Wednesday, October 30, 2013

Lawatan ke Muzium Alam Semulajadi, Putrajaya


minggu lepas saja bw Fahim ngan alisha pi muzium yg dekat benor ngan rumah ai ni 
tak penah pun masuk dok lalu je 
bila tgk nad mamaZN ngan sue pi 
saja je try pi jugak sbb hari minggu tu tak de wat pepe

MUZIUM ALAM SEMULAJADI 
Presint Diplomatik, Putrajaya

Dibuka : 9.00 am - 5.00 pm (setiap hari)

Bayaran : RM 2.00 seorg





fahim tiru gaya gambar yg die suka 

katak peace

adek icha yg seram² bg isap puting suruh jgn merengek sbb mama pun seram jugak
creepy betui dlm ni ... cam ade momok je ...hihi

Mentadak

kambing gurun

katak 

ok jugak la dlm ni 
budak² suka sbb luas 
depa boleh berlari²
cuma panas sikit la econ xbuka kot
sbb time kami pi tu ...cuma kami 4 branak je 
byk jugak patung haiwan yg diawet





Note : alahai ingat hari ni transfer gambar ..enPanjang pi keluarkan plak digicam dr handbag aku 

Tuesday, October 29, 2013

Confirm tahun depan Fahim ke sekolah kerajaan

confirm dan inshaAllah yg fahim akan belajar di prasekolah kerajaan tahun depan aku dh hantar surat setuju terima

niat aku hantar die bersekolah di sekolah kerajaan sbb:

1. aku nk fahim belajar berdikari

2. aku nk fahim pandai sbb cekgu di prasekolah konfirm cekgu berijazah dan bertauliah mmg major diorg mengajar kanak2

3. bg dia biasa dgn keadaan & suasana bersekolah 2015 dah darjah 1

all d best for fahim ...




fahim di sekolah baru

tahun depan kena tegas xleh nk main tab ngan ipad lelebih dah
kena had kan masa


Note: hari x copy lg gambar dari digicam

posted from Bloggeroid

Monday, October 28, 2013

Berhari Minggu di HatYai

hari ni aku el sbb risau anak2 kepenatan...
bg diorg rehat dulu sblm ke skool esok




cerita lanjut nanti ...sbb dlm hp xbyk sgt gambar semua dlm digicam


Note : bulan ni byk kali dah cuti + mc...penilaian prestai dah x lama dah...mampus la

posted from Bloggeroid

Friday, October 25, 2013

BONUS separuh bulan Gaji dlm bajet 2014

bayaran bonus utk kakitgn awam setengah bulan bonus minimum RM500

bantuan taska bg isi rumah RM5K

BR1M RM300 bg bujang pendptan bwh RM2K

RM 650 bg isi rumah bwh RM 3-4K

subsidi gula xde 1 KG RM3

antara yg menarik dlm bajet 2014

byk yg dijanji dlm PRU13 xdpt dikota

NOTE: tgh kalut mengemas...dok dan nk dgr sgt

posted from Bloggeroid

fahim dah x sabar

harap2 berbaloi dan menyeronokkan



posted from Bloggeroid

GEN sape lebih power suami ke isteri?

gen sape lebih kuat antara mama ngan abah

jwpan pun dah pasti dari gambar2 ni


posted from Bloggeroid

FBI keluar dari HOTfm

pagi pi dgr ceramah kat blok sue soya tu

" syiah: satu penjelasan"

pagi td kat hotfm seelan paul bgtau yg FBI dah nk keluar.

aku suka lawak selamba die.
dari xbest sampai best gile die jd DJ

FBI nk buat bisnes pe la ek.....

posted from Bloggeroid

Thursday, October 24, 2013

Pakai Jeans pi Majlis Beradat Melayu, Pendapat korg?

sambungan dari kisah Tragedi Kelantan 
_______________________________________________

hari raya aidil adha ke 2 
kami hantar rombongan merisik tanpa MIL
tak pe tak cukup korum janji 
tujuan asal dpt dipenuhi 
klu tak sia² semuanye kan 

kami hantar rombongan dlm pukul 2 pm lebih 
kelam kabut aku dr hospital
sbb bajet awal aku mmg tak join rombongan 
tp disebabkan rombongan kekurangan ahli 
terpaksa la aku join last minit 
aku mmg ade bw spare bj kurung 
tp tak sempat pakai 

so aku lantak je pakai jeans ngan tshirt berserta muka selebet 
tak de mekap bagai 
mmg segan habis la.... cam tak beradap je 

tp inshaAllah diorg semua faham jika diorg faham keadaan sebenar kami 
SIL aku je yg pakai bj kurung sbb die ade anak kecik 
tak perlu ulang alik ke hospital sbb dok rumah je'
so bila bersiap terus pakai je bj kurung 
aku takan dr pagi nk pakai je bj kurung 

tp rasa cam tak besh la kan wlupun org faham kan 
tp mmg dah slalu pun aku bantai pakai jeans pi kenduri 
cam tak biasa plak ... yg buat aku rasa lain mcm tu sbb tu kelantan 
klu KL xde hal ...org kampungkan masih jg adap sopan kemalayuan kan 
cuba buat gitu kat kg aku kat langkawi mau mak menakan aku hamun aku 


ni antara gambar yg sempat diorg amik sekitar majlis 

belah pompuan

utusan merisik semuanye wakil dr kelantan
wakil dr kami xde dlm gambar 


hantar yg diberi

sarung cincin tanda

aku yg pakai jeans + Tshirt (siap tak ready amik gambar lagi pun)
bakal pengantin nenanti tu dedua kerja petronas. sorg paka sorg KLCC
masyuk² cam fared aty ....


Note : aku taip entry ni dr pkul 9 lebih sampai 11.45 am br siap ...mengoms



Wednesday, October 23, 2013

Dugaan di Kelantan

hari ni aku siapkan BW dulu baru nk buat update 
sbb dah lama tak de masa nk baca blog korg kan .. byk sudah aku terlepas ...

aku citekan peristiwa yang berlaku kat K. Krai, Kelantan pada Hari Raya Aidil Adha yang lepas

kami sekeluarga bertolak dari KL ke Kuala Krai, Kelatan dalam pukul 10 pagi pada hari Raya Pertama Aidil Adha
dan sampai sana dalam pukul 4 pm lebih dengan rombongan 3 biji kereta 
kami menginap di sebuah HOMESTAY di kg Guchil 5, Kuala Krai
kami ke sini dengan tujuan utk merisik dan menghantar cincin tanda utk bakal tunangan adik ipar yg bongsu

disebabkan hari raya kan MIL ade la buat bekal juadah hari raya utk kami semua 
Lontong, Nasi Impit, Rendang Ayam, Daging Dendeng, telur rebus dan sup tulang + nasi 
kami berhenti mkn tghari kat RNR lepas jambatan nk ke Gua Musang

bila sampai di homestay ade  lagi mkn bekal 
belah malam pulak kami ke Tanah Merah, Kelantan untuk jumpa adek MIL untuk jd wakil utk majlis merisik esoknye.... kat sana pun ade mkn² lagi 
makan nasi ngan hati lembu fresh goreng & Sup Tulang Korban

tgh malam tu dlm pukul 2 am enPanjang kejut aku yg die sakit perut kena cirit birit 
aku jd penunggu setia depan pintu toilet 
tu dah jd perkara biasa bila laki aku tu kena cirit birit 
sbb enPanjang ni mmg lemah abis klu die sakit perut .... boleh pitam gayanye 

aku seperti biasa dh jd kebiasaan, klu berjalan ke mana² je mcm² jenis ubat aku akan bw
sbb aku suka berjaga²
standby ubat sakit perut ngan air suam sesambil tgh tgu die memerut 
bg die mkn ubat ...aku sambung tido enPanjang pun sama 

dlm pukul 3.00 am tu tetiba kami laki bini sekali ngan anak² terkejut bila SIL aku dtg dlm keadaan muka cual gile bgtau yang MIL aku dah jatuh 

tp cuak die ngan gaya cara die ckp, aku laki bini bajet ade perompak masuk rumah dah tolak ngan tikam MIL aku sampai jatuh 
enPanjang tu dah belari ke dapur capai pisau 
aku berlari pgg anak² sbb depa pun dah terjaga sama sbb dgr sore makngah cuak gile gitu 
bila dah realise yg tak de perompak ...aku bajet MIL aku tu kena strok ke hape ke 
sbb dgr sore die mengerang lain macam
menakutkan la dgr gitu pastu mata putih ke atas sambil nk muntah 
rupanye beliau jatuh sbb pitam sakit perut

dlm kelam kabut masing² panik 
bw ke klinik azhar kat Pekan Kuala Krai lepas kami pujuk tak jalan 
kami paksa MIL pegi jugak 
takut jugak jadi ape² sbb jatuh 
kemudian di refer ke Hospital Kuala Krai 





effect dari jatuh 
belakang MIL sakit dan lepas xray doktor kata ade retak 
lepas admit ward Doktor Ortology dtg 
tgk xray dan temusiasat kejadian
dan disahkan yg dlm xray kesan old fracture 
kami mintak dipercepatkan discharge sbb kami kat tmpt org klu boleh nk dptkan rawatan kat belah sini je 
lepas doktor medical dtg konfem esok boleh discharge klu cirit birit dah ok ....

alhamdulillah tak de yg teruk sgt 
wlupun pd awalnye kami semua sgt susah hati 
bila MIL masih kat ER 
dengan keadaan nye yg lembik tak bermaya 

takut sgt aku ketika ini ... kami hanya mampu berdoa yg keadaan akan bertambah baik 
bila terkenang yang kami di tempat org lagi buat aku sedih gile 
aku takut sgt untuk menjangkakan ini akan jd satu penyebab kami akan kehilangan die
tp alhamdulillah semua kembali baik ... aku tak sanggup kot kehilangan MIL aku yang aku telah angkat darjat die setaraf ngan ibu aku sendiri 
die bagaikan pengganti ibu aku yang dah lama tak de ....

Majlis Merisik ttp dieteruskan wlupun tanpa kehadiran MIL dan salah sorg SIL aku yg ditugaskan utk menjaga MIL
Janji & Lamaran dari kami ttp kami kotakan wlupun dlm keadaan yang kelam kabut 


Majlis Merisik Next Episode lah 
ni pun panjang sgt dah 


Note : sepanjang aku tak sana tidak sekali pun aku mengambil gambar dlm dah luar rumah, musykil bukan sebagai blogger kite tak amik gambar.... lg satu menjadi misteri nape MIL bw gunting ke toilet .....

Tuesday, October 22, 2013

Kena Dera ke Tumbuk ke Ketumbit ni

seminggu sudah aku aku tak kerja barang sehari pun 
cam besh plak tak perlu ke opis ni 


semalam sepanjang hari aku tak dpt nk update blog 
bukan sebab bz sgt pun ngan kerja aku ni 
tp bz ngan budak manja nan sorg ni 
ade je yg die nk suruh aku buat 

budak kena ketumbit .... kesian gile
effect sampai satu mata die bengkak 
aku dah bw die pi klinik dari hari ahad waktu bengkak kecik tp doktor tak bg ubat pepe kecuali normal saline(eyemo)
hari isnin pagi dah jd gini ...tak jd aku nk hantar pi taska 
bw ke pi klinik dpt antibiotik ngan ubat tahan sakit
pastu bw pi pejabat dok ngan mama 
( doktor kate ketumbit, tp aku tak nampak pun mata ketumbit tu, risau)

belah petang die start bosan ngan ipad, tab, hp & desktop bagai tu 
die main kotak parcel bisnes mama 
sebenarnye dah penat ... tu yg nk tido cam cat katenye 

sebenarnye happy jugak die ade kat pejabat 
sbb die tak nakal sgt ... dok baik2 je dlm bilik ai ni 
sampai org tatau pun yg aku bw anak sambil bekerja 

tp yg merisaukan ni .... mata bengkak takut cekgu tak terima nk ke taska sbb hari ni start peksa 
Fahim dok rumah ngan abah skrg ni 
kejap lagi nk balik kejap nk pi tgk ngan bw pi pakar 



Note : aku nk cite pasal kejadian kat kelantan tu .. tp skrg ni dok kalut² sikit 



Saturday, October 19, 2013

pertembungan gajah & buaya

mlm semi final pertama
pahang vs sarawak

kami sepatutnye berada di stadium Darul Makmur tp disebabkan kesesakan & dah tau tiket sold out kami tonton & sokong di rumah saja...

hotel dah booking tp abaikan je la....seb baik xperlu kad bagai klu tak burn je ....

ade rezeki kite pi bukit jalil utk final nanti....

aku ramal tok gajah blasah bujang senang 2-1 mlm ni....

posted from Bloggeroid

Wednesday, October 16, 2013

Dugaan hebat kami di tmpt org....

lain dirancang lain jadinya....
semua Allah dah tetapkan...
skrg kami kat hospital kuala krai, kelantan
harap2 semua baik2...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, October 11, 2013

Pusat Kebajikan Kucing di Putrajaya

berlintas langsung dari rumah....
pagi ni aku lmbt sikit ke pejabat sbb alisha mendemam & berkahak...

risau plak nk hantar ke taska...
pagi mama jg kejap pastu pi klinik
dlm tghari abah blk take over pulak...



pg td ade terbaca pasal pusat jagaan kucing terbiar...taksangka kat putrajaya pun ade walfare utk kucing...ingat belah kl/selangor je..

aku takpenah tau bgnan tu ape gunanye wlupun dh dok putrajaya selama 9 tahun...dok menyewa kat flat hijau tu 3 tahun...




rasanye baru lg walfare kucing ni...
rasa2 tak mampu bela ke...menyampah ngan kuceng jiran yg asek pecah msk rumah dan selamba round2 serta pancut2 dan meninggalkan kuih harum semerbak...
boleh kot pi tangkap hantar kat sini..sbb tuan die tak mampu kawal kuceng2 beliau...
atau pun tuan die mmg tak bertanggungjawab...dari kuceng tu bakal arwah cam sekor kuceng kat tmn aku sbb kena racun baiklah hantar sini je...kompom2 kehidupan lebih terjamin dari dianiayai oleh manusia kurang keperimanusiaan.

kuceng tak bersalah tuan yg xbertanggungjawab yg bersalah....


Note: tgh tgu abah balik....

posted from Bloggeroid

Thursday, October 10, 2013

Pengalaman Baru Fahim | 2014

dengan kenaikan mendadak Yuran Taska/Tadika anak² aku untuk tahun 2014
menbuatkan aku sedikit gusar 
ye la mana nk pikir harga barang naik, kos sara hidup naik 
bila terima makluman yang yuran taska jugak naik secara mendadak
dari RM300 ke RM 390
RM90 tu naik ... tak hagak²
klu perkhidmatan mmg bagus tak pe jugak 
byk jugak yang aku tak puas hati 
tp sbb mls nk kecoh ...aku buat dek ...simpan dlm hati je 


antara yg aku tak puas hati kat taska sekarang ni :

1. selalu pesan kat budak jgn bgtau mama ape yg cekgu buat ngan marah
- fahim slalu kena tarik telinga, babab, marah pastu cekgu pesan "jgn bgtau mama"

2. anak aku masih tak dpt membaca 
- klu aku tak ajar kat rumah mmg die langsung tak leh nk membaca. korg nk tau fahim dok tahap mana kat skool klu bab membaca ni ??? aeiou lagi tau ..sakit hati tak bila dah 9 bulan korg byr itu je yg die ajar. bila aku tanya perkembangan, cekgu ckp fahim xreti/tak boleh. napa bila aku ajar senang je budak tu paham.....sabo² tak pe biar je aku ajar kat rumah...

3. Cekgu tido dlm kelas
- fahim ni klu ngan aku die pasti akan bercerita wlupun pd mula nye tak nak bercerita sebab cekgu dah pesan kan.  mama lagi pandai saiko la ...bab  tido tu klu mmg time budak tido die tido tak pe la ... ni time belajar ... ade masalah diabetes kot cekgu tu klu asek sleepy je kan ... klu tgk bdn mmg berpotensi pun ... hahaha

4. semua event parent kena tanggung even setiap tahun yuran pendaftaran kena renew ...
- setiap tahun kena byr RM150. pastu ade event je parent kena byr + kena buat potluck. sedangkan ni taska slalu dpt sponsor umno ni ...org kuat umno dlm ni ....

byk lagi lah ..aku mls nk membebel  panjang² sbb aku sekadar nk kongsi berita ni 


inshaa Allah Adib Fahim akan menempuh pengalaman baru tahun hadapan .....

Pada Birthday Fahim Yang Lepas

2-3 minggu lepas aku tak sempat nk update pasal birthday my boy 
tak de buat sambutan besaran pun 
sekadar mkn² keluarga 

 29.9.2013 (Ahad)

kek yg disponsor oleh ateh dari Baker's Cottage 





30.9.2013 (Isnin)

rutin setiap tahun mesti buat goodies bag ngan tempah kek utk Fahim kat tadika die 
bagi die ngan kawan² hepi 

Ninjago gilaan kanak² setadika fahim

Goodies Beg yang simple ngan murah² je
puas aku pi kedai² plasik cari plastik fancy²...hampa 



geng boy



geng gegirl.... 
source : mini ipad cekgu thru whatsapp 




29 Ramadhan 1434H

kek kedai melayu 1/2 kg


setiap tahun kompom fahim akan ade 3 kek birthday 
tp Fahim bukan penggemar kek pun 


Note : hari yg mls ....


Wednesday, October 9, 2013

Alisha's Turn Two Today


Alisha Maisara hari ni dah 2 tahun 
die lahir pada tarikh yg bg aku cukup cantek 9.10.11

kadang tu aku tergiang² lagi bunyi 'POP" air ketuban pecah 
pada 12.30 am pada 9.10.11
alisha lahir pada 2.21 am

alisha yang mudah dilahirkan dan dibesarkan
sepanjang mengandung pun sama cukup mudah

sampai sekarang aku masih merasakan alisha ni masih baby

Happy Birthday Nur Alisha Maisara 
semoga kamu jadi anak yang berjaya dunia akhirat 

cam big girl kan, peminat + suka layan bola







posted from Bloggeroid

Tuesday, October 8, 2013

Syok Gamaknye Jadi Baby sampai Baby Besar aku pun layan

dah 2 minggu ni aku agak bz .... 
cuma hari ni agak free sikit sbb  order baru belum sampai ..so rileks sikit sbb takde proses pengedaran
klu brg dah sampai sebuk plak aku ke hulu hilir ngan kerja hakiki lagi mmg blog aku tak sempat nk jenguk ...
hari ni aku tgh gigih bw 
rindu betui nk menulis ngan membaca tulisan korg 

bila sampai part aku nk menulis ni ... byk plak gambar belum transfer ke PC...
dah la PC aku ni dah xpired tunggu lupus je so mmg lembab sgt klu bab guna samsung kies 
klu guna nokia PC Suite tu laju la plak ... 

hari ni aku tempek gambar icha pada 29/9/2013 yang lepas la 
budak ni kemaruk nk jd baby 
29 hb tu besday fahim so mmg ade buat celebration sikit² kat rumah SIL 
sbb kami ni tak keluar bajet pun kecuali bajet isi minyak pi KL je 
kek ngan mkanan disponsor ... tambah² MIL mmg ade sana ...ape nk dirisau bab mknan kan ...

semua mak² sedara icha/Fahim belah enPanjang ade
ade SIL yg ade baby.. icha budak paling hepi kot wlupun abg pun hepi jugak sbb besday die kan 

mula la alisha kemaruk barang baby
semua die try 
tp paling tak leh blah 
buaian baby ... huhu sabo je la 

dulu² kecik waktu alisha ngaruk tak hengat sbb mama dah start keja sampai kena pi darulsyifa 
try letak dlm buai .... die gayat habis sampai muntah ... ngeri 


lama jugak die dok dlm buai ni 
berangan jd baby 
belum lagi nengok die merangkak... mengesot .. bergolek ... nangis2 baby...
buat la ape yg kamu suka dik oi ... mama hepi je nengok kamu macam² tu

alhamdulillah aku berjaya train alisha tak tido buai 
mudah sgt bila pi berjalan ... tak mcm abg die ... pi mana² dulu berangkut la kami ... 
alisha ni budak paling mudah tido tak yah tepuk ke hape ke.. die nk tido ..tido la die ....

sampai sekarang ni ... nk suruh tido tutup lampu ... tv... kejap je tgk die dah tido dah.... 

Note : tgh buat kira²... 

Thursday, October 3, 2013

Sbb obses sanggup tu even midnight

today is the last day of english course.....

sambil2 tgh nk tgu turn our tasks to be present and recorded....i just take some times to share what i did for my lil boy last midnight....


fahim ade minat baru...semakin minat...ninjago and the blocks...
of coz la i didnt bought him the original Lego...expensive tu....

bcoz of fahim...mama kena berjaga tgh mlm smlm sbb nk pasang blocks ...sbb lepas beli smlm die tido dlm keta dah tgh mlm br bgn....
pastu nk tak nk sbb mama dh janji nk pasang...terpaksa la tunaikan...sbb fahim dh tgu mama nk pasang sampai tertido....small parts camne nk pasang kat kedai...







fahim obses with the doll not the blocks....sblm ni fahim suka sgt ninjago tp kat kedai yg slalu beli dah out of stock... klu yg original mmg x mampu mama..lg satu fahim suka sgt bw pi skool pastu kawan2 amik dah x pulang yg umur 6 thn. nk tak nk beli je yg lebih kurang tp fahim pasang je pedang...


Note : tgk dr pukul 12 pm lebih dah dekat pukul 2 br leh publish.....

posted from Bloggeroid

Tuesday, October 1, 2013

Aku teringin Sgt nk bercerita

aku nk bercerita dlm blog ni .. tp buat masa ni aku tersangat kesempitan masa 
kerja hakiki lagi .. bisnes  lagi ... ngan kursus dlaman kat opis lagi ...
nk cerita pasal birthday Fahim pun tak sempat tu belum nk cerita pasal jalan² Hari Malaysia yang lepas...

3 hari ni ade English Course ... huhu

Note : dah beku otak sbb lama tak guna english .. teruk betui