Wednesday, April 2, 2014

Jalan² 2014 : Sabah | Poring Hot Spring

Poring Hot Spring

lepas lunch kat ranau 
kami on wave cari jalan nk ke Poring Hot Spring dan Blooming Rafflesia 
ade jugak kami buat u-turn sbb tersalah jalan 
biasa la di pedalaman ni line tenet tak kuat 
tetiba je tenet tak dak ....
signboard kat sabah ni kurang  klu byk signboard warna coklat tu senang nk cari tmpt
mmg salah sokmo jalannye 


Harga Tiket :
Dewasa RM 3.00
Kanak² RM 1.00


tempat yg luas dan cantek dan bersih 
byk kolam 
private pool
family pool
child pool
swimming/sliding pool
rendam kaki je 


kat sini byk foreigner pakai bikini 
awek korea ngan jepang byk time ni 

kami tak mandi pun 
budak ² pun tak nak mandi 
tah la nape ....alisha tu lg cuak sedangkan die paling suka air kot

amik peluang rendam kaki 
mmg sedap sgt 


mata air semula jd 
yg kat sini mmg panas betui berwap je 
pastu bau sulfur kuat sgt 
cam bau kentut

fahim cam biasa la mana nak nk dok setempat je 
sebuk dok srh mama die baca siganboard 
nk pi tempat lain lagi klu boleh semua die nk pi

Lokasi Pertama kat Hot Sping ni 
aku pi ke Kebun Kupu² 
tp tak byk pun kupu²nye 
klu kat CH tu kan byk gile siap hinggap atas pala lagi kan 



Harga Tiket Kebun Kupu-Kupu 
RM .3.00 Dewasa
RM 1.50 Kanak-kanak

suka tau buat muka gini ... heeeee

ingatkan kat bawah tadi je ade mata air panas semulajadi ni 
rupanye kat atas pun masih ade 
sampai berlumut hijau dan berwap je 
sungai kecik ni

budak excited nk pi ke Canopy Walk/Jambatan Kanopi 


Harga Tiket : 
RM 3.00 Dewasa
RM 1.50 Kanak-Kanak
Camera : RM5.00

ni la antara laluan berliku dan berbukit bakal kami daki 

Fahim ni mmg steady betui 
tenaga org muda/budak kot 


pit stop pertama selepas 150m mendaki 
seksa wei aku tgk enPanjang 
ngan berdukung Alisha lagi 
aku take over dukung alisha sampai ke puncak pulak 
rasa nye lebih kurang dlm 500-600m jg la kena mendaki 
mmg adrenalin meluap² time ni 
fuhhhhh


rileks je budak ni 
time ni mmg la rileks tgu la kejap lagi ...
baru hang tau 


Jambatan Kanopi 
diikat di atas pokok² yg tinggi 
tatau la aku brape kaki ke bwh 
mmg tinggi tak nampak dah akar pokok 
bygkan la nk ke Jambatan Kanopi ni pun dah kena mendaki 500-600 meter 


aku yg steady 
fahim dah start cuak ... hahaha
enPanjang lagi la die kena handle Alisha 
Icha tu mmg tak reti dok diam

Jambatan Kanopi ni sgt tinggi diikat antara pokok
dan laluan cuma dilapik sekeping papan dan paling ngeri bila berjalan 
bergoyang²...hahha
tp aku tak ngeri sbb aku tak gayat 
so steady je la berjalan ... fahim dah terjerit² takut 
enPanjang kadang tu sampai merangkak....sbb icha tak mo dok diam 
takut icha terjatuh kebawah ..enPanjang kan tinggi org nye 
bila dokong icha ..lebih dr jaring keselamatan ...mmg cuak la enPanjang

Jambatan Kanopi ni ade 3 Pit Stop 
boleh la hilangkan gemuruh sikit sebelum mulakan perjalanan meniti jambatan
panjang laluan Jambatan Kanopi ni lebih kurang 180m klu tak salah aku dgr penjaga jambatan tu bgtau

Fahim berenti dan aku dok calm down anak teruna sorg ni 
"abg jgn tgk bwh jln terus je ...tgk mama ni rileks je, mama kan pompuan tp mama tak takut pun"
tahu fahim jawab pe :
"mama penah panjat pokok, tak aci la" 
hahaha
aku slalu dok cite kat fahim dedulu aku kecik² suka panjat pokok 
nk buat camne mak ko ni dulu budak kampung 

muka org penat ... hahah berpeluh²
penat mendaki ..penat takut ....

waktu nk turun hujan dah renyai²
kena cepat² bahaya klu laluan licin tambah² berbukit dan berbatu 
turun mmg sekejap dan laju .... rasa nk fly je 

klu bertenaga dan masa masih awal dan cuaca baik 
mmg aku nk ajak Fahim pi ke air Terjun Kipungan pulak 

sampai je kat bawah ...kami terus berlari sbb hujan dah sikit lebat 
tinggal la nenek ngan ateh ...janji selamatkan diri ngan anak² dulu dr kena hujan

Rafflesia Blooming kami tak sempat nk pi sebab hujan 
dan aku risau jalan die pun mendaki 
so agak bahaya klu pi jugak time hujan ni kan 
so dah 2 perkara dlm wishlish aku tak berjaya aku tunaikan 
NZ @ Cattle Farm
Rafflesia


Dari Poring Hot Spring kami kembali ke Kundasang utk cari penginapan 
nk tido di bawah kaki Gunung Kinabalu 

6 comments:

TeacherAzimah said...

haaaa tempat ni kami sampai gak dulu. just ambik gambo gitu2 hal jer. sejukkkkk sgt kat sini masa tu. musim hujan kot. ooo korang bermlm kat kaki gunung ya?? best best!

Chekgu Azrine said...

Fuhhhh..mmg adventurous sgt..tp sure menyeronokkan kan?

Lynn Damya said...

Salam, kak !

Wahhhhh best nya! aku mmg suka aktiviti2 yg dekat dgn nature ni, haha...

1. rendam kaki kat hot spring, sgt best! rasa sgt relas kepala otak, tp xnak pergi yg ramai awek pakai bikini boleh tak, kang tergugat lak aku, hahaha aku penah try kolam air panas ni kat Baling, kedah..ape ntah nama dia..

2. Kebun kupu-kupu? kenapa kebun? haha aku terbayang kupu-kupu ditanam :p kenapa nama dia tak letak tmn rama-rama je kan, haha

3. Jungle tracking / mendaki
Bestttttt jugak ! lama xpanjat2 gunung ni, wuwu

4. Jambatan gantung
aku tak pernah rasa naikkkk ni lagi, teringinnn nak naik ! tp bila aku tgk gambar je, dah terasa ngeri lak, klw dia goyang2 lagi, haha mau menggigil tak bergerak aku kat atas tu, hahaha haa laki kau mmg tinggi kak, aku pon mcm ngeri tgk si icha mmg terlebih jaring..erk..

5. bila aku nak g bercuti mcm ko ni kak....hmmmmmm~~~

Nad MamaZN said...

takutnya tgk jambatan gantung tu huhu
klu kami x naik kot hehe
ehhh tp x sampai pun ranau aritu
lepas p kaki guning trus balik kk semula

Sweetmama said...

menarik jgk Poring Hot Spring ni,tiket masuk pun murah, dapat rendam kaki srnok tu..

YanaUjang said...

tu dia smpi berpeluh..mendukung alisha lg tu kan..huhu sy pn suka g tpt² gini..tp tggu zafirah besar sikit laa..dh la papa dia pun gayat..pengsan iols nk menjaga smpi 2 org..pfftt! :p