Thursday, April 17, 2014

JJCM | Jalan² 2014 : Sabah | Dinner Seafood di Warung Melayu Borneo Seafood

ok la nk sambung entry Jalan² Sabah yang tak abis² hahaha

12 Mac 2014

selepas balik dari shopping balik ke hotel sekejap utk mandi 
mlm tu terus gerak pusing² town cari kedai mkn
harus la cari seafood sbb ramai reviews kat KK seafood murah² & fresh

kami pilih medan selera kat tepi laut tepi jeti nk pulau² tu 
jalan kaki dr pasar filipina dlm 5 minit je dkt sgt 
sbb hari pertama dah mkn kat sini 
tp tatau yg ade seafood klu tak hari pertama dh pekena seafood
sbb seriuosly mmg murah berbanding kat semenanjung 

Melayu Borneo Seafood
tp kat Anjung Samudera Dinda lg sedap kot sbb kami dinner hari pertama tu masakan panas die sedap²

Antara² Seafood yang ada

Seaweed - tak brani nk cuba 
Kerang - bersar gile tak brani gak nk mkn 
Udang Laut - Buat Udang Masak Merah

 harga 100gm RM15
tapi kami tak try pun sbb semua pakat dok buat muka pelik 

pelbagai jenis ikan yg aku kenai yg bintik² pink tu je yg lain tak kenai

Udang Harimau laut buat goreng tepung

ketam, ade ke ptt laki aku ckp ketam batu .. 
aku pun tatau ketam ape ni .. ketam nipah ek 

seaweed yg kononnye tinggi kolegen


Pilihan Makanan Laut yg kami pilih dan Tukang Masak yg decide nk masak ape ...
aku tak campur sbb aku tak brape nk mkn sgt seafood² ni 


Ikan gerut²  stim 

 Sekor Sotong Sambal

Sekor Size Besar Sotong Masak Kicap 
lg sedap kot klu goreng tepung kan ... 

Udang Masak Merah

Udang Goreng Tepung 

Sayur Campur

aku tak mkn sgt pun sbb aku kurang sikit ngan seafood ni aku mkn sayur ngan udang goreng tepung dan ikan sikit sbb nk rasa jugak betui ke fresh ... YES its Fresh ....
aku byk dok melayan icha dak kenit yg tak mo mkn
gambo candid oleh enPanjang

ni la die tukang pilih FIL ngan MIL ai 
ai sebuk dok amik gambo je ....
tak campur 

total makan mlm tu RM 120++
ok la kot cuma tak cukup sedap 
lain kali boleh try kedai lain klu ade rezeki ke sana lagi




9 comments:

Nad MamaZN said...

alaa dekat!
xtau pun tempat ni
kami punya oa menggagau cari taktau katne
last2 makan je la kat 1 tmpt tu...
dah last day, nak gak merasa seafood kekdahnya
terjah je la..

Cho Zila said...

alamak menarikni.. kalau ke sabahni boleh ler di pergi tempatnikan.. cam bestjer...
makan seewedtu mesti berseri2 muka lepaihtu...

msredcheesecake said...

sedapnya...besar2 plak tu...tangkap kat laut sana mmg besar2 gaknye kot

syawalsimpsons said...

aku tak tau sebab x penah sampai sini..aahaahahaahah

nuyui a.k.a miss YUI said...

nmpk menarik udang tu..huhuh

Kesuma Angsana said...

namopak sedap2 tu.. rega pun not bad !

Aty_Fared said...

orang kata makanan laut kat sana adalah haven..yer..?? aku tak suka makanan laut sangat..alergic..muwahaha..rugi nanti kalau dah gi sana tak merasa dok..

Masya said...

ramai kata sabah syurga makanan laut, murah pun murah .. tp x pernah sampai lg.

Lynn Damya said...

Waaa...nak nangis rasanya aku tgk makanan2 ni semua...kelaparan dah ni haa...lambat tul nak kol 12, nak lunchh...ahh lapar !!

bestnya,aku seafood suka ikan, ketam, udang, sotong goreng tepung, kerang...lain yg besar2 aku tak makan..
haha