Tuesday, April 29, 2014

Tinjau² KLIA 2 sempena end of May 2014

umumnya semua rakyat Malaysia dah tahu KLIA 2 telah siap dibina dan bakal digunakan pd 2 Mei 2014
pada 27 April 2014 KLIA 2 telah dibuka kpd orang ramai untuk membuat lawatan dari pintu depan hingga ke balai berlepas 

kami antara yang tidak lepaskan peluang untuk ke KLIA 2 untuk tinjau² agar hujung Bulan Mei ni tak terkebil² mencari arah tuju 

hari ahad tu aku bgn awal mcm nk pi kerja
6 am dah bersiap dan siapkan anak²
breakfast dulu dan terus gerak ke KLIA 2 
lebih kurang jam 8.00 am kami dah park kereta 
org masih belum ramai 
kami terus tinjau kawasan 



menara kawalan udara DCA KLIA 2

kami parked di Block A 
suggested dekat ngan balai ketibaan 

pada 27 april 2014 tu free parking 
tp puas aku dok pujuk ane jg parking bg aku amik gambar harga parking 
tgk tgn ane pun ade tu .. die takmo cabut terus tampalan free parking tu
 so ni la Harga Parking KLIA 2
RM46 perday ..boleh tahan la 


signage ni ade tulis brape minit nk sampai boleh buat bajet masa sape yg lmbt nk check in

ruang melepak dan menunggu klu tak mo check in awal ..boleh shopping² kat mall ni dulu
balai ketibaan area sini la tp aku terlupa nk transfer gambo dr HP lg 1 

menuju ke Balai berlepas

welcome to KLIA 2 



selfie kali pertama guna monopod sekeluarga

terus cari tmpt pendaftaran untuk dptkan boarding pass utk lawatan
kat Check in Counter



staff baru ke hape ...terkial² nk menaip ...alahai
nervous kot atau tak familiar ngan system

boarding pass on the day

sptt nye di sini check in point Full Tour KLIA 2 
tp tah macam mana tah pindah pulak selepas setengah jam org ramai beratur panjang 
bkn panjang sikit panjang gile 4 -5 line 
management tetiba tukar ke Balai Pelepasan Domestik pulak 
bygkan dah la awal dtg dah beratur kat depan tetiba tukar dan kita berada di Q belakang pulak 
sakit jiwa time tu

dah terang² tulis ni check poin full tour tetiba tukar ..perancangan tak betui ke 


semua org beratur semula 
balai pelepasan domestik berada di belakang hujung belak kiri sana 
hmmmmmm

disebabkan sakit jiwa dan rasa panas hati ...
aku laki bini batalkan lawatan KLIA 2 ni 
mls la nk beratur lagi ..membazir masa
spttnye sistem lebih terancang dan teratur 
make sure pelawat 1st come 1st serve 
so pembaziran masa dan kesesakan dlm KLIA open day ni tak teruk
org yg sampai awal disuruh tunggu nk bg masuk serentak 
bila org ramai dah beratur tetiba tukar planning last minute ke tmpt lain pulak 
di sini aku nk bgtau pd 27/4/2014 yg lepas manegement Malaysia Airport sgt teruk spt tiada perancangan awal yang teliti 

wlupun byk check in counter dibuka  tetapi servis sgt slow 
bknnye nk check in luggage pun ...just nk key in id je kot


sbb kan  dah mls...kami pi tinjau² kawasan sekitar 
ni kawasan turunkan penumpang di level 2

dar jauh disebalik fly-over tu adalah aerobridge yg bakal digunakan oleh penumpang Air Asia dan penerbangan lain yg bakal menggunakan KLIA 2 ini nanti 



 dah  jom balik ..... 


Note : ini adalah pengalaman aku pada open day KLIA 2 yg lepas ... org lain aku tatau la ... 


16 comments:

Nad MamaZN said...

xpe..merasa gak ada pengalaman gini..org baru kot staff2 tu

MRS. K ^ibuhadifhessa^ said...

canggih klia2. tak de la macam lcct. dah macam pasar. haaha.

bos aku janji nak bawak naik tower klia2, smp skang tak bawak lagi. haih

Chekgu Azrine said...

lawa la klia 2.
ada rezki sis pegi lain ek

Lynn Damya said...

Haha sistem kelam-kabut lah tu, kalau aku pun aku buat mcm ko je kak, balik je terus, buang maser jer~ huh! eh tetiba aku emo sekali kan..
haha

TeacherAzimah said...

Wahhh nak ke mana end of mei tu?? Nakkkk ituuuuutttttt hehehe

Cik Anita said...

Hype.

Lama tak singgah sini! :)

Ouh rm46 per day? Kira murah sangat lah tu!

mamaarifakeem said...

Alaahai... mmang boleh buat org marah, huh...
*company akak dpt kontrak pencucian kt sana, klia pun mmg dr dl maintain.. dpt pulak klia2, fuuuuh jenuh mencari manpower tuk cleaning, esok officially starting, teruk juga la yg involve operasi, tak lena tidur memikirkan manpower tuk kerja2 cleaning tu..huu..mana nak cekau... hrp semua berjln lancar..

Cik Puan Rara said...

bestnya! x pernah pegi lagik.pas ni leh g terjah!

eh! kita klik2 iklan wisper ni.

Kesuma Angsana said...

sempat juga terjah ke sini yer. KA x berkesempatan lgi byk hal lain lah !

Afieyv Vee said...

Kene keyin data lebih 1000 org dlm masa sejam . Susah nak puaskan hati org nih . Pheww .. lagipun kerja checkin bkn kerja kami , kami volunteer utk FREE OPEN DAY FOR PUBLIC nih . --'

Afieyv Vee said...

Kene keyin data lebih 1000 org dlm masa sejam . Susah nak puaskan hati org nih . Pheww .. lagipun kerja checkin bkn kerja kami , kami volunteer utk FREE OPEN DAY FOR PUBLIC nih . --'

scdhasein said...

Nice blog... Thanks for info...

lynda moktar said...

27HB BKN OPENING KLIA 2 KEW??JGN EXPECT SUME BENDE 2 LEYH WT DGN CPT...

lynda moktar said...
This comment has been removed by the author.
Afieyv Vee said...

27hb free open day utk bg peluang kat public n rakyat malaysia merasa n tgk keadaan kt dlm terminal baru kite n TAK PERLU BAYAR AIRPORT TAX on that day . Pihak Malaysia Airports dah bagi sehabis baik servis utk puaskan hati lebih 200k pengunjung masa 27hb arituh .

Sweetmama said...

lorr siannya eima dh sampai awal pagi sudahnya batalkan je lawatan,
Ada gak kawan yg terjah time open day KLIA 2 ni, dia kata cantik n mcm shopping mall gitew..