Thursday, April 3, 2014

Jalan² 2014 : Sabah | Malam Yang Sejuk Di Kundasang

Lepas ke Poring Hot Spring kami balik semula ke Kundasang 
untuk cari tmpt tido 
plan asal aku dah booked Mount Kinabalu Heritage Resort & Spa 
tp masa otw naik ke Hotel tu 
kami nampak TM Resort 
terus MIL saja call BIL suruh book
alhamdulillah dpt ... yeay jimat
sbb harga Staf TM mmg murah 
Utk Banglo RM 100
utk Bilik RM40


bilik yg luas dan selesa  dgn 1 Katil Q dan 1 Katil Single 


mula² kami amik banglo tp sbb time tu mmg takde org ...seram plak rasanye dok rumah besar²
kami tukar amik bilik .... ade connecting
rasa lebih selesa dan selamat ... hihihi 
takut wei la dok atas bukit .... berkabus sejuk plak tu 
serammmmm

malam kat sini mmg la tersangat sejuk 
terasa macam kat cameron highlands dulu² sblm tahun 2008

pukul 6.00 pm cam tu cuaca kat sini dah nk gelap dah 
kami keluar cari mkn 

time ni dah pukul 6.24 pm 
mmg dah gelap dan basah sbb kabus sgt tebal  ....


restoren pertama kami terjah 
tp syg kami ni cam tetamu tak diundang 
berkali panggil utk order tp tak dilayan 
sbb lepas kami duduk je satu bas persiaran kecik berenti 
so kedai layan bas tu dulu dr kami yg duduk dulu

org tak mo layan kami blah ...

mkn kat kedai hujung 
makanan boleh la ... asal kenyang sudah 


kabus kat Kundasang ni bila malam sagt la tebal 
ptt la sgt sejuk 
tgk gambar fahim tu sampai tak nampak rupa sebab berkabus dan gelap
mmg sgt bahaya bila memandu kat sini bila dah mlm
tambahan pulak kereta sewa kami ni tak de sportlight kuning
serius aku mmg risau gile bila enPanjang memandu nk ke Pekan Kunadasang sbb nk beli kudapan utk mlm karang .. 
pukul 6.30pm dah selesai mkn 
tkt x tertahan sampai mlm
sbb nampak KFC tu ingat nk buat bekal 
tp sygnye byk yg dah sold out
sbb kat sini memalam org jrg keluar so kedai byk yg dah nk ttp awal
Kabus kat sini bila malam klu kena bj mmg basah 
mcm hujan rintik² tu tp tak rasa pun cam hujan 

Malam tu kami tido pada jam 8.30 mlm 
berita pun tak habis lagi 
kami cuma tgu berita MH370 saja
sbb pd pukul 8.30pm tu rasa mcm dah pukul 10pm lebih 
lg pun bdn penat ngan aktiviti aktifkan adrenalin di Poring Hot Spring siang tadi


sausana pd jam 6.15 am sgt la saujana mata memandang
tambah² dengan kedinginan pagi 

budak² mmg aku kejut awal 
mandikan diorg ngan air panas yg aku masak 
sbb water heater dh rasa mcm air sejuk 
lepas kan diorg main taman sementara tgu mama mandi
** nenek ngan ateh mandi cr P.Ramlee sbb sejuk sgt ...kat KK br diorg pakat mandi ...hahaha 





bergambar last kat Kundasang jam 7.07am jam HP
kat atas Flyover 



sgt cantek pemandangan Gunung Kinabalu dr jauh 

kami terus bergerak ke KK semula utk destinasi dlm checklist kami 








11 comments:

Nad MamaZN said...

sgt sejukkkkk... kat sana kul 6ptg dah mcm 8mlm.. sana maghrib pun dah kul 6.30 kan... bestnya sejuk2 hihi

YanaUjang said...

kena try holiday sini..tpt² sejuk ni mmg feveret zafirah..kehkeh :p

Mardiah Diana said...

Assalamualaikum dan salam singgah sini..wahh...bestnyer bercuti di Kundasang...Diana nama jer org Sandakan,Sabah..belum pernah lagi bermalam kat Kundasang...singgah kejap jer..

Chekgu Azrine said...

Tu yh syok dok sabah..
Puasa pun bkk awal..kikiki

Lynn Damya said...

Salam, kak...wahhh murah gila diskaun utk TM tu, banglo sebijik RM 100?? Haaa tp klw xramai pun, aku decide mcm ko jugak kot kak, ala2 seram jugak ek, hahatp serius best lah, cuma waktu mlm dia mcm tak aktif kan kat sana..klw kat CH ade pasar malam kat bandar, meriah..kurang sikit rasa sjuk tu, haha..

bestnya pergi kawasan tinggi mcm ni, sejuk selalu...xnak balik turun bawah sbb kt bawah cuaca terik, hehe :p

mama ila said...

Ya Allah...bestnye..xpernah lagi sampai Kundasang...nak kena masuk list tempat yg kena pergi nie..hehehe

imie fatiema said...

bestnya,tengokla kabus punya tebal..inshallah hujung tahun ni sampai sabah.

mamaarifakeem said...

Bestnyer laaah.... bila la akak nk sampai jugak ni.. huu.. ngidam jugak nak pi sana..huu...

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

weiii..
teringinla sgt kite nk ke kundasang ni..
pastu kat ternak lembu mcm new zealand tu, ape name ntah..
oooi, best la wei..
nnti review costing skali ye..

pssstt, beb..
cantik la tudung nko
naik seri tau!

Sweetmama said...

besh sejuk2, cantik sgt view gunung Kinabalu tu..

Masya said...

tempat impian, yg x pernah sampai lg.. bestnya sejuk².. kenalah bwk baju tebalkan..