Wednesday, August 13, 2014

Resepi Ayam Bakar Pemanggang Ajaib Style Eima

ari tu balik Langkawi 
kami beli 2 gadget dapur baru 
sbb org lain semuanye ade 
kami je takde 
better late than never

1 aku beli Pressure Cooker RM90.00
1 lagi aku beli pemanggang ajaib RM34.90
kedua-duanya brand Idaman Suri 


 saja nk try guna pemanggang ajaib ni 
dan try buat ayam bakar 
sbb bahan mudah dan dalam peti ada bahagian dada ayam je 
try & error pada hari ahad lepas


aku buat 2 jenis 1 pedas 1 tak pedas
 

alhamdulillah jadi dan rasa nye sedap kot sbb enPanjang makan sampai habis  4 ketul ni 
sementara tunggu aku nak masak sup tulang lagi 

Bahan Ayam Panggang/Bakar Style eima

4-5 Ketul ayam
2 ulas bawang putih**
2 ulas bawang merah**
setengah inci halia**
15 biji lada hitam**
4 sudu besar madu
2 sudu sos tiram/kicap pekat manis abc
2 sudu besar cili boh/cili giling/serbuk cili (boleh letak jika nk pedas)

Cara Menyediakan :

  1. Basuh ayam bersih 
  2. tumbuk bahan bertanda ** hingga lumat
  3. perapkan ayam dengan bahan bertanda ** dan 3 sudu besar madu dan sos tiram/kicap manis abc dan cili boh/cili giling/serbuk cili jika nak pedas
  4. perapkan dan simpan dalam peti sejuk di bhg chiller semalaman atau jika hendak masak segara dalam masak 4-5 jam untuk memastikan bahan yang diperap serasi
  5. sebelum memasukkan dalam pemanggang ajaib gaulkan ayam diperap tersebut dengan1 @ 2 sudu madu
  6. utk lebih terasa madu untuk kilatan dan ayam nampak garing
  7. masak lebih kurang 10 - 15 minit 

cukup mudah dengan pemanggang ajaib tak rugi beli dan sedap
bahan-bahan pun mudah dan simple je

14 comments:

syawalsimpsons said...

mmg simple n cepat kan...aku pon rajin guna ni

Nad MamaZN said...

berbaloi beli tu hehe...

Chekgu Azrine said...

Sis..nak mntk tolong kalau blk langkawi nak kirim pemanggang tu blh ke..hehehe..murah tau kt sana..xsmpi rm50 kan

Nieyl said...

yumyum..

reply Comment : betul2..sehari sebelum bos dtg..dah korek rahsia abis2 da..hihi~so far,ok la...die mcm cool je..lelaki kan..senang!

Lynn Damya said...

Salam, wow murah jugak harga pemanggang ajaib tu.. :D boleh belikan mak sebijik ni nanti! hehe

imie fatiema said...

memang mudah kerja guna pemanggang ajaib,murah pulak sis beli ya

eB said...

kena marinate dulu x yunk?

eima said...

boleh xde masalah ..ade mcm2 size ...yg sy beli ni size paling kecik

eima said...

perap tu marinate la dear...semalaman...cth nk msk utk dinner esok ..mlm ni perap....

Nurul Ardilla Noorezan said...

Nampak sedappp!

nur anis said...

Saya suka guna pemanggang ajaib kalau nak panggang atau goreng apa-apa..senang..

lieyalatif said...

murah kan kat sane..berbaloi beli.... ayam pun masak cantik jek...adoi teliur plak tgk hah...

ros_reeza said...

memang mudah memasak guna pemanggang ni :)

IntaNBerliaN said...

wah, murah betoi pemanggang ajaib ni yer