Monday, March 31, 2014

Jalan 2014 : Terengganu | Penuhi Undangan Majlis Kahwin & Bercuti

28 - 30 Mac 2014

Trip Ke Ganu 

jumaat tu aku cuti 
mls nk kerja abb nk pi amik fahim kat rumah ateh die kat KL 
dah 3 hari dah die ke sana tinggal mama ngan adek die 
budak tu sampai hati tau 
time adek die warded kat Prince Court ari tu 
ateh ngan nenek yg jg die 
skrg ni pantang cuti sekolah nk ke sana aje ... hmmm redha je la 

aktiviti kami 3 hari tu tanpa Fahim la 
pi stadium tgk bola 
pi makan 
jalan² kat mall
icha mandi pool kecik 
3 hari tu pun aku dah rasa lama 
tp redha je la ... dah die nk pi kan ..main ngan ateh dgn sepupu die 
yg jg die pun ateh die ... syg sgt ngan fahim tu 
dr kecik fahim membesar ngan die, cam anak die dah pun die lyn ...klu kami mrh fahim kadang tu berubah air muka die .... 
** dulu SIL aku ni dok ngan aku waktu fahim kecik 2-3 thn jg ..skrg ni br pindah 

time ni aku terpaksa umpan alisha main kolam sbb fahim dah nk gerak ikut ateh die 
bg die ralit .. tak prasan yg abg die dah kena kidnap 

alisha dah berbunyi panggil abg die ...
aaahhh sudah ... mama tak de ideas... risau tkt die nangis 
mama terjun sekali dlm kolam ....lantak ....

mlm tu kami ke stadium ... pahang VS PKNS 
menang 3-1
kesian icha .... tgk bola je ...xde aktiviti menjerit sbb xde org usik die 
alisha 3 hari tu cam princess mama ngan abah die layan die 
tkt die teringat kat abg ... huhu

termelalut plak ... hihihi 

kami ganu atas undangan majlis kawen kawan enPanjang 
majlis tu kat Kuala Setiu
kami bertolak dlm pukul 12 pm dr Gombak 
plan asal nk singgah kuantan ... tah cam ne tah 
aku pun tatau .... enPanjang ajak berenti kat ganu ....
singgah paka hotel penuh 
lajak lagi sampai pantai kelulut dungun ek ....
situ pun penuh 
lajak sampai ke marang .. hotel² bajet situ pun pun penuh 
last² hanya motel ni je kami jumpa yg masih ade 2 je kosong ....
ramai betui pi ganu time tu .... rupanye ade bike week ganu rupenye
ptt la semak jalan ngan motor² besar ni ... tak berhemah betui cara menunggang depa... 

Rhu Muda Beach Motel

motel pun motel la ... janji ade tmpt bermalam 
RM 130 utk 2 katil besar 

bilik ni byk nyamuk ...seb baik beli ridsect klu tak xleh tido la kami 
bilik die boleh la ... klu takat nk tido ...
harga mahal gak la utk rupe biliknye 


tapi pantai die sangat bersih dan cantek tapi syg pantai berteluk dan dalam 
budak aku benarkan main pasir je 



mlm tu pi mkn mlm kat Pantai Kelulut 
order :
Mee Goreng 
Ayam Goreng Kunyit
Kangkung goreng sotong
paprik ayam
sup ayam
RM 23.30 je ... terkejut sbb murah 
nama kedai aku lupa nk amik gambar 



selingan ... nanti aku cite pasal owner Rhu Muda Beach Motel ni di hujung entry .... 



hari ke 2 ( 29 Mac 2014)
bergerak awal pagi dr Rhu Muda Beach Motel ke Rumah Kenduri di Kuala Setiu 
dlm 7.30 am gitu ..singgah bfast kat gerai tepi jln 
pun murah ... mkn nasi minyak roti canai roti telur tak sampai RM8
sampai Kuala Terengganu around pukul 8 am lebih terus singgah pasar payang
MIL nk beli barang 
kami tak de beli pepe pun 
dh slalu pi so tak de rasa nk membeli


ni je gambar pi kenduri 
gambar belakang icha ....hahaha

kami sampai kat rumah kenduri awal sgt around pukul 10.30 am 
pi jumpak kawan enPanjang dulu 
terus ke Kuala Besut 
cari makan ringan²...sata, otak² nk mkn cendol pun tak siap lagi sbb pg lagi ... 
pukul 12.00 cam tu patah balik rumah kenduri 
selesai mkn enPanjang berborak kejap kami gerak ke Kuala Terengganu 
hotel pun penuh area sini nk cari dekat ngan tepi laut jg sbb budak² ni suka laut 

main googles dan tepon je 
mana yg ade 

Intan Beach resort, Batu Burok


Hotel ni di kategori hotel bajet 3 bintang la 
RM 150 1 katil single & 1 katil King
bilik die besar jugak..selesa la 
next time boleh la dok lagi ....


memandangkan Fahim lama pi dok kat rumah ateh 
tp lupa nk bw buku sekolah 
keje sekolah boleh tahan byk jugak cikgu die suruh buat 
Buku 1(BM)
m/s 6-17
Buku 2(Matematik)
m/s 1-19
satu hape pun tak mula lagi
isnin dah nk sekolah 
mak pak pi berjalan lagi 
mmg kena kerah ngan aku suruh buat kerja sekolah seblm pi main pantai
dlm sejam lebih jg budak ni pulun buat 
siap sebuah buku br leh pi main 
mlm karang sambung buat sebuah lagi


nenek pun bantu fahim buat kerja sekolah

budak keriangan leh benti kejap dr kerahan buat kerja sekolah
adek die cam biasa mana nk amik gambar .... berlari sana sini

kami check out awal pg esok 30 Mac 2014 nye dlm pukul 8.00 am
terus gerak pi bfast kat medah selera kat Pantai Batu Burok tu 
tp buat hilang selera ngan menyampah je ngan sikap pekedai kat situ
ade sifat iri hati ngan berebut²
sampai pelanggan nk mkn pun tak selesa
cth cam kes aku ... 
kite nk mkn suka hati la kan nk msk kedai mana pun kan 
yg pekedai ni dok suruh masuk kedai ni ... yg satu lg dok jeling 
sbb nk bagi fair ..aku beli dr kedua² kedai 
pastu mula drama depa ... bab sudu pun berkira 
aku dah order nasi kedai ko dah 3 pinggan kot ... order nasi kedai sebelah 1 je
tu pun bising suruh amik sudu kedai sebelah 

meluat sungguh ngan sikap peniaga cam ni ... 
kita dah biasa ngan suasana belah sini 
food court kat sini tak de sifat gitu 
beli je mana² mkn la kat mana² xde hal lah 
tp org pantai timur ni gitu la 
ko beli kedai die ko mkn la meja dpn kedai die 
ni bkn aku nk kate ke org pantai timur ke hape ek .. jgn terasa mungkin tak semua tp buktinye dah terjd kat aku 
sama la kes ngan food court Terminal Bas Kuantan 
gini la... sorry to say ...sesama melayu berdengki ...cam ne nk maju 

dah² la tu aku membebel .. hihi 

berbalik pd selingan Owner Rhu Muda Beach Motel tu 
aku tertinggal tudung layers aku tu kat situ 
so hari aku byk kali la call nk amik balik tudung tu masa otw nk balik KL nanti 
mcm² mokcik tu ckp ...dah basuh la ... tkde kat ampaian la 
nanti nk cari dulu la ... tp berkeras ... hari 30hb aku singgah 

waktu nk bg tudung aku tu pun 
byk plak drama makcik tu 
tudung aku cantek la ..die suka warna hitam gitu ...
"makcik berkenan sanggaaaaat"
mintak maaf la mokcik ... mesti makcik ingat sy dh blk KL kan tu pasal makcik bsh tudung sy tu kan .... nk pakai la tu kan ... kikiki
ni la tudung tu ... antara fav aku ni ...
aku suka tudung warna hitam...

jalan cerita utk 3 hari dlm satu entry
klu buat part² mmg x abis² cam pi sabah tu pun tak abis lagi 







5 comments:

Nad MamaZN said...

haahah selamba badak je makcik tu :p
best ar gi jenjalan
cuti skolah ni kami xkemana
lepas cuti skolh baru nak berjalan
hehe

Sweetmama said...

hahaha..sabar je la ngan mokcik tu,
cantik tudung eima layer button ni

TeacherAzimah said...

Mcm2 cerita 3 hari bercuti ya. Eh btl lar org kita ni byk sgt sifat dengki dlm diri. Not good..not good..
alahai fahim..cuti2 pun kena kerah buat homework ya.

Kesuma Angsana said...

amboi seornk tu jalang2 sampai ke ganu tu hehehe

Lynn Damya said...

Salam, kak..
hahaha hamboi, ko punye trip nak pergi wedding tu ala2 dah pakej sekali dengan pergi bercuti ni haa...hebat sgguh berjalan2..haha..
owh pasal kedai makan tu, certain tempat mmg mcm tu, xtau kenapa, maybe sikap org Melayu kot..susah nak maju klw mcm tu, tp tgk org cina bukak satu kedai besar, dlm ade byk kedai kecik2, tara gaduh pnya maaa~ haiyaa~