Wednesday, November 27, 2013

sila byr saman, org gomen dpt bonus



nk ckp ape pun xtau...


Note: kat kg halaman tp cam pelancong.....

posted from Bloggeroid

Friday, November 22, 2013

Malaysian Beradab | Artis Cerita Pasal Seks

sebenarnye ni dah lama dah 
 bulan lepas kot 
lepas die branak ari tu kot
screenshot ni aku buat pd 20.10.2013


mula terkujat jugak aku baca 
tahu la dok obersi 


Malaysian ni beradap
cerita SEKS adalah cerita dlm selimut, dlm bilik 
kami org Malaysia ni tak open minded sgt 
konvensional 
kami malu berbicara hal ini secara tebuka 
masih dikategorikan kuno

sbb masyarakat Malaysia belum bersedia untuk menerima pendidikan seks di sekolah wlupun KPM penah mencadangkannya dulu




Thursday, November 21, 2013

Hari Terakhir Jalan² Hat Yai, Thailand

lepas jalan² kat Pasar Besar, Hat Yai 
kami bertolak balik dlm pukul 12.00 pm
dan kami sampai di Danok dlm 1.00 pm
kat sini mokcik² berenti lagi membeli 
kat sini usha² je tak de beli pe pun
laki aku je beli buah² kering jeruk tu 
aku pulun dok usha mainan kat anak aku 
tapi fahim xbekenan pun die cuma beli pistol ngan menan pe tah 

kat sini kami mkn lagi 
lunch kali ke2
sekali pukul 11.00 am kat Restoren Hamid, Hat Yai
ni lagi sekali kat Restoren Yahya, Danok 

makanan kat Restoren ni mmg sedap la 
aku rekemen klu korg sesaja dtg nk pi beromen kat Danok 
hahaha gurau je .... 

lokasi Restoren Yahya ni sgt mudah 
lorong seblm Imigresen Thailand
15 meter dr simpang lorong tu je 


Tomyam Udang Galah sedap


ni sebahagian dr order
ade lagi sayur kangkung belacan ngan ayam goreng kunyit
semua ni tak abis pun 
aku yg kuat mkn ni pun xleh nk abiskan 
sbb tak sampai 2 jam kot lunch yg sblm ni nk hadam 
perut masih kenyang 
laki aku tapaukan ayam goreng kunyit die ratah dlm bas 

Total harga makan tak tau sbb MIL yg banjer sbb die nk sgt mkn 
pastu tak mkn pun ... bazir betui la 


lepas mkn pi cepat² ke imigresen utk cop passport utk keluar 
kemudian naik bas lepak dlm bas tgu mokcik² sopin tak abis² dekat sejam jugak ...

kena benti dan turun kat Kastam Malaysia Bukit Kayu Hitam utk check beg & passport
punya la ramai org 
kat sini dlm 30 minit jugak la


kemudian perjalanan diteruskan ke KL
kami sampai KL dlm pukul 11 pm lebih kot 
kami tido kat rumah SIL esok pagi dlm pukul 5 am 
terus gerak balik Putrajaya 
enPanjang pi kerja ...ai anak branak sedap tido kat rumah ....

tamat sudah cite Jalan² Hat Yai
wlupun ade 2 lagi episod nanti aku up 
ape yg aku beli & kedai Leather best nego




Wednesday, November 20, 2013

Jalan² Pasar Besar, Hat Yai

Pasar Besar, Hat Yai

lepas je sarapan kat Restoren Salma
aktiviti bebas klu nk berjalan pi sendiri 
aku naik Tuk Tuk ke Pasar besar 
20 baht sorg 

kat pasar besar ni byk org jual kain baju, kain pelikat, makanan dan produk² thailand cam sabun beras tu 
aku tak beli pepe pun dan kami kat sini sekejap sgt la
sbb tak de tujuan nk beli ape 
tp aku tgk mcm kain pelikat Siam mmg cun la 
boleh buat kain, bj kurung kosong  mmg cantek 
tapi aku tak beli pun tatau nape 
jalan² kejap rasa cam serabut sgt 
terus naik Tuk Tuk ke Pasar Buah(aku lupa nama tmpt ni)
tempat ni mmg jual buah² je tp xde jual buah tempatan. byk jual buah luar 
mcm epal bagai tu la
kami pi sini sbb nk beli buah²an tempatan tp sbb xde
lepas tu MIL asek berkicip letih 
terus naik Tuk Tuk balik hotel



enPanjang, Alisha ngan aku sambung jalan 
Fahim tinggal kat nenek dok hotel
kami jalan kaki je sekitar kawasan hotel 

niat nk cari mainan kat Fahim ngan alisha
tapi non hado cam kat sempadan tu 
kami jalan² cuma beli Tshirt I♥Hat Yai & kain pasang Thai Silk 4meter 800 baht @ RM80
harga asal 30baht semeter 
sbb aku 1st customer die bagi less sikit sbb aku ckp klu mahai² xmo la beli
dan tokey tu chinese Thai sbb ade nampak Tokong Merah ngan Buddha dlm kedai die 
cam kat Malaysia jugak kan klu tolak 1st customer mesti ong xdak kan ... 

lupa plak nk amik gambo kedai tu 
sbb bukan takat jual kain, kedai ni jugak amik tempahan utk buat long suit
kain die cantek dan murah²
klu nk tempah kat sini around 250 baht ikut jenis kain 
tp aku tak minat pun nak buat so tak de la beria nk tanya





antara buahan yg kebanyakan diorg jual 
tp tak beli pun kat Malaysia pun byk 
kami nk cari buahan tempatan diorg 
cam rambai, duku & mangga tu tak de plak nampak

ni tak sempat nk tanya ape mende tp aku ade nampak org mkn cam pulut yg disira ngan gula 

ni paling byk org jual ..kat mana² pun ade 
keropok ginseng katenye..tak beli punnn



ni pulak sami Buddha naik pikap 
sesapa nk restu dr sami ni kena bubuh sedekah duit dulu dlm tong 
pastu pi kat sami tu 
sambil baca mentera die bg sesuatu kat tangan org

sesuatu yg jarang aku jumpa sejak aku dah bermastautin kat KL
dedulu ramai je sami Buddha kat Langkawi 
org siam ngan duit siam pun byk
asal pi kedai kadang tu ingatkan seposen rupanye duit siam 1 baht 
rugi ..sbb zaman 90an 10sen tu masih bernilai besar 
rugi tau dedulu



Note : hari ni asek bergelak je ...dgr plak budak² jantan tu bercerita ... hisshhh tetiba je terpikir ape laki borakkan bila ngan geng die .... mintak dijauhkan ....






Tuesday, November 19, 2013

Geleng Kepala Bila aku Baca Cerita ni

budak² zaman sekarang ni macam² kes diorg buat tanpa berfikr panjang 
kadang² tu melampau betui 
sampai melibatkan pihak berkuasa 
ibu bapa risau serupa nk mati 
satu Malaysia berspekulasi 
sbb budak ni sorg 


perangai cam pundek la ko  ni 





kena sorok ngan antu kopek ke ko sedap dok isap kopek ... bengong punya budak 

tak pasal hari ni glemer pasal Villa Nabila tu 
dah macam version cite aku baca pasal creepy house tu 

budak ni mmg patut kena :
hantar ke pusat pemulihan akhlak ke 
denda die suruh buat kerja komuniti/khidmat sosial cam kutip sampah selama 2 tahun 
sebagai pengajaran kepada semua org 
main² kan Pihak Berkuasa, kerajaan dan Seluruh Malaysia

wei ni bukan perkara main² tau Izzat
mak ko beria menangis ingat anak die dah mampus kena mkn ngan hantu jembalang dah 
ko boleh plak melepak rumah kawan 
tak reti nk call mak ke yg awak tak balik rumah ...

pk sikit la sikit hati org yg syg ke mu ngan mengandungkan mu tu 
klu adek aku ni mmg aku piat dah telinga pastu tambat kaki kat tiang tangga rumah tu 



Note : kesian jembalang kat Villa Nabila tu ... terganggu diorg sbb tok bomoh segala dok kaco rumah diorg ....mmg ptt jembalang tu pi cari Izzat tu .... ganggu sebagai balasan hilang ketenteraman

Muslim Thai Halal Restoren, Hat Yai | Mudah Cari

kat Hat Yai ni tak la susah nk cari makanan halal 
byk org Muslim Thai jugak kat sini 
terutamanya di area Pasar Besar & Floating Market
ade jugak di sana Retoren Shah Alam 
dan owner die ade buka restoren jugak di seksyen 2 Shah Alam
tp sayang kami tak sempat nk terjah... sbb masa terhad belah siang nk gerak balik dah kan 

_____________________________________________________

kami kat sana makan kat 2 restoren muslim thai je 
sbb tu je yg dekat ngan hotel 

Restoren Salma

sumber : Googles

makanan kat sini ok la biasa² je sedap la
sama cam restoren Thai kat Malaysia jugak 
cuma nasi diorg la sedap ... beras siam 

harga die standard kot sini 
sbb Restoren Muslim dan kebanyakkan org Malaysia dtg sini 
harga up sikit la 
tp masih mampu makan lagi la ....

aku tak byk amik gambar sgt kat restoren kat sini sbb ade la terkecil hati pasal 
makan makanan sisa org kan ....

kat Restoren Salma ni 2 kali mkn
1 utk lunch ke 2 utk bfast sbb termasuk dlm pakej
sarapan 



Restoren Hamid

belah malam kami dinner kat Restoren Hamid
kat sini kiranye sedap sikit la dari Restoren Salma kot 
selera masing²

sumber : Googles 

kat sini pun tak byk gambar yg aku amik 
tah la mcm mood xde je 

menu dalam bahasa Melayu .... terbaik la 


total sekali mkn kat sini utk 4 kepala org yg betui² mkn
dan 2 kepala kongsi 1 pinggan nasi dan tak brape nk mkn
dengan 2 jenis lauk dan 1 jenis sayuran 
RM 60- 65 @ 600 - 650 Baht

ni je gambar yg aku amik kat kedai ni 
sabo je la .....

kat sini kami mkn 2 kali jugak 
Dinner & Lunch b4 naik bas balik 

lokasi kedua-dua Restoren sgt mudah di cari 

Restoren Hamid Bertentangan dengan Lee Garden Plaza
dan Restoren Salma ... hujung Corner seberang jalan Restoren Hamid




Beg Cars utk 2 Bradek @ Night Market Hat Yai

aku curi masa kejap untuk update 
buat masa ni mmg kekangan masa untuk aku melangut depan pc
mengeklik lepas satu..satu link korg 
tah la pe mende tah yg byk sgt sampai aku pun tatau nk handle 

______________________________________________________

Night Market, Hat Yai

lepas mkn malam kat Restoren Muslim Thai 
kami saje jalan² depan hotel kami ni 
mmg tempat yg strategik 

kat sini malam die mmg hidup
sebelum ke Night Market tu 
kami saje je nk try naik Tuk Tuk 
almaklumla org tak penah naik ... kena la try 

time tu round pekan Hat Yai tak de benti² 120 baht @ RM 12
ok la kot sbb driver adalah org Melayu Thai
penah dok Shah Alam dan balik ke Thai sbb dok kampung mak die 
senang la nk berborak ngan tanya² dab paham la ape die eksplen 
pasal Hat Yai tu 
byk jugak tmpt yang die tunjuk yg byk org muslim tp sygnye mlm dan hujan renyai idok la nampak sangat 




Pasar Besar Hat Yai ...kami lalu je ....


suasana dlm deretan kedai kat night market 
ramai betui org 
harga ok la murah la jugak 

aku tak de beli pepe pun cuma beli beg cars kat 2 bradek 
size M - RM 25 @ 250 bht
Size L - RM 38 @ 380 baht

murah la kot berbanding kat sini yg jual kat jualan @ uptown around RM 45 utk yg kecik tu 

pastu ade la beli mainan sikit² utk 2 bradek tu 
robot yg dibuat dr spring tu RM 18 @ 180 baht 
mahai betui .... dah die nk ...layankan je la 

alisha pun nk cars jugak sbb ape yg abg ade die nak 
minah kecik tu mana ade mainan gegirl 
die main pom pom ...pom..pom .. pistol abg die 




Note : aku rasa kompom korg bosan ngan entry² Hat YAi ni kan ... hahahaha

Wednesday, November 13, 2013

Nasi Lemak Sedap & Halal di Hat Yai

gerai nasi lemak ni direkomen oleh Tourist Guide kami, Cik Salmah
Nasi Lemak dan Teh Tarik kat sini sedap 
lokasi adalah depan Lee Garden Plaza, Hat Yai 
harga starting 30 baht

dibuka dari pukul 7.30 pm hingga tgh malam 


RM 3.00 atau 30 baht

mahalnye kan ... 
klu kat Malaysia baru RM 2.00 kot klu yg kosong cam ni 
 mknan bernasi kat sini semua nasi die sedap la .. beras siam kot

kami tapau je lepas tu terus gerak pi kedai Muslim Thai 
mkn kat mlm kat sana 





Tuesday, November 12, 2013

Khlong Hae @ Floating Market, Hat Yai

lepas lunch rombongan kami bergerak ke Khlong Hae atau lebih dikenali Floating Market atau BM nye Pasar Terapung
Floating Market ni adalah yg klon dari floating market yg terkenal di Bangkok 
kiranye ni floating market yg ke 2 di Thailand la 
cuma bezanya floating market die Bangkok kite kena naik sampan waktu nk membeli kat sini kita berjalan di tebing sungai dan membeli dari peniaga dlm bot
perjalanan ke Khlong Hae dari Pekan Hat Yai mengambil masa lebih kurang setengah jam

tapi sayangnye pada bulan oktober hingga disember adalah musim hujan di Thailand
sama seperti di Malaysia iaitu musim tengkujuh

hujan lebih lebat pd sebelah petang dan akan berhenti sebelum malam
aku hanya dok dlm bas je 
sbb ade anak² yang perlu dipikirkan 
klu ikut nafsu mmg nk terjah nengok cam ne la rupa floating market tu 

hanya enPanjang je turun 
dan aku dah pesan amik gambar 



 di sini kebanyakan barang yg dijual adalah makanan 
peniaga di Khlong Hae adalah kebanyakan orang Muslim Thai 
dan sini senang nk dpt makanan yg halal 


keadaan di luar bas ... hujan lebat ....

ape yg enPanjang beli 
takd e pepe ..katenye tak mood nk membeli sbb rimas 

die cuma beli fish ball cucuk²  & potato twist tu  je


Note : bila tah nk abis entry jalan² ni tah....




Monday, November 11, 2013

Review Hotel Regency, Hat Yai


selepas bershopping di Kilang Gajus & Nora Plaza, Hatyai
dlm pukul 2.00 pm kami terus ke Hotel untuk berehat dan mandi
sebelum ke restoren utk mkn tghari

kami menginap di Regency Hotel, Hatyai
rate aku tatau la brape sbb sekali ngan perjalanan, makanan & hotel sorg kena byr RM280.00

hotel kat sini boleh tahan la ... taraf hotel budget kot 
tilam semua dah senget ... tirai nk tercabut bath tub pun semacam je 
bilik berbau rokok ...paling tak leh blah 
paling sakit hati bila time nk msk bilik 
bilik belum ready .... aarrrggghhh 
dah la semalaman dlm bas ... pastu dah ptg pun belum mandi 
letih dan melekit 
pastu yg terkena cuma bilik aku dan MIL 
bilik ahli rombongan lain semua ok ...
dah la  kami yg terakhir diberi kunci .... dah lama dah menunggu kat lobi 
pastu lagi lama menunggu kat depan pintu bilik sbb bilik tak siap²

yang pasti org Thailand ni ... mmg kurang hajar kot 
tak de sopan santun mcm org Malaysia 
ini kes aku .. tatau la cam ne layanan org lain terima waktu pi sana kan ...

aku pi ke Reception untuk tanya status dan klu boleh nk tukar bilik yg dah ready 
dah la minah reception tu tak reti nk speaking 
tergagap² pastu mcm tak paham plak aku ckp 
pastu bila aku ckp nk tukar bilik ... nk jumpa manager die 
boleh plak die sound aku ...
"u have to wait, we cannot help u. 3.30 o'clock d room will be ready. i cant change d room for u"

tp bila baca ayat ni mmg cam biasa² je ... tp nada minah thailand tu mmg kurang hajar ... 

aku naik balik kat atas melonggok depan pintu sambil merayu kat house keeping supaya cepat ... kesian kat MIL yg dah letih sgt dah la baru je nk baik dr kes jatuh Dugaan di Kelantan

lepas selesai dpt masuk bilik ... puas jugak pujuk MIL utk turun mkn 
die tak nak .... penat sgt kot ....

aku laki bini tak mandi pun cuma mandikan 2 bradek tu je 
ye la masa dah la suntuk ... ptt mkn tghari pukul 2.30 pm di Salma Restoren 
kami sampai pun mknan dah yg dihidangkan dah kena usik ngan org lain 
kiranye mkn sisa org je ....sakit hati 
pttnye kami dpt table for 6

pastu tatau la sape la pandai² usik mknan kami ... 
nk order baru ...masa dah suntuk sbb lepas ni rombongan 
nk gerak ke Khlong Hae iaitu Floating Market Hatyai

kiranya aku mmg amat tidak berpuas hati ngan pengurusan rombongan dari segi penginapan dan makanan... 
dan dgr cite org yg urus rombongan ni tak byr pun lagi duit kat driver bas 
asek bg alasan dgr cite ..sbb aku dlm bas dok dkt ngan driver row ke 3 dr driver ... mmg curi² dgr ape depa dok borak dan lagi satu sepatutnye hotel tu bukan regency tp kat Grand Plaza gitu la .. more ok ...

dan aku rasa org lain semua nye puas hati kot ... sbb depa tak terkena kes cam aku bab bilik dan mknan 
dan kami pun bukan jenis suka kecoh²


lobi Hotel Regency ni ... mmg terbaik lah .. cantek tp cam tak sangka lobi cantek tp bilik buruk ...
hahahaha



Note : sakit hati aku bila buat entry ni ... hahhahha

Wednesday, November 6, 2013

Kilang Gajus & Nora Plaza, Hatyai

kami sampai di Hatyai lebih kurang dalam pukul 12.30 pm 
tourist guide Cik Salmah bw kami ke Kilang Gajus 
kat sini ada pelbagai jenis mknan kering 
paling laris megi TomYam ngan pes tomyam la 

waktu memula sampai tu aku rasa se bas je dlm kedai ni 
sekali lagi aku pusing ...dah penuh gile .. tgk kat luar ade 6 buah bas
sesak gile ...mmg terseksa 
klu harga murah ok lagi nk beratur ngan puas hati 

210 baht = RM 21.00
buah longan kering 
mahai gile 

pes tomyam rega tatau sbb aku tak beli ngan tgk pun 
tp ramai yg berebut beli, tah halal ke tidak 

25 baht = RM 2.50
sama je rega kat Malaysia kot

org yg niat nk membeli tp cuma beli kacang gajus je 

sesak gile .. brg² kat sini mahal² belaka 

dekat sini kami dibehentikan dlm 30 minit 
 lepas tu  gerak dari Kilang Gajus  ke Nora Plaza


Nora Plaza ngan Kilang Gajus tak jauh pun klu jalan kaki dlm 15 minit je kot 
kat sini byk jual barang kemas, tshirt, souvenir dan paling byk dan dpt rekemen dr tourist guide tu barangan kulit la 
handbag, tali pinggang, purse dll la 
kat sini tak boleh tawar menawar
 fix price ye kawan²


barang kemas kat sini tak macam negara kita ade 916, 999 & 750
kat sana guna karat ...18, 15 karat ...tah aku pun tak paham 

kat sini kami tak membeli ape pun jugak cuma beli Tshirt sorg satu

yang pasti dlm ni semuanye mahai 
Tshirt starting 220 baht utk kanak²
harga berubah mengikut saiz 
S 220 baht M 250 baht dan seterusnya 
yang dewasa pun sama 
klu FM seketui 75 baht ...huhuh

belum tgk mainan lagi tu 
terkebil aku nengok nye ... betui² up harga
aku rasa Malaysia lagi murah kot

Rekemen dari aku, beli kat night market lagi murah dr beli kat sini 
klu takat nk cuci mata ok la kat sini 
sebenarnye menyesal sbb terbeli Tshirt kat sini ngan total 4 helai 670 baht 

tapi setiap pelanggan yg masuk ke Nora Plaza ni akan diberi sekeping kad diskaun 20%



dan lagi satu kat sini kita nampak cam satu kedai yg besar sebenarnye ada part² dan tokeynye lain²
cthnya bekenan tshirt kena bayar kat situ dulu tak leh nk hold²
sbb nk cari brg lain dulu pastu nk byr sekaligus gitu ...ssh ngan kerek je depa ni tau 

klu kita byk songel nk cari warna sama corak sama tp size lain² pun depa ni cam marah je ...lagi depa marah klu kita dah byr pastu nk tukar sbb depa terbagi size salah .... org mintak lain depa bagi lain ... huhu 

kat sini depa² ni tak brapa sgt pandai ckp melayu & English
klu belah town, Lee Garden Plaza, ramai ..mudah je 


Note : skrg ni aku tersangat la bz mendengar minit mesyuarat yg lepas ... dah 6 bulan nk kena dgr balik ..............huaaaaaaaaaaa