Friday, September 27, 2013

Harga Minyak RON95 NAIK lagi

byk desas desus mengatakan yg RON95 bakal dinaikkan lagi...

ini la berita paling menyakitkan hati. ...
tak sampai pun sebulan kenaikan lepas sebyk 20 sen....ni desas desus baru...subsidi minyak akan dihapuskan terus...subsidi sebanyak 30 sen ditarik balik....

kerana alasan ni....sungguh kukuh...

harga gula dinaikkan kerana byk pesakit diabetes....minyak pulak. .....bijak2

oleh kerana penguatkuasa sudah tidak mampu menbendung penyeludupan...rakyat yg kena membantu utk mengelakkan minyak diseludup..sy cadangkan separuh penguatkuasa yg ditugaskan utk membendung kes tersebut diberi pencen paksa utk mengurangkan bajet byran gaji dan biarkan rakyat menanggung kos utk elakkan penyeludupan minyak....

Note: semakin hari semakin derita.....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Ulang Tahun Ke-5 Fahim

29 September 2013 hari Ahad ni cukup 5 tahun umur Fahim

Semoga kamu menjadi anak yang soleh dan berjaya dunia akhirat...

SELAMAT ULANG TAHUN KE 5 ADIB FAHIM!!







Note : semoga aku dan keluarga sentiasa Allah swt sentiasa bukakan pintu rezeki aku.....amin
posted from Bloggeroid

Thursday, September 26, 2013

Jalan - Jalan 2013 : Kemalangan di Kemunting

minggu ni aku macama gak bz sikit 
nk cite pasal jalan² nk cari makan tak jadi pun bermasalah jugak 
tak terbuat 
hari ni kerja hakiki cam biasa pastu terbuat plak kerja last minit 
harap² murah rezeki la .... 
____________________________________________


sekarang ni kemalangan yang melibatkan bas semakin menjadi²
ngeri² plak tu 
sbb bas adalah kenderaan berat dan besar 
bila berlaku kemalangan yg disebabkan bas mmg berisiko tinggi
kes terbaru bas langgar treler angkut kayu 3-4 hari lepas
pemandu bas tolonglah berhati² korg bw byk nyawa 
semua nye berahli keluarga .....

aku cuma nk kongsikan satu kemalangan yang berlaku 4-5 minit sebelum aku melalui jalan kemunting menuju ke Taiping, perak  kat bulatan pada Hari Malaysia yang lepas 

bas tu cuma terlanggar van yang mmg tgh keluar dr simpang 
terbalik dan tayar ke atas van tu 
camne boleh berlaku tak dpt la aku nk terangkan sbb kejadian tak berlaku depan mata 
utk pengetahuan depo bas tu dekat gile ... dlm 300 meter dr tmpt kejadian
baru je keluar dah berlanggar sbb bas tu kosong lagi ... tak de penumpang pun 
tatau la klu penumpang semua dah lari turun ... 



kalau kat putrajaya ni pun sikap pemandu bas sgt la tak beretika
memandu sesuka hati 
kadang tu tak menggunakan lorong sesuai 
membahayakan pemandu lain
berhenti sesuka hati je


Note : sebahagian dr jalan² cari mkn tak berjaya kami 

Wednesday, September 25, 2013

JJCM | Johnny's Alamanda Putrajaya

Smlm Allah murahkan rezeki aku...
Kawan baik hati nk belanja makan...Alhamdulillah...
klu tak jgn harap aku nk masuk ke Johnny's ni .....







Aku order air pepsi je....tkt tekak aku rasa lain mcm terus sedut air hilangkan rasa pelik2



steamboat tomyam set 4 org



Tukang belanja sokmo...murah rezeki slalu kak....


Pendapat aku....sedap la....

Tp syg nye aku tak gemarkan seafood...so aku byk mkn bihun ngan sayuran je...lain2 tu aku cuma mkn tauhu dan fucuk je...


Ni kali ketiga aku mkn steamboat ia ttp bkn selera aku...

Tp sedap tu sbb tomyam la kot...


Total mkn smlm : RM 98.70

TQ tukang belanja...

Note: ade lg gambar tp alisha dah delete kot ni je yg tinggal....
posted from Bloggeroid

Monday, September 23, 2013

BABY mama

Hari ni bz + bosan
Ptg ni br nk usha2 blogger2...
tghari ni pun lepak dlm bilik je...mls nk keluar...tgu enPanjang abis kerja nk pi mkn sama2...
mkn bersama selera sikit...hihi

Hari sabtu lepas tgh dok berkemas rumah...si alisha dok menyebuk sama msk ke stor







Die nampak walker ...bragan jd baby plak....
Mama sebuk mengemas die sebuk bertateh jalan....haha

Dah penat dok seret walker die amik amik iPad plak....budak ni mmg byk akai....layan kan je...
Nk bg adek ...hmmmm xleh nk bg jwpan lg...

posted from Bloggeroid

Thursday, September 19, 2013

Bergurau Salah Gaya




Dah lama dah sebenarnya aku terbaca status ni kat FB ...
Wlupun niat nl bergurau pun aku rasa ni perbuatan x wajar kot ...seolah2 memalukan suami sendiri sendiri...
Mungkin kawan2 rapat yg mengenali mungkin faham maksud status anda tp klu org luar cam aku ni...mesti terus mencebik mulut ...rasa diri anda tu melampau mengejek suami sedemikian rupa....

Aku bukan anti FB tp entahla...

posted from Bloggeroid

Wednesday, September 18, 2013

Iras Wajah pasti Iras Perangai

hari ni aku bz sikit..
hari pertama bekerja utk minggu ni


ni saja nk tempek gambar anak kenit aku yg kuat ngaruk ni...
budak paling hebat dan sgt dominan...
semangat die cukup tinggi...
berani cukup tegas
klu die kate 'A' harus 'A'
klu kite menolak...terima jeritan dan ngaruk die berminit2
nk mrh lelebih kesian....

keturun sape pun tatau la...tp aku pasti mesti abah sbb muka depa sama....like daughter like father la...
fahim lebih kpd aku..mata yg sama perangai pun lebih aku..menurut je...
haha...naseb la enPanjang..jgn nk marah2 sgt ank dara awk yg kuat ngaruk tu...sbb korg berdua iras wajah dan perangai ...haha
bila marah icha sama cam mrh diri sendrik...kiki






ni la budak yg kalah ngan budak lebih kecik dari die....kena buli pun tak membalas tp cuba klu org lebih besar usik.....
Fahim slalu jd mangsa tp icha bernasib baik sbb dpt abg yg baik...protective ...mama pun kena tampar ngan fahim sbb cubit manja adek die smlm...kes adek nk main digital forehead termometer...yg sensetip ngan jatuh2...aku dah penah tukar seb baik dlm warranty...dah kate die nk main pujuk camne pun xlyn...

kamu bertuah alisha sbb ade abg yg baik gitu...mama dulu kecik2 slalu kena buli ngan pak long....

Note: misi mkn yg xberjaya...kesian...

posted from Bloggeroid

Thursday, September 12, 2013

Berkongsi Minat Yang Sama

2 bradek kenit aku tu 
mmg ni la kerjaan diorg 
sorg sebuk ngan games
sorg lagi sebuk ngan gambar/video baby
sedang kan yg die tgk tu gambo diri sendri 

yang ni bila bosan main games die paksa mama main utk die 
melampau !!

yang ni plak budak perasan kakak 
awak tu adek tahu tak diulangi ADEK !!

skrg ni alisha dah pandai demand die tak nak dah tab purple tu 
die dok berebut yg abg die punya ...sbb lagi laju dan smooth 
budak besar die tu bknnye bersungguh pun dengki je lebih ...
last² abg dpt balik ...


mlm semalam dlm pukul 1.44am aku tersedar tgk jam kat decoder astro kantoi tido depan tv 
alisha elok je dok main ipad abg die ....
terkejut aku ...tah bila die bgn tatau la ...
dlm pukul 2 am die kejut aku tarik selimut bagai 
nk susu ... lawak betui ....bercakap tak reti lagi pelat mama plak mamai 
hanya bahasa isyarat je mampu die sampaikan pesanan die ... 
die bgn pi dapur amik botoi susu bg kat aku ... hahaha kesian betui la 



Note : hari ni bz ngan bisnes sikit...



Wednesday, September 11, 2013

Cantek Gamaknye Pada Pandangan Die

adek icha sekarang ni 
kerja die menconteng je 
die tak conteng dinding, sofa ke ape² yg boleh merosakan brg tu 

memulanye elok je die dok conteng buku
lama² mama tak sedar dah menghias kulit die
dengan warna terang dan ceria 
sabo je la 

dah guna magic pen
klu takat guna ball pen, marker pen ke 
boleh lap² ngan baby oil kompom hilang 
ni dah basuh ngan sabun bagai pun tak hilang
2 -3 hari jugak la kesannye 




semua gambar di atas tu aku dah cuci berkali² tp tak hilang²
skrg ni aku dah sorok dah megic pen abg die tu .. guna la korg pencil
tp bahaya la plak pd pandangan aku 
icha suka sgt berlari pgg pencil....
ngeri bila teringat kes kat china

mmg cabaran betui aku nk kenalkan anak² ngan alat tulis ni ....


Tuesday, September 10, 2013

Bayi Tersepit Katil Mati Lemas

sgt menyanyat hati bila tgk gambar ni 
sedih sgt ... sbb aku sorg ibu 



slalunye kes cam ni kat Negara China 
jdkan ikhtibar jgn tinggalkan anak/baby anda bersendirian

R.I.P  lil baby




Note : motif share gambo tu ... hehe aku mls nk berfikir tp nk gak share entry ...kiki

Monday, September 9, 2013

Buah Tangan dari Bandung | k.eija @ sweetmama

TQ k.eija...
dah la offer diri nk belikan souvenier...
pastu tolong hantar sampai ke depan pintu...
hadiahkan sepasang kain cotton ...
ade lagi pisang salai dan FM...
berbesar hati sgt tau....

aku cuma byr utk lace tampal je...tu pun k.eija yg suruh aku pilih....







TQ kak eija...alhamdulillah...
semoga sentiasa sentiasa dimurahkan rezeki

posted from Bloggeroid

Thursday, September 5, 2013

Backyard Monster & Dinosaurs are back at Putrajaya

pameran Backyard Monster & Dinosaurs
telah pun diadakan di Marina Putrajaya 
bermula 31 Ogos 2013 hingga 28 Februari 2014

Harga Tiket 
Dewasa RM 10
Kanak² RM 5 kot


jom la terjah 
kami dah pun terjah 
menarik jugak 

ni kali ke 3 bawa Fahim yg suka Dinosaurs tu ke pameran 







memula masuk je pameran mmg terus nampak Tarantula ni 
tp syg time kami pi ni tgh  repair 

Triceptor

Stegosaurous


T-Rex


Semut



Kumbang Taik 

byk jugak aktiviti yg budak² boleh pelajari kat sini 
cara pergerakkan haiwan


pelbagai spesis Rama² yang diawet 
byk lagi spesis serangga 

paling besh syk jugak kerusi utk kita rehat² pas pusing² dlm ni 

alisha terpaksa berputing sepanjang masa mengelakkan die menjerit tak tentu hala sbb ketakutan ... haha
memula Fahim pun  takut jugak wlupun xcited 
lelama die cool ...

pendapat aku :
menarik, sempoi, berilmu ...harga pun murah saje 
tp tak leh challange kat i-City la...tp kat i-City dah tutup yg pun kira terbaik dr Melaka Wonderland 
sila la terjah 

Note : ok la nk pi mkn dah ni, dah lewat 1 jam ....huhu




posted from Bloggeroid

Wednesday, September 4, 2013

Yang Pertama Tumbuh, Yang Pertama Tanggal

hari ni agak kucar kacir sikit sbb 
tgh biasakan diri bekerja 
dah lama ai dok saje mkn gaji buta bila boss mc
hahaha

cepat betui masa berlalu 
aku teringat lagi bila fahim tumbuh gigi kali pertama 
hepi gile... setiap ibu gembira ngan perkembangan terbaru anak² kan 


gigi pertama yg tumbuh, gigi pertama yang tertanggal selepas 4 tahun 6 bulan 
Fahim tumbuh gigi pada usia 5 bulan 
pada 30/8/2013 dah tanggal 




pada ketika gigi dah goyang .....
time ni aku dah risau dah 
sedih pun ade 
sbb anak aku semakin membesar ....
tiada lagi baby yg aku agah²
nasib baik byk video fahim kecik²
sgt² mengimbau kenangan betui...anak pertama kan 
mmg segalanye lebih 
tp bukan bermakna kasih syg tu berbeza antara adek dan abg ...
tp sygnye video alisha kurang sgt ... mama dah bz ade 2 org yg perlu diurus
zaman fahim mmg henpon sentiasa di tgn ...ade je aksi die aku amik 



Tuesday, September 3, 2013

Ron95 naik 20 sen = RM 2.10

tatau nk ckp ape lagi ni....







nk tak nak..setuju tak setuju...rela tak rela....redha tak redha ...terimalah kenyataannya...

kerana BR1M & menabur janji...
rakyat menerima bahangnya...

kenapa mesti selepas pilihanraya...sendiri mau ingat la....
kesian rakyat berpendapatan sederhana spt aku ni...
bukan merungut tp kecewa...
tp aku rasa jugak bangga sbb mampu mengurangkan subsidi kerajaan utk rakyat...

tak sabar nk tgu bajet 2013 ni..
org gomen kompom dpt bonus ...yeay...




mlm ni ramai la berpusu2 pi stesen minyak...
nk penuhkan tank pd harga lama b4 midnight..
aku lalu sajo...takpe la beri peluang kat org lain...tak berbaloi rasanya bazir masa demi 2-3 ringgit full tank...
aku sedekah je kat tokey minyak utk jual esok pd harga baru...kasi untung lebih....

5 tahun lg...tgu...

Note: 2 kali aku taip entry ni buat hal plak blogdroid ni

posted from Bloggeroid

Monday, September 2, 2013

Cubaan Test Drive Suprima S

sehari lepas pelancaran SUPRIMA S 
kami pi tgk produk terbaru PROTON tu 
ingat nk test drive tp tak de plak nampak org mengetest drive 
so pi jalan² tgk sajo

pendapat aku :

agak menarik 
sbb teknologi yg digunakan tu hampir menyerupai teknologi kereta mahai dan negara barat pengeluar kereta pertama 

yg menarik tu enjin die TURBO 
sistem kereta ni pun lebih canggih 
dari segi break, pergerakkan tayar dan byk lagi 
Air Bag ade 6
nk xplain sgt pun tak tau sbb aku tak baca sgt spec keta ni 
harga bermula dari RM 72k - RM 79k 

sebagai Rakyat Malaysia aku bangga ngan keluaran PROTON terbaru ni 
walupun body masih menggunakan Mitsubishi 

model Suprima S ni aku nampak menyerupai Mitsubishi ASX






Note : hari pertama bekerja boss ada di pejabat sejak cuti raya ...so kena dok diam²