Wednesday, February 26, 2014

Serupa Penipuan Dalam Diam

hari isnin 24.2.2014 lepas
aku pi Aeon Big Alamanda 

beli padlock harga dipaparkan RM 24.90
tp bila bayar RM 33.90
beza RM 9.00
nasib baik aku minta resit ngan enPanjang 
nk tgk dah jadi kebiasaan aku akan check satu persatu 

terus aku ke padlock shelf  amik bar cde 
turun ke kaunter khidmat pelanggan 
komplen mintak refund balik 

ingatkan aku je yg bermasalah 
rupanya ramai lagi ade kes yg sama 




cam customer sebelah aku ni 
4-5 barang harga berbeza 
yg aku perasan detergent ngan mknan dlm tin 
kat resit die byk yg die bulat² 

tp kesian kat mamat ni pi komplen tak bw sekali bar code kat shelf 
dan aku lebih cerdik sbb dah penah jd sebelum ni 
kena tunggu lama nk tgu diorg pi check satu persatu brg ... guna walkie talkie 
tambah2 die plak byk brg yg die mintak refund 

bila perkara mcm ni terjadi 
mendatangkan imej buruk pada sesebuah pasaraya la 
jika ada promosi terbaru pihak teknikal kena la buat adjustment kat cash mechine jugak selain letak bar code 
menyusahkan pelanggan klu pelanggan perasan 

klu pelanggan tak prasan ?? menguntungkan pihak penjual 
ini serupa satu penipuan 

selepas pembayaran dibuat sila semak resit 
ini adalah hak pelanggan ... elakkan kerugian 


sbb 






Tuesday, February 25, 2014

Nestle Aiskrim Goreng | Hebat Kuasa Blogger

fahim ni penggemar eskrem 
alisha plak penggemar pegang eskrem  blakon konon² jilat tp meleleh² cair ...
slalu jugak mkn UFO ni kat mamak 
wlupun mama ni dah ade resepi eskrem goreng ....pemalas 
harga eskrem goreng/UFO ni RM 6.90 kot 2 biji/set klu kat mamak
Mahai .... dah la rasa perat sbb goreng dlm minyak lama ...

pastu Nestle ade kuarkan produk terbaru Aiskrim Goreng 
beli jugak kat Fahim 
sekotak ade 4 ketul RM10.90 kot lupa ...tp lebih kurang la 
lebih jimat dah sedap sbb minyak baru 
ade 2 Perisa Vanilla dan Coklat 

hanya 8 saat je dah ready

tgn icha penyebuk .... 

ready dimakan ...panas diluar sejuk didalam ....

inshaa Allah aku akan buat sendrik 
sbb dah lama dah pun blogger jdkan ia fenomena suatu masa dulu 
dah jd produk dah pun ... hebat tak hebat kuasa blogger ni kan 

tp aku je malas nk try buat sendrik ...
klu mls nk buat jg boleh beli Aiskrim Goreng ni ... hihi 




Monday, February 24, 2014

Dulu Sayang Sekarang Benci | Shaklee Membantu Aku

sekarang ni aku tersangat bz ngan kerja, bisnes kecik² dan masalah 
kerja ... mmg la cam biasa dah due date kena la selesaikan 
tapi bila masalah .. diduga tanpa bersedia 
mmg buat aku tertekan sikit 
sbb kita tak tahu ape yg nk buat ... zero knowledge 
tapi tak pe semua tu Allah duga sbb mungkin kita lalai 
Allah ingatkan kita bahawa Dia wujud ... kembalilah kepada Dia

______________________________________________

Dulu Sayang Sekarang Benci 

aku sgt penyayang terhadap haiwan berbulu dan kuat mengiau 
tapi itu DULU

SEKARANG aku benci 

sebelum benci aku cuma kurang gemar sbb anak²
kesihatan diorg 
tapi sekarang aku benci sgt 

sekali ngan tuan die aku benci 
dan kenapa aku benci ...wlupun aku tahu diorg ni tak berakal 
 Allah cipta sebaik² makhluk di muka bumi adalah manusia kerana BERAKAL 
tapi TUAN telah kufur nikmat yg Allah bagi 


and Y I HATE THIS CREATURE even though their are so cute 





becoz of this 

hari² aku balik kerja kena mengcangkul belakang rumah 
mmg la bagus boleh keluarkan peluh tp sakit hati 
lain la berbudi pada tanah dpt hasilnye 
ni dapat lubang je 

lepas aku cangkul hari² buang TAIK kucen 
tanah berlubang² demi nk elak kan kucen berak lagi 
aku curah minyak hitam keta 
wlupun musim kemarau ..aku kesian rumput² ni 
dah le kering kena plak minyak hitam ... mampus terus 

rupa nye masalah tak selesai pun 
kucen tu ttp berak jugak 
tmpt yg sama ... wlupun tanah berbau minyak hitam 
tak de deria bau ke ape kucen ni 
aku ni yg dr jauh pun dah bau minyak hitam kuat ...

kesabaran aku ade hadnya ...
wlupun kucen tak berakal tp tuannya Allah bagi akal 
nk bela kucen sila kurung ... kita hidup berjiran 
bkn kat kampung ... 

ni br satu masalah haiwan berbulu comel ni buat 
belum lagi .... kencing atas mesin basuh aku ...
dlm mesin basuh tu ade bj br basuh 
tu belum lagi masuk rumah org kencing sana sini 

masalah ni dah lama 
dlm page kejiranan taman aku ni mmg slalu perkara ni ade je org bising tp TUAN² kucen ni mmg tak berakal 

aku dulu pencinta kucing .... sgt² syg ...suka gile 
bila branak aku suka tp tak gemar demi anak²
tapi sekarang aku pembenci kucing ....
semua sbb manusia yg kufur nikmat ... telah ubah sape diri aku yg dulu 
penyayang mungkin akan jd sorg yg kejam .... 
wallahu a'lam


tapi alhamdulillah aku tak stress sgt even macam² hal jd 
wlupun petang² kena mengcangkul 
nk sediakan mkn mlm nk bsh bj balik yg siang td kucen kencing 
dan aku tak penat dan boleh kawal prasaan aku 
semua berkat hasil byk beristifar dan supplement shaklee yg aku amik 

esp membekal aku tenaga 

dan Bcomplex buat aku lebih rileks dan rasional 

utk keterangan lanjut boleh Whatsapp 0129220376




Tuesday, February 18, 2014

Tayar Pancit Plak | Pi bengkel keta sendrik

pagi² dah jalan dlm 100 meter gitu dengar cam bunyi paku je kat tanyar belakang 
aku hon en panjang suruh benti tepi 
nk suruh die check tayar 
tp memandangkan dlm gelap ... tak nampak sbb jam br pukul 7.00 am 



aku hantar dulu fahim ke sekolah 
pastu cehck tayar ... hah konfem mmg ade paku 
nampaknye kena pi bengkel sendrik la pas ni 
dlm pukul 10.15 am ni nk pi bengkel la ...
kang pi lambat² angin dah keluar abis 
mampus aku 
cam ne nk tukar tayar 195/50R tu 
sport rim 16" ROTA plak tu 8 inci lebar
patah pinggang aku nk jack keta sendrik 
nk cabut tayar

seb baik la tayar je pancit 
klu tak mampus kena cong ngan bengkel 
mcm2 rosak
enPanjang plak dah sampai sepang dah baru tau yg tayar aku ade paku
lg pun mamat tu nk kena handle tukang pasang grill lg 
appointment pukul 9 pagi tadi ... 
so tak pe ... aku pi sendrik je ..pancit je kan ... 


so baik lah aku amik kesempatan pi bengkel awal dan mengular terus .... hua hua hua




Monday, February 17, 2014

Kedai Alat Ganti Kenderaan Jual Brg Tak Ori

bagi pemilik kenderaan yg boleh dan pandai menukar alat ganti kenderaan sendri 
samada basic tau lebih terer 

maksud basic aku tu bagi sape yg nk bajet kos penyelenggaraan/servis kenderaan utk kenderaan yang dah habis warranty means 100k km @ 5 tahun 
cam tukar minyak hitam/minyak gear box dan air filter 
klu pi servis centre mau beratus jugak la 
sbb kos labour asing kos spare part asing

maksud lebih terer tu plak klu kenderaan die rosak dan die mampu utk repair dan ade peralatan yg cukup

ok aku nk cite pasal servis basic 

cam enPanjang mmg die  servis kenderaan die sendiri je. kebanyakannye lah 
mudah je pun ... klu suruh aku ...aku rasa aku boleh ....
sbb dedulu enPanjang ni mmg rajin trains aku tukar tayar keta ..kadang tu die penah suruh aku buka nat minyak itam bwh keta .... die pun penah suruh aku buka/pasang coil spring & absorber keta 
tu kira basic la sbb tak byk peralatan pun nk guna ....asal ade spana dah boleh dah

     
ok berbalik pada Servis minyak hitam atau lebih Minyak Pelincir ni 
kebanyakan yang dijual die kedai Spare Part atau alat ganti kenderaan adalah recon(recondition)
bermaksud direpair, ditambah baik, dicuci atau upgraded
cam HP jugak ... buat balik cantik jual sebagai AP Set 
haaaaaa cam tu jugak ngan sesetengah barang kat kedai alat ganti kenderaan 
klu tokey kate ori pun kite bukannye tau pun ... botol baru berseal

Contohnya Minyak Hitam/ Gearbox ni 
mungkin sama ade yg recon atau palsu 
sbb 999 TV3 penah serbu satu kilang pembotolan minyak hitam palsu 
yang rosak keta kita yang kena tanggung kos adalah kita

contoh absorber ... sama juga ade jugak yg recon 
tak pun stereng rack ..klu pi kedai mesti tokey akan tanya 
"lu mau ori ka recon"
harga lebih kurang klu beza pun RM 50 gitu je 

tapi adakah yang ori tu adalah ori ... tu kena pk la 
kena pandai main ayat sikit ... klu tak hidup2 kena tipu
klu tak ok .... minta die tulis atas resit .... boleh tukar 

sbb dah slalu tertipu 
dan berkali tukar minyak gearbox tp bila masuk gear kasar je bunyi nye 
tapi bila beli minyak hitam/ gearbox dari Petrol Pam Shell atau Petronas 
kembali elok smooth je 
mmg sah ...barangan kedai alat ganti kenderaan 
kurang boleh dipercayai

oleh itu beli la alatan ganti seperti minyak hitam/gear box atau air filter/ oil filter 
kat petrol pam dijamin ori dan bermutu 

perkongsian ni adalah berdasarkan pengalaman kami 
bukan untuk menjatuhkan mana² pihak 

dan lagi satu aku mmg cukup minat ngan perkara² cam ni 
dan enPanjang pun slalu tanya pendapat aku klu pasal keta die
mungkin slalu ape aku ckp tu logik dan betui kot 

lepas ni klu aku rajin aku cite pasal 10W-40 15W-40
ape tu semi/fully synthetic 

hahaha cam pembaca blog aku ni 
org laki je kan nk tulis pasal ni 
sedangkan mak² budak je pun ... kiki 

tak pe ilmu kan ... mana tau boleh dijadikan panduan kot² laki korg tanya 



Note : Jom sihat bersama Shaklee .. boleh Whatsapp 0129220376

Berlari, berlari dan berlari | tak penat ke wei

sekarang ni cuba jadikan hari minggu hari yg sihat utk sekeluarga 
setiap hari minggu mesti bawa budak berdua tu pi berjogging 
nak main playground ramai org sgt .. risau budak lain tolak2 anak aku 
so tak yah main ajak budak2 ni pi berlari 
penat jugak la ... wlupun aku berjalan je 
port baru pi berjogging skrg ni 
Taman Putra Perdana dekat Shangri-La Hotel Putrajaya kat atas round about terbesar putrajaya

Minggu Pertama

kebetulan terlalu kat jalan ni 
baru realise yg kat atas ni ade taman selepas 10 tahun bermastautin kat Putrajaya

alisha buat hal tak nk ikat rambut....




diorg ni kerjanye berlari je ... tak penat ke wei 




Minggu Kedua


alisha kena cari sport shoe kat alisha ngan fahim ni 
selamba je bg pakai croc 




dan start dah belari ....awak ni cita nk jd pelari negara ke ape ni 
kat rumah berlari kat luar berlari 
larat wei nk kejar




tgk sampai abah die kena tarik die ..sbb risau jatuh tergolek ...jln berbukit ckit


kat atas ni ade teropong boleh tgk JPM, Masjid Putra, Jambatan 



Minggu Ketiga 

masih pi ke taman yg sama tp lajak sikit ke bawah 
jumpa plak Laman ni 
tp cam seram sikit 
sbb batu² lama 
yang selalunye dijadikan Batu Nisan kat N9 byk jumpa tepi jln
Jalan Kuala Pilah 

Rupanye Megalit ade sejarah tersendiri 
ia dipercaya masyarakat setempat sebagai batu hidup
kerana semakin meninggi sebenar kesan hakisan tanah
aku pun tatau ingat hanya sebagai batu nisan je 
rupanye sebagai alat pemujaan atau tugu atau alat sumber kesuburan tanah 
utk pertanian, amalan ni berasal dari Mesir 



sbb dah slalu nampak kat Jalan Kuala Pilah 
aku seriau sikit sbb kat situ digunakan batu kubur
ke aku yg salah anggap pun tatau la ....





Note : aku lupa Party aimy Zafirah sabtu lepas .... huwaaaaaaaaa klu tak dpt mkn free sambil cubit pipi anak ujang/yana.   To Yana Ujang sorry ye ai terlupa la dik ... dok kalut ngan kes sepang ai lupa habis jadual ... dah mlm br teringat ....