Monday, May 19, 2014

Fahim Demam Panas 8 Hari dan Kaitannya Dengan Mistik

minggu lepas aku bercuti seminggu 
Fahim tak sihat 
dah  lama dah die tak sakit lebih kurang 4-5 bln 
sejak aku amalkan bg setiap hari bg Mealshake Shaklee dlm susu fahim dan alisha
budak ni sihat dan aktif
jarang sangat sakit

untuk maklumat lanjut dan jika berminat boleh hubungi : 0129220375 

tapi hari jumaat 9 Mei 2014 lepas sehari sblm sukan PraSekolah 
fahim demam 
cam biasa aku bg ubat demam
hari sabtu lepas sukan Prasekolah aku bawa fahim pi klinik 
dan Dr bagi antibiotik sbb Fahim ade sikit batuk dan paru² wheezing sikit 

antibiotik x beri kesan ape² pun .... fahim high fever suhu tak penah jatuh 38.5'c
reda sikit selepas bg ubat demam setiap 4 jam tu pun suhu around 37.5'c
aku selangkan 4 jam PCM & 4 Jam Ibuprofen atas nasihat Paed utk kontrol demam 
selepas 4 hari masih high fever aku bw fahim utk blood test risau kalau² denggi tp tak de tanda² fahim kena denggi aku juga takut fahim kena infection lain 

alisha dok pujuk si abg ... jgn nangis suruh mkn pizza 
dalam demam nangis² kena cucuk die mkn personal pan tu abis

selepas buat ujian darah dan Xray Paru-paru 
result darah Fahim tak byk yg turun dan naik dan  patologi juga normal takde Denggi 
cuma paru-paru ade white spots 2-3 tempat 
Lung infection tapi tak teruk dan Doktor cakap tak perlu admit
sbb keadaan masih ok dan tak teruk sangat 
alhamdulillah .... Doktor bg antibiotik tambahan Zithromax utk 3 hari dan nasihatkan aku habiskan juga antibiotik yg sblm ni sampai habis 

wlupun selepas 3 hari dan antibiotik yg baru dah abis demam fahim tak kebah²
timbul masalah lain pulak .... fahim tak boleh berjalan 
kaki kanan die sakit .... nk berdiri pun tak boleh 
dan pada hari tu 15 Mei 2014(rabu) enPanjang kena pi Kursus Wajib 

malam sebelumnye tu aku order Nutriferon Shaklee dan kawan aku SID Shaklee juga
bg try 2 Sachet
dan bg fahim fahim cuba 1 sachet 
separuh pagi dan separuh lagi malam
alhamdulillah demam panas fahim berkurangan wlupun masih demam 
wlupun baru makan sekali dah nampak kesannya 
demam dedar² je around 37.5'c



disebabkan enPanjang xde MIL aku dtg jemput dok ngan die sementara enPanjang berkursus incase jadi ape² yg teruk

pada Hari Khamis tu bawa fahim ke Klinik utk check kaki dia kenapa boleh jadi macam tu 
dan dapat refer letter ke Hospital terdekat (KPJ Tawakal) untuk buat ujian darah utk check mineral dan potassium dalam darah
tapi kami tak pergi sbb rasa cam kurang yakin dan rasa lebih baik nk cuba perubatan islam 
petang jumaat tu kami bawa Fahim jumpa sorang Ustaz(pak Daud) di Taman Batu Muda taman rumah MIL 

kebetulannya alisha juga demam time tu ..... tonsillitis ..cuaca tak menentu tambah² abg die juga sakit time ni
ingatnya nak amik air penawar juga untuk Alisha
tapi Pak Daud tu cakap untuk adik tak perlu ...sbb adik takde masalah 
cuma utk Fahim je jadinya kedua-dua botol untuk si abang 
satu untuk minum dan satu lagi untuk mandi 
Kata Pak Daud tu ....Fahim kena tegur di Kubur time maghrib 
terus aku meremang .... bila pikir logik mmg takan la kita nk pi kubur time maghrib kan 
tapi selepas aku tanya² rupanya walaupun kita di dalam kereta time azan berkumandang 
dan kita melalui jalan yang ada kubur kemungkinan itu ada 
bkn org meninggal tu yg tegur ye .... ni iblis syaitan(badi) yg ada di mana² terutamanya time maghrib mereka tu bertempiaran berlari² selamatkan diri 

tambahan pulak fahim memang tak sihat waktu tu ...
dan memang ada kami keluar sblm² tu time fahim mula² demam 
badan lemah dan semangat dia pun lemah waktu tu 
sebab tu demam die berlarutan sampai 8 hari 
mungkin jangkitan kuman tu sikit je tapi ade Benda Lain tu yg buat demam die berlarutan tu sampai tak leh berjalan juga
mungkin selepas consume Nutriferon antibodi Fahim dah kuat wlupun masih lagi dedar 37.5'c suhu tak nak normal 

tapi selepas minum dan mandi air penawar malam tu Fahim dah tak demam 
alhamdulillah dengan izin Allah ....fahim dah sihat sampai hari ni 
dan die pun dah ke sekolah pagi ni 
kadang tu apabila perubatan moden tak leh menyembuhkan kembalilah kepada Allah 
mohon dengan Allah inshaaAllah dengan KuasaNya kita sihat 
aku bersyukur sangat 
dan buat aku lebih beringat supaya patuh pada pesanan org tua dan ada betuinya 
Jangan keluar time maghrib dan jgn ingat budak yg dah besar cam fahim takkan kena cam ni sedangkan orang tua pun boleh kena tegur ini kan budak

panggil jg bidan mai urut kaki fahim 

muka budak kena urut alahai kesian betui anak aku ni


Note : alhamdulillah alisha jg semakin sihat .... dah tak demam cuma nk habiskan antibitik je

11 comments:

syawalsimpsons said...

sebab tu org tua selaloo kata jgn kuar time mahgrib kan...alhamdulillah semua selamat kan

Sweetmama said...

Aduihai sedey betul tgk muka fahim nangis.., 8 hari tu menanggung sakit, alhamdullillah now dah sihat..

Nad MamaZN said...

btul cakap sue..cuba elak kluar time maghrib atau tgh hari rembang..bukan takat budak, org beso cam kita pun bleh kena gak

nuyui a.k.a miss YUI said...

kesian plak tgk fahim..

ptutlah org2 tua dok selalu pesan cmtu..

moga cpt sihat fahim

nuyui a.k.a miss YUI said...

kesian plak tgk fahim..

ptutlah org2 tua dok selalu pesan cmtu..

moga cpt sihat fahim

Kesuma Angsana said...

alahai kesian nyer fahim.. moga anak2 dah oke yer eima!

TeacherAzimah said...

Lamanya fahim demam smpi 8 hari kesian dia..alhamdulillah both dah sembuh. Ceria balik ya

Chekgu Azrine said...

Alahai..dgr pun ttba meremang je roma

Nex time nk avoid lalu jln kubur sbb nk ambk kkk blk sek mmg lalu situ..uhuhu

bunga_rose said...

alhamdulillah, fahim dah sihat.. nasib baik ko percaya pada perubatan islam.. setengah orang tak percaya kan.. aku klu anak demam lama, tanpa sebab pun, akan jmpa ustaz gak.. sebab kita tak tau kadang keteguran ke ape kan..

mamaarifakeem said...

Alhamdulillah dh sihat..
Adoiii kena beringat kan.. akak ingt masih selamat kalau azan magrib berkumandang, kita duduk diam dlm kereta..hu...kdg2 blk kerja time azan magrib tu baru smpai kaw perumahan, mmg diam dlm kete jerlah.. mujur tak lalu tmpt2 kubur ke hapa... tq for sharing, kena beringat...

MissNadia said...

kesian tgk bila budak-budak yg demam.. 8 hari pula tu, lama tu