Thursday, January 30, 2014

Suhu Sejuk di Kuala Krai?? | tunggu review aku

Hari ni aku EL
sbb hari ni kami akan ikut rombongan meminang adik ipar ke Kuala Krai

betui ke dlm surat khabar pasal suhu sejuk di Kuala Krai???

baju sejuk laku di kuala krai??



nk jugak rasa betui ke sejuk sampai masuk berita tu....


betui ke sejuk mcm CH diorg ckp..


melampau la klu salji trn....takut aku...tanda2 kiamat la gitu....
kadang tu manusia ni suka spekulasi dan membesarkan cerita...cam kes ikan di tawau dulu..

ok...kita tgu review dari pengalaman aku ke kuala krai esok...
eceh mcm x penah pi ngan nk pi obersi je..kah kah kah

posted from Bloggeroid

Wednesday, January 29, 2014

Beza Anak² yg membesar di Taska dan sebaliknya | Icha

ada baiknye ade buruknye 
taska mengajar anak² kita berdikari 
mmg lebih banyak baik dari buruknye 
bukan setakat otak anak semukin berkembang tp koordinasi penggunaan tangan pun semakin baik 
contohnye berdikari mkn sendiri tanpa bantuan
bermakna diorg semakin pandai suap mkn tanpa sudu dan bersudu
menanggal dan memakai pakaian sendiri
anak² yg diajar sedemikian tahu ape harus dibuat selepas pakaian di tanggal dan di mana nk letak
ade displin di situ 

yang aku prasan anak² yg dari kecik di hantar ke taska dgn anak² yg tak dihantar dan hantar bila berusia 3 tahun ke atas 
displin mereka berbeza 

contoh terdekat fahim dan alisha la 
fahim ni kurang sikit displin manja lebih 
alisha plak mmg nampak lebih displin sebagai contoh la 

time menyusu botol 
klu fahim lepas isap susu die lempar je botol tu tak de prasaan bersalah pun puas dah tegur huhu
klu alisha akan bgn letak botol dlm sinki paling tidak bgn letak botol atas meja 

bab mkn plak 
fahim sampai skrg mkn bersuap, tapi fahim pandai mkn sendrik 
alisha plak slalu protes nk mkn sendiri 
aku lebih rela suap diorg dah tentu² mkn bertambah & kenyang
klu mkn sendrik main je lebih 
lagi satu mama mls nk ngemas....

selitan gambo icha 


budak kuat protes bajet otai ni

mkn gaya kucen ...lagi dilarang lagi dibuat 
last² amik HP amik gambo....
klu mrh berterusan kang terus cembeng tak mo mkn.....


penuh mulut sumbat tgn




penggemar sayur sawi 

bila tgk icha mkn sendrik  kat rumah aku rasa gitu la rupanye cara die mkn kat taska 
terkangkang gitu ... 

tak pe la anak² mama tak kisah guane pun korg nk mkn 
janji korg mkn dan berselera 
terus sihat ...inshaa Allah


Tuesday, January 28, 2014

JJCM | Asam Pedas Sedap & Donut Gebu @ Bandar @nstek, Nilai

lepas gerak balik dari PD dan sebelum ke Paya Indah Wetland, Dengkil
kami singgah mkn kat port enPanjang slalu mkn time kerja 
port diorg berenti mkn 

slalu enPanjang cerita pasal asam pedas sedap & Donut Gebu

Asam Pedas Ikan Tenggiri 
lupa nk request bhg tengah

nasi putih + ulam + ikan masin + sambal belacan

Nasi Ayam sedap (^^,)

Donut Gebu ...mmg sedap ...
siap tapau 2 biji lagi bw balik

penggemar donut .....

JU Delicious Cake 'N' Cafe



kedai di pinggir kampung tapi rasanye terbaik ....

Lokasi kedai ni terletak di Bandar @nstek, Nilai 
berdekatan dengan Mydin Mart Kota SerieMas
amik pukul 9 bulatan depan Mydin Mart tu 
terus dan kedai tu di tepi jalan je 

atau klu sesape dr Sepang atau Bandar Baru Salak Tinggi 
boleh masuk ikut jalan lama pekan sepang ke Sepang Circuit → Bagan Lalang 
amik simpang trafik light 
dan landmark kedai moto 



terus je jalan kg tu ...inshaa Allah sampai 

selain dari asam pedas, nasi ayam, ade jugak masak lemak cili api dan sup²
total mkn hari tu 
Nasi Ayam 1
Nasi Putih 2
Asam Pedas Ikan Tenggiri 1
Donut 3

RM 23.00+

harga setiap item aku tatau sbb tukang bayar enPanjang 
pastu aku lupa nk pesan suruh tanya ....



Sunday, January 26, 2014

Game Pertama yg diterjah

bila Pahang ade game kat area sini mmg akan harus turun untuk support...hogoh pahang hogoh....aras kuasa.....

*25.1.2014(sabtu)*

Pahang vs Sime Darby

tapi sayang ..kalah 1-0

wlupun kalah...enjoy ttp enjoy...
taktikal pahang dgn coach baru masih belum serasi....byk eksperimen...







Fahim asek membebel sepanjang games...die tak minat bola tp alisha plak enjoy...tepuk dahi mama... dah terbalik...pttnye boboy la minat bola...ni gegirl plak over....

posted from Bloggeroid

Friday, January 24, 2014

Fahim Punya Kerja | 3 in 1

19.1.2014(Ahad)
aktiviti semua tak dirancang main terjah je 
tapi semuanye perlukan kekuatan kaki 
3 in 1 : 3 places in 1 day

awal pagi lagi dah keluar 
pi bfast ... pastu bw budak² tu pi playground
tak daya la wlupun br pukul 9am lebih tapi panas die boleh tahan 
cam biasa Fahim tu kan pencinta haiwan 
harus la die request nk tgk haiwan lagi 
wlupun haiwan dah kejung

Lokasi Pertama 
Muzium Alam Sekitar, Putrajaya


Lokasi Kedua 
Muzium Negara 

tak de gambar jugak, tapi aku rasa mcm byk je aku amik gambar ... hmmm pelik betui ke kat HP abah kot ....


Lokasi Ketiga 
The World Largest Free-Flight Walk in Aviary, Kuala Lumpur Bird Park 

terletak di Taman Tasik Perdana, KL
landmark Balai Polis Bukit Aman

Tiket : 
Dewasa & Warganegara : RM 25
Kanak-kanak & Warganegara : RM 12
Free for under 2 years old



mmg besar gile bird park ni 
2 jam tak cukup klu nk dtg sini dan mmg penat gile la 
kira dapat senam kaki kat sini ...aktiviti sihat tp mungkin jd tak sihat klu terkena jangkitan dr taik² burung berteraburan ..hihi

kami hanya sempat jelajah kawasan yg aku tandakan merah tu je 
tu pun dah 2 jam ... klu tak kerana kejar masa nk jumpa sedara yg dtg dr jauh 
kami mungkin akan habis jelajah ...maybe next time



burung pertama yg Fahim nampak 

kerjaan budak berdua ni adalah kejar burung je 

tapi alisha paling over 

semua die nk kejar nk tangkap nk bg mkn .....


yg lagi tinggi dr die pun ...alisha brani .... hebat ...

tgh tgu abah bg stok mknan burung, asek² jumpa burung ni je... 

bg mkn ikan pulak .. tak puas² dah 3 hari berturut bg ikan mkn ...haiiisshhh 

klu terlepas pandangan aku rasa alisha ni mmg jatuh kot dlm kolam ikan ni 
asek la die dok dekat² gitu ... seriau 

usha Flamingo ... 

ni burung ke 4 aku nampak 
klu tak asek dok tgk ...burung putih, hitam, merak tu je berkeliaran

satu²nye gambar mama .... tp fahim tu ... babab kang..
gambar tak edit tak mekap hanya secalit krim muka sebagai base 
hasil dari pengambilan Supp Shaklee
Bcomplex, VitaLea, Alfafa, Mealshake + VitaC
alhamdulillah kulit makin bersih 
wlupun aku tak amik supp utk cantikkan kulit tapi aku masih dapat khasiat keseluruhan dari pengambilannya
klu aku amik ESP ngan VitaE Complex rasanye makin licin la kot ...

nk tau khasiat & mungkin berminat boleh hubungi ai ....
whatsapp : 0129220376


get ready nk balik ..sbb Tok Su korg dah lama tgu....

klu nk datang sini nk lebih enjoy feeding birds better bawa dedak sendrik 
atau sediakan coin 50 sen byk sikit sbb mesin utk beli makanan tu guna syiling 50 sen semata 
ala cam mesin ni
tp isi dlm bola tu dedak la 

dan jgn lupa bring your own water ...kat dalam ni mahai 400%
Mineral Water RM 4.00...pheeewww


Note : teriklan la plak ...hihi


Thursday, January 23, 2014

Jalan² 2014 : PD lagi & Dengkil Jugak

hari ni aku free yeay 


18 Jan 2014 (Sabtu)

pagi² lagi abah dah kejut kami 
aku pun dah kemas beg mlm tu

dlm pukul 8.00 am lepas bfast terus gerak ke PD lagi 
sbb awal lagi terus bw budak² ni mandi laut dulu kat Pantai Jalan Pantai, PD 
area kat petronas/pasar malam tu 




dalam pukul 11.30 am siap mandikan budak2 ni plan nk walk in je hotel memana 
tapi fahim tak mo plak pi tido hotel
asek dok sebut nk tgk hippo
ye la sehari sblm tu kan tak sempat Aktiviti Hari Thaipusam

maka beg baju tu akan dibiarkan ...utk trip rombongan meminang minggu depan la... 
jimat masa mama mengemas

pelik betui budak ni .... seb baik dekat je PD tu ngan Dengkil tak sampai 30 minit 

puas hati la tu dpt tgk Hippo die tu .... 

mama hippo.... 
berita gembira ... sbb hippo ni dah jadi mama dah ....
tahun lepas aku dtg takde lagi baby hippo tahun ni dah ade ...tatau bila die branak 
anak hippo dok je dlm air ...kejap² je timbul..
menetek pun dlm air ....

dok tgu baby hippo timbul....

ni fav alisha .....

harus la depa² ni membusukkan tgn lagi 
bg mkn ikan 

janji anak² hepi sudah la ....
bg aku tempat berjalan yg boleh buat anak hepi tu adalah tempat fav aku 
erti jalan² makan angin bagi aku adalah jalan² hepikan anak²
diorg hepi aku pun hepi ......






Monday, January 20, 2014

Aktiviti Hari Thaipusam

Fahim ni pencinta haiwan.
klu boleh hari2 nk tgk haiwan...

dah lama dah fahim ajak ke Wet Land Park Dengkil
tak jauh pun dari Putrajaya free plak tu
cuma slalu nye masa je tak mengizin sbb abah blk kerja lewat kadang tu pd hari cuti.












cuci tgn pun tak hilang bau dedak...seb baik mama x pgg

sbb pegi dah petang dekat pukul 6 pm hippo pun x sempat nk jenguk...bg mkn ikan je...kos sebungkus dedak RM2...byk dan berbaloi



Note: aku dlm meeting...post guna HP

posted from Bloggeroid

Thursday, January 16, 2014

Batik Creape yg Cun2|Usha2 kot berkenan

pagi td kerja skrg ni tgh berehat kat rumah
dapat mc....kena conjuctivitis lagi...

rajin betui mata aku ni dijangkiti...tgn gatai sgt dok genyeh ...

----------------------------------------------

2-3 hari lepas kawan enPanjang ade bg kain pasang batik jenis creape suruh tolong jual.....so tugasan ni adalah untuk aku...sekadar tolong kawan2....

semua proses mencanting, mewarna, merebus, dan menjemur dilakukan oleh isteri kawan sekerja enPanjang di rumah die di Sepang.Isteri kawan enPanjang ni org kelantan dan penah belajar melukis di institut kraf kat rawang. ni adalah kali pertama karya beliau dihasilkan sejak berkahwin.wani ni suri rumah.baru kawen dan pindah Selangor.








BATIK CREAPE BERBATU

RM 290 SEKALI BAYAR
RM 310 2 KALI BAYAR
RM 330 3 KALI BAYAR

untuk ansuran Bayaran Pertama RM 150. sbb nk rollong modal kain.

aku hanya tolong kawan....
klu ade yg berminat boleh komen ...

entry yg lain aku akan tebarkan kain utk tunjukan corak dan add gambar proses memproses batik oleh isteri kawan enPanjang....

posted from Bloggeroid