Friday, November 7, 2014

Rawat dan Basmi Kutu Lagi

cerita ni lepas seminggu aku up entry pasal basmi kutu 
kat kepala adek icha 

hari tu aku malas keja ke hape tah tatau la...tp mmg aku x pi kerja ...dasar pemalas
kebetulan aku dok tunggu budak prasekolah keluar 
si adek icha tetido dalam keta 
aku kan ibu penyayang ..sambil tunggu si abang tak kunjung tiba
aku dok la pandang muka si adek icha penuh kasih sayang ..rasa nak geget pun ade
usap-usap rambut dengan belaian manja
TIBA-TIBA
aku perasan macam ade sesuatu kat rambut icha bergerak-gerak
laju-laju aku tangkap 
dan tengok-tengok 
seekor ibu KUTU
mak aih besar nye 
baru seminggu kot aku syampu ubat kutu pala budak tu 
 Rawat dan Basmi Kutu Anak-anak


automatik kepala aku gatal tetiba 
merenyam lain macam je 

terus aku belek-belek rambut si adek icha 
laaaa penuh ngan telur kutu hidup ..klu kate org kedah, berenaih...teluq berenaih
maknanya hidup lagi 

sesambil tunggu abg tak keluar-keluar...awat tah lambat benor hari tu die keluar 
lagi sedap la aku kerjakan kepala adek icha
aku rasa dekat 15-20 biji jugak la telur 
keliling anak-anak rambut semua ada

mmg siap la pas tu kepala icha kena kerjakan ngan aku lg
sekali ngan fahim kena juga
aku juga nasib baik tak mengandung 
klu jenuh juga nk rawat kepala ibu mengandung 
bukannya boleh guna shampu Alice ni sebarangan
harap-harap cikgu die smapaikan pesanan kat parent lain utk syampu jugak kepala anak depa 
klu aku ja dok buat ... dok dua tiga hari ade laaa balik tu 
pastu kepala aku botak ...dah dok bubuh racun serangga ja kan 
aku prasan kepala adek icha pun cam berkelumumur je ..kulit kering gitu 
kesan penggunaan syampu kutu la kot 
tapi nasib baik ubat eczema  abg die byk lagi 
boleh la sapu-sapu

time aku dok taip entry ni pun terasa macam ade benda je dok bergerak-gerak kat kulit kepala aku ....hahahhaha

 



15 comments:

lovelywa said...

adoiyaii standard laa budak2 tadika ngn kutu nih..bkn anak ko je eima oii..anak aku pon sama..ade jugak kutu nih..dia pon naik bosan dah asik aku kerjakan kepada dia jek..geram btol tau..elok je dah ilang, dtg balik..tensi mak!

aTieYusof Family said...

kena lagi?? kena basmi cepat..takut merebak kan... susah jg masalah kutu ni... huhu

AnneRaini said...

huiii kalo jumpe kutu ni sedap di penyek2...telur die yg hidup lg tu pun kemain berbunyi kalo kena penyek..

Kopiolimauice said...

huihh mesti meletop2 bunyi nya hahha gataiii nye klu kutu ada kt kpla ni >_<

nuyui a.k.a miss YUI said...

yui yg bc ni pun duk rasa gatal je kepala..hhhahah

Yana Ujang said...

zafirah xpnh lg kena kutu wpn duk taska..syukur sgt..mmg hari2 duk syampu rambut dia ks kutu x suka dgn kepala dia yg sentiasa wangi..hahaha boleh gitu? :p

LiYa HaNiF :: said...

hahahahah kita pun rasa ada bende bergerak2 juga kt kepala ne... aduiiii

lovelywa said...

mohon jawap tag ye..heheh

LadyBird said...

Trgt zmn kecik2 ade kutu .. lps tu ibu bg pkai tudung.. trs xde kutu.. selamat..

ziezah.com said...

tu lau duk tska bercampur dgn budak2 lain kan..tu yg risikonya.. t biasalah budak2 ada kutu.. cuma kita kena rajin rawatnya

εïзmummyHazaεïз said...

Darling, anak kite terjangkit kutu ni, my hubby spray dengan baigon for 15-20min then rinse. Mmg semua kutu mati then telor jadi sambang. InshaAllah takde ape2 kat kulit n rambut anak.

Time Traveller said...

Payah la budak2 kene kutu.. jenuh nak nak bersihkan.. budak2 pun tak faham buat dekkk jee hahaha :P

hainom OKje said...

Kutu ni mmg haiwan femes zaman kecik kecik.... Budak kecik kalau rambut tak berkutu, mmg kiranya tak sahlah hihi...

Kira Sakura said...

duduk taska ini pulak masalahnya. hukkkk bertabah aje la

SeeTy mAry (Sitty) said...

tetiba kepala ku terasa gatal huhu