Thursday, May 8, 2014

Jalan² 2014 : Sabah | Kadar Percutian Ke Sabah

hari ni aku dah upkan entry terakhir perjalanan ke Sabah pd Mac 2014 yang lepas

aku nk share sikit Costing Jalan² Sabah yang lepas

Tiket Flight 
enPanjang beli tiket Air Asia pd bln Sept 2013 
utk 5 Dewasa 2 Kanak² RM 308
total semua termasuk beg dan surcharge RM1006.00

Sewa Kereta 
kami sewa Exora Manual semasa di sabah 
Sehari RM160 
total utk 4 Hari 3 Malam adalah RM 480

Hotel 

Hotel De Leeton, KK
2 Stars Hotel
kami menginap hari pertama sampai 
Deluxe Single Gov Rate RM120.00 per night
RM120.00 X 2 rooms = RM240.00
** antara hotel yg strategik utk menginap di KK sbb dekat ngan pasar filipina dan byk kedai mkn, 5 minit jalan kaki

TM Resort, Kundasang
Hari ke2 menginap di kundasang
Standard Room
RM40 per ninght 
RM 40X 2 rooms = RM 80
**  khas utk pekerja sahaja

Hotel Celyn City, Hotel KK
kami amik Deluxe Twin Room 
RM 150 Gov Rate Per night 
RM150 X 2 rooms = RM 300
** ni lagi dekat 50m je dr pasar filipina dan berdepan shopping complex 

Tempat² Yang Dilawati

Kinabalu Park, Mount Kinabalu
entrance fee RM 3.00 per head 
RM 3.00 X 5 org = Rm15.00


War Memorial Kundasang
entrance Fee 
RM 2.00 (dewasa)
RM1.00 (kanak²)
RM 2.00 X 2 org = RM 4.00
** tatau nape fahim free

Poring Hot Spring, Ranau
entrance fee 
RM 3.00 (dewasa)
RM1.00 (kanak²)
RM 3.00 X 5 = RM 15.00
RM 1.00 X 2 = RM2.00
Total RM17.00


kat sini ade byk tmpt menarik 
antaranye :
1. Kebun Rama-rama 
entrance free 
RM3.00 (dewasa)
RM 1.50 (Kanak²)
RM 3.00 X 2 = RM6.00
RM 1.50 X 1
Total RM 7.50

2. Canopy Walk
entrance fee 
RM3.00 (dewasa)
RM 1.50 (Kanak²)
Caj Camera RM5.00
RM 3.00 X 2 = RM 6.00
RM 1.50 X 1 = RM .150
total RM 12.50
** suggested, klu pi sabah harus la merasa jambatan kanopi ... terbaik 


Rumah Terbalik, Tamparuli 
entrance fee
RM 10.00 (dewasa)
RM6.00 ( kanak²)
RM 10X5 = RM 50.00
RM 6.00 X 1 = RM6.00
Total RM 56.00

Lok Kawi Wild Life Park, Kota Kinabalu
entrance fee
RM 10.00 (dewasa)
RM5.00 ( kanak²)
RM 10 X 2 = RM 2.00
RM 5.00 X 1 = RM5.00
Total RM 25.00

Muzium Sabah, Kota Kinabalu
entrance fee
RM 2.00 (dewasa)

RM 2X2 = RM 4.00


Makan²
entah la tak ingat nk catit satu persatu 
aku bubuh la RM 600.00 kot 
termasuk makanan dlm air asia

Petrol 
RM 100.00 lebih

Shopping 
aku tak masukkan  dlm senarai la 
tp mutiara ngan aksesori wanita kat sini sangat murah dan cantik
rugi klu bw bajet yg sikit utk shopping bagi kaki membeli 

Total anggaran perbelanjaan ke sabah untuk 5 Dewasa 2 Kanak²
RM2947.00

**kadar percutian ini adalah pada hari bukan cuti sekolah 



Jalan² 2014 : Sabah | Day 1st



13 comments:

Nad MamaZN said...

terbaik la..bleh jd rujukan
tq eima!

Nad MamaZN said...

lupa nak tanya... mmg takde plab nak g pulau ek masa kt kk?

Chekgu Azrine said...

Teringin nk gi nih..hehe..nk bawak ank plak jejalan sabah

syawalsimpsons said...

mmg rujukan yang baik ni

Lynn Damya said...

Pergh cecah Rm 3000 gak ! tp mmg bagus sbgai rujukan..xnak lah g sabah..hahaha

CaDLyNN said...

Detail nye...bagus2..nnti boleh refer sini

uncle gedek said...

TDC patot belajar dari kamu buat guide ni...

keh keh keh!

mamaarifakeem said...

Terbaiik... leh jd rujukan, moga2 terbuka hati en suami nak bw jln2 ke sana.. hihihi...

Bestnya depa... :-)

eima said...

@uncle gedek


Wahhhh uncle komen kat blog aku la .... hepi hepi

Kesuma Angsana said...

tq berkongsi info sama yer, mana tau nk kesana boleh refer2 kat sini

Aty_Fared said...

bagus ko buat semua ni.. memang menjadi rujukan aku bebetul... bajet tu pon kire memang muraaaaahhh jugak memandangkan ko pergi berlima kan.. mekaseh beb.. :)

MissNadia said...

eii bestnya.. teringat masa first time g sana dulu :D

NOOR FAIZIRAH ZAINUDDIN said...

assalam, nak tanya..awak ade simpan no hp tuan kereta sewa tu?