktiviti bermula
parent tak dibenarkan berada di sini
sbb anak² tak keruan klu parent ade, diorg behave klu ngan cekgu depa


abg ayim yg cool cuma tak brape cool bila mama kena paksa to leave him ngan principle taska
nangis kejap sbb ingat mama nk tinggal terus die kat ctu
tp bila nampak mama ade je around² ctu ... die tak heran dah

Alisha take part Bawa Belon Berair letak dlm Bakul
die memang cemerlang la 
aku bangga jap ngan anak dara aku ni
dah la muka tak de perasaan wlupun sekeliling die budak baya dah menangis
die sorg je aku nampak sgt steady
pttnye 1 je belon boleh amik tp sbb kawan sekumpulan byk menangis tak bekerjasama 
alisha pulun sensorg bw belon tu 
aku rasa 4 ke 5 belon die masukkan dlm bakul






ni cubaan ke berapa tah die nk amik


pasukan alisha dpt tempat pertama 
cekgu² alisha semua pakat puji alisha sbb diorg ingat alisha akan jd cam seangkatan kawan2 die 
menangis rupanye tak.... sekali cekgu cite alisha slalu jd ketua berlari & ngan panjat grill
lepas die mula kawan pun sama naik ....


Fahim take part Tarik Bola Guna Gelung
dpt pasukan Fahim dpt tempat pertama 




tgh tgu kiraan markah








sukan taska fahim ni mmg enjoy la wlupun terpaksa berpanas 
kami sekeluarga berbalar tp puas hati sbb anak2 pun enjoy

lagi pun dpt jugak tgk potensi anak²
terutamanya alisha tu ...aku ingatkan die pasif rupanye dominan


Note : hari ni cukup lambat masa berjalan ....sbb bos tak de meeting kot 


Tuesday, June 18, 2013

Weekend | Lepak Masjid

hari ni aku blur 
tatau nk tulis pe 
nk tulis pasal sukan budak2 tu 
gambo aku bluetooth pg dr note ke enpon aku failed rupenye
tp rasa syg klu tak tulis 
ni nama nye kemaruk nk wat entry

_________________________________________________

ni pun dah lama dah 2-3 minggu lepas kot selepas beberapa lama tak pi melepak ke Dataran Masjid Putra, Putrajaya 
zaman bujang aku ngan enPanjang rajin jugak pi melepak sini 
bila dah kawen ade Fahim ...rajin jugak ke sini pastu lama2 xpi dah 
jarang sgt dah nk dpt mai sini sbb sini sentiasa je ramai ngan sesak



skrg ni dah mcm dulu 
kat sini dah  byk org menjaja mcm²mainan yg keluar² lampu tu
mak pak kompen kena pow ngan anak²
abis jugak la RM20-30 beli menan yg tah pepe tu

tp sayangnya kat sini 
wlupun tersergam indah Rumah Allah 
masih ade lagi hamba Allah beragama Islam ni 
tak pandai menjaga adab 
gadis & jejaka melayu tp menggatal cuit sana cuit sini
gelak² peluk² manja
klu tak malu ngan Allah malu la ngan org sekekliling 
malu la ngan aku yang ni yg asek dok menjeling tak puas hati ni tau 


bukan sekali ni je aku tgk 
yg jatuhkan seat beromen dlm keta pun ade 
malu la wei  

Masjid tempat beribadat tp skrg ni dah berubah dah 
nampak sgt Dunia kita semakin tua



Note : dari pukul pukul 2 pm aku taip dah pukul 4.15 pm br publish...alahai



Monday, June 17, 2013

Cerita Hal Peribadi Pada Rakan pejabat

masalah peribadi di pejabat 

bg aku sebolehnye masalah peribadi/hal rumah tangga biar la ianya rahsia suami isteri dan ditangani di luar pejabat 
tak perlulah diceritakan, ditanya pendapat, diminta pendapat, dan diluahkan di pejabat 
ia boleh menimbulkan niat buruk org lain yg berada di pejabat itu untuk menjaja kisah anda 
wlupun ia diceritakan kepada org paling rapat dan dipercayai ...adakah dia boleh dipercayai 100% untuk tidak membocorkannya??


aku kesian kepada org² yg terbabit 
kesian bila kisahnya dah diketahui oleh org² yg rapat dgn  individu yg dipercayai itu
wlupun sahabat² individu terbabit tidak menceritakan pd org lain 
tp ia jd bahan kutukan dan penilaian ...

klu ia sekadar isu biasa 
gaduh laki bini pasal nk mkn mlm kat mana 
gaduh laki bini sbb suami asek londeh spenda merata dilemparnya
gaduh laki bini pasal masalah kewangan ke 
not a big deal bg aku klu bab dah aib, zina lahirnya anak zina, suami dayus
ia sesuatu yg besar bg aku 

pastu ade plak yg suruh a guy dlm geng ni tackle, masuk jarum, test market la
dan hamba Allah tu cam tangkap syok plak dah
hari ni saja dah 3-4 kali dok ulang mai kat kawasan aku ni 

dari nk redakan gelodak dln hati 
dah jd bahan mainan org pulak 
tp hamba Allah tu tatau yg die jd mainan ...kesian 


oleh itu, kawan-kawan sekalian silalah jgn mengadu nasib dan cuba mendapatkan nasihat dr kawan² di pejabat, risiko utk bocor sgt tinggi
dimana maruah dan air muka kita nk letak klu dah bocor
klu dah tak tahan sgt ...xde tmpt mengadu 
cari la kaunselor kaunseling yg boleh membantu 
yg free kat Jabatan Kebajikan Masyarakat ke Kementerian Wanita ke Jabatan Agama Islam ke  


Ya Allah Ya Tuhan ku jauhi la aku dan keluarga serta keturunanku dari zina dan maksiat


Note : motipcite hal pejabat hari ni ai tak modal lah ...hihi

Thursday, June 13, 2013

Aku Langgar Keta Gomen

28/05/2013
aku dah langgar keta gomen mana tah 
reverve tak tgk belakang  wlupun keta ade reverve camera 
mungkin sbb gelabah
aku pun tatau nape boleh careless gitu

yang pasti time tu aku tgh serabut pala 
melayan 2 org budak kenit yg tak benti bercakap 
fahim yg pelatnye bercakap dok paksa mama main games...alisha ngan main hon nye
MIL lambat betui tah hape dibelinye kat kedai tu 

ade pulak keta nk keluar
aku parked kat tepi jalan bukan dlm kotak parking
tarik gear terus reverve pastu baammmm

gabra siot sbb aku mmg tak penah
langgar pepe sepanjang 7 tahun drive
hati ni tok sah kate la wei
keta yg aku bw tu keta yg laki aku  byr
tak de alasan nk mempertahankan diri ni 
mampuih kena carut balik kang

tp nk dijadikan cite, laki aku blk lmbt time tu 
kul 4 pm br balik dan selamatnye aku sedang tido petang bersama² anak
pada waktu die sampai rumah dan membebel tu 
selamat aku ...klu la aku tak tido tahan telinga ngan hati lah time tu
mmg salah aku pun kan 

nampak tu ...nampak tu .... sudah kemek ngan bumper jatuh sikit tu 
dah 3 tahun baru ko disakiti wahai enketa, aku plak tu yg buat ...seb baik sampai sekarang enPanjang tidak berbunyi ....aku pun seboleh² elak dr sebut perkataan langgar/bumper/kemek

bila tgk mmg nampak ckit je tp impaks nye pd diri aku ni lebih

selepas beberapa lama baru aku ada kekuatan nk wat entry pasal ni 
klu tak asik terbayang² sambil terkerut² kening
ni la tragedi hitam dalam tahun 2013...huhu

Note : rindunye kat rumah .....tak puas cuti free 2 hari

Tuesday, June 11, 2013

Aku kena Conjuctivitis lagi

Aku sakit mata lagi
Pelik betui la
Rasa cam baru je kena








Ok la aku nk pi dptkan cuti free la...daaa

posted from Bloggeroid

Monday, June 10, 2013

Jalan-Jalan : i-city | Prehistoric Adventure : Jurassic & Ice Age

lepas setengah jam kat Snow Walk tu 
berjemur jap tgh panas hilangkan krem ngan kebas² sbb sejuk
terus panjat tangga naik ke bahagian Fun World
 yang ade art museum ngan 5D tu 
kite pi tgk Dinosour plak 

Fahim tu yg nk pi sgt tau cam kes Redeem Voucher Deals | Dino Park
bila sampai masanye die yg lebih cuak
tp kali ni fahim cuak, alisha lg cuak
asek la merengek....hahahha


Harga tiket :
Dewasa RM 15
Kanak² RM 10

tapi waktu kami mai ni ade promosi  beli 2 dewasa free 1 kanak²
jimat²

waktu kami sampai ni Prehistoric Adventure Paddle Pop baru je buka 
so pekerja ckp suruh jalan² dulu aircond tak rasa lagi panas ckit dlm tu 
lepak² mkn eskrem dulu ...slamba je 2 org budak ni dok atas lantai ni 

skrg ni ckp nk amik gambar je mesti jari telunjuk keluar ..... peace la kununnye tu 


antara dinosour yg ade 

yang ni mesti la ade ... fav semua ni ... hanya yg ni org tau nama sebenar die 
T-rex @ tyrannosaurus





ice age pun ade ...byk jugak gambar aku amik tp byk yg kelam
mls nk edit²

fahim ckp nk rebut kacang ngan tupai ni 

 keseluruhan dalam ni 
aku sgt berpuas hati la dr pi Melaka Wonderland yg lepas tu 

Donosour banyak & berfungsi 
bunyi, pergerakan dan menarik la 
bg aku best la 
sbb aku pun dah minat ngan dinosour dah skrg ni
minat mengenal nama yg ssh nk sebut tu

cuma yg tak best ckit la...terlalu gelap la ...
amik gambo tak cantek pastu gelap la tak besh 
tak nampak sgt mende2 dlm tu

lagi satu sape yg minat ngan dino ni elok la pi cepat²
park ni akan berada kat i-city ni sampai hujung  Jun 2013 je
kontrak sudah tamat 

tak sempat nk repeat lagi



Note : sejuk gile dlm opis ai ni haba tak de ..aku je tinggal kat belah sini wei

Jalan-Jalan : i-city | SnowWalk

minggu lepas aku bercuti 2 hari 
khamis jumaat 
sbb awal minggu tu aku janji ngan fahim skool 3 hari je sbb nk balik kg aku 
tp tak jadi sbb mls nk berjem²
pastu budak tu dah pandai kira 
tetiba hari selasa tu die ckp "mama esok last skool kan"
rasa tak sampai hati plak nk hantar die ke skool sbb kat skool ramai budak cuti
so mama amik cuti guling² ngan anak²
main hide & seek(nyorok²)

hari jumaat tu bapak diorg tu rasa kesian tgk anak cuti tak pi mana²
jadi die pun cuti jugak 
dah byk hari dah die dok google mana tempat yg ade jurassic park
Fahim kan Fanatik ngan Dinosour

last² kami ke Icity je 
dekat dan ade yg dicari

jom masuk parking dulu
1 Jam Pertama : RM 1.00
1 Jam seterusnya : RM 1.00



sbb  jalan-jalan utk digembirakan  Fahim
memula sampai tanya Fahim dulu tmpt mana yg die nak pi 
Fahim pilih SnowWalk, mama tak buat persediaan nk masuk SnowWalk
klu tau die nk pilih situ 
mmg dah lama aku bw sarung tgn, sarung kaki, snowcap yg beli kat CH tu
 pastu kami ni pakai slipper je 

sape nk pi sila pakai kasut ....sbb cam dok dlm peti ais sejuk beku

Harga Tiket  
Dewasa : RM25
Kanak² : RM20( 4Tahun ke atas)

**Baju Sejuk disediakan
** Kanak² bwh 3 Tahun tidak dibenarkan masuk
aku bw je alisha at my own risk la 

Fahim yg masih cool 

sini tak sejuk sgt

kesian alisha sbb tak de size baju sejuk

budak ni cool je sbb die tak sejuk sbb mama masukkan separuh bdn die dlm bj mama


so so la masuk Snow Walk ni 
nk kata tak best ... sbb pengalaman kali pertama tatau la nk ckp
cuma terlalu gelap dlm ni mayb sbb byk lampu kelip² ngan deco yg berlampu kot
sbb tu gelap sbb nk bg cantek bila lampu tu dipasang kot
terlalu sejuk ... cam peti ais sejuk beku 
lampu pun tak byk pastu byk blower, angin sejuk 
lagi satu baju sejuk tu hapak gile tak penah basuh kot 
dah tu lusuh plak tu ... geli siot nk pakai .... tiket sudah byr nk tak nak kena la pakai 

kami kat dalam ni sekejap je 30 minit kot
tak mampu kulit kami ni nk dok dlm tu 
boleh reput frost kang 



Note : sunyi gile level ai ni .... semua OS... jgn la ade perkara cam dedulu .....huhu

Friday, June 7, 2013

manfaatkan cuti 2 hari

Jalan2 sekitar selangor je
Saje bw fahim hilangkan bosan



Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, June 5, 2013

Merasa Jugak Makan Nasi Kenduri Lepas 4 Tahun

aku rasa cam dah lama sgt dah tak pi mkn kenduri 
aku rasa dah 4 tahun kot
dok recall² tak ingat pun yg aku ingat aku pi kenduri kawen dak opis aku 

slalu dpt undangan tp tak berkesempatan
tak pun laki aku kena kerja tak pun die lupa
gitu la selalunye

hari ahad lepas 
enPanjang pi kenduri kawen opismate die
kat banting kg ape aku tidak menengok la pulak
tp yg pasti JAWA dan 3 km je dari simpang nk kampung tu ke Pantai Morib

kami sampai pukul 11.30 am pastu terus mkn 
salam² ngan pengantin laki yg pakai but dok merewang
gambo pengantin tak dak sbb kami sampai awal pengantin sebuk merewang
pas mkn terus balik 
seb baik awal klu tak jenuh la bersesak 

pulun dok mkn cendol ...aku tak suka cendol tp enPanjang amik sampai 3 mangkuk
last² slalu aku kena jd DBKL

Fahim yg tak reti mkn nasi minyak ...nasi warna putih je die suka 


lepas mkn kenduri..salam kokot bagai ... terjah Pantai Morib yg terkenal ngan tahap kebersihannya itu 
Typical Malaysian

budak alisha yg kena sumbat puting mengelakkan beliau mengutip dan merasa kenikmatan alam

ni lagi sorg suka sgt mengutip 
"waaahhhh byknye durian"

"mama nape durian ni kecik telur lagi besar"

1st time aku jejak Pantai Morib
alahai ...sedih nengok ....



Note : smlm saje tgk buku klinik Fahim ngan alisha ...jauh betui perkembangan tumbuhbesaran alisha ngan fahim ... Fahim pada usia 1 tahun sebesar alisha usia 1 Tahun 7 Bulan berat 8.9 kg dan tinggi 78cm .. nampak sgt alisha akan pendek dan kecik cam aku bila besar nanti .... huhu tinggi fahim sekarang 117cm