Friday, August 30, 2013

Hari Yang Suram

hari ni sepatutnye jamuan raya opis aku 
tapi ...

rakan sekerja, sahabat, kakak, dan peneman sarapan aku dah kembali ke Rahmatullah 
pagi tadi lebih kurang around 4 am 

hari ni sepatutnya meriah menjadi suram 
sedih sgt ....
arwah sgt rapat ngan aku 
mmg terasa kehilangannya

Al Fatihah 
Semoga arwah di tempatkan disamping org beriman 

Thursday, August 29, 2013

JJCM | King's Char Kuey Teow PD

enPanjang adalah penggemar tegar Char Kuey Teow
semua CKT die akan try 
klu sedap mmg akan repeat
lagi satu die mmg pantang nampak signboard tulis CKT
pasti die akan singgah 

kadang² tu mmg hampeh la 
tulis je CKT tp rasa cam kuey teow bubuh kicap je 

waktu pi PD ari tu enPanjang nampak kedai CKT 
dari nk pi tgk bola tu die boleh bertukar fikiran nk singgah mkn CKT dulu 


 Char Kuey Teow sedap di PD 

King's Char Kuey Teow


CKT tak pedas utk Fahim, CKT utk enPanjang dan Kuey Teow Goreng utk aku

aku mmg  cadangkan korg harus singgah dan mkn kat sini 
mmg sedap
aku hanya sempat amik gambo signboard je 
tp mmg mudah nk cari pun 
kat Jalan Pantai 
sebelum simpang tiga nk masuk ke Jalan Kem Tentera tu 
dari petronas Jalan Pantai atau pun Hotel Seri Malaysia

jijah sedap dak kat sini ... cek slalu dak mkn sini ??


Note : hari ni sebuk bergossip la plak ... huhu




Wednesday, August 28, 2013

Percutian Singkat & Dekat | Halangan & Rintang Rela Ku tempuhi

sambung citer semalam yg tak abis tu ....

lepas lawat² kawasan tu ala kadar je sbb time tu panas terik
tgh hari dlm pukul 1 pm lebih 
terus gerak ke hotel
kami pilih Hotel Seri Malaysia 2 stars je
sbb dekat ngan pantai dan dekat ngan kedai dan paling penting dekat jalan nk keluar ke hiway 
sbb mlm nanti ade aktiviti lain plak 


check in dulu 
mandi² dulu sebelum keluar cari makan

belah petang sikit dah nampak redup² terus pi pantai depan Hotel Seri Malaysia tu
bw budak² ni main laut 


alisha yang tak takut air laut yg  surut 

time ni Fahim tgh takut ngan geli ngan anak² ketam jutaan kot 
byk gile 
bila tgk betui² meremut² terkuis² atas pasir ...
aku pun meremang .....

belah mlm lepas pekena Char Kueh Teow Kings yg terbaik tu 
enPanjang terus gerak ke Stadium paroi 
utk tgk Games Pahang VS N9
Pahang menang 5-3 malam tu 
sebenarnya mlm tu enPanjang dok tarik tali 
sama ade nk pi ke tak ke stadium 
kejap nk pi kejap berubah fikiran 
dah pukul 8.30pm baru tetiba die ckp ni pi 
PD - Paroi jauh jugak la 
dah separuh masa ke 2 baru sampai 
jadi jauh sbb jem 
pastu ade plak kejadian tak diingini berlaku 
pokcik naik keta Viva Putih WRA **** guna GPS 
nk pi open house kot 
terkial² kejap bg signal kiri kanan 
dah bg signal nk msk simpang ....enPanjang menyusur kiri
die tak jd plak msk simpang 
terus keluar tak tgk side mirror 
bantai nye langgar keta aku ....
dah langgar die pi kejar tejerit² ckp 
"awak langgar keta saya"
time ni mmg tak leh blah ..die langgar ckp kami plak langgar 
sabo je la ..seb baik alisha tido klu tak mmg aku hamun pokcik tu ....
last² termalu sendiri ...lawak²
bila cek² esoknye ..rupenya die langgar Rota Rim je
gores la sikit 

bila dah sampai stadium parking plak xde
punya la penuh ...sampai nk keluar balik pun dah sangkut 
nk tak nak kena tgk jugak la .... takan nk tgu dlm keta sajo sampai game abis ...

disebabkan rintangan tu agak mencabar nk sampai stadium
separuh masa ke2 br boleh tgk 
Pahang leading 1-0
semakin meriah gol dan sengit game
puas hati la Pahang menang 5-3

dah la dlm stadium kami dok kat belah penyokong N9
kami nk sorak pun tak leh 
kang ade kena lempar mercun .....
budak yg mama penat layan die borak sambil auta jgn bg tido
sbb tak mo dgr die ngaruk kat stidium ....

tak sabar nk tgu next game Phang Vs Terengganu plak



Note : hari ni aku bz bisnes sikit ... 



Tuesday, August 27, 2013

Percutian Singkat & Dekat² buka Semangat | Muzium Tentera Darat PD

selepas selesai majlis mkn² tu 
kami bergegas keluar lepas tetamu terakhir balik
ke pejabat enPanjang balik rumah around 12 am 
kemas² basuh² mop² semua 
packing kain baju plak 
sbb plan asal nk follow MIL ke kelantan beraya 
tp esok paginye tak jd sbb tetiba enPanjang mls + penat kot nk drive jauh² ni 
tak pun die mls sbb nk tgk games Pahang VS N9 di paroi .....hmmmm

sbb dah packed brg ... enPanjang bw Fahim pi dok hotel 
sbb dah janji kan nk ikut nenek jalan² dok hotel 
kang tak dibawa kang ... kesian pulak 

akhirnya kami ke PD 
dok hotel murah² je janji dekat ngan pantai senang nk mandi laut

sebelum check in ... kami singgah ke 
MUZIUM TENTERA DARAT PD 
masuk adalah FREE
mmg berbaloi la pi siap repeat lagi 
mcm² kita boleh tgk dan pelajari 
dan paling penting memahami sejarah kemerdekaan itu sendiri
bila ke sini semnagat merdeka tu dtg 
perasaan menghargai pengorbanan pejuang² bangsa kita 
dalam mendaulatkan negara tercinta yakni Malaysia kini

Malaysiaku Berdaulat,
Tanah Tumpahnya Darahku

Selamat Menyambut Kemerdekaan ke 56













Note : aku terpaksa ke tandas esok la sambung ....

Rumah Terbuka Kecil²an | TQ pada yg Hadir

Jumaat Malam pada 23 Ogos 2013 yg lepas
aku ade buat makan² secara kecil²an
niat asal nk penuhi permintaan kawan² enPanjang je 
so ajak aku ajak la 2-3 org kawan² aku setaman ni 
pastu budak opis aku pun tak ajak 
kate kecil²an kang mknan tak cukup, jenuh kang 
sbb aku masak sendiri je semua nye 
dan MIL serta sepupu MIL kebetulan dtg diorg tolong masak rendang dan bantu sikit²
inshaa Allah ade rezeki umur panjang tahun depan aku buat secara sederhana 
dan aku akan jemput semua blogger², opismate dan semua kenalan lah 
sorry mlm tu tak dpt jemput semua org ......

TQ pd yg sudi hadir pd mlm tu 
dan minta maaf byk² jika layanan dan mkanan tidak memuaskan
almaklumlah  org kali pertama buat majlis
dari kanan nad & anak², Eza & anak², Roxy & anak² 

TQ nad MamaZN sekeluarga sebb sudi dtg dr jauh 
sgt terharu ok 
TQ geng blogger setaman sbb sudi penuhi undangan aku 

ni antara gambar yg sempat aku amik pd mlm tu





peel icha yg tak leh blah ...suka sgt amik isi dlm sampul die buang ....


sepanjang majlis Fahim tido ngan lena nye ... dan terjaga lepas tetamu terakhir pulang ...
sabo je ... lepas tetamu terakhir balik 
kami terus ttp pintu bergegas ke Sepang ... enPanjang kena pi opis plak 



Note : sabo je la... sbb kelamkabut nk pi amik sate ...aku lupa nk touch up muka aku mlm tu ... ape pun tak pakai ... tu la natural beauty aku yg mcm mak lampir nye kulit tu ...





Thursday, August 22, 2013

Air Sedap

agak² korg ni air ape la ...
nampak cam sedap jugak klu campak ais 2-3 ketui


air asam jawa  kah 
air teh o kaw kah
air asam boi kah
air sarsi kurang kordial kah 

air ape² agak² ni ??
























ni la air paip Putrajaya 
nampak sedap kan air karat ni kan 
bukan sekali dua ja bertukar kaler gini 
kadang² hari²
cuma mls atau rajin ngan sempat atau tak, nk mengambil gambar sebagai bukti je






Wednesday, August 21, 2013

Selamat Ulang Tahun Kelahiran Ke5 Fahim


dah jd cam perkara harus 
sehari sebelum Raya mesti akan beli kek 
utk celebrate birthday Fahim 
sbb hari kelahiran die dlm bulan islam cukup mudah diingat 
29 Ramadhan 1429H bersama 29 September 2008

tahun² sebelum ni  mmg akan potong kek waktu berbuka 
tp hari tu agak kelam kabut terlupa nk bw keluar kek 
so lewat ckit la....
janji potong wlupun tak meriah sgt sbb masing² dah kenyang 

kek kedai Melayu RM 13 je




ikut kalender islam dah 5 tahun sudah budak ini 
kejap je masa berlalu 

adek icha yg byk main dr mkn kek ... jenuh mama nk sental lantai penuh ngan krim

Tuesday, August 20, 2013

Hari Raya Aidil Fitri 2013

Hari Raya Aidil Fitri 2013

kami kembali ngan tema sedondon 
pilihan 2013 adalah purple

abah bj recycle kami 3 branak je bj baru 
sbb dlm almari dah ade 7 pasang bj melayu die
hanya pakai bila ade majlis keagamaan je 

baju raya aku ni je sepasang 
tak buat byk pun 
dan tak pakai pun klu buat byk
sbb klu pi beraya aku pakai jeans & blouse 
selesa dan moden + tak beradab melayu(melampau kan)

sebelum puasa lagi bj² raya dah siap 


pic ni di paksa amik dah pukul 4-5pm dah pun 
punya la lama tgu alisha bgn dr tido die 
mama abah ngan abg dah belengas abis dah 
fahim yg kepanasan pun aku tak bg mandi sbb tgu adek bgn nk amik gambo 
dah petang² dah comot² masing² meragam tak mau
jenuh aku kepit fahim sbb die dah nk lari 



tayang duit raya 
mama pun dpt duit raya tau 
comey sgt aku ni kot(muntah)
ibu 2 anak ini dikatakan kakak kpd adek² (sweet tau ,,, hikhik)

spt tahun² lepas giliran berhari raya aidil fitri adalah kampung enPanjang
sbb kat sini masih terasa kemeriahannya 
sbb ade aktiviti marhaban dari rumah ke rumah di kampung die 
so kami pepagi harus la join tghari² dah lemau  panas

suara menyebuat perkataan "BERATUR" sentiasa dinantikan 
aku harus la pimpin 2 budak kenit aku tu 
tiap kali beratur sama aku jugak dpt duit raya 
sbb pokcik² tu ckp utk kakak pun ade sbb rajin bw adek  hihihi

3 kali je enPanjang bg aku pimpin 2 budak kenit tu
asal aku beratur sama dpt..asal aku beratur sama je dpt ...
die tak bg dah ..malu katenye 
klu org hulur jgn amik dah .... 
tak amik kang kecik hati pokcik² tu kan ...hmmm

tahun depan menten remaja bwh umur lagi tak aku ni 

Note : nk keluar melawat org sakit lagi ni....


Monday, August 19, 2013

Mengular di Rumah Boss



pagi ni aku tak sempat nk tulis pepecuma nk bgtau yg aku nk pi melawat boss terbaik aku tu

tak brape sihat & ade masalah jantung dan sedang berehat di rumah since sebelum raya lagi

sesambil boleh la berjalan² beraya
dah mcm status FB plak aku tulis kat blog ni


sedangkan kat FB pun aku tak penah post pepe sejak 2-3 tahun lepas



budak yg asek dok nengok baby 
tak penah puas²
bajet die kakak

baby yg die tgk tu video diri sendrik plak tu 


update :







boss jamu mkn lasagna & pe tah pie yg ade byk potato tu 




posted from Bloggeroid

Friday, August 16, 2013

Aku Hari ni Cerita separuh Hari

Hari ni aku mc
Ade 2-3 sbb mls kerja
1. Naluri mengatakan kena ganti PA cuti...(mmg betui, kakak tu mmg cuti lg ari ni)
2. saje nk bw ank pi klinik...
3. mls nk kerja lemau lama cuti...


Tp pg2 td hati xbrape sedap nk klinik...cam ade sesuatu je...saje pi lmbt2...
bila sampai kat klinik mediviron p.15...
mmg ade sesuatu pun...
Ade org meninggal dlm klinik..
Dgr cite heart attack...
Kejadian berlaku dlm 5 minit sebelum aku sampai...
Seb baik klu x aku ngan ank2 kena jd saksi kejadian...
Ptt la hati asik suruh aku lmbt2 je sedangkan around 9am aku dah ready...pukul 10.30am br keluar...


Malu nk amik depan2...amik ni pun dah nk balik lepas bw anak2 sarapan mamak sebelah...pun xselesai lg urusan urusan polis kat ctu...

seumur hidup aku aku belum penah tgk org meninggal di depan mata...
Kebykan ahli keluarga terdekat meninggal aku xpenah tgk...mesti ade je halangannya..

1. emak aku
- meninggal di Langkawi aku di SP tgh sekolah...nk boleh sampai tu byk halangan..sedangkan dekat je..mmg ade org call ckp nk tgu aku ke nk terus kebumi..sbb arwah pun dh lama sakit...demi keselesaan arwah aku rela arwah dikebumi tanpa tgu aku...itu lebih penting....jenazah xsempat aku kucup kali terakhir..hanya tanah merah yg sempat gengam...

2. tokwan aku
- meninggal 3am di Langkawi aku di putrajaya...gegas blk tp xsempat jg tgk sbb byk halangan...hanya sempat tgk tanah merah jugak...

3. Tok aku
- aku sempat tgk waktu last melawat die waktu 2 hari sebelum die meninggal....hari raya ke 6 2009 tahun cam tu...

cam ade sesuatu je yg menghalang aku dr temui2 mereka buat kali terakhir... Mungkin tiada jodoh atau mmg ketentuanNya..mungkin klu aku sempat mungkin sesuatu pulak yg jd kat aku...mungkin aku lemah semangat ke...entah la... Tp sku mmg xpenah ade jodoh utk temui mereka buat kali terakhir...paling terkilan emak aku la...dah 12 tahun pun berlalu..

Mudahan arwah2 ditempatkan disamping org beriman dan dicucuri rahmat. alFatihah...

posted from Bloggeroid

Thursday, August 15, 2013

Mood Hide & Run

aku sekarang ni dlm mood menyorok hahahha 
cite raya nenanti la aku cite sbb gambo dr enpon lagi satu tak leh nk bluetooth ke enpon aku ni haaa

aku skrg ni tgh menyorok dr kena jg boss lagi satu tu 
lalalalalala
PA die cuti plak 
time aku cuti boss aku tu PT²(clerk) je cover
tak dak hal pun 
pesal time PA die cuti aku plak kena ganti 
dulu aku rela hati je pi cover tp bila die 
ngadu ngan PA die 
" A ssh la awak xde, ima tak dok kat cni die dok bwh(bilik aku)"

byk la tak dok ctu sepanjang hari aku tercongok ...ckp aku gitu ... so sorry la aku nk cover
tmpt die klu boss yg jenis tak de sense of respect... boleh blah 

wlupun dlm hati aku terasa nk cover jugak sbb terpikirkan tanggungjawab aku 
aku hanya timun die durian 
tp biar lah kadang tu aku ni suka buat menda ikut minda separuh sedar aku jugak 

boss kecik dok sebuk mencari merata²
tp aku lagi cerdik, cekap dan cergas 
melarik kan dirik ... hahaha
tak perlu² pun berlari cuma perlu mengelak² je 
pandai² la nk hidup



Wednesday, August 14, 2013

JJCM | Saba Restaurant, Cyberjaya

Hari ni semua cafe kat area pejabat aku ttp...
Semua pakat beraya lg kot...

Opis pun sunyi je ...

Pg2 td bfast pun kat luar...
Tghari langkah panjang ckit...lg pun besday girl nk belanja mkn...

Kita ke Saba Restaurant

Pilihan menu aku ikut je....org nk belanja kan...ai bedal je









Aku pilih no. 6 
Grilled Chicken RM 12.00

 dan air no.10
Mango Juice RM 8


Perut mmg full dan habis aku mkn...
Ok la sedap jugak sini..ni kali ke2 aku dtg
3-4 tahun penah sekali mkn kat sini tp pinggan die lain sikit mkn dlm dulang besi...

TQ besday Girl banjer ai mkn besar ari ni 

posted from Bloggeroid

Wednesday, August 7, 2013

Selamat Hari Raya 1434H

esok raya....
mari bertakbir kawan2 utk meraikan kemenangan kita. ..
sedih terasa bila Ramadhan meninggalkan kita

mood raya aku belum lagi kunjung tiba....alahai sedihnya

selamat hari raya aidil fitri semua aku ucapkan..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, August 6, 2013

Salam AidilFitri




di sini aku ingin mengucapkan 
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN 
KEPADA SEMUA BLOGGER

semoga lebaran kali ini memberi seribu kenangan kepada kita semua

aku dah selamat sampai di kg enPanjang seperti tahun² lepas 
giliran hari raya pertama adalah hak milik enPanjang dengan kerelaan aku sendiri 
bagi merasa suasana raya 

mood raya masih belum tiada kunjung tiba
tp persiapan raya dah lengkap cuma kuih raya je kami tak beli 
lepas raya la kot baru beli 

sebenarnya byk yg aku nk kongsikan tapi tatau la nape ngan mood aku minggu lepas 
nk menulis tu malas sgt 


Note : MIL tgh buat kerja kat dapur ai rileks depan PC ....dasar menantu hantu ... hahhaha


Friday, August 2, 2013

Berbuka Puasa di Restoren Mohd Chan Abdullah

hari sabtu lepas minggu ke tiga puasa
Family belah enPanjang ajak Berbuka Puasa di luar
and the bill on adek bongsu 

Adek Bongsu enPanjang pilih mkan di 
Mohd Chan Abdullah  Restoran Taman Melawati



tukang belanja yang tgh ceduk tomyam tu

menu yg diorder 
total : RM380

sebahagian juadah berbuka over ko ...last² x abis 


 pau yg sedap la utk keluarga kecil aku 
sbb kami jenis berbuka kena mkn ringan² dulu ...
tak biasa terus mkn nasi 

servis restoren ini pada hari tersebut aku bg 4 stars la
layanan pun mesra mknan pun sedang elok sampai 
mkanan pun sedap 
klu yg nk order untuk berbuka puasa ni 
bolehlah buat tempahan dulu 

ada 9 cawangan pilih mana yg dekat ngan korg


tp sayangnya byk lauk yg tak abis sbb order belebihan dan ade yg tak dpt hadir 
3 org tak dpt hadir nasi pun aku balun 2 pinggan sbb syg kan 
sayur mayur aku yg habiskan 
butter prawn pun aku yg balun jugak even aku tak mkn udang 
sbb syg byk tak abis 
ikan siakap nyonya style ngan 2-3 jenis yg tak abis tu bungkus bw balik 

TQ la pd tukang belanja 


Note : hari ni dah last day kerja byk berborak dr buat kerja sampai nk up entry amik masa 4 jam ...








Thursday, August 1, 2013

Yang Harus Dalam Sambutan AIdilFitri

setiap kali Raya Aidil Fitri menjelma
ramai la org² kita ni berlumba² jugak upgrade mende baru 
agar lebih berbeza dengan tahun lepas

biasa la setahun sekali berkumpul bersama sanak saudara 
setahun sekali nk melaram 
setahun sekali nk bertukar/tambah mende baru 

seperti sudah menjadi perkara harus plak 
bila tiap kali nk Raya Aidil Fitri mesti ramai je yg akan order/beli
1. kereta baru
2. sport rim keta baru
3. aksesori kereta baru 

tak leh beli keta baru mekap keta lebih sikit tambah² ape² yg patut

ape yg aku ckp ni berasaskan ape yg aku tgk di kalangan masyarakat kita 
klu boleh semua nk baru dan lebih gah dr pada semua org 

ye la Raya setahun sekali je kan 
time ni la kita nk melaram lebih pun 
nk gah dari org lain pun kan 

mana tak kembang hidung montot abis bila org dok usha je kereta baru kita 
siap pandu uji lagi kereta baru kita
dok puji² sport rim smart 

time ni la nk gong kata org ganu 
di kalangan org yg aku kenai tahun ni byk  yg tukar keta baru 
ye la kerajaan baru je umum Harga Kereta Turun 
interest masih rendah ... berbaloi la klu beli baru pun 
boleh kurangkan byran bulanan liabiliti tu

konsep Hari Raya tu sendiri dah berubah skrg ni 
sepatutnya ia menjadi hari kita raikan kemenangan kita 
tp kadang² ia menjadi hari ke'gong'an kita plak 

aku bg satu contoh :
time raya ni la memasing nk bertanding tudung sape paling vogue 
paling lain dr lain kat kg tu 
cam  tahun lepas kebetulan aku sorg je pakai cek dah 
tak kembang bila org dok tanya² kelebek² tudung ai tu 
hahahahaha 
contoh yg terjd kat ai ni kebetulan je tau ... kat sini org tak heran dah ngan cek dah, tp kg laki ai time tu tudung tu belum glemer lagi ye....



Note : mood masih tiada so kita merapu je tau