Thursday, December 11, 2014

Memang enjoy di Safari Wonderland, Afamosa Resort Melaka

Jom sambung cerita ke Afamosa Resort hujung minggu lepas

kami gerak ke Melaka lebih kurang jam 8.00 pagi 
dan sampai lebih kurang jam 10.30 pagi dan terus ke Club House D'Savoy Condo
register dulu 

terus amik map cari Safari Wonderland
dah berjanji dengan Fahim dan Adek Icha nak bawa diorg naik gajah 



di Afamosa Resort Theme Park ni ada pelbagai pakej antaranya
Pakej Safari Wonderland + Old West
Pakej Safari Wonderland + Water Theme Park
Pakej Water Theme Park + Old West
dan boleh beli loose

sorry senari harga pakej ...dah tercicir mana tah 

 kami pilih Pakej Safari Wonderland + Old West

kami beli 2 tiket Pakej Safari Wonderland + Old West RM75 Dewasa
dan 1 tiket Pakej Safari Wonderland + Old West RM61 Kanak-kanak
termasuk pakej makan tengahari
alisha sbb ketinggian bawah 90cm free

** kalau korang nak pi tolong la jangan amik pakej ni ....seriously rugi sangat 
amik pakej theme water park klu suka main air .... atau pun beli loose
sbb kalau amik water theme park ...dah letih main air ... nak masuk ke safari plak lagi letih
sbb boleh tahan luas jugak safari tu ..... lagi buka dari 9.00 am - 5.00 pm je

nanti aku cerita nape aku cakap rugi sangat beli pakej yang ade old west ni

jom sambung cerita Fahim dan Icha pi tengok haiwan
tapi seriously gambar banyak sangat ...sbb banyak sangat attraction places dalam ni
kalau tak salah ade 39 gambar ..... hahahha

nak buat parts aku risau entry ni takan terhabis punya ...entry jalan-jalan vietnam ari tu pun aku draft ..simpan ....draf ...simpan.... phheeww

1st masuk je dijamu dengan kura-kura ni 
kami mmg suka dengan kura-kura 
seekor kecil kura afrika ni harga lebih kurang RM400 klu yg besar ni kompom beribu-ribu




nak pi tgk bird show
waktu kami masuk mmg time bird show
terjah sini dulu
 



 ok la bird show ni enjoy jugak la 


mmg dari sebelum pergi 
berjanji dengan anak-anak nak bawa diorg naik gajah 
RM10 per ride
ok la pengelaman walaupun tak sampai 5 minit pun 
 


 bila tgk air keroh kolam ni teringat Sg. Mekong Vietnam
tak jadi nk pegang HP nak amik gambar ....seriau




lepas trn je dari gajah ..hujan turun selebat-lebatnya 
kami pi berteduh kat cafe berdekatan 
dan time lunch dah pun 
terus pi amik makanan tengahari (termasuk dalam pakej)
 
ni antara menu-menunya

 budak hepi dapat makanan 


Nasi Goreng Vegie 

Nasi Goreng Kampung With Chicken

Nasi Putih With Rendang

lepas makan tengahari dan hujan berenti
alhamdulillah hujan lebat tapi sekejap 
kami terus menuju jeti Rakit Monkey Island



bila la life jacket untuk kanak-kanak akan dikeluarkan
bahaya tau .... walaupun kat sini tak bahaya
tak sabar nak tunggu produk dan inovasi usahawan melayu children life jacket dijual 
klu bawa anak-anak kecil island hopping tak seriau sangat



 monkey island... kecik je 
minit pusing dah abis ... tp ok la 
kat sini banyak shaun the sheep ngan timmy
nakal tau biri-biri ni 
asek la kejar orang minta makanan 


 cam biasa la anak-anak aku takut ngan haiwan-haiwan gini 
tapi mama kan orang kampung .....tak heran pun 



 Ungka kot ni ...

 I Love to Move it... move it.....


keluar dari Monkey Island 
timing tu sangat kena ... ngam ngam dengan CowBoy Town show ni 
di Tombstone City




ok dalam ni paling besh kot 
kelakar.... sound effect yang besh
tembak-tembak yang nampak sangat real 
memang menghiburkan

aek icha tutup telinga time tembak menembak 
sangat bising

habis show kami terus berlari-lari nak kejar safari truck pulak
malas nak Q
sbb semua orang keluar serentak dari Cowboy Town tu

ok jugak la naik safari truck ni 
walaupun jalan berliku-liku
pemandu truck plak kemain bawa laju 
tak sempat sangat nak hayati sekeliling



boleh tengok rusa berlari-lari
haiwan-haiwan afrika lain bebas tanpa kurungan


si singa ni pun pemalas je ...
tido memanjang ..baik betina baik jantan 
tak heran dah dengan pengunjung

Fuhhhhh akhirnya abis jugak jalan-jalan dalam ni Safari Wonderland ni 
walaupun kami tak pergi semua tempat dalam tu 
penat nye yang amat ... berpeluh-peluh nasib baik cuaca mendung 

abah kena pau ngan icha dan fahim dalam souvenir  shop
fahim dengan cockatoo dan icha flamingo

kami berehat sekejap sementara tunggu abah amik kereta kat parking nun jauh di bawah sana ....
berbukit sikit ....


Note : sorry le gambo terlalu banyak .... ni pun dah abis sort dah ....




9 comments:

Jueliza Jamani said...

bestnyaaa....

Kira Sakura said...

tengok haiwan tu bebudak seronok la biasanya hehehehe

Nad MamaZN said...

menarik gak tmpt ni..dpt rasakan penat dia cemana..

AnneRaini said...

tak pernah terfikirpon nak gi safari kat a famosa sbb rasa mahal..hehe. Tunggu ade rezeki lebih boleh consider kot.

Lynn Damya said...

Salam, whoa! bestnye! bestnye! byk aku nak komen ni kak :D

1. eee takutnye naik gajah kat sungai2 camtu..hahaha
2. wah bagus lah makanan dah termasuk dlm pakej, kiranya dlm tu, order je lah ape saje ye?
3. monkey island tu mcm best!! tp xnak tgk monyet, nak tgk biri2 je,hahah
4. nice~~ best2..teringin nk pegi jugak, hehe

Puan Kutu said...

menarik jugak tempat ni.dpt naik gajah lagi..lagipun budak2 suka binatang.mmg berbaloi la bawak depa pi sana

Aty_Fared said...

aku pergi tahun lepas.. tapi kenapa takde naik train jumpe lion bagai tu... hurrmm...

LYAfrina said...

bestnyer..siap blh naik gajah

zarulfarhana said...

bestnay... naik gajah tu