Friday, October 17, 2014

Berkongsi Rezeki dengan Kucing

anak-anak aku mmg pencinta kucing
terutamanya si icha tu 
mmg suka sgt ngan haiwan 

cam aku dulu-dulu 
tapi sejak beranak kecik ni aku dah cuba jauhkan kucing-kucing dari kediaman aku 
bukan ape ... family aku ade history asthma 
terutamanya fahim tu mmg asthmatic since kecik dan mmg alah sgt ngan bulu kucing 
dah besar ni alhamdulillah 
mmg ssh dah nak nampak die lelah cam die kecik2 dulu 
cuma batuk² sikit je dan demam pun payah nk hinggap 
alhamdulillah berkat mama die amalkan Mealshake dan Omega Guard dan sesekali Nutriferon SHAKLEE
tak salah kita sebagai ibu bapa ni berusaha lebih untuk menjaga kesihatan anak-anak

sekadar makluman bulan Oktober 2014 ni bulan Promosi Meal Shake Shaklee 
nak tau lebih lanjut dan dapatkan harga promosi dengan penghantaran percuma boleh PM aku lajulaju di 0129220376

berbalik pada cerita ... tadi tu selingan iklan promosi 

sejak dari bulan lepas 
kucing oren yang sangat liar dan suka kencing dan berak merata kat laman belakang rumah aku tu 
tetiba baik pulak ngan si Icha tu 
tatau la macammana icha boleh jinak kan si oren yang liar tu 
suatu petang di bulan september 2014
aku saje le lepas budak berdua tu main-main kat belakang rumah 
sementara aku sidai baju 

si Icha ni kan pantang nampak kucing mula la die nak kejar
mmg terjerit la mulu mama depa ni ..... risau kot² jatuh 
tetiba aku dgr MEOW .....MEOW... MEOW
tgk kucing oren tu elok je bermain ngan Icha 
si fahim pun join sama 

yang aku peliknye camne icha dapat pujuk kucing tu sedangkan die sangat liar ..pantang nampak aku buka pintu berdesup dah lari

2-3 petang jugak la kucing asek datang 
siap gesel² kat aku plak 
sbb kesian budak² ni asek pujuk mana nk bela 
tp mama bg syarat ..... TAK LEH BELA CUMA BLEH BG MAKAN JE
1. lepas main cuci tgn
2. jgn bg die masuk dalam rumah 

dan kucing tu plak aku bg syarat jugak 
aku tahu kucing paham ape yg manusia ckp so aku ckp dgn die
ko jgn nk mengada masuk rumah, jgn datang berak dan kencing kat rumah aku dah kalau ko patuh pada arahan aku, aku bagi ko makan hari-hari


hmmm aku rasa kucing tu betui² faham ... sbb wlupun pintu terbuka die tak brani masuk cuma meow meow kat luar je dan dah lama jg aku tak mencangkul taik kucing dan bau hancing washing mechine aku tu 

ni la die Kucing Oren tu 
dah tua dah ni rasanye, sbb dgr cakap 

 


belum selesai nk layankan si oren tu 
tetiba datang pulak kucing remaja warna hitam

pada suatu malam minggu lepas 
malam abah diorg ni pi tgk bola Pahang vs PDRM kat stadium 
klu abah ade jgn harap si kucing ni nk dpt masuk rumah 

aku buka pintu nk pi buang sampah tetiba ade mende langgar kaki aku 
mmg terperanjat la 
aku nak masuk rumah rupanye si kucing hitam ni dah masuk dulu 
budak berdua dah menjerit-jerit seronok takan la aku nak hancurkan kegembiraan diorg tu 
nak tak nak aku biarkan dgn bersyarat lepas keluar bila dekat² masa abah nk balik 

si kucing hitam laju le menonong cari bilik air ..... laaaaaaa dahaga rupenye 
patut la laju je masuk rumah .... sbb kesian aku jamu la si hitam tu nasi berlauk ikan bilis

aku lepaskan kat luar bila dia msk bilik dan mencakar mcm nak berak 
nampak sgt kucing org .... tuan die dah train berak kat toilet tp hari² kot die tunggu anak² aku main ngan die 
dan hari² datang nk makan dan klu aku ttp pintu depan die pi panggil kat pintu belakang 

ni la si hitam, icha yang bg nama 



 
 nasib baik la aku amalkan Mealshake dan Omega Guard Shaklee
kalau tak mesti si Fahim tu dah lelah dah ...alhamdulillah shaklee dapat bantu anak-anak aku kekal sihat dan sapat mengurangkan gejala asthma dan alahan terutamanya eczema



 








17 comments:

MissNadia said...

wow.. bagus shaklee.. kucing memang best tapi nak jaga susah.. huhu

Kesuma Angsana said...

bagusnyer budak2ni, KA yg mak budak ni pulak paling takut ngan kucing hehehe

Diana Rashid said...

budak2 memang kalau nampak kucing bukan tau nak takut ke apa..lagi seronok ada la..mujur ada shaklee.;P

AnneRaini said...

hasben pon kdg2 saje ajak kucing ikut die naik tingkat 11 pastu bagi mkn..dah makan die tekan lift suruh kucing tu turun sndiri..

eima said...

Anne...wahhh dasat tu...kucing tu pandak trn guna lift

LYAfrina said...

Mula2 igt y putih tu kucing jugak.. bru nk kta comel bulu..eyhh.. k btol2 kucing tu or bear???

Lya pom pcinta kucing. Mmg membela sjk kecik hingga skarang

nurfadilah suardi said...

Semoga emma sekeluarga sentiasa dimurahkan rezeki. comel kucing tu

NzA said...

pencinta kucing ye si comel berdua ni..kata org kalau budak2 suka kucing mrk tu punya sifat penyayang n lembut hati......

eima said...

Tu kucing gak tp kucing lovely lace..hihi pet diorg ...haha

eima said...

InshaaAllah..tq nurfadilah

eima said...

Yeke..inshaaAllah ...

Puan Kutu said...

Sifat nabi kita sukakan binatang.bgus icha syg btoi dengan kucing.xdpt bela pun bg mkn dh dpt pahala kan.kucing mmg comel.zaman kecik2 dlu ada la bela..skang ni xtebela kot.bulu n bab najis dia la leceh sket

nuyui a.k.a miss YUI said...

comel gitu dua2 ekor.. btoi kak.. kucing mmg akan faham apa kt ckp..

xdpt bela dpt kngsi rezeki makan minum pun jdlah =)

MizzTina said...

hri tu ada bg kucing makan..memula 2ekor je.. lelama dtg byk lak dh mcm dtg kenduri.. grrrr..

ch@ said...

kucing dtg rmh kita, kita beri ia mkn, in shaa Allah lbh murah rezeki kita. aku pun tidakla bela kucing, cuma bagi mknn je dan tak bg masuk rmh. anak2 aku mmg suka la ngn kucing ikut abi dorg. suka kucing.

EZAN IDMA said...

Kite plak takut dgn kucing tp suka tengok. Hihi

ziezah.com said...

takut kucing sebab dia cakar..hehe tp betul kalau budak2 ada lelah mudah dpt jangkitan terutamanya bulu kucing tu